Τα ΒορΟινά επιστρέφουν στην Αθήνα

Η έκθεση που έφερε στην Αθήνα τους οινοπαραγωγούς της Βόρειας Ελλάδος με τα κρασιά τους επιστρέφει στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία».

Τα ΒορΟινά επιστρέφουν στην Αθήνα

Από την πρώτη φορά που κατέβηκαν οι Βόρειοι στην Αθήνα για να μας μυήσουν στον οινικό τους πλούτο έχουν περάσει 16 χρόνια. Σε αυτό το διάστημα, τα ΒορΟινά καθιερώθηκαν, και δικαίως, ως μια από τις πιο σημαντικές συγκεντρώσεις για την εξερεύνηση κρασιών από τους οινόφιλους και τους επαγγελματίες.

Αυτό το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου, λοιπόν, η Ένωση Παραγωγών Βορείου Ελλάδος θα γεμίσει ξανά με χρώματα και αρώματα που εκφράζουν το ιδιαίτερο βορειοελλαδίτικο αμπελοτόπι το Grand Ballroom της «Μεγάλης Βρεταννίας», δίνοντάς μας την ευκαιρία να δοκιμάσουμε για πρώτη φορά τα κρασιά της σοδειάς του 2019 αλλά και να βρούμε συγκεντρωμένες σπάνιες και παλαιωμένες ετικέτες. Extra bonus, οι φρέσκες προτάσεις των οινοπαραγωγών, που κάνουν συνήθως το ντεμπούτο τους στην έκθεση.

Ας οργανωθούμε λοιπόν! Ξεκινήστε την περιήγηση στην έκθεση με τις λευκές ετικέτες, τσεκάροντας μια μεγάλη γκάμα από Μαλαγουζιές, Sauvignon και Ασύρτικα. Μετά αφιερώστε χρόνο στα ροζέ, αφού τα τριανταφυλλί κρασιά των βορείων έχουν προσωπικότητα και αναπάντεχα στιβαρά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Στην ενότητα των ερυθρών πρέπει να εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία για ένα γευσιγνωστικό crash test στα Ξινόμαυρα και μια έρευνα σε λιγότερο γνωστές γηγενείς ερυθρές ποικιλίες. Και να μην ξεχνάμε τα γλυκά, τα αφρώδη και τα αποστάγματα από σταφύλι.

Τα ΒορΟινά επιστρέφουν στην Αθήνα - εικόνα 1

Παράλληλα με την έκθεση τρέχουν εκδηλώσεις που δεν πρέπει να χάσετε. Το πρωί του Σαββάτου από τις 11 έως τη 1 το μεσημέρι μας περιμένει το «Winemakers Masterclass: Οίνος και Ύδωρ» (προϋποθέτει κράτηση και το κόστος είναι στα € 30), ενώ από τις 12 έως τις 8 μ.μ. θα στηθεί θεματικό τραπέζι γευσιγνωσίας με τίτλο «Ξινόμαυρο Οριζοντίως – Σοδειά 2016».

Εκδήλωση-παράδοση για τα ΒορΟινά είναι το Masterclass που οργανώνει ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης (master of wine) στη σχολή του WSPC την παραμονή της έκθεσης, Παρασκευή 31/1 όπου οι συμμετέχοντες θα κάνουν τυφλή γευσιγνωσία σε value for money ερυθρά κρασιά του βορειοελλαδίτικου αμπελώνα (κόστος συμμετοχής € 50).

Τα ΒορΟινά επιστρέφουν στην Αθήνα - εικόνα 2

Στο πλαίσιο των ΒορΟινών, τέλος, θα πραγματοποιηθεί και ο τελικός του Πανελλήνιου Διαγωνισμού για τον Καλύτερο Οινοχόο του 2020. Δεκατέσσερις συνολικά οινοχόοι θα συμμετέχουν στη φετινή διοργάνωση και ο νικητής θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Sommelier που θα διεξαχθεί το 2023 από τη Διεθνή Ένωση Οινοχόων (A.S.I).

Δεν ξεχνάμε, φυσικά, τις Voroina Days, όλη την εβδομάδα που προηγείται της έκθεσης, σε εστιατόρια και wine bars με ωραία θεματικά concepts και δοκιμές που εμπνέονται από τον βορειοελλαδίτικο αμπελώνα.

iΗ έκθεση είναι ανοικτή για τους επαγγελματίες από τις 12 μ. έως τις 3 μ.μ. (δωρεάν προεγγραφή) και για τους οινόφιλους από 3 έως 8 μ.μ. (είσοδος € 8, € 5 με προεγγραφή). Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το Abra Ovata υποδέχεται τους Yucatan για μια αξέχαστη βραδιά στη Λίμνη Βουλιαγμένης

Μουσική, διακριτικό ambient φωτισμό και ποτό με finger food, για μια ολοκληρωμένη αισθητηριακή εμπειρία στη φύση.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/09/2025

Γιατί όλοι μιλούν για το 'Batard' στο Παγκράτι

Το μάλλον πιο πολυσυζητημένο microbakery της πόλης τελευταία, πιάνει πόστο στο Παγκράτι και φέρει την υπογραφή των σεφ Δήμου Μπαλόπουλου και Γιώργου Κηρύκου.

Κωνσταντίνε Δαγριτζίκο, τι ετοιμάζεις στην Ομόνοια;

Ο πολυπράγμων hit maker του αθηναϊκού Κέντρου ετοιμάζει τη δική του εκδοχή της σύγχρονης ελληνικής ταβέρνας εκεί που κάποτε βρίσκαμε το "Αθήναιον", και μας λέει τι θα περιμένουμε στα πιάτα, τα ποτήρια και τις μουσικές του, όταν ανοίξει αργότερα στη σεζόν.

Ένα από τα κορυφαία burgers της Αθήνας ανοίγει (και) στο Κολωνάκι

Αλήθεια, πόσοι Χρυσοί Σκούφοι χωρούν ανάμεσα σε ένα ψωμάκι;

Σπύρο Πεδιαδιτάκη, τι τρώμε στο ολοκαίνουριο "Orbital";

Η ομάδα πίσω από τα "Άκρα", δηλαδή το δίδυμο Γιάννης Λουκάκης – Σπύρος Πεδιαδιτάκης, παρέα με τον Βασίλη Κότσικα έχουν ήδη βάλει μπρος έναν μοντέρνο γαστρονομικό πολυχώρο, που θα ξεδιπλώσει όλα του τα πρόσωπα τις επόμενες εβδομάδες και θα συζητηθεί πολύ.

Kedros Athens

Λίγο καλοκαίρι ακόμα με ελληνικούς μεζέδες διά χειρός Γιάννη Παρίκου στη Λυκόβρυση.

Luca Piscazzi, τι τρώμε στο καινούριο σου "Pino" στη Γλυφάδα;

Ο ιταλός σεφ του βραβευμένου με Χρυσό Σκούφο "Pelagos" έκανε το πρώτο, ολόδικό του επιχειρηματικό βήμα με το "Pino" στη Γλυφάδα: μια μοντέρνα τρατορία αφιερωμένη στις γεύσεις της Ρώμης, και μας μιλά για όλα τα νόστιμα που δοκιμάζουμε εκεί.