7 πιάτα που αξίζει να δοκιμάσεις στα εστιατόρια της Νάξου

ΠΙΑΤΑ ΣΤΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ

Ένα από τα πράγματα που καθιστά αμέσως σαφές η Νάξος, είναι πως πρόκειται για ένα νησί που όπου κι αν επιλέξεις να φας, θα φας -πιθανότατα- καλά. Σε πολλές περιπτώσεις δε, πολύ καλά. Λογικό, θα αναλογιστεί κανείς, δεδομένου πως μιλάμε για ένα μέρος με επαρκή και άκρως ενδιαφέρουσα παραγωγή σε πληθώρα εξαιρετικών πρώτων υλών αλλά και με σημαντική γαστρονομική παράδοση. 

Το φαγητό εδώ δε θα μπορούσε σε καμία των περιπτώσεων να χαρακτηριστεί "δήθεν". Αντιθέτως, έχει κάτι να πει και το κάνει με το δικό του τρόπο, είτε μιλάμε για προτάσεις που πατούν στην παράδοση, είτε για πιάτα που ακουμπούν πιο σύγχρονες τεχνικές και οπτική. Ακολουθούν μερικά από αυτά που προσωπικά ξεχώρισα κατά την πρόσφατη επίσκεψη στο νησί και τα πολύ ενδιαφέροντα εστιατόριά του. 

ΠΙΑΤΑ ΣΤΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ_ΡΑΒΙΟΛΙ ΜΕ ΚΟΥΝΕΛΙ ΣΤΟ BAROZZI
Ο Γκίκας Ξενάκης δίνει τις κατευθύνσεις, ο Κωνσταντίνος Βότανος εκτελεί και το αποτέλεσμα είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέρον στο "Barozzi". Τα Κυκλαδίτικα ραβιόλια με κουνέλι Νάξου, κεράσια, μανιτάρια και σάλτσα από αρσενικό είναι από τις πειστικότερες αποδείξεις στο πιάτο.
ΠΙΑΤΑ ΣΤΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ_ΛΑΒΡΑΚΙ ΣΑΣΙΜΙ ΣΤΟ TORTUGA
Στην παραλία της Πλάκας και το boho chic "Torguga", το λαβράκι σασίμι του σεφ Γιάννη Οικονόμου με χυμό εσπεριδοειδών και πάστα καυτερής πιπεριάς, φρέσκο κρεμμύδι, κόλιανδρο και λάδι βασιλικού, εύκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν έρωτας με την πρώτη μπουκιά.
ΠΙΑΤΑ ΣΤΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ_ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΣΤΟΥ ΒΑΣΙΛΑΚΑΡΙΟΥ
Ισορροπώντας άψογα ανάμεσα στο ρουστίκ και τον εξευγενισμό, το κατσικάκι στη λαδόκολλα με σκόρδο, κρεμμύδι, κεφαλοτύρι και δεντρολίβανο, σιγοψημένο στο φούρνο, ξεχωρίζει ανάμεσα στα πολλά αξιόλογα πιάτα στην "Αξιώτισσα".
ΝΑΞΟΣ_ΠΑΪΔΑΚΙΑ ΣΤΟΥ ΒΑΣΙΛΑΚΑΡΙΟΥ
Στου "Βασιλακαριού" και τον Κινίδαρο, τα κατσικίσια παϊδάκια είναι ρουστίκ, ολόσωστα ψημένα, μερακλίδικα και νόστιμα.
ΠΙΑΤΑ ΣΤΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ_ΑΧΝΙΣΤΑ ΜΥΔΙΑ ΣΤΟ ΑΠΑΝΕΜΙ
Τα αχνιστά μύδια στο "Απανέμι". Στην Μουτσούνα και την ψαροταβέρνα ακριβώς μπροστά από την θάλασσα, ο Ματθαίος Μυτιληναίος αχνίζει άψογα τα ολόφρεσκα μύδια. Αφράτα, ζουμερά, πεντανόστιμα.
ΠΙΑΤΑ ΣΤΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ_ΡΑΒΙΟΛΙ ΜΕ ΣΦΥΡΙΔΑ ΣΤΟ DAL PROFESSORE
Στο Ναξιώτικο "Dal Professore", ο Νίκος Δημητροκάλης βάζει περισσότερο ψάρι στο μενού, που ακολουθεί πάντοτε ιταλικές κατευθύνσεις. Τα χειροποίητα ραβιόλι με μελάνι σουπιάς, γεμιστά με σφυρίδα και αυγοτάραχο, συν την πολύ νόστιμη μπισκ, είναι μία από τις πιο ιδιαίτερες προτάσεις - φρόντισε μόνο να τα πετύχεις καθώς συνήθως παίζει σαν πιάτο ημέρας.
ΠΙΑΤΑ ΣΤΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ_ΡΟΣΤΟ ΣΤΟΝ ΑΜΟΡΓΙΝΟ
Το Απεραθίτικο Ρόστο στον "Αμοργινό". Στο εστιατόριο της Απειράνθου, ο Γιώργος Αμοργινός μαγειρεύει με υπομονή και μαεστρία εξαιρετικής ποιότητας χοιρινό στην κατσαρόλα με αλάτι, σκόρδο και πιπέρι. Το πλαισιώνει με top ντόπιες τηγανητές πατάτες.


Φωτογραφίες © Μπάμπης Δούκας/ @its_the_duke_dude

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Κάτι πολύ νόστιμο συνέβη το περασμένο Σάββατο στο Παγκράτι

Το Ex Machina του Άνταμ Κοντοβά όχι μόνο βρίσκεται σε γαστρονομική φόρμα αλλά θα μας απασχολήσει σοβαρά και με τα 4 hands event του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΖΕΥΚΙΛΗ
05/12/2025

Μία από τις πιο φίνες κερκυραϊκές κουζίνες για ένα βράδυ στην Αθήνα

Η υπέροχη γευστική πρόταση του Αριστοτέλη Μέγκουλα και του "Pomo d’ Oro" σερβίρεται για μία και μόνο νύχτα στο "Ark".

Temps Perdu: Το καινοτόμο dough lab ξεφουρνίζει και στο κέντρο της Αθήνας

Ένα σημείο που συνδυάζει τη γαλλική γαστρονομική παράδοση με τη μοντέρνα, βιομηχανική αισθητική, με απώτερο σκοπό να αναδείξει την αίσθηση του 'χαμένου' χρόνου, ο οποίος μέσα από τις εμπειρίες των γεύσεων αναβιώνεται και, τελικά, 'ξανακερδίζεται'.

"Kykloi by Priceless": Ένας νέος κύκλος γαστρονομίας ανοίγει στον Κεραμικό

Με τον βραβευμένο με Michelin Παύλο Κυριάκη στο τιμόνι της κουζίνας, το "Kykloi by Priceless" προσφέρει μια γαστρονομική εμπειρία που αξίζει να ζήσεις.

Το πιο designάτο μπαλκόνι της Αθήνας σερβίρει και έξοχη ελληνική κουζίνα

Θέα από την Ακρόπολη έως τον Λυκαβηττό, έργα του Jeff Koons και πεντανόστιμο γιουβέτσι αστακού.

Το πιο δημοφιλές μεζεδοπωλείο της Αθήνας κλείνει έναν χρόνο λειτουργίας και το γιορτάζει

Σημερα, Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου, στο Θησείο και από τις 18.30, σε περιμένει μια γιορτή με μουσική, κεράσματα, τσίπουρο και, φυσικά, αυθεντική ελληνική κουζίνα.

Τέχνη και γαστρονομία στο Οινοποιείο Ντουράκη

Τρεις "συλλεκτικές" βραδιές στις 7, 8 και 9 Δεκεμβρίου, φέρνουν στο χανιώτικο οινοποιείο γαστρονομία διεθνών διακρίσεων για περιορισμένες θέσεις, με αφορμή την εικαστική έκθεση του σεφ Ιωσήφ Πετρόφ.