Το "Guerilla Chef Burgers" κάνει τα burgers εύκολα ξανά

Ένα hole-in-the-wall στέκι στα απόμερα των κάτω Εξαρχείων, που σερβίρει ένα και μόνο burger σε δυο παραλλαγές, βάζει ξανά στο μπιφτεκόψωμο ένα βασικό συστατικό που είχε τελευταία εκλείψει: την απλότητα.

Guerilla Chef Burgers Εξάρχεια Λεωνίδας Τούμπανος

Το νέο burger στέκι της Αθήνας δεν έγινε τυχαία viral πριν καλά - καλά ανοίξει. Το "Guerilla Chef Burgers" σερβίρει το signature πιάτο του Ελληνολιβανέζου σεφ Fahd Kassem, ο οποίος σκαρφάλωσε στο παλμαρέ της alternative μαγειρικής σκηνής της Αθήνας σεργιανίζοντας τα food festivals της πόλης για να παρουσιάσει ακριβώς αυτό: το τέλειο cheeseburger. Μια back to basics προσέγγιση στο burger, που απεκδύει το αγαπημένο snack του πλανήτη από τα premium υλικά με τα οποία εισέβαλε στα άντρα του αστικού comme il faut, για να βάλει ξανά ανάμεσα στα ψωμάκια του ένα βασικό συστατικό που είχε τελευταία εκλείψει: την απλότητα.

Guerilla Chef Burgers Εξάρχεια
Λεωνίδας Τούμπανος

"Τελευταία στην Ελλάδα το burger έχει γίνει κάτι που απαιτεί υπερβολική μεγάλη δέσμευση" σημειώνει σκωπτικά ο Fahd, όταν τον συναντούμε στο πλατύ πεζοδρόμιο της οδού Τζωρτζ στα Εξάρχεια, καθισμένοι στα κόκκινα τελάρα γνωστού αναψυκτικού, τα οποία έχει σκορπίσει αντί για τραπεζοκαθίσματα. "Έχει γίνει πολύ ακριβό, έχει γίνει κάτι που θες τραπέζι και καρέκλα για να το φας, ή να κάνεις ακόμα και κράτηση… Κι ύστερα κουβαλάει και διάφορα ιδεολογικά με τα οποία εγώ είμαι αντίθετος: το να πάρεις ένα αστεράτο κρέας, ένα ribeye ή ένα flank steak για παράδειγμα, και να το βάλεις σε κιμαδομηχανή, εγώ το βρίσκω παρανοϊκό. Ήθελα, λοιπόν, να κάνω κάτι που να είναι εύκολο για τον άλλο: να περάσει με ένα φίλο του, να το δει και να το πάρει, χωρίς να χρειάζεται να το σκεφτεί πολύ".

Και πράγματι, το μικρό μπεργκεράκι του "Guerilla Chef Burgers" δεν χρειάζεται να σκεφτείς πολύ για να το δοκιμάσεις: κατ’ αρχήν, έχει μόλις 3 ευρώ με μονό μπιφτέκι, ή 4 με διπλό. Ύστερα, είναι αρκετά μικρό για να μπορείς να το κρατάς με το ένα χέρι, έχοντας στο άλλο μια απ’ τις μπύρες της Strange Brew, με την οποία έχει αποκλειστική συνεργασία, ή το κόκκινο αναψυκτικό που λέγαμε, το οποίο σερβίρει μόνο στη regular μορφή του - "ούτε light, ούτε zero, ούτε τίποτα, θέλω να κρατάω τα πράγματα απλά και fun", σημειώνει ο Fahd, κι απλά όχι μόνο για τον επισκέπτη, αλλά και για τον εαυτό του. Και το κυριότερο, είναι διαβολεμένα νόστιμο: τη στιγμή που θα δοκιμάσεις την πρώτη μπουκιά, έχεις ήδη αποφασίσει ότι θα παραγγείλεις και δεύτερο.

Guerilla Chef Burgers Εξάρχεια Fahd Kassem
Λεωνίδας Τούμπανος

Ποιο είναι το μυστικό; Κατ’ αρχήν, ότι το νιώθεις ιδιαίτερα οικείο, αλλά την ίδια στιγμή πολύ ανώτερο απ’ αυτό με το οποίο το συγκρίνεις. Η έμπνευση πίσω απ’ την αφράτη, ζουμερή και κρεατένια μπουκιά του burger του "GCB", είναι το cheeseburger της γνωστής αλυσίδας με τις χρυσαφένιες αψίδες. Αυτό που γεύεσαι, όμως, είναι μια ποιοτική grassroots απάντηση στην προκάτ παγκοσμιοποιημένη γεύση που έχεις συνδέσει με την πλατεία Συντάγματος, η οποία παρασκευάζεται με φρέσκο μοσχαρίσιο κιμά από γαλλική στηθοπλευρά, που ψήνεται επί τόπου σε καυτό μαντέμι, για να σκεπαστεί με μια φετούλα από αμερικάνικο κίτρινο τυρί και να ξαπλώσει σε αφράτο ψωμάκι από οικοτεχνία της Νέας Μάκρης.

Έτσι, με τη γεύση του εκλεκτού, αλλά χωρίς τις φιοριτούρες του premium, το "GCB" επαναφέρει το burger στις λαϊκές βάσεις και τις ταπεινές απαρχές του, τότε που οι καντινιέρηδες έξω απ’ τα μεταπολεμικά εργοστάσια της Αμερικής, έβαζαν τη συνταγή του Hamburger Steak σε δυο ψωμάκια για τους Γερμανούς εργάτες στο διάλειμμά τους. Κι αυξάνοντας τον παράγοντα comfort, θέτει τις βάσεις για ένα σίγουρο σουξέ που θα χαρούμε να δούμε και σε άλλες γειτονιές της Αθήνας, με τα Εξάρχεια να αποτελούν πάντα ένα ιδανικό σημείο αφετηρίας για το origin story της σίγουρης εξάπλωσής του.

+ Η αφράτη, συννεφένια μπουκιά του θυμίζει τα πρώτα βήματα του "Shake Shack": της αμερικανικής αλυσίδας – κολοσσού, που ξεκίνησε επίσης από μια καντίνα.

- Τα τελάρα – καθίσματα φέρνουν μια αχρείαστη αμερικανίλα στο look του μαγαζιού και, με το χορευτικό τους κάθισμα, σε κάνουν να εύχεσαι να υπήρχε τουλάχιστον ένα stand να ακουμπήσεις.

Σολωμού 33, Εξάρχεια
2130287944

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.

Νηστεία "αλά ιταλικά" στο "Da Bruno"

Το πρώτο -με επίσημη πιστοποίηση- αυθεντικό ιταλικό στην Αθήνα είναι ξεχωριστή επιλογή και για την περίοδο της νηστείας.