Τα κρασιά που σαγήνευσαν τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας

Εκλεκτές ετικέτες από το Κτήμα Βιβλία Χώρα συνόδεψαν τις κομψές δημιουργίες του diner de gala με το οποίο έκλεισε η μεγάλη γιορτή της ελληνικής γαστρονομίας στο λαμπερό «Makedonia Palace».

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας Βιβλία Χώρα Άρης Ράμμος

Την ανάγκη για μια πιο βιώσιμη γαστρονομική συνείδηση έφεραν στο προσκήνιο τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας, στρέφοντας τον προβολέα τους στον κίνδυνο των ελληνικών θαλασσών από την υπεραλλίευση και την αλόγιστη κατανάλωση ψαριών που κινδυνεύουν όχι μόνο από τις κακές πρακτικές των επαγγελματιών, αλλά και τις κακές συνήθειες των καταναλωτών.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας Βιβλία Χώρα
Άρης Ράμμος

Έτσι, με τίτλο "Planet Fish: Θάλασσες χωρίς αποτύπωμα", το μενού της λαμπερής γιορτής που τίμησε τους κορυφαίους της ελληνικής γαστρονομίας, συνδύασε την οικολογική ευαισθησία με την εξαιρετική γεύση, χάρη στις σπεσιαλιτέ που σχεδίασαν κι υπέγραψαν οι σεφ της βραδιάς, Σωτήρης Ευαγγέλου (executive chef του "Makedonia Palace") και Λευτέρης Λαζάρου (από το εμβληματικό "Varoulko Seaside").

Με την έννοια της θαλασσοφαγίας χωρίς αποτύπωμα κατά νου, απολαύσαμε πιάτα όπως ο μαρινάτος κολιός με ρεβίθια και μπριάμ, ή τα αφροτηγανισμένα μικρόψαρα, παναρισμένα με άνηθο, μάραθο και βασιλικό, τις εντυπώσεις όμως έκλεψαν τα κυρίως πιάτα της βραδιάς, όπου η φινέτσα των σεφ απογειώθηκε χάρη στο ταίριασμα των πιάτων τους με εκλεκτές ετικέτες από το Κτήμα Βιβλία Χώρα.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας βιβλία χώρα
Άρης Ράμμος

Η σούπα από μικρά πετρόψαρα, λόγου χάρη, με μελάνι σουπιάς, μαύρο σκόρδο και λαβράκι, παρουσιάστηκε σε εξαιρετική αρμονία με το Πλαγίως Λευκός 2021 Chardonnay, ενώ ένα ωραίο μπαρμπούνι πάνω από το ελάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος των 11 εκατοστών έγινε ταρτάρ και ήρθε με "χαβιάρι" καπνισμένης μελιτζάνας, κεντημένο με χουρμά και φιστίκι Αιγίνης, σ’ ένα συνδυασμό τρυφερού με καπνιστό και φρουτώδες, που συνομίλισε θαυμάσια με το Sole Βιδιανό του 2021 και την ολοζώντανη φρουτώδη του οξύτητα.

Όσο για τον ολόφρεσκο κρανιό με τη σφραγίδα της ΕΛΟΠΥ, αυτός είχε συνοδεία μια βελούδινη μους ξινού τραχανά και "γαλανόλευκο" αφρό αβγολέμονου, επιτρέποντας στο πλούσιο, αρμονικό στόμα του λευκού Κτήμα Βιβλία Χώρα 2021, µε την εξαιρετική δομή, τη δροσιστική οξύτητα και τη μεγάλη αρωματική επίγευση, να αναδείξει άψογα ένα πιάτο ύμνο στις αρετές της βιώσιμης αλιείας.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας Βιβλία Χώρα
Άρης Ράμμος

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Lolita's

Το νέο στέκι - σουξέ του Ψυχικού έχει κοσμοπολίτικο στιλ, κινηματογραφική αύρα, κεφάτη διάθεση και ωραίες ιδέες στην κουζίνα. Αν προσέξει ώστε η ευρηματική γαστρονομική του πρόταση να κερδίζει και στα σημεία, μπορεί εύκολα να γίνει ένας απ’ τους πιο άχαστους καλοφαγικούς προορισμούς της πόλης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
02/05/2024

Γιουβετσάκια

Υποδειγματική εντελώς off Broadway ταβέρνα, που μαγειρεύει 30 χρόνια τώρα ντελικάτη ελληνική κουζίνα, βασισμένη σε εξαιρετικές πρώτες ύλες.

Δύο αφορμές για "Zillers"

Σπέσιαλ γεύσεις σερβίρει το βράδυ της Ανάστασης το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της οδού Μητροπόλεως, ενώ λίγες ημέρες αργότερο το αδερφό "The Zillers Pastry Bar" υποδέχεται τον εξαιρετικό pastry chef Gilles Marchal.

'Ronin', το νέο ιαπωνικό του Κολωνακίου

O Μανώλης Κωνιωτάκης στήνει ένα εστιατόριο μίνιμουμ αισθητικής και μάξιμουμ γεύσης από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Οι "Ψαράδες" γοητεύουν το ούζο "Πλωμαρίου"

Όταν κλασσικοί ψαρομεζέδες και τολμηρές θαλασσινές σπεσιαλιτέ του Γιάννη Λιάκου συντονίζονται με εκλεκτό γλυκανισάτο απόσταγμα.

Νέο 'Barbounaki by Papaioannou' στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης

Στον κόλπο του ΝΟΒ, εγκαινιάζεται το φρέσκο 'Barbounaki' δια χειρός Γιώργου Παπαϊωάννου, με ψάρια και θαλασσινά στις καλύτερες εκδοχές τους.

Στο φιλότεχνο "Amber Cellar" του MITSIS

Στο καινούργιο ξενοδοχείο του Ομίλου MITSIS στον Πειραιά, η τέχνη δίνει τον τόνο και στο ελληνικό εστιατόριο του συναντώνται νόστιμα η παράδοση και οι νεωτερισμοί.