6 + 2 καινούργια γευστικά projects νοστιμίζουν την πόλη

Τι θα λέγατε για ένα άλλο, θαλασσινό παστίτσιο, andouilles όπως συνηθίζονται στη Λουιζιάνα ή ένα γλυκό πεϊνιρλί με κρέμα και σοκολάτα; Διαβάστε για τις πρόσφατες πρεμιέρες και μερικές ακόμη που θα ακολουθήσουν.

6 + 2 καινούργια γευστικά projects νοστιμίζουν την πόλη

Τι θα λέγατε για ένα άλλο, θαλασσινό παστίτσιο, andouilles αλά Λουιζιάνα ή ένα γλυκό πεϊνιρλί με κρέμα και σοκολάτα; Διαβάστε για τις πρόσφατες πρεμιέρες και μερικές ακόμη που θα ακολουθήσουν.

«Nοvak» στον Πύργο Αθηνών

6 + 2 καινούργια γευστικά projects νοστιμίζουν την πόλη - εικόνα 1

Το όνομά του, που κάποιους θα τους κάνει να σκεφτούν την Kim Novak και άλλους –λιγότερους– μια βραχύβια μπάντα από το Μπέρμιγχαμ, την οποία αγάπησε ιδιαίτερα η αθηναϊκή μουσική alternativa, σημαίνει «καινούργιο» στα σέρβικα. Το κρυμμένο στην άκρη μιας στοάς του Πύργου Αθηνών «Novak», το οποίο η Αλεξάνδρα Νικολάου έχει «σκηνογραφήσει» σε ζεστούς industrial τόνους, με βασικά χρώματα το γκρι και το λαδί, στιλάτο και φωτεινό, και πολλές όμορφες γωνιές έχει, και πολλές αφορμές για να αποσυμφορήσεις το traffic jam του μυαλού σου – είτε δουλεύεις στα γύρω γραφεία είτε όχι.

Στο μπροστινό κομμάτι πίνεις τον καφέ σου καθισμένος σε άνετους μουσταρδί καναπέδες, ενώ μια εντυπωσιακή ανοιχτή κουζίνα με πράσινο μάρμαρο προλογίζει το εστιατόριο, το οποίο σε περιμένει με τις ροτόντες του στο βάθος, και το ψηλό ξύλινο τραπέζι στην ακτίνα του μπαρ είναι ήδη πολύ δημοφιλές. Το μενού που έχουν επιμεληθεί ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος και ο Δημήτρης Δημητριάδης έχει… τις ώρες του, ξεκινώντας από το πρωί με κέικ, γλυκά και αλμυρά pancakes, avocado toast με αβγό ποσέ ή μια φριτάτα^ μετά τις 7 μ.μ. αναλαμβάνουν κεφτεδάκια γιαουρτλού, ψάρι ημέρας με λαχανικά και λεμονάτη σάλτσα κακαβιάς, ένα γιουβέτσι με μοσχαρίσια ουρά και ξινομυζήθρα και άλλα ανάλογα πιάτα με αποχρώσεις comfort food, με την εικόνα να συμπληρώνουν ελληνικά κρασιά, ελληνικές μπίρες αλλά και κοκτέιλ.


«Άδολο» στη Νέα Κηφισιά

6 + 2 καινούργια γευστικά projects νοστιμίζουν την πόλη - εικόνα 2

Εδώ θα δοκιμάσεις, ανάμεσα σε άλλα «λαχματούν», μια ροδίτικη λαδόπιτα με κιμά τόνου και καλαθάκι Λήμνου, πρασοτηγανιά με ξιφία, πεσκανδρίτσα φρικασέ ή ένα παστίτσιο τόνου με μπεσαμέλ από αρσενικό Νάξου. Ο σεφ Βασίλης Τσατσάκης παίζει στο τερέν της μοντέρνας ελληνικής ψαροφαγίας στο ντυμένο σε λαδο-γκρίζες αποχρώσεις και κεντημένο με φωτιστικά από φυσητό γυαλί αλλά και διακριτικές θαλασσινές λεπτομέρειες «Άδολο», το οποίο ήρθε πρόσφατα να προστεθεί στη νόστιμη φαμίλια των «Ψαράδων», του «Barba Lazaros» και του «Λούτσου».

Στον πάγκο δίπλα στην ψαριέρα κόβονται τα σεβίτσε, τα ταρτάρ και τα σασίμι, τα γλυκά επιμελείται ο Δημήτρης Μακρυωνίτης και, εκτός από τις εκατό ετικέτες του ελληνικού αμπελώνα που έχει επιλέξει ο Γιάννης Κουλελής, δίνοντας έμφαση στα λευκά και τα ροζέ, εκ των οποίων οι 32 σερβίρονται και σε ποτήρι, προτείνεται μεγάλη ποικιλία σε ούζα, τσίπουρα και αποστάγματα, όπως και κάποια κοκτέιλ με ελληνικά ηδύποτα, όπως για παράδειγμα μια... φατουράδα Spritz.


«Prime Cut» στο Μαρούσι

6 + 2 καινούργια γευστικά projects νοστιμίζουν την πόλη - εικόνα 3

Τα rib eye από την Αμερική, την Αργεντινή και την Ουρουγουάη παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο πολυτελές steak house νεοϋορκέζικης αισθητικής που, συντονισμένο με το πολύ ενισχυμένο φέτος trend του κρέατος, έκανε πρόσφατα πρεμιέρα στο Μαρούσι. Στο μενού του «Prime Cut», ένα δημιούργημα του ομίλου επιχειρήσεων Rose Enterprises, που έχει στήσει τη δική του γευστική αποικία στα παλιά Village (βλ. «Oceano», «Giorgio’s» και «Fire & Oak Grill»), δίπλα σε T-Bone, φιλέτα και ταλιάτες, θα βρεις και ριζότο, και ζυμαρικά, και κάποια εναλλασσόμενα μαγειρευτά ημέρας.

Το μπαρ τής –διακοσμημένης σε λιτές γραμμές, με βασικά συστατικά το ξύλο βελανιδιάς, το μαύρο δέρμα και το γρανίτη– σάλας φτάνει στα έξι μέτρα και η φωτιζόμενη κάβα τραβάει το βλέμμα. Όχι άδικα: η λίστα κρασιών αριθμεί περί τις 450 διεθνείς ετικέτες, ταξιδεύοντας από τη Γαλλία μέχρι τη Χιλή και την Αργεντινή και από την Ιταλία μέχρι την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.


«Po’ Boys» στου Ψυρρή

6 + 2 καινούργια γευστικά projects νοστιμίζουν την πόλη - εικόνα 4

Πέσαμε πάνω του σε διάφορα αθηναϊκά φεστιβάλ street food. Μπορεί το «Po’ Boys», το pop up «αδερφάκι» του «Mama Roux», να ξεκίνησε ως food truck, εδώ και λίγες ημέρες όμως έκλεισε τις μηχανές του κι έπιασε μόνιμη θέση στη συμβολή Αγαθάρχου και Λεπενιώτου, όπου συνεχίζει με πιο ισχυρές δόσεις Southern BBQ – πάντα σε συνταγή του John Higgins και του σεφ Βασίλη Σπόρου. Το σιγανό ψήσιμο/κάπνισμα σύμφωνα με τις παραδόσεις του αμερικανικού Νότου είναι το σήμα κατατεθέν αυτού του νέου και πολύ φιλικού χώρου, που είναι βαμμένος σε ανοικτό πετρόλ, με ξύλινα τραπέζια, industrial καρέκλες, ανοικτή κουζίνα, φωτογραφίες από street vendors και μουσικές αφίσες. Έχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε brisket, short ribs, spare ribs, τραγανή pork belly, pulled pork και andouilles στο στιλ της Νέας Ορλεάνης, κι επειδή BBQ και μπίρα κάνουν εξαιρετική παρέα, μπορείς να βάλεις δίπλα τους κάποια εκ των σαράντα ετικετών από ελληνικές μικροζυθοποιίες που έχει στη συλλογή του και τις οποίες έρχονται να συμπληρώσουν ακόμη κάποιες από το εξωτερικό. Σύντομα θα επανέλθουμε με τις εντυπώσεις μας.


«Talking breads» στα Εξάρχεια

6 + 2 καινούργια γευστικά projects νοστιμίζουν την πόλη - εικόνα 5

Look who's talking... Με ένα έξυπνο μουσικόφιλο λογοπαίγνιο για όνομα, κι ένα μικρό μενού που περιλαμβάνει σάντουιτς, μπέργκερ, σαλάτες και pizza rolls σε πολύ καλές τιμές ήδη κερδίζει τις εντυπώσεις: για το «Τalking Breads» του Μανώλη Κωνιωτάκη λέμε, που προσγειώθηκε πρόσφατα στη συμβολή Σπύρου Τρικούπη και Στουρνάρη. Kλείνει σε ψωμάκι κοτόπουλο, αρνί και χοιρινό σούβλας, φτιάχνει την Margherita του σε ρολάκι, κλείνει τα μπιφτέκια του σε σπιτικό μπριός, κι ακούει ωραίες μουσικές, τις οποίες ενίοτε ανεβάζει και στο facebook. James, Johnny Cash, The Clash...


«Smak.» στην Ρόμβης

6 + 2 καινούργια γευστικά projects νοστιμίζουν την πόλη - εικόνα 6

Ζύμη αργής ωρίμανσης και γρήγορο ψήσιμο σε καυτή πέτρα είναι τα βασικά συστατικά του χειροποίητου πεϊνιρλί που στο «Smak.» που άνοιξε πριν από λίγο καιρό στον πεζόδρομο της Ρόμβης εμφανίζεται σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές. Μπορείτε να δοκιμάσετε το «μεσογειακό» με μοτσαρέλα, κεφαλοτύρι, τοματίνια, ελιές και τσαλαφούτι ή με σουτζούκι Δράμας, είτε στο χέρι, είτε καθισμένοι στο communal τραπέζι στα δεξιά της εισόδου, μπορείτε να ακολουθήσετε και την γλυκιά οδό των sweet smak με ανθότυρο μέλι και πορτοκάλι, με κρέμα και σοκολάτα ή με κρέμα και μαρμελάδα. Κοστίζουν από € 3,40 έως € 3,60.


Έρχονται κι άλλα

Ο ταλαντούχος Θοδωρής Παπανικολάου αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο που θα ανοίξει γύρω στις 15/3 στο χώρο όπου βρισκόταν το «Γεύσεις με Ονομασία Προέλευσης» στην Κηφισιά.
Aπό ό,τι ακούμε οι αδερφοί Αγιοστρατίτη του ξενοδοχείου «The Margi» ετοιμάζουν ένα καινούργιο παράλιο εστιατόριο, πάντα στα νότια προάστια, του οποίου την κουζίνα, με πολλά θαλασσινά και όχι μόνο, θα επιμελείται ο Παναγιώτης Γιακαλής που πρόσφατα βραβευτηκε εκ νέου με Χρυσό Σκούφο για την πολύ ενδιαφέρουσα δημιουργική κουζίνα του στο «Patio».

Περισσότερες πληροφορίες

Po’ Boys

Αγαθάρχου 12 & Λεπενιώτου, Ψυρρή
  • Εστιατόρια

Smak. Athens

Ρόμβης 21, κέντρο
  • Εστιατόρια

Talking Breads

Σπ. Τρικούπη 11 & Στουρνάρη, Εξάρχεια
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα νέα "Αστέρια" ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας

Με ολοκαίνουργιο πρόσωπο και δύο νέα εστιατόρια ετοιμάζεται να επιστρέψει κοντά μας η θρυλική χερσόνησος του αθηναϊκού καλοκαιριού.

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.