7 πιάτα που αξίζει να δοκιμάσεις στα εστιατόρια της Νάξου

ΠΙΑΤΑ ΣΤΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ

Ένα από τα πράγματα που καθιστά αμέσως σαφές η Νάξος, είναι πως πρόκειται για ένα νησί που όπου κι αν επιλέξεις να φας, θα φας -πιθανότατα- καλά. Σε πολλές περιπτώσεις δε, πολύ καλά. Λογικό, θα αναλογιστεί κανείς, δεδομένου πως μιλάμε για ένα μέρος με επαρκή και άκρως ενδιαφέρουσα παραγωγή σε πληθώρα εξαιρετικών πρώτων υλών αλλά και με σημαντική γαστρονομική παράδοση. 

Το φαγητό εδώ δε θα μπορούσε σε καμία των περιπτώσεων να χαρακτηριστεί "δήθεν". Αντιθέτως, έχει κάτι να πει και το κάνει με το δικό του τρόπο, είτε μιλάμε για προτάσεις που πατούν στην παράδοση, είτε για πιάτα που ακουμπούν πιο σύγχρονες τεχνικές και οπτική. Ακολουθούν μερικά από αυτά που προσωπικά ξεχώρισα κατά την πρόσφατη επίσκεψη στο νησί και τα πολύ ενδιαφέροντα εστιατόριά του. 

ΠΙΑΤΑ ΣΤΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ_ΡΑΒΙΟΛΙ ΜΕ ΚΟΥΝΕΛΙ ΣΤΟ BAROZZI
Ο Γκίκας Ξενάκης δίνει τις κατευθύνσεις, ο Κωνσταντίνος Βότανος εκτελεί και το αποτέλεσμα είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέρον στο "Barozzi". Τα Κυκλαδίτικα ραβιόλια με κουνέλι Νάξου, κεράσια, μανιτάρια και σάλτσα από αρσενικό είναι από τις πειστικότερες αποδείξεις στο πιάτο.
ΠΙΑΤΑ ΣΤΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ_ΛΑΒΡΑΚΙ ΣΑΣΙΜΙ ΣΤΟ TORTUGA
Στην παραλία της Πλάκας και το boho chic "Torguga", το λαβράκι σασίμι του σεφ Γιάννη Οικονόμου με χυμό εσπεριδοειδών και πάστα καυτερής πιπεριάς, φρέσκο κρεμμύδι, κόλιανδρο και λάδι βασιλικού, εύκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν έρωτας με την πρώτη μπουκιά.
ΠΙΑΤΑ ΣΤΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ_ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΣΤΟΥ ΒΑΣΙΛΑΚΑΡΙΟΥ
Ισορροπώντας άψογα ανάμεσα στο ρουστίκ και τον εξευγενισμό, το κατσικάκι στη λαδόκολλα με σκόρδο, κρεμμύδι, κεφαλοτύρι και δεντρολίβανο, σιγοψημένο στο φούρνο, ξεχωρίζει ανάμεσα στα πολλά αξιόλογα πιάτα στην "Αξιώτισσα".
ΝΑΞΟΣ_ΠΑΪΔΑΚΙΑ ΣΤΟΥ ΒΑΣΙΛΑΚΑΡΙΟΥ
Στου "Βασιλακαριού" και τον Κινίδαρο, τα κατσικίσια παϊδάκια είναι ρουστίκ, ολόσωστα ψημένα, μερακλίδικα και νόστιμα.
ΠΙΑΤΑ ΣΤΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ_ΑΧΝΙΣΤΑ ΜΥΔΙΑ ΣΤΟ ΑΠΑΝΕΜΙ
Τα αχνιστά μύδια στο "Απανέμι". Στην Μουτσούνα και την ψαροταβέρνα ακριβώς μπροστά από την θάλασσα, ο Ματθαίος Μυτιληναίος αχνίζει άψογα τα ολόφρεσκα μύδια. Αφράτα, ζουμερά, πεντανόστιμα.
ΠΙΑΤΑ ΣΤΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ_ΡΑΒΙΟΛΙ ΜΕ ΣΦΥΡΙΔΑ ΣΤΟ DAL PROFESSORE
Στο Ναξιώτικο "Dal Professore", ο Νίκος Δημητροκάλης βάζει περισσότερο ψάρι στο μενού, που ακολουθεί πάντοτε ιταλικές κατευθύνσεις. Τα χειροποίητα ραβιόλι με μελάνι σουπιάς, γεμιστά με σφυρίδα και αυγοτάραχο, συν την πολύ νόστιμη μπισκ, είναι μία από τις πιο ιδιαίτερες προτάσεις - φρόντισε μόνο να τα πετύχεις καθώς συνήθως παίζει σαν πιάτο ημέρας.
ΠΙΑΤΑ ΣΤΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ_ΡΟΣΤΟ ΣΤΟΝ ΑΜΟΡΓΙΝΟ
Το Απεραθίτικο Ρόστο στον "Αμοργινό". Στο εστιατόριο της Απειράνθου, ο Γιώργος Αμοργινός μαγειρεύει με υπομονή και μαεστρία εξαιρετικής ποιότητας χοιρινό στην κατσαρόλα με αλάτι, σκόρδο και πιπέρι. Το πλαισιώνει με top ντόπιες τηγανητές πατάτες.


Φωτογραφίες © Μπάμπης Δούκας/ @its_the_duke_dude

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το Abra Ovata υποδέχεται τους Yucatan για μια αξέχαστη βραδιά στη Λίμνη Βουλιαγμένης

Μουσική, διακριτικό ambient φωτισμό και ποτό με finger food, για μια ολοκληρωμένη αισθητηριακή εμπειρία στη φύση.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/09/2025

Γιατί όλοι μιλούν για το 'Batard' στο Παγκράτι

Το μάλλον πιο πολυσυζητημένο microbakery της πόλης τελευταία, πιάνει πόστο στο Παγκράτι και φέρει την υπογραφή των σεφ Δήμου Μπαλόπουλου και Γιώργου Κηρύκου.

Κωνσταντίνε Δαγριτζίκο, τι ετοιμάζεις στην Ομόνοια;

Ο πολυπράγμων hit maker του αθηναϊκού Κέντρου ετοιμάζει τη δική του εκδοχή της σύγχρονης ελληνικής ταβέρνας εκεί που κάποτε βρίσκαμε το "Αθήναιον", και μας λέει τι θα περιμένουμε στα πιάτα, τα ποτήρια και τις μουσικές του, όταν ανοίξει αργότερα στη σεζόν.

Ένα από τα κορυφαία burgers της Αθήνας ανοίγει (και) στο Κολωνάκι

Αλήθεια, πόσοι Χρυσοί Σκούφοι χωρούν ανάμεσα σε ένα ψωμάκι;

Σπύρο Πεδιαδιτάκη, τι τρώμε στο ολοκαίνουριο "Orbital";

Η ομάδα πίσω από τα "Άκρα", δηλαδή το δίδυμο Γιάννης Λουκάκης – Σπύρος Πεδιαδιτάκης, παρέα με τον Βασίλη Κότσικα έχουν ήδη βάλει μπρος έναν μοντέρνο γαστρονομικό πολυχώρο, που θα ξεδιπλώσει όλα του τα πρόσωπα τις επόμενες εβδομάδες και θα συζητηθεί πολύ.

Kedros Athens

Λίγο καλοκαίρι ακόμα με ελληνικούς μεζέδες διά χειρός Γιάννη Παρίκου στη Λυκόβρυση.

Luca Piscazzi, τι τρώμε στο καινούριο σου "Pino" στη Γλυφάδα;

Ο ιταλός σεφ του βραβευμένου με Χρυσό Σκούφο "Pelagos" έκανε το πρώτο, ολόδικό του επιχειρηματικό βήμα με το "Pino" στη Γλυφάδα: μια μοντέρνα τρατορία αφιερωμένη στις γεύσεις της Ρώμης, και μας μιλά για όλα τα νόστιμα που δοκιμάζουμε εκεί.