7 στάσεις για νηστίσιμες νοστιμιές

Μοσχοχτάποδα με κοκκάρια, χορτόπιτες, λουκουμάδες, σαλιγκάρια με φασκόμηλο και άλλα πολλά, όλα νηστίσιμα. Αυτά τα μαγαζιά συντάσσονται πρόθυμα κάτω από τη σημαία της Σαρακοστής. Δείτε ποιος φτιάχνει τι.

7 στάσεις για νηστίσιμες νοστιμιές

Μοσχοχτάποδα με κοκκάρια, χορτόπιτες, λουκουμάδες, σαλιγκάρια με φασκόμηλο και άλλα πολλά, όλα νηστίσιμα. Αυτά τα μαγαζιά συντάσσονται πρόθυμα κάτω από τη σημαία της Σαρακοστής. Δείτε ποιος φτιάχνει τι.

«Ρις με γούστο»

7 στάσεις για νηστίσιμες νοστιμιές - εικόνα 1

Είναι ωραία έκπληξη το εστιατόριο που έστησε ο Γρηγόρης Τσακίρης στη Βούλα. Κλεισμένο με τζαμαρία, πιο λιτό δεν γίνεται, απέξω μπορεί να μη σου κάνει εντύπωση. Αλλά άμα περάσεις το κατώφλι και δοκιμάσεις το φαγητό, αυτήν τη «μύτη» τη βλέπεις με... άλλο μάτι. Παρότι στο «Ρις με Γούστο» βασιλεύει το κρέας, όπερ σημαίνει από φρέσκα, κρεατένια χειροποίητα λουκάνικα μέχρι ένα πομάκικο δαμάλι ξηρής ωρίμανσης 12 εβδομάδων που έρχεται από την Κομοτηνή, ειδικά για τη Σαρακοστή αλλάζουν πλεύση, με γλυκοφάγωτα μοσχοχτάποδα με κοκκάρια, κόκκινες γαρίδες Κοιλάδας, απολαυστικές καλόγνωμες κοκκινιστές με λίγο κρεμμυδάκι, φοβερά μαρινάτα καλαμαράκια με ελαιόλαδο, λεμόνι, θρούμπι και λίγο τσίλι και spaghetti vongole.

«Winter Garden City Lounge»

7 στάσεις για νηστίσιμες νοστιμιές - εικόνα 2

Γλυκά τηρεί τις παραδόσεις της Σαρακοστής το «Winter Garden City Lounge». Μέχρι τις 7/4 (4-10 μ.μ.), στο αριστοκρατικό καφέ-εστιατόριο της «Μεγάλης Βρεταννίας» με τα βιτρό, τις εντυπωσιακές κολόνες και τις χρυσές λεπτομέρειες θα χαρείτε παραδοσιακούς χρυσαφένιους λουκουμάδες με μέλι και καρύδια, με bitter σοκολάτα Valrhona, με πραλίνα φουντουκιού ή με μαρμελάδα πορτοκάλι και θυμάρι καθώς και χαλβά σιμιγδαλένιο, από ταχίνι, αρωματισμένο με μαστίχα Χίου, με βανίλια και στέβια. Θα τα συνοδεύσετε είτε με καφέ, τσάι ή ζεστή σοκολάτα (€ 14 το σετ), είτε με ένα ποτήρι γλυκό κρασί (€ 16 το σετ), το οποίο τους ταιριάζει περίφημα.

«Tier et Tout»

7 στάσεις για νηστίσιμες νοστιμιές - εικόνα 3

Σε νηστίσιμο mode και ο σεφ Δημήτρης Σταμούδης στο άνετο, όμορφο all-day εστιατόριο του Νέου Ψυχικού, προτείνει αυτές τις ημέρες πιάτα όπως φάβα Σαντορίνης με κρόκο Κοζάνης και καραμελωμένα κρεμμύδια, ρεβιθοσαλάτα με ψητό χταπόδι και βινεγκρέτ πορτοκάλι, τραγανή γαρίδα με ταραμά, άλγη θάλασσας και φύκια και μελιτζανοσαλάτα με καπνιστό χέλι και σουσάμι με wasabi. Είναι κι άλλα: χτένια Saint Jacques με μαύρη μαγιονέζα από μελάνι σουπιάς, σελινόριζα και πράσινο μήλο, γιουβέτσι γαρίδας με σαφράν και λεμονόχορτο…

Ξενοδοχείο «Τιτάνια»

7 στάσεις για νηστίσιμες νοστιμιές - εικόνα 4

Μια ειδική κάρτα με σαρακοστιανά πιάτα μοιράζονται μέχρι το Πάσχα το «Οlive Garden», στον 11ο όροφο του ξενοδοχείου, και η «La Brasserie» του ισογείου, που χαζεύει από το τζάμι το πηγαινέλα της Πανεπιστημίου. Ξεκινώντας από την ποικιλία μεζέδων του σεφ (ταραμοσαλάτα με γλυκάνισο, φάβα με κρεμμυδάκι και αγουρέλαιο, αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα, πατατοσαλάτα με μοσχολέμονο, λαχανικά και μουστάρδα, χταποδοσαλάτα και πολίτικη σαλάτα), μπορείτε να συνεχίσετε με σουπιές με σπανάκι, φρέσκια ντομάτα, μαραθόριζα και μυρωδικά, γαριδομακαρονάδα με ντοματίνια, άρωμα ούζου και πλατύφυλλο βασιλικό ή ένα ριζότο με θαλασσινά, χειμωνιάτικα λαχανικά και φρέσκο δυόσμο.

«Barabicu»

7 στάσεις για νηστίσιμες νοστιμιές - εικόνα 5

Αν νηστεύεις, ένα steak house σίγουρα δεν είναι η πρώτη σου επιλογή. Αλλά στο όμορφο εστιατόριο του Νέου Ψυχικού, που έστησε η Μπέσσυ Τόγια, κόρη της Ρένας της Φτελιάς, στο χώρο που στέγαζε επί χρόνια το διάσημο οικογενειακό εστιατόριο, πέρα από πικάνιες και tomahawk μαύρου χοίρου, μοσχαρίσιες μπριζόλες ξηράς ωρίμανσης, λουκάνικα και τσορίθο, θα βρεις και μερικές συνταγές της Ρένας που επανέρχονται, τιμής ένεκεν, σε ρόλο πιάτων ημέρας για όλη τη Σαρακοστή. Ανάμεσά τους καλαμαράκια και σουπιές κριθαρότο, χταποδάκι στιφάδο, γίγαντες στο φούρνο, η περίφημη χορτόπιτα και, για το τέλος, χαλβάς σιμιγδαλένιος.

«Βόλτα»

7 στάσεις για νηστίσιμες νοστιμιές - εικόνα 6

Στο ζεστό, χρωματιστό και πολύ φιλικό στέκι του Ξενοφώντα και της Ελισάβετ στα Κάτω Πετράλωνα, πέρα από τα πιάτα του καταλόγου στον οποίο έχει βάλει το χεράκι της φέτος η Μάρω Διακάτου –προσθέτοντας δίπλα στον αμαρτωλό καγιανά και το πικάντικο χούμους από φασόλια συνταγές με τοπικά ελληνικά χρώματα, όπως το κριθαράκι με φραγκοκεφτέδες ή τα τυρένια λουκουμαδάκια με ξινόχοντρο και όχι μόνο–, θα συναντήσετε και μια σειρά από σαρακοστιανά πιάτα ημέρας. Χταπόδι ξιδάτο, λόγου χάρη, σαλιγκάρια με φασκόμηλο, μύδια σαγανάκι­, σουπιές στιφάδο (φωτό), γαρίδες αρωματισμένες με δεντρολίβανο αλλά και χειροποίητα γλυκά, όπως μια τριπλέτα σιμιγδαλένιου­ χαλβά με σοκολάτα, πορτοκάλι και τραγανό σουσαμένιο παστέλι. Ακόμη κι αν δεν νηστεύεις, θα σου κεντρίσουν το ενδιαφέρον.

«La Pasteria»

7 στάσεις για νηστίσιμες νοστιμιές - εικόνα 7

To μενού Mediterraneo στα καταστήματα «La Pasteria» έχει μια πλήρη γκάμα γεύσεων που βλέπουν τη νηστεία με πιο μοντέρνο τρόπο, όπως η σαλάτα με καβούρι και κινόα, μια πίτσα με ελληνικά αρώματα που συνδυάζει σάλτσα φρέσκιας ντομάτας, ελιές­, κάππαρη και κρεμμύδι, τα «τροπικά» λινγκουίνι με ψητές γαρίδες και κρέμα καρύδας, αν και δεν λείπει ένα κλασικό ριζότο θαλασσινών με κουρκουμά και λεμόνι. Η ώρα του γλυκού φέρνει ένα dolce di chocolato digiuno με ταχίνι, πορτοκάλι και ξηρούς καρπούς.

Περισσότερες πληροφορίες

Βόλτα

Ιπποθοντιδών 10 & Κειριαδών, Κάτω Πετράλωνα
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Pasteria (la)

Βαλαωρίτου 15, Κολωνάκι
  • Ethnic κουζίνες

Olive Garden (The)

(ξεν. «Titania») Πανεπιστημίου 52, κέντρο
  • Εστιατόρια

Pasteria (la)

Β. Κατράκη 6, πλ. Μπιζανίου, Γλυφάδα
  • Ethnic κουζίνες

Pasteria (la)

Κων/νου Παλαιολόγου 15, Ν. Σμύρνη
  • Ethnic κουζίνες

Pasteria (la)

Κυριαζή 40 & Κασσαβέτη 10, Κηφισιά
  • Ethnic κουζίνες

Pasteria (la)

Αγ. Ιωάννου 19, Αγ. Παρασκευή
  • Ethnic κουζίνες

Pasteria (la)

Λ. Πεντέλης 73, Χαλάνδρι
  • Ethnic κουζίνες

Pasteria (la)

Α. Παπανδρέου 35 (The Mall Athens, 4ος όρ.), Μαρούσι
  • Ethnic κουζίνες

Pasteria (la)

Λεωφ. Βουλιαγμένης 276 (Αthens Metro Mall), Άγ. Δημήτριος
  • Ethnic κουζίνες

Pasteria (la)

Λεωφ. Κηφισίας 37Α (Golden Hall, 2ος ορ.), Μαρούσι
  • Ethnic κουζίνες

Pasteria (la)

Κων/πόλεως 68 & Αμμοχώστου 1, Περιστέρι
  • Ethnic κουζίνες

Pasteria (la)

Παλαιά Λεωφ. Ποσειδώνος 1 & Μωραϊτίνη 3 (εμπορικό κέντρο South Polis), Δέλτα Φαλήρου
  • Ethnic κουζίνες

Winter Garden City Lounge

(ξεν. «Grande Bretagne») Πλ. Συντάγματος & Πανεπιστημίου, Σύνταγμα
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το κύρος του τσίπουρου

10 ή 12 y.o.; Είναι και τα δύο υπέροχα και δίνουν στο τσίπουρο άλλο αέρα δίπλα στα μεγάλα παλαιωμένα αποστάγματα του κόσμου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Tanpopo

Το τελευταίο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά δίνει στην καθημερινότητα μητροπολιτική αύρα.

Η χρυσοκουφάτη γεύση της Μακεδονίας

Τα εστιατόρια του βορρά που ανήκουν στην ελίτ της ελληνικής σκηνής.

Στου 'Μαραθωνίτη' για σένιο φρυγαδέλι και παϊδάκι πρόβατο

Στο υπόγειο κουτούκι του Παγκρατίου έχουν βρει την κρεάτινη συνταγή της επιτυχίας και τη σιγοντάρουν με σπιτικό κρασί.

Τα χρυσοσκουφάτα εστιατόρια της Αθήνας

Η κρεμ ντε λα κρεμ της αθηναϊκής εστίασης, όπως αυτή προκύπτει μέσα από τους Χρυσούς Σκούφους 2024.

Η χρυσοσκουφάτη γαστρονομία του Αιγαίου

Η haute cuisine του ελληνικού αρχιπελάγους όπως την ξεχώρισε για φέτος ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας.