Οδηγός Εστιατορίων

"Black Salami": "Η ζύμη μετράει" στον νέο ρωμαϊκό, εξαρχειώτικο φούρνο

Ένα παλιό ξυλουργείο στα Εξάρχεια μεταμορφώθηκε σε «micro-bakery» νέας γενιάς.

Black Salami Αντώνης Κατρακάζης

Στη γωνία Ζωοδόχου Πηγής και Μεθώνης, ένα σύγχρονο μικρο-αρτοποιείο ξεφουρνίζει ψωμιά εμπνευσμένα από τους φούρνους της Ρώμης, ενώ στη βιτρίνα του θα βρείτε σάντουιτς, πίτες αλλά και ολόκληρα γεύματα κλεισμένα σε νόστιμα ζυμάρια. Ο Ελληνοϊταλός "αρτοτεχνίτης" -όπως προτιμά να αποκαλείται- Bruno Pezzia, και ο Αντώνης Καζάκος δημιούργησαν έναν minimal χώρο που πριν ακόμα περάσεις το κατώφλι του καταλαβαίνεις πού επικεντρώνεται με την πόρτα να αναγράφει "Dough matters" (η ζύμη μετράει). Βγάζουν καθημερινά τέσσερα διαφορετικά προζυμένια ψωμιά που φτιάχνουν σε περιορισμένες ποσότητες με ιταλικά άλευρα της οικογένειας Bongiovanni από το Τορίνο αλλά και ρωμαϊκό pala, ένα είδος flatbread, τραγανό εξωτερικά, ελαφρώς σπογγώδες και απορροφητικό στο εσωτερικό του, διαμορφωμένο ώστε να κρατά τις γεμίσεις χωρίς να μουσκεύει. Το σύνολο της παραγωγής τους υποστηρίζει μια φιλοσοφία που τιμά το ποιοτικό προϊόν και την καλή πρώτη ύλη. "Χρησιμοποιούμε προϊόντα μικρών παραγωγών που θεωρούμε ότι κάνουν ο καθένας εξαιρετική δουλειά στον τομέα του. Λάδι από την Μάνη, ελληνικά κρέατα, τυριά από τη Χίο και την Κοζάνη, αλλαντικά από τις Σέρρες χωρίς τεχνητά συντηρητικά, τα περισσότερα από αυτά", λέει ο Αντώνης. 

Black Salami
Αντώνης Κατρακάζης

Στις πίτες, τα κομμάτια είναι πληθωρικά, τα αρτύματα δουλεμένα με φειδώ, οι γεμίσεις αγκαλιάζονται από μαστόρικα φτιαγμένα ζυμάρια, που παραμένουν τραγανά ακόμα και αν δεν καταναλωθούν άμεσα. Από τις κλασικές επιλογές, η τυρόπιτα έχει ωραία δουλεμένη γέμιση, καθόλου αλμυρή, σε ένα μίγμα με διακριτική παρουσία πράσου ενώ η χορτόπιτα έχει τη φροντίδα της σπιτικής χωρίς φιοριτούρες όπως και η κιμαδόπιτα, που νομίζω όμως ότι "σηκώνει" λίγα μπαχαρικά που θα την κάνουν πιο ενδιαφέρουσα. Δοκιμάστε κάποια από τα χορταστικά σάντουιτς που φτιάχνουν σε στρογγυλά ψωμάκια, τραγανά εξωτερικά, αφράτα με κυψελωτή ζύμη εσωτερικά, σε επιλογές όπως το pastrami, με pecorino crosta Nerra και ξινό λάχανο με μπόλικη μουστάρδα, είναι άνετα για δύο άτομα, όπως και όλη η γκάμα τους. Για τους γλυκατζήδες, φτιάχνουν ωραίο μπανανόψωμο. Η κουζίνα τους είναι ανοιχτή, μπορείτε να ρίξετε κλεφτές ματιές βολτάροντας στη Μεθώνης, έχουν στήσει και πρακτικούς πάγκους στα πλάγια του μαγαζιού για να απολαύσετε το γεύμα σας παρατηρώντας παράλληλα τις ετοιμασίες και τα ξεφουρνίσματα βήμα – βήμα. 

Ζωοδόχου Πηγής 71 και Μεθώνης, Εξάρχεια, Τηλ: 2114187956
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Σάββατο: 9 π.μ – 5 μ.μ. Κυριακή: 10π.μ -5 μ.μ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

O σπουδαίος Alex Atala μαγειρεύει στο "Zillers" με τον Παύλο Κυριάκη

Ο παγκοσμίου κλάσης Βραζιλιάνος σεφ έρχεται καλεσμένος του εστιατορίου Zillers και του σεφ Παύλου Κυριάκη για ένα 4 hands που θα σπάσει ταμεία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ
24/05/2022

Χαραλαμπόπουλος-Ποιμενίδης φέρνουν "Theion" άρωμα Ελλάδας στο Γκίλντφορντ

Με την μπαγκέτα στην κουζίνα στα χέρια του Αλέξανδρου Χαραλαμπόπουλου και τον Ανέστη Ποιμενίδη δεξί του χέρι, το εστιατόριο "Theion" των Αντώνη Δεναξά και Γιάννη Θεοδώρου περνά στη νέα εποχή του.

Διεθνούς κύρους σεφ κάνουν το "Thama" τους στην Τήνο

Μια γαστρονομική συνάντηση με γεύσεις εμπνευσμένες από την κουζίνα της Τήνου, θα πραγματοποιηθεί σε ένα διεθνών προδιαγραφών "Chefs Dinner" στο "Thama" του Δημήτρη Κατριβέση.

"Cultivos": Η κουλτούρα του καφέ κάνει στάση στη Κυψέλη

Στην πιο μποέμικη αθηναϊκή συνοικία, απέναντι από τη Δημοτική Αγορά, άνοιξε πρόσφατα ένα στέκι όπου ο speciality καφές συστήνεται συντροφιά με προτάσεις που το καθιστούν πέρασμα ακόμα και μέχρι αργά το βράδυ.

"Italian job" με co-stars Σκουλά-Saccheri στο "Ortigia"

Το "αλάνι" του street food και ένας εναλλακτικός ζεν πρεμιέ της ιταλικής κουζίνας συμπράττουν στα βόρεια ενώνοντας τη μαγειρική τους "τρέλα".

Οι "Νomade et sauvage" για μια μέρα στο "Surfer Maya"

Το fast casual εστιατόριο στη Θεσσαλονίκη συνεχίζει τις "pop up" εκδηλώσεις του με τη σκυτάλη να παίρνει η ομάδα των "νομάδων" "Νomade et sauvage".

Στο "Mailo's" η μακαρονάδα βγαίνει στο "δρόμο"

Καλοφτιαγμένες al dente μακαρονάδες με comfort νοστιμιά, κλεισμένες σε κουτί, αναδιαμορφώνουν την οπτική μας για το "γρήγορο" φαγητό.