"Black Salami": "Η ζύμη μετράει" στον νέο ρωμαϊκό, εξαρχειώτικο φούρνο

Ένα παλιό ξυλουργείο στα Εξάρχεια μεταμορφώθηκε σε «micro-bakery» νέας γενιάς.

Black Salami Αντώνης Κατρακάζης

Στη γωνία Ζωοδόχου Πηγής και Μεθώνης, ένα σύγχρονο μικρο-αρτοποιείο ξεφουρνίζει ψωμιά εμπνευσμένα από τους φούρνους της Ρώμης, ενώ στη βιτρίνα του θα βρείτε σάντουιτς, πίτες αλλά και ολόκληρα γεύματα κλεισμένα σε νόστιμα ζυμάρια. Ο Ελληνοϊταλός "αρτοτεχνίτης" -όπως προτιμά να αποκαλείται- Bruno Pezzia, και ο Αντώνης Καζάκος δημιούργησαν έναν minimal χώρο που πριν ακόμα περάσεις το κατώφλι του καταλαβαίνεις πού επικεντρώνεται με την πόρτα να αναγράφει "Dough matters" (η ζύμη μετράει). Βγάζουν καθημερινά τέσσερα διαφορετικά προζυμένια ψωμιά που φτιάχνουν σε περιορισμένες ποσότητες με ιταλικά άλευρα της οικογένειας Bongiovanni από το Τορίνο αλλά και ρωμαϊκό pala, ένα είδος flatbread, τραγανό εξωτερικά, ελαφρώς σπογγώδες και απορροφητικό στο εσωτερικό του, διαμορφωμένο ώστε να κρατά τις γεμίσεις χωρίς να μουσκεύει. Το σύνολο της παραγωγής τους υποστηρίζει μια φιλοσοφία που τιμά το ποιοτικό προϊόν και την καλή πρώτη ύλη. "Χρησιμοποιούμε προϊόντα μικρών παραγωγών που θεωρούμε ότι κάνουν ο καθένας εξαιρετική δουλειά στον τομέα του. Λάδι από την Μάνη, ελληνικά κρέατα, τυριά από τη Χίο και την Κοζάνη, αλλαντικά από τις Σέρρες χωρίς τεχνητά συντηρητικά, τα περισσότερα από αυτά", λέει ο Αντώνης. 

Black Salami
Αντώνης Κατρακάζης

Στις πίτες, τα κομμάτια είναι πληθωρικά, τα αρτύματα δουλεμένα με φειδώ, οι γεμίσεις αγκαλιάζονται από μαστόρικα φτιαγμένα ζυμάρια, που παραμένουν τραγανά ακόμα και αν δεν καταναλωθούν άμεσα. Από τις κλασικές επιλογές, η τυρόπιτα έχει ωραία δουλεμένη γέμιση, καθόλου αλμυρή, σε ένα μίγμα με διακριτική παρουσία πράσου ενώ η χορτόπιτα έχει τη φροντίδα της σπιτικής χωρίς φιοριτούρες όπως και η κιμαδόπιτα, που νομίζω όμως ότι "σηκώνει" λίγα μπαχαρικά που θα την κάνουν πιο ενδιαφέρουσα. Δοκιμάστε κάποια από τα χορταστικά σάντουιτς που φτιάχνουν σε στρογγυλά ψωμάκια, τραγανά εξωτερικά, αφράτα με κυψελωτή ζύμη εσωτερικά, σε επιλογές όπως το pastrami, με pecorino crosta Nerra και ξινό λάχανο με μπόλικη μουστάρδα, είναι άνετα για δύο άτομα, όπως και όλη η γκάμα τους. Για τους γλυκατζήδες, φτιάχνουν ωραίο μπανανόψωμο. Η κουζίνα τους είναι ανοιχτή, μπορείτε να ρίξετε κλεφτές ματιές βολτάροντας στη Μεθώνης, έχουν στήσει και πρακτικούς πάγκους στα πλάγια του μαγαζιού για να απολαύσετε το γεύμα σας παρατηρώντας παράλληλα τις ετοιμασίες και τα ξεφουρνίσματα βήμα – βήμα. 

Ζωοδόχου Πηγής 71 και Μεθώνης, Εξάρχεια, Τηλ: 2114187956
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Σάββατο: 9 π.μ – 5 μ.μ. Κυριακή: 10π.μ -5 μ.μ. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το κύρος του τσίπουρου

10 ή 12 y.o.; Είναι και τα δύο υπέροχα και δίνουν στο τσίπουρο άλλο αέρα δίπλα στα μεγάλα παλαιωμένα αποστάγματα του κόσμου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Tanpopo

Το τελευταίο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά δίνει στην καθημερινότητα μητροπολιτική αύρα.

Η χρυσοκουφάτη γεύση της Μακεδονίας

Τα εστιατόρια του βορρά που ανήκουν στην ελίτ της ελληνικής σκηνής.

Στου 'Μαραθωνίτη' για σένιο φρυγαδέλι και παϊδάκι πρόβατο

Στο υπόγειο κουτούκι του Παγκρατίου έχουν βρει την κρεάτινη συνταγή της επιτυχίας και τη σιγοντάρουν με σπιτικό κρασί.

Τα χρυσοσκουφάτα εστιατόρια της Αθήνας

Η κρεμ ντε λα κρεμ της αθηναϊκής εστίασης, όπως αυτή προκύπτει μέσα από τους Χρυσούς Σκούφους 2024.

Η χρυσοσκουφάτη γαστρονομία του Αιγαίου

Η haute cuisine του ελληνικού αρχιπελάγους όπως την ξεχώρισε για φέτος ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας.