Κύμα νέων αφίξεων: Πού θα πρωτο-φάμε φέτος το καλοκαίρι;

Σαν να μην πέρασε μια (covid) μέρα, το εστιατορικό σκηνικό της Αθήνας βομβαρδίζεται και φέτος με ολοκαίνουργιες αφίξεις που προιωνίζονται ένα άκρως ενδιαφέρον καλοκαίρι.

Κύμα νέων αφίξεων: Πού θα πρωτο-φάμε φέτος το καλοκαίρι;

Σαν να μην πέρασε μια (covid) μέρα, το εστιατορικό σκηνικό της Αθήνας βομβαρδίζεται και φέτος με ολοκαίνουργιες αφίξεις που προιωνίζονται ένα άκρως ενδιαφέρον καλοκαίρι. Τη μερίδα του λέοντος διεκδικεί ασφαλώς το παραλιακό μέτωπο της πόλης, που συγκεντρώνει λαμπερούς νέους παίκτες στην αρένα του premium beach life, την ίδια στιγμή που το κέντρο στοχεύει σε προτάσεις που ανανεώνουν την all day κουλτούρα, συχνά με επώνυμη υπογραφή, ενώ δροσερές εξελίξεις έχουμε και στα βόρεια προάστια.

Φρέσκος αέρας στην παραλία

Κύμα νέων αφίξεων: Πού θα πρωτο-φάμε φέτος το καλοκαίρι; - εικόνα 1
Άπταιστα ιταλικά μιλάει πλέον ο ανανεωμένος χώρος του «Εν Πλω» που μας υποδέχεται ως «Del Posto»

Είναι η εποχή που στρέφουμε παραδοσιακά τους προβολείς προς θάλασσα μεριά, όπου φέτος, όσο περίεργο κι αν φαίνεται, οι εξελίξεις θυμίζουν καλοκαίρια προ κορονοϊού. Ηχηρά ονόματα της διασκέδασης αναζητούν την πολυπόθητη πρόσβαση πάνω στο κύμα, γνωστοί και βραβευμένοι σεφ αναλαμβάνουν δράση σε νέα πόστα και όλα δείχνουν πως σηκώνεται κύμα δυνατό που θα θεριέψει. Ήδη στις επάλξεις βρίσκεται εδώ και πολύ λίγες ημέρες το Del Posto που πήρε τη θέση του κλασικού «Εν Πλω» του ομίλου Σταθοκωστόπουλου στη Βουλιαγμένη. Όπως αφήνει να εννοηθεί και το όνομά του, στον κομψά ανανεωμένο χώρο φυσά πλέον ιταλικός αέρας και υπεύθυνος γι’ αυτό είναι ο έμπειρος σεφ Μιχάλης Ντουνέτας, ο οποίος παρουσιάζει μια μοντέρνα εκδοχή της αγαπημένης κουζίνας που εκφράζεται με σπεσιαλιτέ όπως το ταρτάρ μαρινάτου σολομού με κρέμα αγριοράπανου, ο αστακός με ντοματίνια και κρέμα μοτσαρέλας και πολλές προτάσεις σε pasta fresca που φτιάχνουν οι ίδιοι.

Κύμα νέων αφίξεων: Πού θα πρωτο-φάμε φέτος το καλοκαίρι; - εικόνα 2
Ο Γιώργος Στυλιανουδάκης είναι ο νέος executive chef του ξενοδοχείου «Glyfada Riviera»

Αλλαγή σκυτάλης έχουμε, όμως, και στο ξενοδοχείο «Glyfada Riviera» όπου νέος executive chef είναι ο Γιώργος Στυλιανουδάκης. Ο βραβευμένος σεφ θα δώσει ιδιαίτερη βάση στο Maraveal, το επίσημο εστιατόριο του ξενοδοχείου, όπου αυτές τις ημέρες ετοιμάζεται να παρουσιάσει τη χαρακτηριστική μοντέρνα ελληνική κουζίνα του, από την οποία ασφαλώς και δεν θα λείπουν σπεσιαλιτέ σαν την κακαβιά και το ασυναγώνιστο κρητικό στιφάδο του. Νέους ενοίκους έχουμε ήδη και στο Varkiza Resort στην ακτή της Βάρκιζας. Το «Coyoacan» κατηφόρισε πριν απο λίγες ημέρες φορτσάτο από το Θησείο στη γνωστή παραλία υπό την ονομασία Coyoacan Playa, μπαίνοντας στη δράση από νωρίς το πρωί με σέρβις στις ξαπλώστρες. Η συνέχεια γράφεται βέβαια με early drinks και dinner στο χώρο του εστιατορίου, που αναπνέει σε premium boho chic ύφος και ταιριάζει πολύ με τις γεύσεις του σεφ Παναγιώτη Μουτσόπουλου που παντρεύουν τη Μεσόγειο με το Μεξικό και δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στα θαλασσινά και τα κρεατικά.

Κύμα νέων αφίξεων: Πού θα πρωτο-φάμε φέτος το καλοκαίρι; - εικόνα 3
Μοντέρνο μεξικάνικο χρώμα φέρνει το «Coyoacan» στο Varkiza Resort

Έτερη άφιξη εδώ, αποτελεί το νέο μέλος της οικογένειας των TGI Fridays που μόλις άνοιξε, κομίζοντας τη signature ατμόσφαιρα Παρασκευής στην άμμο της Βάρκιζας με όλες τις κλασικές σπεσιαλιτέ, νέες healthy γεύσεις και δροσερά κοκτέιλ. Πάμε τώρα στη λαμπερή πλαζ του Αστέρα, που υποδέχτηκε μόλις το Privilege Beach House. Πρόκειται, όπως καταλαβαίνετε, για τη θερινή κατοικία του διάσημου «Privilege», που αφήνει για λίγο το πόστο του στην Ιερά Οδό, προκειμένου να μας παρουσιάσει ένα πιο χαλαρό all-day σκηνικό που θα ξετυλιχτεί σταδιακά, ξεκινώντας αρχικά με προσεγμένες γεύσεις στα daybeds και συνεχίζοντας στην πορεία με πιο επίσημα βραδινά πιάτα, πάντα με το άγγιγμα του ταλαντούχου σεφ Νίκου Θωμά.

Κύμα νέων αφίξεων: Πού θα πρωτο-φάμε φέτος το καλοκαίρι; - εικόνα 4
Αργότερα μέσα στη σεζόν ανοίγει τις πόρτες του το διάσημο «Beefbar» στον Αστέρα

Λίγο παρακάτω μπαίνουμε στην επικράτεια του «Four Seasons», που μόλις άνοιξε τις πόρτες του για φέτος ποντάροντας σε αυτήν τη φάση στην «Ταβέρνα 37» με τις ελληνικές γεύσεις πάνω στο κύμα καθώς και στην αυθεντική ιταλική τρατορία «Mercato» με τη βεράντα πανοραμικής θέας. Γύρω στα μέσα Ιουλίου ανοίγει όμως ανάμεσα στα δύο ξενοδοχεία του συγκροτήματος, όπως σας έχουμε ήδη γράψει, το Beefbar, το διάσημο brand από την Κυανή Ακτή με εξαιρετικά Kobe και Wagyu κρέατα, που κάνει ήδη επιτυχημένη καριέρα στη Μύκονο και αποκτά και αθηναϊκή έδρα.

Κύμα νέων αφίξεων: Πού θα πρωτο-φάμε φέτος το καλοκαίρι; - εικόνα 5
Πρώτη ματιά στο ολοκαίνουργιο ιταλικό εστιατόριο «Il Trovatore»

Τα νέα έρχονται όμως και από την ενδοχώρα των νοτίων που αποδεικνύεται μπριόζα. Το περιμέναμε καιρό το ιταλικό εστιατόριο που ετοίμαζε η οικογένεια Βουλγαράκη στο Παλαιό Φάληρο και να λοιπόν που έφτασε η στιγμή να το γνωρίσουμε. Στην κουζίνα του Il Trovatore, που μόλις έκανε πρεμιέρα, βρίσκεται ο φιλέλληνας Ιταλός σεφ Pino Saccheri μαζί με τον Βασίλη Τσατσάκη, προτείνοντας γεύσεις που έχουν σαν αφετηρία την αυθεντική όψη της ιταλικής κουζίνας, με φρέσκα ζυμαρικά και γνήσια πίτσα στον ξυλόφουρνο, ενώ πηγή έμπνευσης για το καινούργιο αυτό εγχείρημα αποτελεί ο μεγάλος Ιταλός τροβαδούρος Andrea Bocelli – θα δείτε μάλιστα δίσκους υπογεγραμμένους από τον ίδιο σε περίοπτη θέση του μαγαζιού. Καλά είναι, τέλος, τα νέα και για τους λάτρεις της προσιτής ψαροφαγίας, καθώς ένα ολοκαίνουργιο Μπαρμπουνάκι διά χειρός Παπαϊωάννου μόλις ξεκίνησε να κολυμπά στη Νέα Σμύρνη.

Το ρίχνουν στους μεζέδες

Κύμα νέων αφίξεων: Πού θα πρωτο-φάμε φέτος το καλοκαίρι; - εικόνα 6

Ouzeri by Papaioannou

Ένα new age ουζερί με χαλαρή ατμόσφαιρα και φιλικές τιμές άνοιξε μόλις στη Βαλαωρίτου. Το μενού υπογράφει ο σπεσιαλίστας του ψαριού Γιώργος Παπαϊωάννου, βάζοντας στο παιχνίδι μια εκτενή συλλογή από θαλασσινούς αλλά και στεριανούς μεζέδες που προορίζονται για τη μέση του τραπεζιού.

Καφενείον ΣΙ ΤΙ ΣΗ

Αλλαγή πλεύσης για το «Senios», που έχει πλέον τον Αλέξανδρο Τσιοτίνη στο τιμόνι της κουζίνας. Η ομάδα του μαγαζιού της οδού Καλαμιώτου και ο βραβευμένος σεφ προτείνουν ένα casual γευστικό σενάριο με μοντέρνο ελληνικό χρώμα, ιδιαίτερους μεζέδες και πιάτα για τη μέση.

Καφενείον του Ρίζου

Το παλιό αστικό καφενείο της οδού Ακάμαντος στο Θησείο αναβιώνει, με σεβασμό στην ιστορία του που κρατά από το 1948. Αύρα καλλιτεχνική και ιντελεκτουέλ στην ατμόσφαιρα, χειροποίητες ποικιλίες για το ούζο και το κρασί, αλλά και κάποιες σαλάτες, σάντουιτς και ζεστά πιάτα.

Κάτι να Nik-kei

Κύμα νέων αφίξεων: Πού θα πρωτο-φάμε φέτος το καλοκαίρι; - εικόνα 7

Είναι τάση δυνατή η Nikkei κουζίνα, και όλο πληθαίνουν τα διαφορετικά σενάρια απόλαυσής της στην Αθήνα. Στο bar-restaurant «Huracan» που μόλις σήκωσε αυλαία στη Γλυφάδα, ο Θάνος Στασινός παρουσιάζει μια νέα κολεξιόν ιαπωνο-περουβιανών γεύσεων που περιλαμβάνουν από πολλά και διαφορετικά σεβίτσε και τιραντίτο μέχρι gyozas, causas, εξωτικά rolls, αλλά και πολύ ενδιαφέροντα κυρίως, ενώ στο επίσης ολόφρεσκο «Workshop by Aliento» ο Τάσος Ντούμας που όλο και μεγαλώνει τη resto-οικογένεια των «Λευκών» συνεργάστηκε με τον έμπειρο σεφ Σταμάτη Τσίλια για να δημιουργήσουν αυτό το όμορφο και χαλαρό στέκι που αγαπά το καλοφτιαγμένο σούσι και άλλες εξωτικές σπεσιαλιτέ.

Νέα από τον ομφαλό της πόλης

Κύμα νέων αφίξεων: Πού θα πρωτο-φάμε φέτος το καλοκαίρι; - εικόνα 8
Εντός του καλοκαιριού δεν αποκλείεται να γνωρίσουμε το «Hervé»

Μπορεί η θερινή δράση να απομακρύνεται από τον πυρήνα της πόλης, δεν λείπουν όμως και εδώ κάποιες ηχηρές επιστροφές που αναμένεται να πάρουν σάρκα και οστά το επόμενο διάστημα, χωρίς ασφαλώς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να υλοποιηθούν τελικά από Σεπτέμβρη, όπως και οι ενδιαφέρουσες νέες αφίξεις σε χαλαρό ύφος που ταιριάζει στις μεγάλες ημέρες του καλοκαιριού.

Να, όπως αυτή η Kobra ας πούμε, που μόλις τσίμπησε την οδό Διδότου, στον παλιό και αγαπημένο χώρο του «Circus». Πρόκειται για τη νέα πρόταση της ομάδας που γνωρίζουμε από το πολύ δημοφιλές bar «Κάιν» στο Μετς και αποτελεί ένα funky all-day bar & bistro, με new age διακόσμηση, electro και synth pop μουσικές, αλλά και τον πολύ ταλαντούχο σεφ Άνταμ Κοντοβά στα ηνία της κουζίνας, ο οποίος παρουσιάζει εδώ μοντέρνες fusion γεύσεις για κάθε στιγμή της ημέρας. Ας πούμε ψητό λουκάνικο με miso, φύκια και kimchi από λάχανο, κεφτέδες με σάλτσα από ντομάτες Κρήτης, καπνιστή πανσέτα, πεκορίνο και τραγανό ψωμί ή τραγανές φτερούγες κοτόπουλο, γεμιστές με χοιρινό κιμά, γαρίδες και αγιολί από πιπεριές Φλωρίνης που συνομιλούν με τα καθαρά ποτά και τα κοκτέιλ της μπάρας.

Κύμα νέων αφίξεων: Πού θα πρωτο-φάμε φέτος το καλοκαίρι; - εικόνα 9
Ο Άνταμ Κοντοβάς προτείνει ανατρεπτικές γεύσεις στην ολοκαίνουργια «Kobra»

Δεύτερη έδρα απέκτησε, όμως, στο Παγκράτι και το οινόφιλο στέκι Materia Prima που πρωτογνωρίσαμε στο Κουκάκι. Στην ήρεμη πλατεία Μεσολογγίου, ξεκινάει από νωρίς με καφέ και snacks, και συνεχίζει με κάποια πιάτα σε μπιστρό ύφος –χειροποίητες παπαρδέλες cacio e pepe, μπριός γεμισμένο με ροζμπίφ και μαγιονέζα τόνου, αλλά και αργεντίνικα σάντουιτς choripan– και πολλά κρασιά σε ποτήρι από την πλούσια συλλογή του μαγαζιού. Ακριβώς δίπλα του έχει μάλιστα ακόμη έναν χώρο όπου μπορείτε να προμηθευτείτε deli προϊόντα και κρασιά για το σπίτι.

Εντός του καλοκαιριού δεν αποκλείεται επίσης να δούμε και το Hervé, το ολοκαίνουργιο εστιατόριο του Ερβέ Προνζάτο στα Πετράλωνα για το οποίο σας είχαμε προϊδεάσει λίγο πριν την καραντίνα. Η αρχή για τη νέα αυτή πρόταση του βραβευμένου με πολλούς Χρυσούς Σκούφους σεφ που θα παρουσιάζει την cool όψη του fine dining, θα γίνει καλώς εχόντων των πραγμάτων από την αυλή, για να περάσει στη συνέχεια στα ενδότερα. Ακούγεται, τέλος, πολύ έντονα πως ο Χρύσανθος Καραμολέγκος αναλαμβάνει την κουζίνα της Λυκόβρυσης στο Κολωνάκι, σχεδιάζοντας ένα concept σχετικό με το healthy food, πολύ φρέσκο, με σωστούς διατροφικά συνδυασμούς, μελετημένους ως προς την ενεργειακή τους απόδοση, όπου πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχουν τα superfoods.

Νόστιμες μετακομίσεις, επεκτάσεις και αλλαγές

Αυγό του Κόκκορα

Κύμα νέων αφίξεων: Πού θα πρωτο-φάμε φέτος το καλοκαίρι; - εικόνα 10

Τα τραπέζια του στην πλατεία Αυδή δεν μας χωράνε πλέον όλους, γι’ αυτό και το αγαπημένο μαγειρείο του Μεταξουργείου επεκτάθηκε μόλις και σε μια υπέροχη αυλή στην απέναντι μεριά του δρόμου, όπου δοκιμάζεις τα αρωματικά καλτσουνάκια ή το ξεκοκαλισμένο κοκορόπουλο σε περιβάλλον που θυμίζει open air θεατρικό σκηνικό.

Fabrica de Vino

Κύμα νέων αφίξεων: Πού θα πρωτο-φάμε φέτος το καλοκαίρι; - εικόνα 11

To αγαπημένο οινoφιλικό στέκι της Εμμανουήλ Μπενάκη περνάει το καλοκαίρι του στον υπαίθριο χώρο του «Polis Art Café», με μια εκλεκτή συλλογή ετικετών, αρκετές εκ των οποίων σε ποτήρι, αλλά και μια ενδιαφέρουσα ποικιλία από ζεστά και κρύα tapas.

Dal Professore

Κύμα νέων αφίξεων: Πού θα πρωτο-φάμε φέτος το καλοκαίρι; - εικόνα 12

Η αυθεντική και καλομαγειρεμένη ιταλική κουζίνα του «καθηγητή» Νίκου Δημητροκάλη κατοικεί πλέον σε μια υπέροχη αυλή στην Κηφισιά. Στα γευστικά highlights, η πολύ ελαφριά πίτσα που φτιάχνεται με τη signature λεπτή και τραγανή ζύμη του σεφ, η χειροποίητη πάστα και τα πολλά πιάτα ημέρας.

Natu

Κύμα νέων αφίξεων: Πού θα πρωτο-φάμε φέτος το καλοκαίρι; - εικόνα 13

Αέρας ανανέωσης φύσηξε στον ειδυλλιακό κήπο του καφέ-ρεστοράν του Μουσείου Γουλανδρή στην Κηφισιά, που έχει πλέον νέο όνομα και διακόσμηση, ενώ στον κατάλογο φιγουράρουν μοντέρνες μεσογειακές γεύσεις από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο και το «Δειπνοσοφιστήριον» όπως οι γαρίδες σε κρούστα πατάτας με χούμους παντζαριού και τσιπς πατάτας.

Σαρδελάκι... με θέα

Κύμα νέων αφίξεων: Πού θα πρωτο-φάμε φέτος το καλοκαίρι; - εικόνα 14

Πέρα από την εξαιρετική θέα που χαρίζει απλόχερα από τη βεράντα του, το αγαπημένο ψαροστέκι της Βουλιαγμένης δημιούργησε μόλις έναν πριβέ χώρο εκεί ακριβώς που σκάει το κύμα, τον οποίο μάλιστα μπορείς να κλείσεις ολόκληρο για να χαρείς τις ιωδιούχες νοστιμιές με την παρέα σου.


Περισσότερες πληροφορίες

Αυγό του Κόκκορα (Το)

Μυλλέρου 25 & Λεωνίδου, Πλ. Αυδή, Μεταξουργείο
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Σαρδελάκι... με Θέα

Λεωφ. Ποσειδώνος 18, Βουλιαγμένη
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Mercato

Ξεν. «Four Seasons Astir Palace Hotel Athens», Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη
  • Ethnic κουζίνες

Maraveal

«Glyfada Riviera Hotel», Λεωφ. Ποσειδώνος 40, Γλυφάδα
  • Εστιατόρια

Huracan

Λεωφ. Ποσειδώνος 81, Γλυφάδα
  • Ethnic κουζίνες

Μπαρμπουνάκι διά χειρός Παπαϊωάννου

Μεγ. Αλεξάνδρου 74, Νέα Σμύρνη
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Materia Prima

Πλατεία Μεσολογγίου 3, Παγκράτι
  • Εστιατόρια

Ouzeri by Papaioannou

Βαλαωρίτου 7, κέντρο
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Dal Professore

Πλατεία Αγίου Δημητρίου 17, Κηφισιά
  • Ethnic κουζίνες

Καφενείον του Ρίζου

Ακάμαντος 2, Θησείο
  • Εστιατόρια

Il Trovatore

Γοργοποτάμου 14 και Αχαιών, Παλαιό Φάληρο
  • Ethnic κουζίνες

Natu

(Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας) Λεβίδου 13 & Όθωνος, Κηφισιά
  • Εστιατόρια

Kobra

Ναυαρίνου 11, Εξάρχεια
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
25/04/2024

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.