Το farm to table γίνεται πράξη σε αυτό το αγρόκτημα στην Νάξο

Η φάρμα του εστιατορίου Musique cafe and more, ο κοκκινιστός κόκορας με χοντρό μακαρόνι και άλλες γαστρονομικές ιστορίες.

Το farm to table γίνεται πράξη σε αυτό το αγρόκτημα στην Νάξο

Βγαίνοντας από Εγγαρές, στρίβεις αριστερά σε ένα λαβύρινθο από χωματόδρομους με πανύψηλες καλαμιές αριστερά και δεξιά. Αυτές οι καλαμιές ήταν παλιά ο φυσικός φράχτης και ταυτόχρονα το όριο ανάμεσα στα χωράφια, και ακόμα, το φυσικό μέσο που προφύλασσε τα χτήματα και τις καλλιέργειες από τους δυνατούς ανέμους που σάρωναν την περιοχή. Εδώ λοιπόν, βρίσκεται η φάρμα του Μάκη Μικέ και του Μάκη Ξενάκη. Πρωτοξάδελφα, ιδιοκτήτες του εστιατορίου Musique cafe and More στην πλατεία Προσκόπων στο Παγκράτι, με μακρά εμπειρία στην εστίαση αφού πριν από αυτό το μαγαζί, που μετράει ήδη 7 χρόνια είχαν το πασίγνωστο Μusique cafe στο λιμάνι της Νάξου.

Είναι μια φάρμα που έφτιαξαν αποκλειστικά για να τροφοδοτούν τα μαγαζιά τους, το Musique cafe and More στο Παγκράτι αλλά και το καινούργιο εστιατόριο που ανοίγουν μέσα στην άνοιξη στη Νάξο, στην παραλία του Αγίου Γεωργίου και διαθέτει σχεδόν τα πάντα. Πτηνοτροφείο με πάπιες, χήνες, γαλοπούλες, κοτόπουλα και κοκόρια (απ’ όπου και η εξαιρετική κοκορόσουπα που βρίσκεται μόνιμα στον κατάλογο του εστιατορίου), βεβαίως αβγά, αρνιά, κατσίκια, γουρουνόπουλα και προσεχώς και γαλακτοκομικά, δηλαδή τυρί και γιαούρτι.

Το farm to table γίνεται πράξη σε αυτό το αγρόκτημα στην Νάξο - εικόνα 1

Μια τεράστια γκάμα από λαχανικά και φρούτα απλώνεται σε φροντισμένες σειρές ανάλογα με την εποχή: πατάτες, λάχανα, μπρόκολα, κουνουπίδια, μαρούλια, σαλάτες, αρωματικά χόρτα -μαϊντανός, άνηθος, σέλινα, ρόκα-, φρέσκα κρεμμυδάκια, ξερά κρεμμύδια και σκόρδα, ντομάτες, αγγούρια, κολοκύθια, μελιτζάνες, πιπεριές, κόκκινες κολοκύθες, γλυκοπατάτες, κλπ.

Στην ίδια εποχική λογική καλλιεργούνται και τα δέντρα τους - πρώτα απ’ όλα ελιές που παράγουν εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, λεμονιές, πορτοκαλιές, μανταρινιές, κερασιές, βυσσινιές, καρπούζια, πεπόνια και βεβαίως το μοναδικό και σούπερ αρωματικό παμπιλόνι (εσπεριδοειδές σαν κίτρο).

Πώς αποφάσισαν να κάνουν αυτήν την τόσο όμορφη επένδυση; Ο Μάκης Μικές, o spokesman της παρέας, είναι απόλυτος στην απάντησή του: «Κίνητρό μας ήταν η ποιότητα. Να έχουμε δική μας πρώτη ύλη, να ελέγχουμε την ποιότητά της, να έχουμε όποτε θέλουμε αυτό που θέλουμε. Μας ενέπνευσαν οι γευστικές μνήμες από την οικογένειά μας και το χωριό μας και όταν διαπιστώσαμε πως αυτό που ήταν για εμάς κομμάτι της ψυχής μας γινόταν σιγά σιγά διεθνές trend, λέω για το κίνημα farme a table, το κίνημα της εποχικότητας και της τοπικότητας, αισθανθήκαμε δικαιωμένοι και ακόμα πιο αποφασισμένοι να πραγματοποιήσουμε τα πιστεύω μας.».

Το farm to table γίνεται πράξη σε αυτό το αγρόκτημα στην Νάξο - εικόνα 2

Οι περισσότερες καλλιέργειες της φάρμας βρίσκονται στη διαδικασία της βιολογικής πιστοποίησης, όλες όμως καλλιεργούνται με τις φυσικές παραδοσιακές μεθόδους χωρίς φυτοφάρφαρμακα. «Το όνειρό μας είναι να αποκαταστήσουμε τις αυθεντικές γεύσεις όπως τις απολαμβάναμε χειμώνα -καλοκαίρι στα παιδικά μας χρόνια, να τις φέρουμε στα τραπέζια του Μusique cafe and more αλλά και του καινούργιου εστιατορίου που ετοιμάζουμε στη Νάξο, να τις μοιραστούμε με τους πελάτες μας που έχουν γίνει πια φίλοι και συνδαιτημόνες», μου λέει ο Μάκης.

Η Νάξος είναι ούτως ή άλλως διάσημη για ορισμένα προϊόντα της, για παράδειγμα η περίφημη πατάτα Νάξου, τα εσπεριδοειδή της και βέβαια το κίτρο της που δίνει και το διάσημο απόσταγμα Κίτρο Νάξου και γίνεται και γλυκό. Είναι κάποιο από αυτά τα προϊόντα που έχει καθορίσει τη γευστική του μνήμη; «Τα φρέσκα αβγά που έμπαιναν στο τηγάνι κατ’ ευθείαν από το κοτέτσι μαζί με πατάτες τηγανητές και ντοματοσαλάτα. Θέλεις κι άλλο; Οι φρέσκες χειμωνιάτικες πατάτες που τις τηγάνιζε η μάνα μας μαζί με σπιτικό τυρί -διότι είχαμε δικά μας ζώα και ξέραμε να τυροκομούμε.».

Το farm to table γίνεται πράξη σε αυτό το αγρόκτημα στην Νάξο - εικόνα 3

Ένα φαγητό που ανυπομονεί να βάλει στο τραπέζι μόλις πηγαίνει στο Musique cafe and more με υλικά από τη φάρμα που του θυμίζει γνήσια Νάξο; «Χωρίς δεύτερη σκέψη ο κοκκινιστός κόκορας με χοντρά μακαρόνια και η ομελέτα με 10 δικά μας αβγά και ναξιώτικες πατάτες. Επικά φαγητά»!.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ο γευστικός χάρτης της Λεμεσού ξαναγράφεται

Εντυπωσιακά αρχιτεκτονήματα ξεφυτρώνουν το ένα μετά το άλλο κατά μήκος της παραλιακής λεωφόρου, άκρως πολυτελή ξενοδοχεία δίνουν μεγάλη σημασία στη γαστρονομική τους πρόταση και διεθνώς γνωστά εστιατορικά brands αναζητούν στέγη κάτω από τον –κάτι παραπάνω από καυτό– ήλιο της Λεμεσού.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΛΣΑΜΗς ΔΟΥΚΑΚΗς
13/08/2022

Noble

Το εστιατόριο που πυροδότησε την αναγέννηση της ροδίτικης κουζίνας, ανεβάζοντάς τη στην αγκαλιά του προχώ fine dining, είναι ο γαστρονομικός προορισμός που πρέπει να βάλετε στην ατζέντα σας.

Οι 5 must - see γαστρονομικές ταινίες για το καλοκαίρι

Πρόσφατες αξιοσημείωτες παραγωγές που δίνουν τον τόνο στη θερινή ραστώνη των σινεφίλ και γαστροφίλ.

Ένας "Tsiftis" στα Ιλίσια

Το νέο εστιατόριο του Σήφη Μανουσέλη απλώνει τραπέζια σε έναν όμορφο πεζόδρομο των Ιλισίων, έχει το χαλαρό ύφος μιας γαστροταβέρνας και, κυρίως, γεύσεις που έχουν κάτι να πουν.

World’s 50 Best Restaurants: Τάσεις και εξελίξεις στον κόσμο της γαστρονομίας

Αβανγκάρντ ή low tech; Βιγκανιστές ή κρεατολάγνοι; Ποιες είναι οι τάσεις που αναδεικνύονται μέσα από τα 50 Καλύτερα Εστιατόρια του Κόσμου; Ένας κορυφαίος θεσμός επιδρά στην παγκόσμια γαστρονομική σκηνή προβάλλοντας τους influencers της γαστρονομίας.

Ο "Βασίλαινας" βάφτηκε μπλε

Το "Vassilenas Blue", η θερινή βερσιόν του ιστορικού και πολυβραβευμένου εστιατορίου του Θανάση Βασίλαινα, σήκωσε αυλαία στην Αντίπαρο. Πήραμε μια πρώτη, ωραία θαλασσινή γεύση και αναμεταδίδουμε.

Ο Σαντορινιός αμπελώνας επιστρέφει στη "Vedema"

Το ετήσιο ραντεβού των οινόφιλων με τη νέα εσοδεία του Σαντορινιού αμπελώνα επιστρέφει στην έδρα του τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, την εμβληματική "Σελήνη", και την κουζίνα του ιστορικού εστιατορίου να υποδέχεται τους παλιούς της σεφ Θοδωρή Παπανικολάου και Πάνο Τσίκα για ένα six hands dinner με τον νέο επικεφαλής, Έκτορα Μποτρίνι.