Οι οινικές αρμονίες του Πάσχα

Το Πάσχα και ο covid θέλουν σωφροσύνη και καλοπέραση χωρίς να το κουνήσουμε από το σπίτι, κι εμείς διαλέγουμε να ταιριάξουμε τα εδέσματα της περιόδου με εξαιρετικά κρασιά του Κτήματος Σκούρα.

Οι οινικές αρμονίες του Πάσχα

Πόσο διαφορετικό είναι αλήθεια το φετινό Πάσχα έτσι που η Άνοιξη φοράει τα καλά της κι εμείς μπορούμε να την χαρούμε μόνο με Β6 στην τσέπη; Όπως όμως λέει η παροιμία, ο covid θέλει καλοπέραση, και μέρες πού 'ναι διαλέγουμε ωραία κρασιά για να συνοδεύσουμε τα παραδοσιακά μας φαγητά και τους μεζέδες. Το οινοποιείο του Κτήματος Σκούρα, ανάμεσα σε αμπελώνες, είναι δικαίως ένα από τα σημαντικότερα στην Ελλάδα με τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του και έχει στο πορτφόλιο μεγάλη γκάμα ωραίων ετικετών για να σταθούν δίπλα στις αγαπημένες μας γεύσεις.

Οι οινικές αρμονίες του Πάσχα - εικόνα 1

Ξεκινάμε με προοίμιο την Κυριακή των Βαΐων που ο δημοφιλής μπακαλιάρος έχει την τιμητική του. Δίπλα στη τραγανή - κρούστα και τη ζουμερή του σάρκα η «ARMYRA» στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Το πολύπλοκο στόμα του, πλούσιο και στρογγυλό από το Chardonnay που κυριαρχεί στη σύνθεση αλλά και με την αρωματική δροσιά της Μαλαγουζιάς (5%), κουμπώνει τέλεια δίπλα στο ψάρι μαζί με τα γευστικά του αρώματα, βουτύρου και κόρας ψωμιού από την παλαίωση ενός μέρους του σε δρύινα βαρέλια. Αλλά και με άλλα μαγειρέματα του μπακαλιάρου – με μυρωδικά, πατάτες, ρεβύθια- η παλέτα των γεύσεων του ( ώριμο ροδάκινο, πεπόνι, πράσινο μήλο, ανανάς, και νύξεις λεμονιού) με το συνδυασμό δροσιάς και γεμάτης γεύσης είναι πολύ καλή επιλογή .

Οι οινικές αρμονίες του Πάσχα - εικόνα 2

Τη Μεγάλη Βδομάδα το πρόσταγμα έχουν τα πάσης φύσεως θαλασσινά, και όταν μιλάμε για όστρακα –μύδια, γυαλιστερές, κυδώνια- η εκρηκτική, νόστιμη δροσερή οξύτητα του «Salto» είναι πολύ δόκιμη γαστρονομική επιλογή. Οινοποιημένο με τον κλώνο Μαυροφίλερο του Μοσχοφίλερου και με άγριες ζύμες, συνδυάζεται απίθανα με τα φρούτα της θάλασσας, ωμά ή αχνισμένα, χάρη στο έντονο αρωματικό του προφίλ γεμάτο αρώματα τριαντάφυλλου, γιασεμιού, γλυκολέμονου, γκρέιπφρουτ και εσπεριδοειδή. Αν τύχει και έχετε τηγανητά μπαρμπούνια ή κουτσομούρες στο τραπέζι θα ενθουσιαστείτε πίνοντας «Salto» μαζί τους.

Σ αυτά τα ψάρια ταιριάζει βέβαια και το μοναδικό «Peplo», όπως φυσικά και σε γαρίδες, καραβίδες, αστακούς και καβούρια, ψητά η τηγανητά ή και πολύ ωραία επίσης αν είναι μαγειρεμένα με ντομάτα. Κρασί πολύ ξεχωριστό, από Αγιωργίτικο που τελειώνει την οινοποίησή του σε βαρέλια ακακίας όπου παραμένει 4 μήνες με τις οινολάσπες του, Syrah που ωριμάζει τον ίδιο χρόνο με τις οινολάσπες του σε ανοξείδωτη δεξαμενή, και Μαυροφίλερο πού οινοποιείται σε πήλινους αμφορείς μαζί με την φλούδα του όπου και εκχυλίζεται για 4 μήνες! Η κομψότητα είναι ραμμένη στο dna αυτού του κρασιού που μοσχοβολάει τριαντάφυλλο και γιασεμί, ανανά και πεπόνι, και οι γουλιές του, γεμάτες από τα αρώματα της μύτης και ενισχυμένα με ευωδιές αφήνουν μια καραμελάτη αίσθηση στο στόμα του φρεσκάρεται από ωραία λεμονάτη οξύτητα.

Οι οινικές αρμονίες του Πάσχα - εικόνα 3

Το βράδυ της Ανάστασης η μαγειρίτσα και τα γαρδουμπάκια αγαπούν πολύ και το μυρωδάτο «Salto» και την «Armyra». Την επόμενη του κοκορετσιού και του οβελία που μάλλον στο φούρνο μας βλέπω να τα ψήνουμε οι περισσότεροι ας το γιορτάσουμε με ένα από τα καλύτερα ελληνικά κρασιά σαν τον «Μέγα Οίνο». Με το Αγιωργίτικο (80%) να του δίνει μυρωδάτη στρογγυλάδα με φρουτώδη συμπύκνωση και το Cabernet Sauvignon (20%) για δομή, δύναμη και στόφα, παλαιωμένο για 24 μήνες στην πανέμορφη κάβα του Κτήματος, ο «Μέγας Οίνος» είναι ένα μεγάλο κρασί για μια μεγάλη γιορτή. Και το 2021, ασφαλείς πλέον, Πάσχα στα χωριά μας!

Οι οινικές αρμονίες του Πάσχα - εικόνα 4

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Στο Κουκάκι, για την ελληνική κουζίνα μιας άλλης εποχής

Με νοσταλγική διάθεση και σε ένα θεατρικό σκηνικό, δοκιμάζεις πιάτα με μνήμη και οικειότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΟΔΥΣΣΕΑς ΤΣΑΚΟς
24/11/2025

Το Simul γίνεται 10 ετών και ετοιμάζεται να το γιορτάσει

Το εστιατόριο του Νίκου Θωμά σβήνει δέκα κεράκια στην τούρτα της ζωής του και μεριμνά για γεύση και πάρτι, με δυο ξεχωριστά events, στις 2 και 9 Δεκεμβρίου.

Το εστιατόριο-ναυαρχίδα των ελληνικών θαλασσών εξακολουθεί να πλέει στα γαλήνια πελάγη της νοστιμιάς

Και ξεχωρίζει, για όλους τους σωστούς λόγους, πάντοτε με έναν ικανότατο καπετάνιο στο πηδάλιο της κουζίνας του.

Τι γεύση μας αφήνει η 'Ντίβα' του Κολωνακίου

Το σέξι και ατμοσφαιρικό μπιστρό της Πατριάρχου Ιωακείμ φέρει τη μαγειρική σφραγίδα του σεφ Δημήτρη Κατσάνου και σερβίρει νόστιμα ποτά της Bar Etiquette.

Προσκύνημα στο 'Sushimou', τον omakase ναό της Σκούφου

Στο sui generis εστιατόριο του Αντώνη Δρακουλαράκου, τα ψάρια εξακολουθούν να τραγουδούν, σε δείπνα ευστρόφως λιτά, οριακά τελετουργικά και βαθιά συγκινητικά.

"Libertine Drinkery": Ένα αυθεντικό urban στέκι

Στην καρδιά της Νέας Φιλαδέλφειας βρίσκεται ένα στέκι με καλό φαγητό, προσεγμένα cocktails και μια ατμόσφαιρα που κάνει τις καθημερινές να μοιάζουν λίγο καλύτερες.

Θωμάς Μάτσας και Αριστοτέλης Ζέρβας μαγειρεύουν για τον ένα χρόνο της 'Strigglaς'

Ο Θωμάς Μάτσας προσκαλεί στο Μαρούσι και την κουζίνα του τον σεφ Αριστοτέλη Ζέρβα, για μια δημιουργική βραδιά, με ένα 4 hands dinner και αρκετές εκπλήξεις.