Streetfood: Τα γευστικά trends της δεκαετίας, που μας έβγαλαν στο δρόμο

Η επέλαση της πίτσας αλλά και οι ολοένα ευρύτεροι ethnic ορίζοντες της πόλης ήταν οι τάσεις που έντυσαν τις βόλτες μας στη δεκαετία που κλείνει, αποδεικνύοντας ότι το streetfood, εκτός από ανερχόμενη γαστρονομική τάση, είναι και ο πιο fun τρόπος να γνωρίσουμε τη γευστική ταυτότητα της Αθήνας.

Streetfood: Τα γευστικά trends της δεκαετίας, που μας έβγαλαν στο δρόμο

Σνακ από θιβετιανές ρίζες, σαλάτες με πίκλες κάκτου, πίτσες μακράς ωρίμανσης, αφράτα bao buns και tacos με ορθοπεταλιές επιβεβαιώνουν ότι η πιο απολαυστική διαδρομή προς τη γαστρονομική πολυπλοκότητα της πόλης περνάει από τους δρόμους του streetfood της. Εκεί μακρινές κουζίνες συναντούν αναδιατυπωμένες γειτονικές γεύσεις, ενώ βραβευμένοι σεφ παίζουν στο ίδιο πεδίο με φιλόδοξους newcomers, αποδεικνύοντας ότι το προσεγμένο streetfood είναι η πιο δημοκρατική οδός προς την καλή γεύση. Ας ανατρέξουμε, λοιπόν, στις τάσεις που τη διαμόρφωσαν τη δεκαετία που πέρασε.

Τα πολλά πρόσωπα της πίτσας

Streetfood: Τα γευστικά trends της δεκαετίας, που μας έβγαλαν στο δρόμο - εικόνα 1
Νεοϋορκέζικος αέρας και αφοσίωση στα καλά υλικά, οι δύο πυλώνες του «Crust»

Στις αρχές της δεκαετίας, με ζύμη στακάτη, λεπτή και ιταλιάνικη αλλά και toppings προσεγμένα, ποιοτικά και περιπετειώδη, το «School Pizza Bar» έγινε ένα από τα πιο επιτυχημένα food spots της γειτονιάς του. Λίγο καιρό αργότερα, με αέρα νεοϋορκέζικο και αφοσίωση στα καλά υλικά, το «Crust» μπόλιασε την ιταλιάνικη λιχουδιά με την underground αύρα της οδού Πρωτογένους, για να βγάλει την pizza στο δρόμο. Έτσι η... στρογγυλή θεά των γεύσεων άρχισε να κυλάει και να κυλάει, φτάνοντας φέτος να κατακτήσει όλο το κέντρο, με νέους και άξιους εκπροσώπους, που δοκιμάζουν τα όρια του πιο εύπλαστου και γεμάτου δυνατότητες streetfood της πόλης.

Στο «Granello», που άναψε τους ξυλόφουρνούς του στα μέσα της φετινής χρονιάς, ο ψημένος σε μισελενάτα εστιατόρια του Εδιμβούργου Κυριάκος Λιοδάκης έφερε στην πόλη τη ναπολετάνικη φιλοσοφία της πίτσας (αυτή του a mano, a libro, a bocca, δηλαδή στο χέρι, σαν βιβλίο και στο στόμα), με ζύμη προζυμένια, λεπτή και τραγανή, που ωριμάζει για 48 ώρες προτού μπει στον custom-made ιταλικό ξυλόφουρνο. Αντιθέτως, τα διδάγματα της σχολής της Ρώμης κηρύττει η «Romatella» στο Κουκάκι, που αφήνει το δικό της ζυμάρι να ωριμάσει για σχεδόν μία εβδομάδα, κι ύστερα το σερβίρει ανάλαφρο και αφράτο, σε μπαμπάτσικα ορθογώνια κομμάτια.

Streetfood: Τα γευστικά trends της δεκαετίας, που μας έβγαλαν στο δρόμο - εικόνα 2
Tα διδάγματα της σχολής της Ρώμης κηρύττει η «Romatella» στο Κουκάκι

Σε πρότυπα ελληνοπρεπέστερα, η «Valteziana» (Βαλτετσίου 41, Εξάρχεια, 2121073755), ολοκαίνουργια προσθήκη στο χάρτη της αθηναϊκής πίτσας, ξαπλώνει τα ζουμερά της toppings σε ζύμη 48ωρης ωρίμανσης με ελαφρώς ψωμένια υφή, ενώ σε αντίστοιχη βάση ο μικροσκοπικός «κολοσσός» της «ΤΖΑΪΑΝΤ» (Γεωργάκη Ολυμπίου 21, Κουκάκι) προτείνει toppings που μοσχοβολούν Ελλάδα, όπως η εμπνευσμένη από το κρητικό μπουρέκι πίτσα με πατάτα, κολοκύθι και ξινομυζήθρα.

Οι ατελείωτοι ορίζοντες του έθνικ

Streetfood: Τα γευστικά trends της δεκαετίας, που μας έβγαλαν στο δρόμο - εικόνα 3
Στο «Etnico» για την καλύτερη chimichanga –και όχι μόνο– της πόλης

Την αφετηρία στο έθνικ άνοιγμα του κέντρου μπορεί εύκολα να την εντοπίσει κάποιος στο «Falafellas» και όχι άδικα: το βραβευμένο ως καλύτερο streetfood spot της Αθήνας από τους αναγνώστες του «α» έκανε το φαλάφελ trending topic στη γαστριμαργική κουλτούρα της πόλης πριν από 16 χρόνια, δημιουργώντας έτσι την πρώτη έξοδο απόδρασης από τα τυπικά σουβλατζίδικα του κέντρου.

Λίγο αργότερα το «Mirch» (Ερμού 109, Μοναστηράκι, 2103239759 / Νο 4 στη λίστα του κοινού) έβαλε το ινδικό σουβλάκι στο καθημερινό μας λεξιλόγιο κι έδωσε πάσα σε trendsetters του έθνικ όπως το «Feyrouz» (Νο 3 στη λίστα του κοινού), το «Babaji» (Νίκης 21, Σύνταγμα, 2103254841) ή και το «Etnico» (Νο 5 στη λίστα του κοινού), με το τελευταίο να καυχιέται για την καλύτερη chimichanga της πόλης, πάλι με τη βούλα των αναγνωστών, που το έφεραν πρώτο στην κατηγορία των wraps.

Streetfood: Τα γευστικά trends της δεκαετίας, που μας έβγαλαν στο δρόμο - εικόνα 4
Ethnic απολαύσεις στο «Migada» της Πραξιτέλους

Φέτος το χάρτη του ethnic άνοιξε ακόμη περισσότερο η «Migada», η οποία, με την υπογραφή της ομάδας του «Altamira», ξανοίγεται σε ιδιοσυγκρασιακά fusion ταξίδια που κυκλώνουν τους τροπικούς και χαράσσουν διαδρομές προς τη Λατινική Αμερική, τη Γαλλική Πολυνησία και τις Φιλιππίνες, με στάσεις στην Άπω Ανατολή αλλά και στις όχθες της Βαβυλωνίας.

Στην ίδια γειτονιά, μέσα από ζυμαρένια momos, δροσερές noodle salads και ρίζες λωτού με σος από τσάι matcha, το «Chomolungma» (Πλατεία Καρύτση 10, 6936063368) μας συστήνει τη λιτή γοητεία της θιβετιανής κουζίνας, ενώ στο Κουκάκι το ολοκαίνουριο «48x17 Cycles» (Βεΐκου 2, 2109225488) σερβίρει tacos, κοκτέιλ και ορθοπεταλιές στο χώρο ενός ποδηλατάδικου!

Σεφ στο δρόμο

Streetfood: Τα γευστικά trends της δεκαετίας, που μας έβγαλαν στο δρόμο - εικόνα 5
Το «Hoocut» επανέφερε το ποιοτικό κρέας στην πρώτη γραμμή

Ως ένα από τα πιο δυναμικά trends της γαστρονομικής σκηνής, το streetfood δεν άφησε ασυγκίνητους τους μεγάλους σεφ της χώρας, με τον Γιώργο Βενιέρη, για παράδειγμα, να συστήνει πρώτος στην Ελλάδα την πλήρη δυναμική των αιθέριων bao buns στο «Mr Pug’s Canteen».

Στα ίδια αχνιστά χνάρια μεγαλούργησε και ο Βασίλης Καλλίδης λίγο αργότερα, με τα dim sum διαμαντάκια του «Pink Flamingo», ενώ η ανατολίτικη street σκηνή του κέντρου έγινε κατά τι πιο πλήρης φέτος, χάρη στο ολοκαίνουργιο «Pat Pong» , που έφερε pad Τhai, dumplings, τηγανητά ρύζια και καυτερούτσικα κάρι στο νέο του στέκι.

Παράλληλα η ανήσυχη ομάδα της «Cookoovaya», δηλαδή οι Νίκος Καραθάνος, Περικλής Κοσκινάς, Μάνος Ζουρνατζής και Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκος, άνοιξε νέους ορίζοντες στο παραδοσιακό τυλιχτό, επαναφέροντας το ποιοτικό κρέας στην πρώτη γραμμή, για να το τυλίξει στην τραγανή και αέρινη πίτα του «Hoocut».

Streetfood: Τα γευστικά trends της δεκαετίας, που μας έβγαλαν στο δρόμο - εικόνα 6
Το αρτίστικο food truck του «Dirty Μάνη» κρύβει λαχταριστές επιλογές

Φέτος δε το trend νεο-σουβλάκι ενίσχυσε ακόμη περισσότερο ο Αλέξανδρος Φουρούλης του «ΜάνηΜάνη», στήνοντας στο Κουκάκι το αρτίστικο food truck του «Dirty Μάνη», όπου συνθέτει μια ωδή στη μανιάτικη παραγωγή, με λαχταριστά σουβλάκια αλλά και πίτες pocket, με ανατρεπτικές γεμίσεις όπως σύγκλινο σχάρας με πουρέ σύκου, λιαστή ντομάτα, αρωματικό τυρί βοτάνων, καπνιστή μελιτζάνα και ρόκα.


Περισσότερες πληροφορίες

School Pizza Bar

Πλ. Αγ. Ειρήνης 8, κέντρο
  • Εστιατόρια

Feyrouz

Καρόρη 23 & Αιόλου, κέντρο
  • Εστιατόρια

Etnico

Κολοκοτρώνη 22 & Χαβρίου, κέντρο
  • Εστιατόρια

Falafellas

Αιόλου 51, κέντρο
  • Εστιατόρια

Mr. Pug’s Canteen

Κατσουλιέρη 6, Χαλάνδρι
  • Εστιατόρια

Pink Flamingo

Σκούφου 2-4, Σύνταγμα
  • Εστιατόρια

Hoocut

Πλ. Αγίας Ειρήνης 9, κέντρο
  • Εστιατόρια

Migada

Πραξιτέλους 6, κέντρο
  • Ethnic κουζίνες

Granello

Περικλέους 18, Σύνταγμα
  • Εστιατόρια

Dirty Μάνη

Δημητρακοπούλου 5, Κουκάκι
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
23/04/2024

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.

Νηστεία "αλά ιταλικά" στο "Da Bruno"

Το πρώτο -με επίσημη πιστοποίηση- αυθεντικό ιταλικό στην Αθήνα είναι ξεχωριστή επιλογή και για την περίοδο της νηστείας.

Γαστρονομικό ραντεβού στο "Jenny’s Rooftop"

Για μια one night only γευστική συνάντηση μας περιμένουν στο εστιατόριο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ο δημοφιλής σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου και ο σεφ του εστιατορίου Θοδωρής Υψηλός, με ένα four-hands μενού υψηλών πτήσεων.

"Λακάνη": Με "Αστικό φαγοπωλείο" επιστρέφει ο βραβευμένος σεφ Δημήτρης Κονταράτος στη Ρόδο

Η "Λακάνη", που θα σερβίρει τη ροδίτικη παράδοση υπό δημιουργικό πρίσμα σε μοντέρνο χώρο στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, θα είναι το solo βήμα του σεφ μετά από μακρά θητεία ως executive chef των ξενοδοχείων της "Blu Collection", με σειρά βραβείων για τη δουλειά του στο εστιατόριο "Five Senses".