"Fika": Σκανδιναβία-Αθήνα, ένα café δρόμος

Όταν καφές και κρουασάν έδωσαν ραντεβού στον σκανδιναβικό βορρά με στάση στην Αθήνα.

Fika Ελευθερία Βασιλειάδη

Μπαίνεις από τη μεγάλη μεταλλική πόρτα του και μοσχοβολά ο τόπος. Είναι μικροσκοπικό, φωτεινό και μίνιμαλ, με τεράστιες τζαμαρίες, φυτά εσωτερικού χώρου σε κάθε γωνιά, ξύλινους πάγκους και 4-5 καρέκλες. Όμορφο σημείο για τον πρώτο καφέ της μέρας με ένα φρεσκοψημένο, βουτυράτο χειροποίητο κρουασάν. 
Η baker ιδιοκτήτριά του, Ιφιγένεια Ζάχου, ξεφουρνίζει καθημερινά από πολύ νωρίς το πρωί μια μικρή γκάμα αρτοσκευασμάτων από ζύμη κρουασάν, το τέλειο ταίρι με έναν specialty coffee κάνοντας πράξη μια ιδέα εμπνευσμένη από τον σκανδιναβικό βορρά. "Kafi" εξάλλου στα σουηδικά είναι o καφές και ο αναγραμματισμός της λέξης αποτυπώνει μια μικρή παύση εντός της μέρας από τη δουλειά για καφέ, σνακ και αποσυμπίεση. Η λιτή και απόλυτα συμβατή με τη φιλοσοφία του μαγαζιού διακόσμηση έχει την υπογραφή της αρχιτέκτονος Κων/νας Τσώλη, που φρόντισε να δώσει στην ιδέα πνοή χωρίς περιττές φιοριτούρες. Πάνω από το εργαστήριο ακριβώς μια neon φωτεινή επιγραφή λέει: "Life is pain au chocolat", ένα μήνυμα σκέτη γλύκα! 

Fika 2
Ελευθερία Βασιλειάδη

FIKA 3
Ελευθερία Βασιλειάδη

Στη βιτρίνα μπροστά από το ανοιχτό εργαστήριο φιγουράρουν γλυκές και αλμυρές προτάσεις: από κλασικό κρουασάν βουτύρου, με σοκολάτα, με κρέμα αμυγδάλου, κόκκινα φρούτα και κρέμα αμυγδάλου, ρολό κανέλας με ζύμη κρουασάν, με μήλο, ζαμπόν-τυρί-μπεσαμέλ, ακόμα και με κάρδαμο. "Οι απόψεις διίστανται, ή θα το αγαπήσεις ή δεν θα σου αρέσει", μου λέει η Ιφιγένεια όταν τη ρώτησα για την κάπως ιδιαίτερη πρόταση με κάρδαμο. Μαθήτευσε στον φούρνο "Ρίζου" στο Κουκάκι και έμαθε να παίζει στα δάχτυλα την τέχνη της ζύμης του κρουασάν οπότε ξέρει τι κάνει και φαίνεται. Βουτυράτη, μαστόρικη, αφράτη και αέρινη εσωτερικά, κάνει ένα ορεκτικό "κρατς" με το που την δαγκώνεις. Φτιάχνουν όμως και νόστιμο milk bread που κάνει υπέροχα σάντουιτς με παστράμι, ρόκα και μουστάρδα με μέλι, με σολομό, δική τους πίκλα κρεμμύδι και γαλένι, ή με χούμους και φέτα ενώ αν επιμένετε σε γλυκό, θα δοκιμάσετε ένα κρεμώδες "καμένο" βασκικό  cheesecake τους, το μπανανόψωμο με προζύμι ή τα φουλ της σοκολάτας brownies που πασπαλίζουν με ανθό αλατιού. Θα επανέλθω για το κρουασάν με απαλή κρέμα αμυγδάλου που πασπαλίζουν με φιλέ, για ένα-ή και περισσότερα- κομμάτια από το cheesecake, το σάντουιτς με παστράμι και για τον αρωματικό καφέ τους. 

Βούρβαχη 6, Ακρόπολη, Τηλ: 21 0922 6010
Καθημερινά 8 π.μ – 4 μ.μ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Δύο ταβέρνες, ένα μενού, για μια μόνο μέρα στην Αθήνα

Η Taverna Paris έρχεται από την Πόλη του Φωτός στα Άνω Πετράλωνα και την Ταβέρνα Οικονόμου, σε ένα άχαστο gathering, τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
24/10/2025

Στο BurntBone οι εκλεκτές κοπές έχουν τον πρώτο λόγο

Το καρνιβορικό στέκι της Αγίου Κωνσταντίνου μπορεί να περηφανεύεται για άρτια ψησίματα σε premium κρέατα.

Μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας δίνουν και φέτος ραντεβού στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

Βραβευμένοι σεφ από δέκα εστιατόρια της χώρας έρχονται να μαγειρέψουν την ξεχωριστή κουζίνα τους στο Symposio at Ark, το φεστιβάλ-θεσμό που συνδιοργανώνουν το "Ark" και το "αθηνόραμα". Κλείστε θέση.

Τα αγαπημένα εστιατόρια και μπαρ του George Calombaris στην Αθήνα

Ένας από τους διασημότερους Αυστραλούς σεφ έχει κυπριακές ρίζες και μεγάλη αγάπη για την πόλη. Ας δούμε τα μέρη που προτείνει στους followers του.

Στο Ovio για την World Pasta Day

Το δημοφιλές εστιατόριο προσκαλεί τους λάτρεις των ζυμαρικών σε μια μοναδική εμπειρία γεύσης και ατμόσφαιρας.

Ιταλική κουζίνα με ανατρεπτική ματιά στο νέο εστιατόριο της πλατείας Αγίας Ειρήνης

Στην πλέον δημοφιλή πλατεία του ιστορικού κέντρου, το 'Brera' έχει μιλανέζικο αέρα και πολυπρόσωπη νοστιμιά.