Προχωρημένες ψαροδημιουργίες στο Νέο Ηράκλειο

Μόλις πέντε μήνες έχει δέσει τη βάρκα του στο εστιατόριο «Αφρόψαρο» ο ικανότατος σεφ Γιάννης Στανίτσας και βρέθηκε με τα δίχτυα του γεμάτα από ψαροφάγους, που φαίνεται πως έχουν αγαπήσει τις προτάσεις του.

Προχωρημένες ψαροδημιουργίες στο Νέο Ηράκλειο

Μόλις πέντε μήνες έχει δέσει τη βάρκα του στο εστιατόριο «Αφρόψαρο» ο ικανότατος σεφ Γιάννης Στανίτσας και βρέθηκε με τα δίχτυα του γεμάτα από ψαροφάγους, που φαίνεται πως έχουν αγαπήσει τις προτάσεις του.

Προχωρημένες ψαροδημιουργίες στο Νέο Ηράκλειο - εικόνα 1

Σάββατο μεσημέρι δεν έπεφτε καρφίτσα. Η πρώτη εικόνα της αυλής σε καλεί να βάλεις βατραχοπέδιλα και να βουτήξεις, καθώς ένα τεράστιο ψάρι σε γκράφιτι από τον Ελληνοαμερικανό καλλιτέχνη Alex Martinez στολίζει τον τοίχο. Τολμηρή κι ευχάριστη αντίστιξη με τα ασπρόμαυρα πλακάκια στο δάπεδο. Η θάλασσα συνεχίζει να πλημμυρίζει την κομψή σάλα στις γκρι και μπλε αποχρώσεις του πετρώδους βυθού (οι ψαροντουφεκάδες ξέρουν, εκεί βρίσκονται τα ψάρια), η ανοιχτή κουζίνα με το μεγάλο γρανιτένιο πάσο επιτρέπει πλήρη οπτική επαφή με τα διαδρατιζόμενα στις μαρμίτες και στα τηγάνια, η μαρμάρινη ψαριέρα με τα ολόφρεσκα ψάρια στην είσοδο κρατάει την παράδοση – «διάλεξε ό,τι σου αρέσει κι εμείς είμαστε εδώ». Το μενού δεν λέει «όχι» στα κλασικά της ψαροφαγίας, αλλά αφήνει ταυτοχρόνως ανοιχτές τις πόρτες και σε πιο προχωρημένες ψαρο­δημιουργίες, όπως και στα αλίπαστα και τα ωμά (chef de cuisine o Κωνσταντίνος Γεωργίου).

Προχωρημένες ψαροδημιουργίες στο Νέο Ηράκλειο - εικόνα 2

Το καλωσόρισμα του σεφ ήταν μια ορεκτικότατη μους πιπεριάς Φλωρίνης αρωματισμένη με κύμινο. Η ταραμοσαλάτα με τρίμμα αβγοτάραχου που ακολούθησε συνοδευόταν με ένα αφράτο, νοστιμότατο ψωμάκι ζυμωμένο με μελάνι σουπιάς­, που βρήκε στην ταραμοσαλάτα μια ήσυχη, βελούδινη συντροφιά με μετρημένη οξύτητα. Αποκάλυψη η σαλάτα με πολύχρωμα ντοματίνια, ξινόγλυκο τυρί Ελασσόνας, αποξηραμένο πεπόνι και σος από βαλσάμικο. Ένας δυνατός και πολύ επιτυχημένος συνδυασμός του γλυκού, του αλμυρού, του όξινου και του ξιδάτου, με το αποξηραμένο πεπόνι να προσθέτει αναπάντεχο άρωμα και υφή. Το λαβράκι καρπάτσιο με ξύσμα εσπεριδοειδών είναι ένα ωραίο ωμό, με μετρημένα αρώματα που δεν καπελώνουν τη φυσική γλυκύτητα του ψαριού.

Πολύ δελεαστική η περιγραφή της τραχανόπιτας με γαρίδες, μαύρο και λευκό ταραμά αλλά και σπαράγγια θάλασσας, απέδωσε λίγο λιγότερη θαλασσινή γεύση από όση περιμέναμε. Ξεχωριστή ιστορία ο μπακαλιάρος φρικασέ με μυρώνια, καυκαλήθρες και λευκή σάλτσα. Ένα πιάτο κομψό, με εαρινή βοτανική διάθεση και λεπτεπίλεπτη γεύση, ενώ τα μπαρμπούνια στη σχάρα είχαν προσεκτικό και όσο πρέπει απαλό ψήσιμο.

Τέλος, από τις πολλές γλυκές προτάσεις ξεχωρίσαμε τον μπακλαβά με κουκουνάρι και παγωτό καϊμάκι και την ανάλαφρη μους λεμόνι.

Μαρίνου Αντύπα 62-66, Νέο Ηράκλειο, 2102723000. Τιμή: € 20-25.

ΔΩΣΤΕ ΒΑΣΗ

Προχωρημένες ψαροδημιουργίες στο Νέο Ηράκλειο - εικόνα 3

Εξαιρετική η signature σκορπίνα κριθαρότο: οι χυμοί του ψαριού ποτίζουν ιδανικά το μελωμένο ζυμαρικό και η ευωδιά της θάλασσας τυλίγει υπέροχα το πιάτο.

Προχωρημένες ψαροδημιουργίες στο Νέο Ηράκλειο - εικόνα 4

Η Αθηναϊκή με φρέσκο μπακαλιάρο, φτιαγμένη με το δικό τους λιτό τρόπο και αρτυμένη με λίγο λεμονάκι και λίγο αλατοπίπερο, αναδεικνύει τα φυσικά αρώματα του ψαριού.

Περισσότερες πληροφορίες

Αφρόψαρο

Μαρίνου Αντύπα 62-66, Νέο Ηράκλειο
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το νέο 'Artisanal' του Γιάννη Παρίκου είναι εδώ

Ανοίγει ξανά αυτή την Παρασκευή το σημαντικό κηφισιώτικο σποτ, με ανανεωμένο χώρο, κάρτα και αίσθηση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
09/12/2025

Video walkthrough: Η Ναταλία Δραγούμη απολαμβάνει εκλεκτές γεύσεις και κοκτέιλ στο "Azimouthio"

Η ηθοποιός και δεινή foodie στρέφει το γαστρονομικό της ραντάρ σε μια από τις πιο ζεστές γωνιές της Αμφιάλης με εκλεκτές γευστικές προτάσεις και ενδιαφέρουσα μπάρα.

Symposio at Ark: Το Kaliya έφερε τον αέρα της Καλντέρας στη Γλυφάδα

Ο Δήμος Μπαλόπουλος και ο Στέφανος Παλιόπουλος έφεραν μαζί τους για μια βραδιά στο Ark τον αέρα της Σαντορίνης, τις τεχνικές τους και το σύμπαν των γεύσεών τους.

Δημήτρη Μουδιέ, πώς είναι να σερβίρεις το ακριβότερο tasting menu της Μπανγκόκ;

Συναντήσαμε τον σεφ του "Ore" στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, νικητή του βραβείου ΑΡΓΩ για τη γαστρονομία το 2025 αλλά και βραβευμένο με 1 Μαχαίρι στα Best Chef Awards, και μιλήσαμε μαζί του για το εστιατόριο με το ελληνικό όνομα, τα δεινά των γαστρονομικών trends, τη δημιουργικότητα στην ακραία αφαίρεση, και την αξία των διακρίσεων.

Κωνσταντίνος Φιλιππόπουλος: H γεύση πρέπει να σέβεται τον οργανισμό

Ο αναγνωρισμένος σεφ χαρτογραφεί μια πορεία που συνδυάζει τεχνική ακρίβεια, διεθνείς εμπειρίες και την αδιαπραγμάτευτη ανάγκη για πιάτα υψηλής θρεπτικής αξίας.

"Το Μαγαζάκι Που Λέγαμε": Ταξίδι γεύσεων με φόντο την Παλιά Πόλη των Ιωαννίνων

Στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της πόλης των Ιωαννίνων, πυροδοτώτησε το ρεύμα των μικρών προσωπικών εστιατορίων στην πόλη.

"Κοντοσώρος": Συνεχίζει επάξια την ελληνική γευστική κληρονομιά στο Ξινό Νερό

Το Ξινό Νερό, το απομακρυσμένο χωριουδάκι της Φλώρινας, μετατράπηκε σε προορισμό για φίλους της καλοφαγίας χάρη στη γευστική μοναδικότητα αυτού του μαγαζιού-διαμάντι.