Ανακαλύπτουμε το γαστρονομικό χαρτοφυλάκιο του Πειραιά στο "Piraeus Taste Festival: Sea Food and More"

Με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, διοργανώνεται για πρώτη χρονιά το «Piraeus Taste Festival: Sea Food and More» με παράλληλες εκδηλώσεις στο Μικρολίμανο, την Πλατεία Αλεξάνδρας, το Πασαλιμάνι και την Πειραϊκή.

Piraeus Taste Festival

Στο πλαίσιο της προσπάθειας ανάδειξης της πόλης του Πειραιά ως διεθνούς τουριστικού προορισμού και την προβολή της γαστρονομίας ως έναν από τους δυναμικότερους πυλώνες της τουριστικής ανάπτυξης της πόλης, ο Δήμος Πειραιά πραγματοποιεί το 1ο γαστρονομικό φεστιβάλ "Piraeus Taste Festival: Sea Food and More", με σκοπό την ανάδειξη της γαστρονομικής ταυτότητας και αναφοράς της πόλης, καθώς και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της θάλασσας.

Με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, το "Piraeus Taste Festival: Sea Food and More" θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, με παράλληλες εκδηλώσεις στο Μικρολίμανο, την Πλατεία Αλεξάνδρας, το Πασαλιμάνι και την Πειραϊκή, οι οποίες έχουν αναφορά στη γαστρονομία. 

Τα καταστήματα εστίασης της πόλης, μετέχουν στη μεγάλη γιορτή της γαστρονομίας με μενού ειδικά για εκείνες τις ημέρες, προσφορές σε συγκεκριμένα πιάτα ή ποτά, κεράσματα και εκδηλώσεις ενώ καταστήματα τροφίμων και εκπαιδευτήρια της πόλης θα παρουσιάσουν γαστρονομικές δημιουργίες. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί και η παρουσίαση του "Dishcover Piraeus", της καταγραφής του γαστρονομικού χαρτοφυλακίου του Πειραιά, που αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη καταγραφή στην Ελλάδα και διακρίθηκε πανευρωπαϊκά ως καλή πρακτική από το πρόγραμμα YETC. To υλικό έχει μετουσιωθεί ήδη σε τρεις γαστρονομικούς περιπάτους και πέντε local ambassadors’ guides.

Στο πλαίσιο της διεθνοποίησης του φεστιβάλ μέσω του θεσμού των αδελφοποιημένων πόλεων, στο 1ο "Piraeus Taste Festival: Sea Food and More" θα φιλοξενηθούν με γαστρονομικές και πολιτιστικές δράσεις τα τμήματα πολιτισμού της Ινδικής και της Κινεζικής πρεσβείας στην Ελλάδα. Η εναρκτήρια εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου, στο Μικρολίμανο, όπου o βραβευμένος με αστέρι Michelin, Πειραιώτης chef και ambassador του @DishcoverPiraeus κ. Λευτέρης Λαζάρου θα παρουσιάσει γευστικές δημιουργίες εμπνευσμένες από τον Πειραιά και θα μας μυήσει στα μυστικά της ψαροφαγίας.

Την Παρασκευή 23 και το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου,  στο Πασαλιμάνι, εστιατόρια-μπαρ της πόλης του Πειραιά, σε μια πρωτότυπη γαστρονομική εμπειρία με την υπογραφή καταξιωμένων chef, θα προτείνουν τις δικές τους γαστρονομικές δημιουργίες, ενώ γνωστοί Dj’s θα διασκεδάζουν το κοινό με αγαπημένες μουσικές επιτυχίες. Στην Πειραϊκή, στον όρμο της Αφροδίτης, το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου, σε συνδιοργάνωση με τον όμιλο ερασιτεχνών αλιέων "Άγιος Νικόλαος", επιστρέφει η γιορτή του Σπάρου, η παραδοσιακή γιορτή των ψαράδων της Πειραϊκής, με γεύσεις, αρώματα θάλασσας και ένα μεγάλο νησιώτικο γλέντι με τη Νάσια Κονιτοπούλου. Στην πλατεία Αλεξάνδρας, το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου, από νωρίς το απόγευμα τα παιδιά έχουν την τιμητική τους. "Τα ψηλά καπέλα", μικροί μάγειρες και μικρές μαγείρισσες θα παίξουν, θα διασκεδάσουν και φυσικά θα μαγειρέψουν υπό τις οδηγίες του kids cooking club, ενώ λίγο αργότερα στο υπαίθριο σινεμά της πλατείας θα προβληθεί η αγαπημένη παιδική ταινία "Εν κάντο, ένας κόσμος μαγικός". Την ίδια ημέρα το Live cooking show και τη γευστική δοκιμή υπογράφει το Acropolis Chef's Club of Attica με τον executive chef Βασίλη Μπέκα, Αρχιμάγειρα της Προεδρίας της Δημοκρατίας σε ένα γευστικό ταξίδι στη "θάλασσα του Πειραιά".

Η Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, είναι αφιερωμένη στην μικρασιατική κουζίνα με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή, με Live Cooking show και γευστική δοκιμή, "Η κουζίνα της Σμύρνης στο λιμάνι του Πειραιά" με την executive chef – παγκόσμια κριτή Γαστρονομίας WACS, ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνη γυναικών της Λέσχης Acropolis Chef's Club of Attica, κα Εύα Βοναζούντα, ενώ στο υπαίθριο σινεμά θα προβληθεί η ταινία "Σμύρνη μου αγαπημένη".

To φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αδελφοτήτων Γαστρονομίας & Οινολογίας (CEUCO).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

To "Cinco de Mayo" φέρνει μεξικάνικη αλεγκρία στη Δεκελείας

Η νέα άφιξη στην πιάτσα της Νέας Φιλαδέλφειας συνδυάζει τη θέρμη μιας παραδοσιακής hacienta με τη βαθιά νόστιμη μεξικάνικη γευστική κουλτούρα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ
04/10/2022

Πού θα φας διαβολεμένα νόστιμα tacos στην Αθήνα

Η μόνη λίστα που θα χρειαστείς για τη σημερινή Taco Day (4/10).

Κάτι "τρέχει" με τα ζαχαροπλαστεία

Η Managing Director της "La Liste", Helen Pietrini, μιλά στο "α" για το παρόν και το μέλλον της ζαχαροπλαστικής με αφορμή την πρώτη διεθνή λίστα – οδηγό για ζαχαροπλαστεία.

Ο "Κόλλιας" επιστρέφει!

Ο "Κόλλιας" έχει γράψει ιστορία, έχει αφήσει εποχή στον Πειραιά και την Αθήνα. Σε λίγο θα τον χαιρόμαστε στη Γλυφάδα.

Εσύ πού θα δώσεις τους φετινούς… Χρυσούς Σκούφους σου;

Γίνε κι εσύ αξιολογητής στο Βραβείο Κοινού των Χρυσών Σκούφων 2023 και ζήσε μοναδικές γαστρονομικές εμπειρίες.

Η Αναπαύσεως πιο "ζωντανή" από ποτέ

Γίνονται πραγματάκια στο Μετς και η παρακάτω λίστα περιλαμβάνει τα πιο ενδιαφέροντα σημεία στο δημοφιλέστερο δρόμο της γειτονιάς.