Το "Μπαρμπουνάκι διά χειρός Παπαϊωάννου" κολυμπάει νόστιμα στη Μητροπόλεως

Χαλαρή αλλά προσεγμένη ψαροφαγία με τη σφραγίδα του Γιώργου Παπαϊωάννου και πρώτο τραπέζι-πίστα σε ένα από τα ομορφότερα σημεία του αθηναϊκού κέντρου.

mparmpounaki

"Ναός μεγάλος και μικρός σαν τη Μητρόπολη και τον Άγιο Ελευθέριο" είχαμε μάθει κάποτε στο σχολείο και αυτή η φράση μου ξανάρχεται στο μυαλό έτσι όπως τους έχω και τους δύο απέναντι μου στο "Μπαρμπουνάκι διά χειρός Παπαϊωάννου" της Μητροπόλεως. Έχει ένα από τα πιο προνομιακά πόστα του αθηναϊκού κέντρου το μέλος αυτό της δημοφιλούς οικογένειας προσιτής ψαροφαγίας που δημιούργησε ο σπεσιαλίστας της θάλασσας Γιώργος Παπαϊωάννου και ειδικά αυτήν την εποχή με τα πλατάνια της πλατείας φουντωτά και καταπράσινα είναι πραγματικά στα καλύτερα του. Έξω, το σκηνικό με τις καρέκλες και τα τραπέζια σε στιλ καφενείου είναι ταμάμ για να εισπράξεις την αλά χωριό ατμόσφαιρα παρέα με τους ήδη πολλούς ξένους μας που το τιμούν φανατικά μεσημέρι και βράδυ. Μέσα, ο χώρος αποπνέει νοσταλγική πατίνα με καρέκλες βιεννέζικου ύφους, μπουαζερί στους τοίχους και ταμπλαδωτά ταβάνια. 

mparmpounaki2

Οι γεύσεις, κοινές σε ολόκληρο το... κοπάδι των έξι "Μπαρμπουνακίων", παραμένουν πιστές στο κόνσεπτ "ποιοτικό ψάρι για όλους", χωρίς να λείπουν κάποιες αναφορές στο μητρικό εστιατόριο του Μικρολίμανου. Έτσι την αρχή κάνει η περίφημη σαλάτα – σωστό μποστάνι του Παπαϊωάννου και μαζί σπέσιαλ αλοιφές όπως η βελούδινη ταραμοσαλάτα και η καπνιστή όσο και σκορδάτη μελιτζανοσαλάτα σε αγιορείτικο ύφος. Η όρεξη ανοίγει ακόμα με δικά τους αλίπαστα και μαρινάτα, όπως το λαβράκι που μαρινάρεται σε χοντρό αλάτι και λεμόνι και σερβίρεται κομμένο σε στιλ καρπάτσιο, έχοντας για πικάντικη συνοδεία μια σαλατούλα με ρόκα και ροζ πιπέρι. Στα μαγειρευτά, απολαύσαμε ιδιαίτερα την κοκκινιστή σαρδέλα με χοντροτριμμένη φρέσκια ντομάτα που της χαρίζει βαθιά νοστιμιά και γλύκα ελληνικού καλοκαιριού και λιγότερο τον αχνιστό μπακαλιάρο που παρότι φρέσκος και τρυφερός σερβίρεται σε πολύ έντονο ζωμό με καυτερή πιπεριά και σκόρδο. 

mparmpounaki3

Η κουζίνα τηγανίζει τραγανά και αέρινα, αν κρίνουμε από το συμιακό γαριδάκι που ήρθε στο τραπέζι σωστός αφρός, αλλά και τα μπαρμπουνάκια που χαρήκαμε επιπλέον ψημένα στη σχάρα, με το κρέας τους υπέροχα μελωμένο. Σημειώστε ακόμα, πως πέρα από τα κάθε λογής μικρόψαρα, η ψαριά της ημέρας συχνά πυκνά περιλαμβάνει και μεγάλο ψάρι που θα σας ψήσουν όπως επιθυμείτε, ενώ την εικόνα συμπληρώνουν μια σειρά από μακαρονάδες όπως τα ελαφριά και φίνα λινγκουίνι θαλασσινών που ακολουθούν τη minimal λευκή οδό, με πολύ νόστιμα μύδια, γαρίδες και κυδώνια μαγειρεμένα στο ζωμό τους. Για γλυκό φινάλε υπάρχουν διάφορα κεράσματα σαν τους καλοφτιαγμένους σιμιγδαλένιους χαλβάδες με σοκολάτα ή χωρίς και το εκμέκ κανταΐφι με ελαφριά κρέμα ζαχαροπλαστικής, σαντιγί και τριμμένο φιστίκι. 

Πλατεία Μητροπόλεως 4, Σύνταγμα, 2103247700, τιμή: € 18 – 25

( + ) Σέρβις ταχύτατο και ενημερωμένο, και καλή ποικιλία από εμφιαλωμένα αποστάγματα. 

( - ) Η καθόλου καυτερή τυροκαυτερή

Περισσότερες πληροφορίες

Μπαρμπουνάκι δια χειρός Παπαϊωάννου

Πλατεία Μητροπόλεως 4, Σύνταγμα
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Okio

Ένα κοσμοπολίτικο fusion Ελλάδας, Μεσογείου και Ιαπωνίας με την επιμέλεια του βραβευμένου Παναγιώτη Γιακαλή στην καρδιά της πόλης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΛΣΑΜΗς ΔΟΥΚΑΚΗς
05/11/2025

Μήπως αυτά είναι τα καλύτερα παϊδάκια της Αθήνας;

Είναι από αρνάκι γάλακτος που έρχεται εδώ από το Αγρίνιο ή τη Βόνιτσα, είναι τρυφερά κι εκφραστικά, κι έχουν σάρκα αέρινη και βαθιά κρεάτινη, χάρη στη σωστή ισορροπία ελαφρού dry aging, μαστόρικου σχαρίσματος και μετρημένου αρτύματος με αλατορίγανη και τίποτε άλλο.

Ο Γιάννης Μαρινόπουλος νέος Executive Chef στο 5άστερο Vathi Cove της Θάσου

Ο βραβευμένος σεφ αλλάζει έδρα αλλά συνεχίζει στα γνώριμα, δημιουργικά και νόστιμα, μονοπάτια, πάντοτε στο νησί του.

Πού τρώμε στη Θεσσαλονίκη του Φεστιβάλ;

Όλα τα πριν και τα μετά των προβολών, για να περάσετε τις ημέρες του 66ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σαν πραγματικοί σταρ.

Η ιταλική ελεγκάντσα του Παλαιού Φαλήρου μετρά πάνω από 40 χρόνια γευστικής ιστορίας

Το Da Bruno παραμένει σημείο αναφοράς για την αυθεντική ιταλική κουζίνα στην Αθήνα, με τον Δημήτρη Τσουκάρη να τιμά τις γευστικές παραδόσεις με σύγχρονη ματιά.

Kioku x Birdman: Exclusive take over για μία μόνο βραδιά

Το Birdman, το αγαπημένο Japanese bar + grill, γίνεται απόψε το σκηνικό μιας ξεχωριστής σύμπραξης και υποδέχεται το λονδρέζικο Kioku.

4 νέα ζαχαροπλαστεία και pastry shops που γλυκαίνουν τους Αθηναίους

Λουκουμάδες, πίτες, τάρτες, κρουασάν και πολλές ακόμα γλυκές λιχουδιές στα καινούργια spots της πόλης.