Κάποια απροσδόκητα food trends για το 2023

Ποιο θα είναι το απόλυτο σνακ; Πού θα διαβάζεις πια κριτικές εστιατορίων; Αυτά και πολλά άλλα πράγματα που ίσως δούμε (και φάμε) προσεχώς.

Απροσδόκητα food trends 2023

Είναι νωρίς ακόμη μες στον κόσμο αυτόν, μ' ακούς, να μιλάμε για τα food trends της νέας χρονιάς. Αλλά παρεκκλίνοντας από τη γαστρονομική διαστρέβλωση των δημοφιλών στίχων από το "Μονόγραμμα" του Οδυσσέα Ελύτη που επιχείρησα ακριβώς στην προηγούμενη γραμμή, θα το κάνω. Ή για την ακρίβεια, επιχειρείται μία ματιά σε μερικές τάσεις που πολύ δειλά εμφανίζονται και δυνητικά θα μπορούσαν να απασχολήσουν τον κόσμο της γεύσης τις επόμενες 360+ ημέρες του σωτήριου έτους 2023. Αλλά πιθανότατα δε θα το κάνουν.

Κριτικές εστιατορίων στο TikTok

Απροσδόκητα food trends 2023 5

Ποιος δεν το περίμενε; Το social medium που γεννήθηκε το 2017 αλλά γιγαντώθηκε μέσα στην (πρώτη) καραντίνα έχει εξελιχθεί στη βασική μηχανή αναζήτησης της Generation Z, όντας παράλληλα το μοναδικό ίσως "οργανικό" του είδους του. Τι σημαίνει πρακτικά το τελευταίο; Πολύ απλά πως προωθεί το σωστά φτιαγμένο και πρωτότυπο περιεχόμενο. Το φαγητό έχει ήδη βρει τη θέση του εκεί όπως μαρτυρούν οι μπόλικες viral συνταγές του πρόσφατου παρελθόντος. Κάτι που ίσως να συμβεί και με τον εστιατορικό κόσμο, τους κριτικούς γεύσης ή όποιους νιώθουν τέτοιο πίσω από την κάμερα του κινητού τους τηλεφώνου. 

> Διάβασε ακόμη: Εστιατόρια και Μπαρ: Οι πιο ενδιαφέρουσες αφίξεις του 2022

Πέτσα κοτόπουλου, η νέα snack εμμονή

Ίσως αν έχεις περάσει από το "Birdman" του Άρη Βεζενέ να έχεις πάρει μία γεύση σε yakitori, οπότε μάλλον αντιλαμβάνεσαι περί τίνος πρόκειται. Μετά τα nuggets και τις φτερούγες, το επόμενο κεφάλαιο στο γευστικό βιβλίο που ονομάζεται κοτόπουλο, αφορά το 'περιτύλιγμά' του. Η πέτσα γίνεται όλο και πιο ενδιαφέρουσα γαστρονομικά, πιο κριτσανιστή και δείχνει να ταιριάζει με πολλές σάλτσες. Γιατί όχι;

Απροσδόκητα food trends 2023 3

Newstalgia ή ν(ε)οσταλγία

Αυτό ίσως και να είναι το trend με τις περισσότερες πιθανότητες εφαρμογής σε μενού και εστιατόρια, ειδικότερα για εκείνα που νιώθουν πιο απενοχοποιημένα σχετικά με το comfort food. Και μάλλον το πιο εύκολο στην επεξήγησή του: Συνταγές και γεύσεις που όλοι θυμούνται από το παρελθόν τους, με κάποια twists ή ακόμη και σε ενδιαφέροντα μιξαρίσματα που κανείς δεν περίμενε. 

Θαλασσινά (;) στα cocktails

Απροσδόκητα food trends 2023 1

Οι New York Times κάνουν λόγο για "άλμη παντού". Αναπτύσσοντας τη λογική τους, καταγράφουν ήδη αρκετά μέρη του Μεγάλου Μήλου όπου χρησιμοποιούνται υλικά της θάλασσας (από καβουροπόδαρα και όστρακα μέχρι αχινούς και φύκια) σε ποτά. Θεωρητικά εφικτό και υλοποιήσιμο. Αλλά υπάρχει πάντοτε και ο παράγοντας του ενδοιασμού των καταναλωτών.

Κονσέρβα στο εστιατόριο;

Αρχικά, υπήρξαν κάποια cookbooks που επικεντρώθηκαν αποκλειστικά σε συνταγές από κονσέρβα. Έπειτα (και πάλι) το TikTok. Βλέπουμε ήδη μερικές ενδείξεις πως ο κονσερβοποιημένος τόνος ή οι αντίστοιχες αντζούγιες και σαρδέλες ή ακόμη και το περιβόητο 'σβαν', να βρίσκουν το δρόμο που θα τα οδηγήσει από τα ράφια των μπακάλικων σε υπολογίσιμα εστιατορικά τραπέζια. Μπορεί και όχι.

Απροσδόκητα food trends 2023 2

Τι είναι πάλι αυτό το γάλα πατάτας;

Τα plant-based "γάλατα" είναι ήδη μία κατηγορία που κερδίζει διαρκώς καταναλωτές στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Το 2021 και το 2022 τα φυτικά ροφήματα που προσομοιάζουν με γάλα είδαν το μερίδιο τους στην αγορά να ανεβαίνει κοντά στο 20%. Γεγονός που με τη σειρά του, ωθεί τους παραγωγούς στην αναζήτηση νέων συστατικών ή στη διαφοροποίηση της ανάπτυξής τους, με βασική επιδίωξη την αναβάθμιση της γευστικής εμπειρίας αλλά και την προσφορά προϊόντων με ίδια θρεπτική αξία με το αγελαδινό (κυρίως) γάλα.

> Διάβασε ακόμη: Πώς (και τί) θα πίνουμε στα μπαρ το 2023;

"Ναι αλλά μπορεί να γίνει γάλα από πατάτα;", πιθανότατα θα αναρωτηθείς. Κι όμως. Αρχικά, υπάρχει ένα κύριο όφελος που σχετίζεται με την πολύ λιγότερη γη για καλλιέργεια και τις σαφώς μικρότερες ποσότητες νερού γι' αυτήν.

Απροσδόκητα food trends 2023 4

Κάποια brands, όπως το σουηδικό Dug, έχουν ήδη λανσάρει στην αγορά κρεμώδη σκευάσματα που περιέχουν πρωτεΐνη μπιζελιού, ελαιοκράμβη και ίχνη πατάτας. Για να είμαστε απολύτως ακριβείς βέβαια, οι κριτικές για τη γεύση τους είναι αμφιλεγόμενες (πχ κάποιοι κάνουν λόγο για εντελώς ουδέτερη αίσθηση και μερικοί άλλοι για ελαφριά πικράδα) αλλά η αρχή μοιάζει να έχει γίνει.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Στο Παγκρατιώτικο "Βενιαμίν" για day ‘n’ night διασκέδαση

Το ανεπιτήδευτο στέκι με την νεανική καρδιά, αγκαλιάζει ισότιμα το φαγητό και το ποτό στην old school πλατεία Μεσολογγίου,

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
26/02/2024

Τα κρασιά του Απόστολου Θυμιόπουλου πάνε Vezené

Ένας εμβληματικός Έλληνας παραγωγός στο νέο oινικό dinner του δημοφιλούς εστιατορίου.

Στεριανοί και θαλασσινοί μεζέδες στο "Mezze Athens"

Πολύ κοντά στις θεατρικές πιάτσες της πόλης, το αγαπημένο concept του Ομίλου Καστελόριζο σερβίρει πιάτα εμπνευσμένα από την ελληνική παράδοση με δημιουργική ματιά.

Το "Raki Meze Athens" αγαπά τους μεζέδες

Με νοσταλγικό ντεκόρ, γεύσεις της μοιρασιάς και γλυκόπιοτα αποστάγματα, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στέκια της πόλης για καλοφτιαγμένους μεζέδες μάς περιμένει μετά την τελευταία υπόκλιση αφού είναι πολύ κοντά σε θεατρικές πιάτσες.

"Πιάτσα Καλαμάκι": Η πιο νόστιμη αθηναϊκή πιάτσα

Το street food της ελληνικής καρδιάς σε πλειάδα επιλογών με τυλιχτά και XL μερίδες ψητών είναι αυτό που χρειάζεσαι αμέσως μετά τη θεατρική σου έξοδο.

'Neropistolo', το επόμενο σουξέ των αθηναϊκών φουρνισμάτων

Ένα παιχνιδιάρικο new age bakery στην οδό Βουλής κάνει ακόμη πιο ενδιαφέρον το γευστικό σύμπαν της πόλης.

"La Linda": Φουρνίσματα αλά Ουρουγουάη στη Γλυφάδα

Από το Νότο της Αμερικής στο Νότο της Αθήνας προσγειώθηκε μόλις το όμορφο, καινούργιο στέκι της Γλυφάδας. Πήραμε μια πρώτη, αχνιστή γεύση και αναμεταδίδουμε.