"Fika": Σκανδιναβία-Αθήνα, ένα café δρόμος

Όταν καφές και κρουασάν έδωσαν ραντεβού στον σκανδιναβικό βορρά με στάση στην Αθήνα.

Fika Ελευθερία Βασιλειάδη

Μπαίνεις από τη μεγάλη μεταλλική πόρτα του και μοσχοβολά ο τόπος. Είναι μικροσκοπικό, φωτεινό και μίνιμαλ, με τεράστιες τζαμαρίες, φυτά εσωτερικού χώρου σε κάθε γωνιά, ξύλινους πάγκους και 4-5 καρέκλες. Όμορφο σημείο για τον πρώτο καφέ της μέρας με ένα φρεσκοψημένο, βουτυράτο χειροποίητο κρουασάν. 
Η baker ιδιοκτήτριά του, Ιφιγένεια Ζάχου, ξεφουρνίζει καθημερινά από πολύ νωρίς το πρωί μια μικρή γκάμα αρτοσκευασμάτων από ζύμη κρουασάν, το τέλειο ταίρι με έναν specialty coffee κάνοντας πράξη μια ιδέα εμπνευσμένη από τον σκανδιναβικό βορρά. "Kafi" εξάλλου στα σουηδικά είναι o καφές και ο αναγραμματισμός της λέξης αποτυπώνει μια μικρή παύση εντός της μέρας από τη δουλειά για καφέ, σνακ και αποσυμπίεση. Η λιτή και απόλυτα συμβατή με τη φιλοσοφία του μαγαζιού διακόσμηση έχει την υπογραφή της αρχιτέκτονος Κων/νας Τσώλη, που φρόντισε να δώσει στην ιδέα πνοή χωρίς περιττές φιοριτούρες. Πάνω από το εργαστήριο ακριβώς μια neon φωτεινή επιγραφή λέει: "Life is pain au chocolat", ένα μήνυμα σκέτη γλύκα! 

Fika 2
Ελευθερία Βασιλειάδη

FIKA 3
Ελευθερία Βασιλειάδη

Στη βιτρίνα μπροστά από το ανοιχτό εργαστήριο φιγουράρουν γλυκές και αλμυρές προτάσεις: από κλασικό κρουασάν βουτύρου, με σοκολάτα, με κρέμα αμυγδάλου, κόκκινα φρούτα και κρέμα αμυγδάλου, ρολό κανέλας με ζύμη κρουασάν, με μήλο, ζαμπόν-τυρί-μπεσαμέλ, ακόμα και με κάρδαμο. "Οι απόψεις διίστανται, ή θα το αγαπήσεις ή δεν θα σου αρέσει", μου λέει η Ιφιγένεια όταν τη ρώτησα για την κάπως ιδιαίτερη πρόταση με κάρδαμο. Μαθήτευσε στον φούρνο "Ρίζου" στο Κουκάκι και έμαθε να παίζει στα δάχτυλα την τέχνη της ζύμης του κρουασάν οπότε ξέρει τι κάνει και φαίνεται. Βουτυράτη, μαστόρικη, αφράτη και αέρινη εσωτερικά, κάνει ένα ορεκτικό "κρατς" με το που την δαγκώνεις. Φτιάχνουν όμως και νόστιμο milk bread που κάνει υπέροχα σάντουιτς με παστράμι, ρόκα και μουστάρδα με μέλι, με σολομό, δική τους πίκλα κρεμμύδι και γαλένι, ή με χούμους και φέτα ενώ αν επιμένετε σε γλυκό, θα δοκιμάσετε ένα κρεμώδες "καμένο" βασκικό  cheesecake τους, το μπανανόψωμο με προζύμι ή τα φουλ της σοκολάτας brownies που πασπαλίζουν με ανθό αλατιού. Θα επανέλθω για το κρουασάν με απαλή κρέμα αμυγδάλου που πασπαλίζουν με φιλέ, για ένα-ή και περισσότερα- κομμάτια από το cheesecake, το σάντουιτς με παστράμι και για τον αρωματικό καφέ τους. 

Βούρβαχη 6, Ακρόπολη, Τηλ: 21 0922 6010
Καθημερινά 8 π.μ – 4 μ.μ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ένα concept απευθείας από το Βερολίνο φέρνει στην Αθήνα πρωινό που δεν τελειώνει ποτέ

Το διάσημο all-day breakfast concept που καθιέρωσε το πρωινό ως εμπειρία ανεξαρτήτως ώρας, καταφθάνει και στην ελληνική πρωτεύουσα με το Benedict Berlin.

ΓΡΑΦΕΙ: ΟΔΥΣΣΕΑς ΤΣΑΚΟς
13/12/2025

Τα εστιατόρια και οι ταβέρνες του χειμώνα

Τα μέρη που θα νοστιμίσουν τα χειμερινά ταξίδια σου σε όλη την Ελλάδα.

Η "Thigaterra" στο Ηράκλειο μας μυεί στο slow food της Μεγαλονήσου

Στον όμορφο χώρο του δημιουργικού κρητικού εστιατορίου στην Αμμουδάρα του Ηρακλείου, που αξίζει την προσοχή μας στα χειμερινά ταξίδια μας στην Κρήτη, εκλεκτά τοπικά προϊόντα του νησιού αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδος αναδεικνύονται δημιουργικά.

Ένα burger με φουά γκρα και ένα με φρέσκια τρούφα σε περιμένουν στο Smash ‘n Bun

Από τις 18 Δεκεμβρίου έως και τις 3 Ιανουαρίου, οι λάτρεις του μπιφτεκόψωμου θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν δυο ξεχωριστά limited burger στο δημοφιλές σποτ του Κολωνακίου.

Τι γεύση μας αφήνουν οι 'old new recipes' του Nonnas, στην Πλάκα

Ο γνωστός και από την τηλεόραση σεφ Ηλίας Κιαζόλι κάνει το πρώτο επιχειρηματικό του βήμα σε κεντρικότατο σημείο της δημοφιλούς γειτονιάς.

"Σίλφιον" στα Γιάννενα: Με σεβασμό στην πρώτη ύλη και την ουσία

Στην καρδιά των Ιωαννίνων, το "Σίλφιον" φέρνει νέο αέρα στον σύγχρονο γαστρονομικό χάρτη της πόλης.

"Μεσογειακή Κουζίνα Αντωνιάδης"

Φρεσκομαγειρεμένα πιάτα που ισορροπούν ανάμεσα στο αυθεντικό και το comfort.