"1896": Πολιτισμός και ελληνικές γεύσεις στο Golden Hall

Το νέο κομψό café - εστιατόριο στον πρώτο όροφο του Gοlden Hall έχει γεύση, στυλ και ανεμπόδιστη θέα των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων.

1896

Δεν είμαι συχνή θαμώνας του "Golden Hall" και γενικά των εμπορικών κέντρων, το παραδέχομαι. Ωστόσο, ειδικά τη γιορτινή περίοδο, που αποκτούν αυτή την υπέροχη αύρα, με τους φαντασμαγορικούς στολισμούς γεμίζοντας από κόσμο που αποζητά μερικές στιγμές χαλάρωσης και θαλπωρής, είναι σίγουρα από τα σημεία που θα κάνω περισσότερα από ένα πέρασματα και όχι μόνο για τις εορταστικές αγορές. Το κλίμα των ημερών λοιπόν αλλά και η είδηση ότι ένας ακόμα κομψός χώρος άνοιξε στον πρώτο όροφο του εντυπωσιακά φωταγωγημένου εμπορικού κέντρου, από τον επιχειρηματία Σωτήρη Χρόνη (Σερσέ Λα Φαμ, Il Baretto) και την εταιρεία Terrablue, ήταν ένας καλός λόγος να ανηφορίσω προς τα βόρεια. 

Το ολοκαίνουριο "1896" μπορεί άνετα να γίνει προορισμός και στην κυριακάτικη ανάπαυλα αλλά και για επαγγελματικές συναντήσεις. Minimal και γοητευτικό, ανοίγει η καρδιά σου με το που μπαίνεις στην ευρύχωρη φωτεινή σάλα με κυρίαρχα στοιχεία το λευκό χρώμα και τα μεγάλα παράθυρα που προσφέρουν ανεμπόδιστη θέα του ΟΑΚΑ. Οι ζαρτινιέρες με φυτά εσωτερικού χώρου και κάποια ξύλινα καθίσματα σαν παγκάκια, μου δίνουν την αίσθηση ότι βρίσκομαι σε όμορφο στέκι που άνετα θα επέλεγα για ζεστό ρόφημα τσιμπολογώντας και διαβάζοντας ένα βιβλίο μια Κυριακή ή προς το τέλος της μέρας. Στο επίκεντρο, πίσω από τη μεγάλη μπάρα, το graffiti που επιμελήθηκε ο καλλιτέχνης "Kez", απεικονίζονται μορφές του 1896 όπως ο Σπύρος Λούης αφού ο χώρος είναι εμπνευσμένος από τους Ολυμπιακούς αγώνες. Η δημιουργία του εξάλλου συνδέεται άμεσα με το Ολυμπιακό Μουσείο που στεγάζεται στο ίδιο κτήριο. Παρατηρώ λίγο καλύτερα την εικόνα της "Νίκης της Σαμοθράκης" με το προτεταμένο στήθος και τα απλωμένα προς τα πίσω φτερά, που είναι πραγματικά το κάτι άλλο. Αληθινή τέχνη το graffiti, που προσωπικά εκτιμώ βαθιά. 

1896

Σε επίπεδο γεύσης, ο Γιάννης Μαρκουλής, που γνωρίζουμε και από το "Σερσέ Λα Φαμ", προτείνει νόστιμα πιάτα ελληνικής κουζίνας, με μεσογειακές νότες, φρέσκια ματιά και μετρημένους νεολογισμούς. Τα υλικά που δουλεύει είναι απλά όπως και η λογική των ίδιων των προτάσεων. Για παράδειγμα, φτιάχνει χειροποίητα μαντί γεμιστά με μοσχαρίσιο κιμά, μπεσαμέλ γιαουρτιού και σάλτσα κερκυραϊκού σοφρίτο, που κατά κάποιον τρόπο μου θύμισαν παστίτσιο. Ίδιου σκεπτικού και η σιγομαγειρεμένη πανσέτα με γίγαντες που έρχεται στο πιάτο τρυφερή με τραγανή πετσούλα και comfort νοστιμιά. Οι επιλογές είναι μετρημένες, εδώ δεν θα βρείτε την κλασική δομή με ορεκτικά, σαλάτες, κυρίως αλλά μια σειρά πιάτων που σερβίρονται στη λογική του μοιράσματος. Να τιμήσετε το κριθαράκι με άγρια μανιτάρια, κρέμα από τυρί Σαν Μιχάλη, το δοκίμασα με κανθαρέλες και φρέσκα πορτσίνι και η umami γεύση των μανιταριών το καθιστά από τα πιο ενδιαφέροντα του μενού. Για το φινάλε, μετρημένα είναι και τα επιδόρπια, προτιμήστε το αρωματικό γαλακτομπούρεκο με τραγανό πολύ λεπτό φύλλο και αέρινη σιμιγδαλένια κρέμα ή την καρυδόπιτα με κρέμα σοκολάτας, πορτοκάλι και μπαχαρικά. Περιορισμένη λίστα με κοκτέιλ, αποστάγματα και κρασιά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το Πιάτο της Εβδομάδας: Χταπόδι alla Luciana στο Mercato

Κάθε εβδομάδα, ένα μέλος της γευσιγνωστικής ομάδας του 'α', ξεχωρίζει ένα από τα πιάτα που δοκίμασε στα εστιατόρια της πόλης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
22/12/2025

Η Ιρλανδία του σεφ Angelo Vagiotis

Ο μεγαλωμένος στη Λιβαδειά αλλά ξενιτεμένος στην Ιρλανδία σεφ του "The Pullman Restaurant", που στεγάζεται σε δύο βαγόνια του Orient Express στο "Glenlo Abbey Hotel & Estate" του Galway, μας ξεναγεί στη θετή πατρίδα του.

La Pasteria & Make-A-Wish: Η ιταλική γεύση συναντά τη δύναμη της ευχής

Μια από τις πιο δημοφιλείς αλυσίδες ιταλικής κουζίνας στην Ελλάδα συνεχίζει τη συνεργασία της με το Make-A-Wish (Κάνε Μια Ευχή Ελλάδος) συνδυάζοντας την απόλαυση μιας απλής εξόδου για φαγητό με την προσφορά.

"Ydoron": τι γεύση έχει το μοναδικό steak house ψαριού της Αθήνας;

Μια διαφορετική πρόταση κάνει ο ταλαντούχος σεφ Νίκος Αποστολάκης, στεγάζοντας την κουλτούρα της ωρίμανσης των ψαριών σε ένα ατμοσφαιρικό οίκημα επί της Ερμού στο Μοναστηράκι.

Εορταστικά μενού, απογευματινό τσάι και βραδιές όπερας με την υπογραφή της Μεγάλης Βρεταννίας

Με μια παλέτα εμπειριών που συνδυάζουν υψηλή γαστρονομία, μουσική και διαχρονική πολυτέλεια, η Μεγάλη Βρεταννία μετατρέπει τις γιορτές σε μια εμπειρία που μένει αξέχαστη.

Λαμπερές γιορτές στο εστιατόριο "Colonial"

Ο πιο λαμπερός μήνας της χρονιάς μάς οδηγεί προς τα νότια, για να γιορτάσουμε μοναδικά τις φωτεινές μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στον στολισμένο χώρο του εστιατορίου στο Golf Γλυφάδας.

Ξενοδοχείο "King George": Γιορτάζουμε σαν βασιλιάδες

Το πολυβραβευμένο εστιατόριο στο rooftop του King George ενισχύει τον γιορτινό του χαρακτήρα με εορταστικά μενού και ένα λαμπερό σκηνικό στο νέο George, The Lobby Bar.