Κάποια απροσδόκητα food trends για το 2023

Ποιο θα είναι το απόλυτο σνακ; Πού θα διαβάζεις πια κριτικές εστιατορίων; Αυτά και πολλά άλλα πράγματα που ίσως δούμε (και φάμε) προσεχώς.

Απροσδόκητα food trends 2023

Είναι νωρίς ακόμη μες στον κόσμο αυτόν, μ' ακούς, να μιλάμε για τα food trends της νέας χρονιάς. Αλλά παρεκκλίνοντας από τη γαστρονομική διαστρέβλωση των δημοφιλών στίχων από το "Μονόγραμμα" του Οδυσσέα Ελύτη που επιχείρησα ακριβώς στην προηγούμενη γραμμή, θα το κάνω. Ή για την ακρίβεια, επιχειρείται μία ματιά σε μερικές τάσεις που πολύ δειλά εμφανίζονται και δυνητικά θα μπορούσαν να απασχολήσουν τον κόσμο της γεύσης τις επόμενες 360+ ημέρες του σωτήριου έτους 2023. Αλλά πιθανότατα δε θα το κάνουν.

Κριτικές εστιατορίων στο TikTok

Απροσδόκητα food trends 2023 5

Ποιος δεν το περίμενε; Το social medium που γεννήθηκε το 2017 αλλά γιγαντώθηκε μέσα στην (πρώτη) καραντίνα έχει εξελιχθεί στη βασική μηχανή αναζήτησης της Generation Z, όντας παράλληλα το μοναδικό ίσως "οργανικό" του είδους του. Τι σημαίνει πρακτικά το τελευταίο; Πολύ απλά πως προωθεί το σωστά φτιαγμένο και πρωτότυπο περιεχόμενο. Το φαγητό έχει ήδη βρει τη θέση του εκεί όπως μαρτυρούν οι μπόλικες viral συνταγές του πρόσφατου παρελθόντος. Κάτι που ίσως να συμβεί και με τον εστιατορικό κόσμο, τους κριτικούς γεύσης ή όποιους νιώθουν τέτοιο πίσω από την κάμερα του κινητού τους τηλεφώνου. 

> Διάβασε ακόμη: Εστιατόρια και Μπαρ: Οι πιο ενδιαφέρουσες αφίξεις του 2022

Πέτσα κοτόπουλου, η νέα snack εμμονή

Ίσως αν έχεις περάσει από το "Birdman" του Άρη Βεζενέ να έχεις πάρει μία γεύση σε yakitori, οπότε μάλλον αντιλαμβάνεσαι περί τίνος πρόκειται. Μετά τα nuggets και τις φτερούγες, το επόμενο κεφάλαιο στο γευστικό βιβλίο που ονομάζεται κοτόπουλο, αφορά το 'περιτύλιγμά' του. Η πέτσα γίνεται όλο και πιο ενδιαφέρουσα γαστρονομικά, πιο κριτσανιστή και δείχνει να ταιριάζει με πολλές σάλτσες. Γιατί όχι;

Απροσδόκητα food trends 2023 3

Newstalgia ή ν(ε)οσταλγία

Αυτό ίσως και να είναι το trend με τις περισσότερες πιθανότητες εφαρμογής σε μενού και εστιατόρια, ειδικότερα για εκείνα που νιώθουν πιο απενοχοποιημένα σχετικά με το comfort food. Και μάλλον το πιο εύκολο στην επεξήγησή του: Συνταγές και γεύσεις που όλοι θυμούνται από το παρελθόν τους, με κάποια twists ή ακόμη και σε ενδιαφέροντα μιξαρίσματα που κανείς δεν περίμενε. 

Θαλασσινά (;) στα cocktails

Απροσδόκητα food trends 2023 1

Οι New York Times κάνουν λόγο για "άλμη παντού". Αναπτύσσοντας τη λογική τους, καταγράφουν ήδη αρκετά μέρη του Μεγάλου Μήλου όπου χρησιμοποιούνται υλικά της θάλασσας (από καβουροπόδαρα και όστρακα μέχρι αχινούς και φύκια) σε ποτά. Θεωρητικά εφικτό και υλοποιήσιμο. Αλλά υπάρχει πάντοτε και ο παράγοντας του ενδοιασμού των καταναλωτών.

Κονσέρβα στο εστιατόριο;

Αρχικά, υπήρξαν κάποια cookbooks που επικεντρώθηκαν αποκλειστικά σε συνταγές από κονσέρβα. Έπειτα (και πάλι) το TikTok. Βλέπουμε ήδη μερικές ενδείξεις πως ο κονσερβοποιημένος τόνος ή οι αντίστοιχες αντζούγιες και σαρδέλες ή ακόμη και το περιβόητο 'σβαν', να βρίσκουν το δρόμο που θα τα οδηγήσει από τα ράφια των μπακάλικων σε υπολογίσιμα εστιατορικά τραπέζια. Μπορεί και όχι.

Απροσδόκητα food trends 2023 2

Τι είναι πάλι αυτό το γάλα πατάτας;

Τα plant-based "γάλατα" είναι ήδη μία κατηγορία που κερδίζει διαρκώς καταναλωτές στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Το 2021 και το 2022 τα φυτικά ροφήματα που προσομοιάζουν με γάλα είδαν το μερίδιο τους στην αγορά να ανεβαίνει κοντά στο 20%. Γεγονός που με τη σειρά του, ωθεί τους παραγωγούς στην αναζήτηση νέων συστατικών ή στη διαφοροποίηση της ανάπτυξής τους, με βασική επιδίωξη την αναβάθμιση της γευστικής εμπειρίας αλλά και την προσφορά προϊόντων με ίδια θρεπτική αξία με το αγελαδινό (κυρίως) γάλα.

> Διάβασε ακόμη: Πώς (και τί) θα πίνουμε στα μπαρ το 2023;

"Ναι αλλά μπορεί να γίνει γάλα από πατάτα;", πιθανότατα θα αναρωτηθείς. Κι όμως. Αρχικά, υπάρχει ένα κύριο όφελος που σχετίζεται με την πολύ λιγότερη γη για καλλιέργεια και τις σαφώς μικρότερες ποσότητες νερού γι' αυτήν.

Απροσδόκητα food trends 2023 4

Κάποια brands, όπως το σουηδικό Dug, έχουν ήδη λανσάρει στην αγορά κρεμώδη σκευάσματα που περιέχουν πρωτεΐνη μπιζελιού, ελαιοκράμβη και ίχνη πατάτας. Για να είμαστε απολύτως ακριβείς βέβαια, οι κριτικές για τη γεύση τους είναι αμφιλεγόμενες (πχ κάποιοι κάνουν λόγο για εντελώς ουδέτερη αίσθηση και μερικοί άλλοι για ελαφριά πικράδα) αλλά η αρχή μοιάζει να έχει γίνει.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Lolita's

Το νέο στέκι - σουξέ του Ψυχικού έχει κοσμοπολίτικο στιλ, κινηματογραφική αύρα, κεφάτη διάθεση και ωραίες ιδέες στην κουζίνα. Αν προσέξει ώστε η ευρηματική γαστρονομική του πρόταση να κερδίζει και στα σημεία, μπορεί εύκολα να γίνει ένας απ’ τους πιο άχαστους καλοφαγικούς προορισμούς της πόλης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
02/05/2024

Γιουβετσάκια

Υποδειγματική εντελώς off Broadway ταβέρνα, που μαγειρεύει 30 χρόνια τώρα ντελικάτη ελληνική κουζίνα, βασισμένη σε εξαιρετικές πρώτες ύλες.

Δύο αφορμές για "Zillers"

Σπέσιαλ γεύσεις σερβίρει το βράδυ της Ανάστασης το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της οδού Μητροπόλεως, ενώ λίγες ημέρες αργότερο το αδερφό "The Zillers Pastry Bar" υποδέχεται τον εξαιρετικό pastry chef Gilles Marchal.

'Ronin', το νέο ιαπωνικό του Κολωνακίου

O Μανώλης Κωνιωτάκης στήνει ένα εστιατόριο μίνιμουμ αισθητικής και μάξιμουμ γεύσης από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Οι "Ψαράδες" γοητεύουν το ούζο "Πλωμαρίου"

Όταν κλασσικοί ψαρομεζέδες και τολμηρές θαλασσινές σπεσιαλιτέ του Γιάννη Λιάκου συντονίζονται με εκλεκτό γλυκανισάτο απόσταγμα.

Νέο 'Barbounaki by Papaioannou' στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης

Στον κόλπο του ΝΟΒ, εγκαινιάζεται το φρέσκο 'Barbounaki' δια χειρός Γιώργου Παπαϊωάννου, με ψάρια και θαλασσινά στις καλύτερες εκδοχές τους.

Στο φιλότεχνο "Amber Cellar" του MITSIS

Στο καινούργιο ξενοδοχείο του Ομίλου MITSIS στον Πειραιά, η τέχνη δίνει τον τόνο και στο ελληνικό εστιατόριο του συναντώνται νόστιμα η παράδοση και οι νεωτερισμοί.