Το "Μπαρμπουνάκι διά χειρός Παπαϊωάννου" κολυμπάει νόστιμα στη Μητροπόλεως

Χαλαρή αλλά προσεγμένη ψαροφαγία με τη σφραγίδα του Γιώργου Παπαϊωάννου και πρώτο τραπέζι-πίστα σε ένα από τα ομορφότερα σημεία του αθηναϊκού κέντρου.

mparmpounaki

"Ναός μεγάλος και μικρός σαν τη Μητρόπολη και τον Άγιο Ελευθέριο" είχαμε μάθει κάποτε στο σχολείο και αυτή η φράση μου ξανάρχεται στο μυαλό έτσι όπως τους έχω και τους δύο απέναντι μου στο "Μπαρμπουνάκι διά χειρός Παπαϊωάννου" της Μητροπόλεως. Έχει ένα από τα πιο προνομιακά πόστα του αθηναϊκού κέντρου το μέλος αυτό της δημοφιλούς οικογένειας προσιτής ψαροφαγίας που δημιούργησε ο σπεσιαλίστας της θάλασσας Γιώργος Παπαϊωάννου και ειδικά αυτήν την εποχή με τα πλατάνια της πλατείας φουντωτά και καταπράσινα είναι πραγματικά στα καλύτερα του. Έξω, το σκηνικό με τις καρέκλες και τα τραπέζια σε στιλ καφενείου είναι ταμάμ για να εισπράξεις την αλά χωριό ατμόσφαιρα παρέα με τους ήδη πολλούς ξένους μας που το τιμούν φανατικά μεσημέρι και βράδυ. Μέσα, ο χώρος αποπνέει νοσταλγική πατίνα με καρέκλες βιεννέζικου ύφους, μπουαζερί στους τοίχους και ταμπλαδωτά ταβάνια. 

mparmpounaki2

Οι γεύσεις, κοινές σε ολόκληρο το... κοπάδι των έξι "Μπαρμπουνακίων", παραμένουν πιστές στο κόνσεπτ "ποιοτικό ψάρι για όλους", χωρίς να λείπουν κάποιες αναφορές στο μητρικό εστιατόριο του Μικρολίμανου. Έτσι την αρχή κάνει η περίφημη σαλάτα – σωστό μποστάνι του Παπαϊωάννου και μαζί σπέσιαλ αλοιφές όπως η βελούδινη ταραμοσαλάτα και η καπνιστή όσο και σκορδάτη μελιτζανοσαλάτα σε αγιορείτικο ύφος. Η όρεξη ανοίγει ακόμα με δικά τους αλίπαστα και μαρινάτα, όπως το λαβράκι που μαρινάρεται σε χοντρό αλάτι και λεμόνι και σερβίρεται κομμένο σε στιλ καρπάτσιο, έχοντας για πικάντικη συνοδεία μια σαλατούλα με ρόκα και ροζ πιπέρι. Στα μαγειρευτά, απολαύσαμε ιδιαίτερα την κοκκινιστή σαρδέλα με χοντροτριμμένη φρέσκια ντομάτα που της χαρίζει βαθιά νοστιμιά και γλύκα ελληνικού καλοκαιριού και λιγότερο τον αχνιστό μπακαλιάρο που παρότι φρέσκος και τρυφερός σερβίρεται σε πολύ έντονο ζωμό με καυτερή πιπεριά και σκόρδο. 

mparmpounaki3

Η κουζίνα τηγανίζει τραγανά και αέρινα, αν κρίνουμε από το συμιακό γαριδάκι που ήρθε στο τραπέζι σωστός αφρός, αλλά και τα μπαρμπουνάκια που χαρήκαμε επιπλέον ψημένα στη σχάρα, με το κρέας τους υπέροχα μελωμένο. Σημειώστε ακόμα, πως πέρα από τα κάθε λογής μικρόψαρα, η ψαριά της ημέρας συχνά πυκνά περιλαμβάνει και μεγάλο ψάρι που θα σας ψήσουν όπως επιθυμείτε, ενώ την εικόνα συμπληρώνουν μια σειρά από μακαρονάδες όπως τα ελαφριά και φίνα λινγκουίνι θαλασσινών που ακολουθούν τη minimal λευκή οδό, με πολύ νόστιμα μύδια, γαρίδες και κυδώνια μαγειρεμένα στο ζωμό τους. Για γλυκό φινάλε υπάρχουν διάφορα κεράσματα σαν τους καλοφτιαγμένους σιμιγδαλένιους χαλβάδες με σοκολάτα ή χωρίς και το εκμέκ κανταΐφι με ελαφριά κρέμα ζαχαροπλαστικής, σαντιγί και τριμμένο φιστίκι. 

Πλατεία Μητροπόλεως 4, Σύνταγμα, 2103247700, τιμή: € 18 – 25

( + ) Σέρβις ταχύτατο και ενημερωμένο, και καλή ποικιλία από εμφιαλωμένα αποστάγματα. 

( - ) Η καθόλου καυτερή τυροκαυτερή

Περισσότερες πληροφορίες

Μπαρμπουνάκι δια χειρός Παπαϊωάννου

Πλατεία Μητροπόλεως 4, Σύνταγμα
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ξενοδοχείο "King George": Γιορτάζουμε σαν βασιλιάδες

Το πολυβραβευμένο εστιατόριο στο rooftop του King George ενισχύει τον γιορτινό του χαρακτήρα με εορταστικά μενού και ένα λαμπερό σκηνικό στο νέο George, The Lobby Bar.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/12/2025

Το Zappa γιορτάζει την άφιξή του με ένα εκρηκτικό εορταστικό πρόγραμμα

Το Zappa συστήνεται στο κοινό τις ημέρες των γιορτών με ενέργεια, σύγχρονη αισθητική και μια εμπειρία που ενώνει γεύση, ρυθμό και ατμόσφαιρα.

Γιορτινές Γαστρονομικές Εμπειρίες στο "SENSE Restaurant"

Σε μια από τις πιο εμβληματικές τοποθεσίες της Αθήνας, με πανοραμική θέα στην Ακρόπολη, το "SENSE Restaurant" προσφέρει μια ολοκληρωμένη, υψηλού επιπέδου γιορτινή εμπειρία.

Καφέ El Greco τώρα και στην Κατεχάκη!

Το Ψυχικό αποκτά ένα φρέσκο κατάστημα της οικογένειας El Greco που θα γίνει σίγουρα το νέο σου στέκι για καφέ.

Εσύ ακόμη να πας στο 'Ex Machina' του Άνταμ Κοντοβά;

Όλα όσα καθιστούν το εστιατόριο του χαρισματικού γευσιπλάστη, σημείο αναφοράς για την αθηναϊκή γεύση.

Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά στο "Amber", με στιλ λονδρέζικου μπιστρό

Κομψές γεύσεις, αστική ατμόσφαιρα και γιορτινά μενού που δίνουν ρυθμό στις νύχτες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στο κέντρο της Αθήνας.

Το "Brisk" προτείνει ελληνική δημιουργική κουζίνα

Σοφιστικέ comfort dining με επτανησιακό χρώμα από τον chef patron Σπύρο Βαραγγούλη.