Το farm to table γίνεται πράξη σε αυτό το αγρόκτημα στην Νάξο

Η φάρμα του εστιατορίου Musique cafe and more, ο κοκκινιστός κόκορας με χοντρό μακαρόνι και άλλες γαστρονομικές ιστορίες.

Το farm to table γίνεται πράξη σε αυτό το αγρόκτημα στην Νάξο

Βγαίνοντας από Εγγαρές, στρίβεις αριστερά σε ένα λαβύρινθο από χωματόδρομους με πανύψηλες καλαμιές αριστερά και δεξιά. Αυτές οι καλαμιές ήταν παλιά ο φυσικός φράχτης και ταυτόχρονα το όριο ανάμεσα στα χωράφια, και ακόμα, το φυσικό μέσο που προφύλασσε τα χτήματα και τις καλλιέργειες από τους δυνατούς ανέμους που σάρωναν την περιοχή. Εδώ λοιπόν, βρίσκεται η φάρμα του Μάκη Μικέ και του Μάκη Ξενάκη. Πρωτοξάδελφα, ιδιοκτήτες του εστιατορίου Musique cafe and More στην πλατεία Προσκόπων στο Παγκράτι, με μακρά εμπειρία στην εστίαση αφού πριν από αυτό το μαγαζί, που μετράει ήδη 7 χρόνια είχαν το πασίγνωστο Μusique cafe στο λιμάνι της Νάξου.

Είναι μια φάρμα που έφτιαξαν αποκλειστικά για να τροφοδοτούν τα μαγαζιά τους, το Musique cafe and More στο Παγκράτι αλλά και το καινούργιο εστιατόριο που ανοίγουν μέσα στην άνοιξη στη Νάξο, στην παραλία του Αγίου Γεωργίου και διαθέτει σχεδόν τα πάντα. Πτηνοτροφείο με πάπιες, χήνες, γαλοπούλες, κοτόπουλα και κοκόρια (απ’ όπου και η εξαιρετική κοκορόσουπα που βρίσκεται μόνιμα στον κατάλογο του εστιατορίου), βεβαίως αβγά, αρνιά, κατσίκια, γουρουνόπουλα και προσεχώς και γαλακτοκομικά, δηλαδή τυρί και γιαούρτι.

Το farm to table γίνεται πράξη σε αυτό το αγρόκτημα στην Νάξο - εικόνα 1

Μια τεράστια γκάμα από λαχανικά και φρούτα απλώνεται σε φροντισμένες σειρές ανάλογα με την εποχή: πατάτες, λάχανα, μπρόκολα, κουνουπίδια, μαρούλια, σαλάτες, αρωματικά χόρτα -μαϊντανός, άνηθος, σέλινα, ρόκα-, φρέσκα κρεμμυδάκια, ξερά κρεμμύδια και σκόρδα, ντομάτες, αγγούρια, κολοκύθια, μελιτζάνες, πιπεριές, κόκκινες κολοκύθες, γλυκοπατάτες, κλπ.

Στην ίδια εποχική λογική καλλιεργούνται και τα δέντρα τους - πρώτα απ’ όλα ελιές που παράγουν εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, λεμονιές, πορτοκαλιές, μανταρινιές, κερασιές, βυσσινιές, καρπούζια, πεπόνια και βεβαίως το μοναδικό και σούπερ αρωματικό παμπιλόνι (εσπεριδοειδές σαν κίτρο).

Πώς αποφάσισαν να κάνουν αυτήν την τόσο όμορφη επένδυση; Ο Μάκης Μικές, o spokesman της παρέας, είναι απόλυτος στην απάντησή του: «Κίνητρό μας ήταν η ποιότητα. Να έχουμε δική μας πρώτη ύλη, να ελέγχουμε την ποιότητά της, να έχουμε όποτε θέλουμε αυτό που θέλουμε. Μας ενέπνευσαν οι γευστικές μνήμες από την οικογένειά μας και το χωριό μας και όταν διαπιστώσαμε πως αυτό που ήταν για εμάς κομμάτι της ψυχής μας γινόταν σιγά σιγά διεθνές trend, λέω για το κίνημα farme a table, το κίνημα της εποχικότητας και της τοπικότητας, αισθανθήκαμε δικαιωμένοι και ακόμα πιο αποφασισμένοι να πραγματοποιήσουμε τα πιστεύω μας.».

Το farm to table γίνεται πράξη σε αυτό το αγρόκτημα στην Νάξο - εικόνα 2

Οι περισσότερες καλλιέργειες της φάρμας βρίσκονται στη διαδικασία της βιολογικής πιστοποίησης, όλες όμως καλλιεργούνται με τις φυσικές παραδοσιακές μεθόδους χωρίς φυτοφάρφαρμακα. «Το όνειρό μας είναι να αποκαταστήσουμε τις αυθεντικές γεύσεις όπως τις απολαμβάναμε χειμώνα -καλοκαίρι στα παιδικά μας χρόνια, να τις φέρουμε στα τραπέζια του Μusique cafe and more αλλά και του καινούργιου εστιατορίου που ετοιμάζουμε στη Νάξο, να τις μοιραστούμε με τους πελάτες μας που έχουν γίνει πια φίλοι και συνδαιτημόνες», μου λέει ο Μάκης.

Η Νάξος είναι ούτως ή άλλως διάσημη για ορισμένα προϊόντα της, για παράδειγμα η περίφημη πατάτα Νάξου, τα εσπεριδοειδή της και βέβαια το κίτρο της που δίνει και το διάσημο απόσταγμα Κίτρο Νάξου και γίνεται και γλυκό. Είναι κάποιο από αυτά τα προϊόντα που έχει καθορίσει τη γευστική του μνήμη; «Τα φρέσκα αβγά που έμπαιναν στο τηγάνι κατ’ ευθείαν από το κοτέτσι μαζί με πατάτες τηγανητές και ντοματοσαλάτα. Θέλεις κι άλλο; Οι φρέσκες χειμωνιάτικες πατάτες που τις τηγάνιζε η μάνα μας μαζί με σπιτικό τυρί -διότι είχαμε δικά μας ζώα και ξέραμε να τυροκομούμε.».

Το farm to table γίνεται πράξη σε αυτό το αγρόκτημα στην Νάξο - εικόνα 3

Ένα φαγητό που ανυπομονεί να βάλει στο τραπέζι μόλις πηγαίνει στο Musique cafe and more με υλικά από τη φάρμα που του θυμίζει γνήσια Νάξο; «Χωρίς δεύτερη σκέψη ο κοκκινιστός κόκορας με χοντρά μακαρόνια και η ομελέτα με 10 δικά μας αβγά και ναξιώτικες πατάτες. Επικά φαγητά»!.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Γαστρονομικό ραντεβού στο "Jenny’s Rooftop"

Για μια one night only γευστική συνάντηση μας περιμένουν στο εστιατόριο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ο δημοφιλής σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου και ο σεφ του εστιατορίου Θοδωρής Υψηλός, με ένα four-hands μενού υψηλών πτήσεων.

19/04/2024

"Λακάνη": Με "Αστικό φαγοπωλείο" επιστρέφει ο βραβευμένος σεφ Δημήτρης Κονταράτος στη Ρόδο

Η "Λακάνη", που θα σερβίρει τη ροδίτικη παράδοση υπό δημιουργικό πρίσμα σε μοντέρνο χώρο στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, θα είναι το solo βήμα του σεφ μετά από μακρά θητεία ως executive chef των ξενοδοχείων της "Blu Collection", με σειρά βραβείων για τη δουλειά του στο εστιατόριο "Five Senses".

Το κύρος του τσίπουρου

10 ή 12 y.o.; Είναι και τα δύο υπέροχα και δίνουν στο τσίπουρο άλλο αέρα δίπλα στα μεγάλα παλαιωμένα αποστάγματα του κόσμου.

Tanpopo

Το τελευταίο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά δίνει στην καθημερινότητα μητροπολιτική αύρα.

Η χρυσοκουφάτη γεύση της Μακεδονίας

Τα εστιατόρια του βορρά που ανήκουν στην ελίτ της ελληνικής σκηνής.

Στου 'Μαραθωνίτη' για σένιο φρυγαδέλι και παϊδάκι πρόβατο

Στο υπόγειο κουτούκι του Παγκρατίου έχουν βρει την κρεάτινη συνταγή της επιτυχίας και τη σιγοντάρουν με σπιτικό κρασί.