Γευστικές εκδρομές κοντά στην Αθήνα για βουτιές και θαλασσινά

Όσοι παραμένουμε στην Αθήνα όλο και κάποια εκδρομούλα θα κάνουμε προς την περιφέρεια της Αττικής. Ο Δημήτρης Αντωνόπουλος, λοιπόν, προτείνει πέντε ψαρόφιλους προορισμούς που συνδυάζονται με πετσέτα, αντιηλιακό και γυαλιά θαλάσσης.

Γευστικές εκδρομές κοντά στην Αθήνα για βουτιές και θαλασσινά

Όσοι παραμένουμε στην Αθήνα όλο και κάποια εκδρομούλα θα κάνουμε προς την περιφέρεια της Αττικής. Ο Δημήτρης Αντωνόπουλος, λοιπόν, προτείνει πέντε ψαρόφιλους προορισμούς που συνδυάζονται με πετσέτα, αντιηλιακό και γυαλιά θαλάσσης.

«Ψαρού» στο Λαύριο

Γευστικές εκδρομές κοντά στην Αθήνα για βουτιές και θαλασσινά - εικόνα 1

Παίζοντας πλέον σε δύο παράλια ταμπλό, η «Ψαρού» είναι αφορμή για δύο εξίσου θελκτικά σενάρια ψαρο-εκδρομής μετά μπάνιου. Στη Σαρωνίδα –όπου θα καθίσετε κάτω από τις σκιερές ομπρέλες– κλείνει επτά χρόνια πια, με πρωταγωνιστές τα θαλασσινά μεζεδάκια και το ψιλό ψαράκι, ενώ από 2016, αυτό το σύγχρονο και προσιτό μεζεδο-concept απέκτησε άλλη μία έδρα σε ένα πολύ όμορφο σημείο, στην πλατεία Κανάρη στο Λαύριο. Σαρδέλες, στεγνοτηγανισμένα μπακαλιαράκια και κουτσομούρες αλλά και μύδια σε τρεις διαφορετικές παραλλαγές (αχνιστά με λευκό κρασί, σκόρδο και μαϊντανό – με ούζο και μάραθο – με τεριγιάκι και γλυκιά τσίλι σος) ή γαριδομακαρονάδα με ντομάτα, φινόκιο και ούζο είναι μερικές από τις ορεκτικές προτάσεις της «Ψαρούς».

i Πλατεία Κανάρη, Λαύριο | 2292159003

«Ψαροπούλα» στο Πόρτο Ράφτη

Γευστικές εκδρομές κοντά στην Αθήνα για βουτιές και θαλασσινά - εικόνα 2

Όλοι την ξέρουν «Ψαροπούλα» αλλά το πλήρες όνομά της είναι «Ψαροπούλα-Μπιμπίκος» και κεντάει τα καλούδια της θάλασσας από το 1967 στο Πόρτο Ράφτη. Πηγαίνεις και για μπάνιο αν θέλεις και αράζεις στις ξαπλώστρες της πριν το ρίξεις στην επιμελημένη ψαροφαγία κάτω από το κομψό της περίπτερο στο ντεκ. Από τη μαστορική σχάρα βγαίνουν σαρδέλες «πετάλι» που μιλάνε, αλλά και μεγάλα ψάρια που έρχονται ζουμερά και με τρυφερή σάρκα. Το τηγάνι είναι προσεκτικό (κριτσανιστά καλαμαράκια και αθερίνες-τσιπς) και η ψαρόσουπα βάλσαμο. Το ρεπερτόριο των ορεκτικών ατελείωτο (γαύρος μαρινάτος, αχνιστά μύδια, ζωντανά κυδώνια και γυαλιστερές, γαυράκι με σκόρδο στο φούρνο). Χιτ είναι και οι μακαρονάδες και τα ριζότι με όστρακα, καραβίδες, γαρίδες και αστακούς.

i Λεωφ. Αυλακίου 118, Πόρτο Ράφτη | 2299071292

«Ξυπόλητος» στη Λούτσα

Γευστικές εκδρομές κοντά στην Αθήνα για βουτιές και θαλασσινά - εικόνα 3

Είναι τόσο εμβληματικό αυτό το σκηνικό με τα τραπέζια και τις καρέκλες βαμμένα με μπλε λαδομπογιά κάτω απ’ τα τεράστια αρμυρίκια στην άκρη της Λούτσας, που ερχόμαστε οπωσδήποτε μια φορά πριν φύγουμε διακοπές για ρεμβασμό και ψυχολογική προετοιμασία. Τα πλοία ταξιδεύουν στο βάθος και το μυαλό φεύγει μαζί τους. Το 1958 ξεκίνησε ο «Ξυπόλητος» την πορεία του και το όνομα του το οφείλει στο παρατσούκλι του δημιουργού του που ως ψαράς… τριγυρνούσε ξυπόλητος. Αυτή η καλτ ψαροταβέρνα που την κακαβιά της λάτρευαν Τσιτσάνης, Μπέλλου, Βαμβακάρης, Καραμανλής και Παπανδρέου, μας αρέσει για τη μοναδική της ατμόσφαιρα, τα ψάρια της που βγαίνουν απ’ τη σχάρα μοσχοβολώντας ιώδιο, τις τραγανές τηγανητές πατάτες της, τα μπαρμπούνια και τις κουτσομούρες της.

i Παραλία Αρτέμιδας, Άρτεμις | 2294028342

«Cavo Marina» στην Αγία Μαρίνα Γραμματικού

Γευστικές εκδρομές κοντά στην Αθήνα για βουτιές και θαλασσινά - εικόνα 4

Αυτό κι αν είναι άγνωστο στέκι. Ο Γιώργος Σηφακάκης είναι μερακλής και άνοιξε πριν λίγα χρόνια το «Cavo Marina» στην Αγ. Μαρίνα Γραμματικού. Από κει δηλαδή που φεύγουν τα φέρι μπόουτ για τα Στύρα της Εύβοιας κι εσύ κάτω από τις μουριές χαζεύεις το μικρό λιμανάκι. Έχει τα κλασικά ψαράκια άψογα τηγανισμένα, και μπακαλιάρο σκορδαλιά πολύ σωστό, αλλά έχει και πιάτα ασυνήθιστα, όπως το εντυπωσιακό, μαύρο ριζότο με σουπιά και το μελάνι της, τηγανιά χταποδιού, ριζότο θαλασσινών, γαριδομακαρονάδα, σφυριδόσουπα βελουτέ και άλλα. Αλλά και καβουροσαλάτα, πικάντικη τυροκαυτερή, τραγανές τυροκροκέτες, λιμπιστερή ψητή σαρδέλα, ριζότο θαλασσινών, γαριδομακαρονάδα, χταπόδι με καραμελωμένο κρεμμύδι και κόκκινη φακή –πειραγμένα πιάτα δηλαδή– και ό,τι βάλει ο νους σου ο θαλασσοδαρμένος. Θράψαλο ζωντανό, ψαράκι ψιλό, μύδια αχνιστά ή σαγανάκι κι όλα αυτά σε πιάτα γόνδολες, πιατέλες που θυμίζουν τάνκερ από πορσελάνη και που το περιεχόμενό τους χορταίνει οικογένεια ολόκληρη. Τιμές προσιτές, μεγάλες μερίδες και η θάλασσα μπροστά σου να τη χαϊδέψεις, να την πιάσεις από το χέρι και να φύγεις.

i Αγία Μαρίνα, Γραμματικό | 2294069696

«Ανεμοκοίτη του Ταρσανάς» στο Λαύριο

Όστρακα, θαλασσινά, μακαρονάδες που προσγειώνονται στο τραπέζι με το τηγάνι τους καθώς και ψάρι –ανάλογα με το τι έχουν βρει την ημέρα που θα πας– σε μια ιδιόμορφη, sui generis, επιμελώς... ατημέλητη ψαροταβέρνα του Λαυρίου, που συχνά πυκνά «δένει» ούζα και τσίπουρα με... ροκ διαθέσεις.

i Αισωπαιδίων (κόλπος Θορικού), Λαύριο | 6980051007

Περισσότερες πληροφορίες

Ανεμοκοίτη του Ταρσανάς

Αισωπαιδίων (κόλπος Θορικού), Λαύριο
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Κάτι πολύ νόστιμο συνέβη το περασμένο Σάββατο στο Παγκράτι

Το Ex Machina του Άνταμ Κοντοβά όχι μόνο βρίσκεται σε γαστρονομική φόρμα αλλά θα μας απασχολήσει σοβαρά και με τα 4 hands event του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΖΕΥΚΙΛΗ
05/12/2025

Μία από τις πιο φίνες κερκυραϊκές κουζίνες για ένα βράδυ στην Αθήνα

Η υπέροχη γευστική πρόταση του Αριστοτέλη Μέγκουλα και του "Pomo d’ Oro" σερβίρεται για μία και μόνο νύχτα στο "Ark".

Temps Perdu: Το καινοτόμο dough lab ξεφουρνίζει και στο κέντρο της Αθήνας

Ένα σημείο που συνδυάζει τη γαλλική γαστρονομική παράδοση με τη μοντέρνα, βιομηχανική αισθητική, με απώτερο σκοπό να αναδείξει την αίσθηση του 'χαμένου' χρόνου, ο οποίος μέσα από τις εμπειρίες των γεύσεων αναβιώνεται και, τελικά, 'ξανακερδίζεται'.

"Kykloi by Priceless": Ένας νέος κύκλος γαστρονομίας ανοίγει στον Κεραμικό

Με τον βραβευμένο με Michelin Παύλο Κυριάκη στο τιμόνι της κουζίνας, το "Kykloi by Priceless" προσφέρει μια γαστρονομική εμπειρία που αξίζει να ζήσεις.

Το πιο designάτο μπαλκόνι της Αθήνας σερβίρει και έξοχη ελληνική κουζίνα

Θέα από την Ακρόπολη έως τον Λυκαβηττό, έργα του Jeff Koons και πεντανόστιμο γιουβέτσι αστακού.

Το πιο δημοφιλές μεζεδοπωλείο της Αθήνας κλείνει έναν χρόνο λειτουργίας και το γιορτάζει

Σημερα, Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου, στο Θησείο και από τις 18.30, σε περιμένει μια γιορτή με μουσική, κεράσματα, τσίπουρο και, φυσικά, αυθεντική ελληνική κουζίνα.

Τέχνη και γαστρονομία στο Οινοποιείο Ντουράκη

Τρεις "συλλεκτικές" βραδιές στις 7, 8 και 9 Δεκεμβρίου, φέρνουν στο χανιώτικο οινοποιείο γαστρονομία διεθνών διακρίσεων για περιορισμένες θέσεις, με αφορμή την εικαστική έκθεση του σεφ Ιωσήφ Πετρόφ.