Γευστικές εκδρομές κοντά στην Αθήνα για βουτιές και θαλασσινά

Όσοι παραμένουμε στην Αθήνα όλο και κάποια εκδρομούλα θα κάνουμε προς την περιφέρεια της Αττικής. Ο Δημήτρης Αντωνόπουλος, λοιπόν, προτείνει πέντε ψαρόφιλους προορισμούς που συνδυάζονται με πετσέτα, αντιηλιακό και γυαλιά θαλάσσης.

Γευστικές εκδρομές κοντά στην Αθήνα για βουτιές και θαλασσινά

Όσοι παραμένουμε στην Αθήνα όλο και κάποια εκδρομούλα θα κάνουμε προς την περιφέρεια της Αττικής. Ο Δημήτρης Αντωνόπουλος, λοιπόν, προτείνει πέντε ψαρόφιλους προορισμούς που συνδυάζονται με πετσέτα, αντιηλιακό και γυαλιά θαλάσσης.

«Ψαρού» στο Λαύριο

Γευστικές εκδρομές κοντά στην Αθήνα για βουτιές και θαλασσινά - εικόνα 1

Παίζοντας πλέον σε δύο παράλια ταμπλό, η «Ψαρού» είναι αφορμή για δύο εξίσου θελκτικά σενάρια ψαρο-εκδρομής μετά μπάνιου. Στη Σαρωνίδα –όπου θα καθίσετε κάτω από τις σκιερές ομπρέλες– κλείνει επτά χρόνια πια, με πρωταγωνιστές τα θαλασσινά μεζεδάκια και το ψιλό ψαράκι, ενώ από 2016, αυτό το σύγχρονο και προσιτό μεζεδο-concept απέκτησε άλλη μία έδρα σε ένα πολύ όμορφο σημείο, στην πλατεία Κανάρη στο Λαύριο. Σαρδέλες, στεγνοτηγανισμένα μπακαλιαράκια και κουτσομούρες αλλά και μύδια σε τρεις διαφορετικές παραλλαγές (αχνιστά με λευκό κρασί, σκόρδο και μαϊντανό – με ούζο και μάραθο – με τεριγιάκι και γλυκιά τσίλι σος) ή γαριδομακαρονάδα με ντομάτα, φινόκιο και ούζο είναι μερικές από τις ορεκτικές προτάσεις της «Ψαρούς».

i Πλατεία Κανάρη, Λαύριο | 2292159003

«Ψαροπούλα» στο Πόρτο Ράφτη

Γευστικές εκδρομές κοντά στην Αθήνα για βουτιές και θαλασσινά - εικόνα 2

Όλοι την ξέρουν «Ψαροπούλα» αλλά το πλήρες όνομά της είναι «Ψαροπούλα-Μπιμπίκος» και κεντάει τα καλούδια της θάλασσας από το 1967 στο Πόρτο Ράφτη. Πηγαίνεις και για μπάνιο αν θέλεις και αράζεις στις ξαπλώστρες της πριν το ρίξεις στην επιμελημένη ψαροφαγία κάτω από το κομψό της περίπτερο στο ντεκ. Από τη μαστορική σχάρα βγαίνουν σαρδέλες «πετάλι» που μιλάνε, αλλά και μεγάλα ψάρια που έρχονται ζουμερά και με τρυφερή σάρκα. Το τηγάνι είναι προσεκτικό (κριτσανιστά καλαμαράκια και αθερίνες-τσιπς) και η ψαρόσουπα βάλσαμο. Το ρεπερτόριο των ορεκτικών ατελείωτο (γαύρος μαρινάτος, αχνιστά μύδια, ζωντανά κυδώνια και γυαλιστερές, γαυράκι με σκόρδο στο φούρνο). Χιτ είναι και οι μακαρονάδες και τα ριζότι με όστρακα, καραβίδες, γαρίδες και αστακούς.

i Λεωφ. Αυλακίου 118, Πόρτο Ράφτη | 2299071292

«Ξυπόλητος» στη Λούτσα

Γευστικές εκδρομές κοντά στην Αθήνα για βουτιές και θαλασσινά - εικόνα 3

Είναι τόσο εμβληματικό αυτό το σκηνικό με τα τραπέζια και τις καρέκλες βαμμένα με μπλε λαδομπογιά κάτω απ’ τα τεράστια αρμυρίκια στην άκρη της Λούτσας, που ερχόμαστε οπωσδήποτε μια φορά πριν φύγουμε διακοπές για ρεμβασμό και ψυχολογική προετοιμασία. Τα πλοία ταξιδεύουν στο βάθος και το μυαλό φεύγει μαζί τους. Το 1958 ξεκίνησε ο «Ξυπόλητος» την πορεία του και το όνομα του το οφείλει στο παρατσούκλι του δημιουργού του που ως ψαράς… τριγυρνούσε ξυπόλητος. Αυτή η καλτ ψαροταβέρνα που την κακαβιά της λάτρευαν Τσιτσάνης, Μπέλλου, Βαμβακάρης, Καραμανλής και Παπανδρέου, μας αρέσει για τη μοναδική της ατμόσφαιρα, τα ψάρια της που βγαίνουν απ’ τη σχάρα μοσχοβολώντας ιώδιο, τις τραγανές τηγανητές πατάτες της, τα μπαρμπούνια και τις κουτσομούρες της.

i Παραλία Αρτέμιδας, Άρτεμις | 2294028342

«Cavo Marina» στην Αγία Μαρίνα Γραμματικού

Γευστικές εκδρομές κοντά στην Αθήνα για βουτιές και θαλασσινά - εικόνα 4

Αυτό κι αν είναι άγνωστο στέκι. Ο Γιώργος Σηφακάκης είναι μερακλής και άνοιξε πριν λίγα χρόνια το «Cavo Marina» στην Αγ. Μαρίνα Γραμματικού. Από κει δηλαδή που φεύγουν τα φέρι μπόουτ για τα Στύρα της Εύβοιας κι εσύ κάτω από τις μουριές χαζεύεις το μικρό λιμανάκι. Έχει τα κλασικά ψαράκια άψογα τηγανισμένα, και μπακαλιάρο σκορδαλιά πολύ σωστό, αλλά έχει και πιάτα ασυνήθιστα, όπως το εντυπωσιακό, μαύρο ριζότο με σουπιά και το μελάνι της, τηγανιά χταποδιού, ριζότο θαλασσινών, γαριδομακαρονάδα, σφυριδόσουπα βελουτέ και άλλα. Αλλά και καβουροσαλάτα, πικάντικη τυροκαυτερή, τραγανές τυροκροκέτες, λιμπιστερή ψητή σαρδέλα, ριζότο θαλασσινών, γαριδομακαρονάδα, χταπόδι με καραμελωμένο κρεμμύδι και κόκκινη φακή –πειραγμένα πιάτα δηλαδή– και ό,τι βάλει ο νους σου ο θαλασσοδαρμένος. Θράψαλο ζωντανό, ψαράκι ψιλό, μύδια αχνιστά ή σαγανάκι κι όλα αυτά σε πιάτα γόνδολες, πιατέλες που θυμίζουν τάνκερ από πορσελάνη και που το περιεχόμενό τους χορταίνει οικογένεια ολόκληρη. Τιμές προσιτές, μεγάλες μερίδες και η θάλασσα μπροστά σου να τη χαϊδέψεις, να την πιάσεις από το χέρι και να φύγεις.

i Αγία Μαρίνα, Γραμματικό | 2294069696

«Ανεμοκοίτη του Ταρσανάς» στο Λαύριο

Όστρακα, θαλασσινά, μακαρονάδες που προσγειώνονται στο τραπέζι με το τηγάνι τους καθώς και ψάρι –ανάλογα με το τι έχουν βρει την ημέρα που θα πας– σε μια ιδιόμορφη, sui generis, επιμελώς... ατημέλητη ψαροταβέρνα του Λαυρίου, που συχνά πυκνά «δένει» ούζα και τσίπουρα με... ροκ διαθέσεις.

i Αισωπαιδίων (κόλπος Θορικού), Λαύριο | 6980051007

Περισσότερες πληροφορίες

Ανεμοκοίτη του Ταρσανάς

Αισωπαιδίων (κόλπος Θορικού), Λαύριο
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Γιορτάζουμε την αλλαγή του χρόνου στο Zappa με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο

Παραμονή Πρωτοχρονιάς διασκεδάζουμε και υποδεχόμαστε το 2026 στον νέο χώρο της Αίγλης Ζαππείου, το Zappa, με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/12/2025

Τι μας σερβίρουν αυτές τις γιορτές τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της Αθήνας

Για κάθε γούστο και budget, μία λίστα με τα προσεγμένα μενού που ετοιμάζουν τα εστιατόρια της Αθήνας για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Αυτό το αρχοντικό εστιατόριο της Κηφισιάς άνοιξε πριν δυο χρόνια αλλά μοιάζει να ήταν πάντα εδώ

Στο γοητευτικό bistro - steakhouse, ο σεφ Δημήτρης Σταμούδης αντλεί από classics της μπιστρό παράδοσης για να συνθέσει καλοφαγική πρόταση με κύρια συστατικά την απλότητα και την απλόχερη νοστιμιά – εκείνη που δεν τσιγκουνεύεται την πληθωρικότητα ούτε σε γεύσεις, ούτε σε υλικά, ούτε και σε θερμίδες.

Το 'Αναψυκτήριο' φέρνει διαφορετική γεύση στη Γλυφάδα

Το νέο εστιατόριο των ΝΠ έχει νοσταλγική εσάνς, πανέμορφο χώρο και πιάτα γεμάτα οικεία νοστιμιά.

Rick's

Το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της Κηφισιάς αντλεί έμπνευση από τα νεοϋορκέζικα steakhouses και τα μπολιάζει με πληθωρικές εκδοχές κλασικών της γαλλικής μπιστρό παράδοσης, σε ένα καλοφαγικό μιξ που γοητεύει με την θέρμη και την ατμόσφαιρά του.

Η ορδή των micro-bakeries …και το τέλος της μπαγκέτας;

Νεο-αρτοποιοί γεμίζουν τα ράφια με ζυμάρια μακράς ωρίμανσης και οργανικά αλεύρια, αφήνοντας τη μπαγκέτα εκτός παιχνιδιού, οι νέοι δεν αγοράζουν ψωμί καθημερινά, και το προκάτ sliced bread κερδίζει έδαφος.

Το Πιάτο της Εβδομάδας: Χταπόδι alla Luciana στο Mercato

Κάθε εβδομάδα, ένα μέλος της γευσιγνωστικής ομάδας του 'α', ξεχωρίζει ένα από τα πιάτα που δοκίμασε στα εστιατόρια της πόλης.