Τα ΒορΟινά επιστρέφουν στην Αθήνα

Η έκθεση που έφερε στην Αθήνα τους οινοπαραγωγούς της Βόρειας Ελλάδος με τα κρασιά τους επιστρέφει στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία».

Τα ΒορΟινά επιστρέφουν στην Αθήνα

Από την πρώτη φορά που κατέβηκαν οι Βόρειοι στην Αθήνα για να μας μυήσουν στον οινικό τους πλούτο έχουν περάσει 16 χρόνια. Σε αυτό το διάστημα, τα ΒορΟινά καθιερώθηκαν, και δικαίως, ως μια από τις πιο σημαντικές συγκεντρώσεις για την εξερεύνηση κρασιών από τους οινόφιλους και τους επαγγελματίες.

Αυτό το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου, λοιπόν, η Ένωση Παραγωγών Βορείου Ελλάδος θα γεμίσει ξανά με χρώματα και αρώματα που εκφράζουν το ιδιαίτερο βορειοελλαδίτικο αμπελοτόπι το Grand Ballroom της «Μεγάλης Βρεταννίας», δίνοντάς μας την ευκαιρία να δοκιμάσουμε για πρώτη φορά τα κρασιά της σοδειάς του 2019 αλλά και να βρούμε συγκεντρωμένες σπάνιες και παλαιωμένες ετικέτες. Extra bonus, οι φρέσκες προτάσεις των οινοπαραγωγών, που κάνουν συνήθως το ντεμπούτο τους στην έκθεση.

Ας οργανωθούμε λοιπόν! Ξεκινήστε την περιήγηση στην έκθεση με τις λευκές ετικέτες, τσεκάροντας μια μεγάλη γκάμα από Μαλαγουζιές, Sauvignon και Ασύρτικα. Μετά αφιερώστε χρόνο στα ροζέ, αφού τα τριανταφυλλί κρασιά των βορείων έχουν προσωπικότητα και αναπάντεχα στιβαρά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Στην ενότητα των ερυθρών πρέπει να εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία για ένα γευσιγνωστικό crash test στα Ξινόμαυρα και μια έρευνα σε λιγότερο γνωστές γηγενείς ερυθρές ποικιλίες. Και να μην ξεχνάμε τα γλυκά, τα αφρώδη και τα αποστάγματα από σταφύλι.

Τα ΒορΟινά επιστρέφουν στην Αθήνα - εικόνα 1

Παράλληλα με την έκθεση τρέχουν εκδηλώσεις που δεν πρέπει να χάσετε. Το πρωί του Σαββάτου από τις 11 έως τη 1 το μεσημέρι μας περιμένει το «Winemakers Masterclass: Οίνος και Ύδωρ» (προϋποθέτει κράτηση και το κόστος είναι στα € 30), ενώ από τις 12 έως τις 8 μ.μ. θα στηθεί θεματικό τραπέζι γευσιγνωσίας με τίτλο «Ξινόμαυρο Οριζοντίως – Σοδειά 2016».

Εκδήλωση-παράδοση για τα ΒορΟινά είναι το Masterclass που οργανώνει ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης (master of wine) στη σχολή του WSPC την παραμονή της έκθεσης, Παρασκευή 31/1 όπου οι συμμετέχοντες θα κάνουν τυφλή γευσιγνωσία σε value for money ερυθρά κρασιά του βορειοελλαδίτικου αμπελώνα (κόστος συμμετοχής € 50).

Τα ΒορΟινά επιστρέφουν στην Αθήνα - εικόνα 2

Στο πλαίσιο των ΒορΟινών, τέλος, θα πραγματοποιηθεί και ο τελικός του Πανελλήνιου Διαγωνισμού για τον Καλύτερο Οινοχόο του 2020. Δεκατέσσερις συνολικά οινοχόοι θα συμμετέχουν στη φετινή διοργάνωση και ο νικητής θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Sommelier που θα διεξαχθεί το 2023 από τη Διεθνή Ένωση Οινοχόων (A.S.I).

Δεν ξεχνάμε, φυσικά, τις Voroina Days, όλη την εβδομάδα που προηγείται της έκθεσης, σε εστιατόρια και wine bars με ωραία θεματικά concepts και δοκιμές που εμπνέονται από τον βορειοελλαδίτικο αμπελώνα.

iΗ έκθεση είναι ανοικτή για τους επαγγελματίες από τις 12 μ. έως τις 3 μ.μ. (δωρεάν προεγγραφή) και για τους οινόφιλους από 3 έως 8 μ.μ. (είσοδος € 8, € 5 με προεγγραφή). Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Αυτό το αρχοντικό εστιατόριο της Κηφισιάς άνοιξε πριν δυο χρόνια αλλά μοιάζει να ήταν πάντα εδώ

Στο γοητευτικό bistro - steakhouse, ο σεφ Δημήτρης Σταμούδης αντλεί από classics της μπιστρό παράδοσης για να συνθέσει καλοφαγική πρόταση με κύρια συστατικά την απλότητα και την απλόχερη νοστιμιά – εκείνη που δεν τσιγκουνεύεται την πληθωρικότητα ούτε σε γεύσεις, ούτε σε υλικά, ούτε και σε θερμίδες.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
23/12/2025

Το 'Αναψυκτήριο' φέρνει διαφορετική γεύση στη Γλυφάδα

Το νέο εστιατόριο των ΝΠ έχει νοσταλγική εσάνς, πανέμορφο χώρο και πιάτα γεμάτα οικεία νοστιμιά.

Rick's

Το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της Κηφισιάς αντλεί έμπνευση από τα νεοϋορκέζικα steakhouses και τα μπολιάζει με πληθωρικές εκδοχές κλασικών της γαλλικής μπιστρό παράδοσης, σε ένα καλοφαγικό μιξ που γοητεύει με την θέρμη και την ατμόσφαιρά του.

Η ορδή των micro-bakeries …και το τέλος της μπαγκέτας;

Νεο-αρτοποιοί γεμίζουν τα ράφια με ζυμάρια μακράς ωρίμανσης και οργανικά αλεύρια, αφήνοντας τη μπαγκέτα εκτός παιχνιδιού, οι νέοι δεν αγοράζουν ψωμί καθημερινά, και το προκάτ sliced bread κερδίζει έδαφος.

Το Πιάτο της Εβδομάδας: Χταπόδι alla Luciana στο Mercato

Κάθε εβδομάδα, ένα μέλος της γευσιγνωστικής ομάδας του 'α', ξεχωρίζει ένα από τα πιάτα που δοκίμασε στα εστιατόρια της πόλης.

Η Ιρλανδία του σεφ Angelo Vagiotis

Ο μεγαλωμένος στη Λιβαδειά αλλά ξενιτεμένος στην Ιρλανδία σεφ του "The Pullman Restaurant", που στεγάζεται σε δύο βαγόνια του Orient Express στο "Glenlo Abbey Hotel & Estate" του Galway, μας ξεναγεί στη θετή πατρίδα του.

La Pasteria & Make-A-Wish: Η ιταλική γεύση συναντά τη δύναμη της ευχής

Μια από τις πιο δημοφιλείς αλυσίδες ιταλικής κουζίνας στην Ελλάδα συνεχίζει τη συνεργασία της με το Make-A-Wish (Κάνε Μια Ευχή Ελλάδος) συνδυάζοντας την απόλαυση μιας απλής εξόδου για φαγητό με την προσφορά.