"MonkFish Athens": Εναλλακτική ψαροφαγία στου Ζωγράφου

Το νέο στέκι στις παρυφές της πλατείας Αγίου Θωμά σερβίρει εκλεκτή πρώτη ύλη ιδωμένη με αυθάδικη διάθεση και street fusion λογική, πλάι στο ιδιόκτητο ψαράδικο που την προμηθεύει.

MonkFish Athens

Συνοικιακό facade με περιεχόμενο που εκπλήσσει συνδυάζει το "Monk Fish", το νέο ψαροστέκι του Ζωγράφου, που βλέπει το ψάρι αλλιώς, μέσα από τη λοξή ματιά του ιδιοκτήτη Φάνη Δανίκου και του σεφ του, Γρηγόρη Κρητικού. Χρόνια στο εμπόριο ψαριού και την προμήθεια μερικών απ’ τα πιο high end σουσάδικα και ψαρομάγαζα της Αθήνας, ο Φάνης αποφάσισε να φέρει τη δική του οπτική στο πιάτο, παίρνοντας την πρώτη ύλη που συγκεντρώνει από αποκλειστικές συνεργασίες με καΐκια σε Πρέβεζα, Κάλυμνο, Λέρο, Εύβοια και αλλού, για να την παντρέψει με μια αλήτικη, σχεδόν street food αντίληψη περί ψαροφαγίας.

MonkFish Athens

Έτσι, η πεσκανδρίτσα απ’ την οποία παίρνει το όνομά του το μαγαζί, γίνεται ζουμερή κροκέτα με τραγανή κρούστα σε μια θαλασσινή εκδοχή των nuggets του KFC, τα αχνιστά μύδια σερβίρονται με Thai αναφορές σε ζουμάκι από γάλα καρύδας και τζίντζερ, ενώ τόνος, χταπόδι, καραβίδες και αστακός γίνονται burgers και σάντουιτς σε νόστιμη τσιαπάτα, ειδικά φτιαγμένη για το "Monk Fish". Παράλληλα, η μεσοτοιχία του μαγαζιού με το ιχθυοπωλείο του Φάνη, δίνει στην κουζίνα τη δυνατότητα για πολλά εναλλασσόμενα πιάτα ημέρας με ιδιαίτερη αγάπη στο surf and turf, αλλά και head to tail μαγειρέματα μεγάλων ψαριών, που γίνονται βάση για σεβίτσε, ταρτάρ και μαστόρικα ψησίματα.

Η ψαρόσουπα ημέρας, που ήρθε με απλόχερη ποσότητα απ’ τα ψαχνά του ψαριού της, ήταν ιδανικό ξεκίνημα για τη δροσερή βραδιά που επισκεφθήκαμε το "MonkFish Athens", και παρ’ ότι η μαμαδίστικη νοστιμιά της ζοριζόταν λιγάκι με την ανεβασμένη οξύτητα του ζωμού, τα τηγανητά καβουράκια που βάλαμε πλάι της, με μια μαγιονεζάτη σος ταρτάρ να τα συνοδεύει, αποκάλυπταν μακριά θαλασσινή επίγευση, χαρακτηριστική της φρεσκάδας που αγκάλιαζε η τραγανή τους κρούστα. Τα τροφαντά και ζουμερά αχνιστά μύδια με τον Thai ζωμό τους, που γέμισαν το τραπέζι εξωτισμό με το που προσγειώθηκαν, ήταν εύκολα μια από τις καλύτερες στιγμές του μενού, ενώ αρκετή προσοχή θέλουν τα λινγκουίνι με γαρίδα: η γευστική απλότητα στο δέσιμο της σάλτσας, με νότες εσπεριδοειδών να φέρνουν μοσχοβολιά στη μπουκιά, θα απλωνόταν καλύτερα με λίγο κράτει στο πιπέρι, ενώ και λίγο λιγότερο βράσιμο δεν θα έβλαπτε στο ζυμαρικό.

MonkFish Athens Tuna Burger

Πάντως, το burger τόνου είναι δικαίως το φαβορί της κουζίνας, με το patty του σε ωραιότατο medium rare να αφήνει τη νοστιμιά της πρώτης ύλης να εκφραστεί, ενώ το κόψιμο του ψαροκιμά με μαχαίρια, δίνει ωραίο δάγκωμα, που ταιριάζει χάρμα με το αρωματικό και στακάτο ψωμάκι.

(+) Η λοξή ματιά με την οποία προσεγγίζει η κουζίνα την ψαροφαγία δίνει σε αυτό το στέκι μια άυρα ανανεωτική

(-) Μικρά φαλτσαρίσματα στην εκτέλεση των πιο παραδοσιακών συνταγών αποστερούν από τη συνολική εμπειρία

Παπαδιαμαντοπούλου 108, Ζωγράφου
2107777518

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ο Αλέξανδρος Καρακατσάνης είναι έτοιμος για το επόμενο βήμα

Μία κουβέντα με τον ταλαντούχο σεφ, με αφορμή το 'Ami gastrotheque' αλλά και ένα νέο, φιλόδοξο και ταρατσάτο εστιατορικό project που καταφθάνει πολύ σύντομα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
02/05/2024

Lolita's

Το νέο στέκι - σουξέ του Ψυχικού έχει κοσμοπολίτικο στιλ, κινηματογραφική αύρα, κεφάτη διάθεση και ωραίες ιδέες στην κουζίνα. Αν προσέξει ώστε η ευρηματική γαστρονομική του πρόταση να κερδίζει και στα σημεία, μπορεί εύκολα να γίνει ένας απ’ τους πιο άχαστους καλοφαγικούς προορισμούς της πόλης.

Γιουβετσάκια

Υποδειγματική εντελώς off Broadway ταβέρνα, που μαγειρεύει 30 χρόνια τώρα ντελικάτη ελληνική κουζίνα, βασισμένη σε εξαιρετικές πρώτες ύλες.

Δύο αφορμές για "Zillers"

Σπέσιαλ γεύσεις σερβίρει το βράδυ της Ανάστασης το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της οδού Μητροπόλεως, ενώ λίγες ημέρες αργότερο το αδερφό "The Zillers Pastry Bar" υποδέχεται τον εξαιρετικό pastry chef Gilles Marchal.

'Ronin', το νέο ιαπωνικό του Κολωνακίου

O Μανώλης Κωνιωτάκης στήνει ένα εστιατόριο μίνιμουμ αισθητικής και μάξιμουμ γεύσης από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Οι "Ψαράδες" γοητεύουν το ούζο "Πλωμαρίου"

Όταν κλασσικοί ψαρομεζέδες και τολμηρές θαλασσινές σπεσιαλιτέ του Γιάννη Λιάκου συντονίζονται με εκλεκτό γλυκανισάτο απόσταγμα.

Νέο 'Barbounaki by Papaioannou' στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης

Στον κόλπο του ΝΟΒ, εγκαινιάζεται το φρέσκο 'Barbounaki' δια χειρός Γιώργου Παπαϊωάννου, με ψάρια και θαλασσινά στις καλύτερες εκδοχές τους.