"Black Salami": "Η ζύμη μετράει" στον νέο ρωμαϊκό, εξαρχειώτικο φούρνο

Ένα παλιό ξυλουργείο στα Εξάρχεια μεταμορφώθηκε σε «micro-bakery» νέας γενιάς.

Black Salami Αντώνης Κατρακάζης

Στη γωνία Ζωοδόχου Πηγής και Μεθώνης, ένα σύγχρονο μικρο-αρτοποιείο ξεφουρνίζει ψωμιά εμπνευσμένα από τους φούρνους της Ρώμης, ενώ στη βιτρίνα του θα βρείτε σάντουιτς, πίτες αλλά και ολόκληρα γεύματα κλεισμένα σε νόστιμα ζυμάρια. Ο Ελληνοϊταλός "αρτοτεχνίτης" -όπως προτιμά να αποκαλείται- Bruno Pezzia, και ο Αντώνης Καζάκος δημιούργησαν έναν minimal χώρο που πριν ακόμα περάσεις το κατώφλι του καταλαβαίνεις πού επικεντρώνεται με την πόρτα να αναγράφει "Dough matters" (η ζύμη μετράει). Βγάζουν καθημερινά τέσσερα διαφορετικά προζυμένια ψωμιά που φτιάχνουν σε περιορισμένες ποσότητες με ιταλικά άλευρα της οικογένειας Bongiovanni από το Τορίνο αλλά και ρωμαϊκό pala, ένα είδος flatbread, τραγανό εξωτερικά, ελαφρώς σπογγώδες και απορροφητικό στο εσωτερικό του, διαμορφωμένο ώστε να κρατά τις γεμίσεις χωρίς να μουσκεύει. Το σύνολο της παραγωγής τους υποστηρίζει μια φιλοσοφία που τιμά το ποιοτικό προϊόν και την καλή πρώτη ύλη. "Χρησιμοποιούμε προϊόντα μικρών παραγωγών που θεωρούμε ότι κάνουν ο καθένας εξαιρετική δουλειά στον τομέα του. Λάδι από την Μάνη, ελληνικά κρέατα, τυριά από τη Χίο και την Κοζάνη, αλλαντικά από τις Σέρρες χωρίς τεχνητά συντηρητικά, τα περισσότερα από αυτά", λέει ο Αντώνης. 

Black Salami
Αντώνης Κατρακάζης

Στις πίτες, τα κομμάτια είναι πληθωρικά, τα αρτύματα δουλεμένα με φειδώ, οι γεμίσεις αγκαλιάζονται από μαστόρικα φτιαγμένα ζυμάρια, που παραμένουν τραγανά ακόμα και αν δεν καταναλωθούν άμεσα. Από τις κλασικές επιλογές, η τυρόπιτα έχει ωραία δουλεμένη γέμιση, καθόλου αλμυρή, σε ένα μίγμα με διακριτική παρουσία πράσου ενώ η χορτόπιτα έχει τη φροντίδα της σπιτικής χωρίς φιοριτούρες όπως και η κιμαδόπιτα, που νομίζω όμως ότι "σηκώνει" λίγα μπαχαρικά που θα την κάνουν πιο ενδιαφέρουσα. Δοκιμάστε κάποια από τα χορταστικά σάντουιτς που φτιάχνουν σε στρογγυλά ψωμάκια, τραγανά εξωτερικά, αφράτα με κυψελωτή ζύμη εσωτερικά, σε επιλογές όπως το pastrami, με pecorino crosta Nerra και ξινό λάχανο με μπόλικη μουστάρδα, είναι άνετα για δύο άτομα, όπως και όλη η γκάμα τους. Για τους γλυκατζήδες, φτιάχνουν ωραίο μπανανόψωμο. Η κουζίνα τους είναι ανοιχτή, μπορείτε να ρίξετε κλεφτές ματιές βολτάροντας στη Μεθώνης, έχουν στήσει και πρακτικούς πάγκους στα πλάγια του μαγαζιού για να απολαύσετε το γεύμα σας παρατηρώντας παράλληλα τις ετοιμασίες και τα ξεφουρνίσματα βήμα – βήμα. 

Ζωοδόχου Πηγής 71 και Μεθώνης, Εξάρχεια, Τηλ: 2114187956
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Σάββατο: 9 π.μ – 5 μ.μ. Κυριακή: 10π.μ -5 μ.μ. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το "Napul’è" σαλπάρει για Τήνο

Το ιταλιάνικο σουξέ της Μάγκυς Ταμπακάκη και του Francesco Ciccio ανοίγει πανιά με τη ρότα του να βλέπει το "Aeolis Tinos Suites".

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
06/02/2023

Μπορεί η γαστρονομία να γίνει energy saving;

Οι σεφ αλλά κι εμείς πρέπει να προβληματιστούμε και με τη βοήθεια αρχαίων τεχνικών αλλά και με νέες τεχνολογίες να πετύχουμε το στόχο της ενεργειακής εξοικονόμησης.

"Acan": Κάτι από Λατινική Αμερική στο Μοσχάτο

Ένα νέο εστιατόριο εμπνέεται από τον θεό των Μάγια και παρουσιάζει μία λάτιν πολυσυλλεκτική κουζίνα.

Η αθηναϊκή αρτιότητα του εστιατορικού ψωμιού

Λίγο πριν ξεκινήσουν τα θεάματα, στα τραπέζια των αθηναϊκών εστιατορίων, τον πρώτο λόγο έχει ο (πολύ καλός πια) άρτος.

Πρώτη γεύση από τα καινούργια της Θεσσαλονίκης

Ανανεωμένη βρήκαμε στο πρόσφατο ταξίδι μας την αγαπημένη πρωτεύουσα του Βορρά με πολύ ενδιαφέρουσες νέες αφίξεις αλλά και επανεκκινήσεις.

"Tanpopo": Ο Σωτήρης Κοντιζάς σερβίρει ράμεν

Το Nolan-verse επεκτείνεται, με ένα νέο εστιατόριο στην Αριστείδου, που τοποθετεί το ράμεν στο επίκεντρο της γαστρονομικής προσοχής.

Πρώτη ματιά στο ολοκαίνουριο "Enkelt"

Το νέο all day μπιστρό στο Χαλάνδρι έχει ηχηρές υπογραφές και σκανδιναβική φιλοσοφία.