Ένας «Μαζωμός» με δύναμη από τη Νάξο

Ένας από τους πιο προικισμένους γευστικά τόπους της Ελλάδας έχει την πρεσβεία του στην Αθήνα.

Ένας «Μαζωμός» με δύναμη από τη Νάξο

Ένας από τους πιο προικισμένους γευστικά τόπους της Ελλάδας έχει την πρεσβεία του στην Αθήνα.

Ένας «Μαζωμός» με δύναμη από τη Νάξο - εικόνα 1

Η φάση σε αυτήν την αυθεντική ταβέρνα στο Μαρούσι ξεκινάει με το βαρύ πυροβολικό­ της απλότητας. Εννοώ το μικρό πιατάκι με ναξιώτικα τυριά και αλλαντικά, που έρχεται σαν καλωσόρισμα με τη ρακή. Εξαιρετική ελαφρά παλαιωμένη ξινομυζήθρα, γραβιέρα-αστέρι, από αυτές που δεν βρίσκεις εύκολα στο εμπόριο, δυνατό αρσενικό και κλου ένα φανταστικό ζαμπόνι το οποίο, παρότι πρακτικά άγνωστο, δικαίως κατατάσσεται στα καλύτερα αλλαντικά της Ελλάδας. Ο δημιουργός της ταβέρνας Τζίμης Σαρρής μου εξηγεί παραστατικά, μιλώντας την αξιώτικη διάλεκτο, τη διαδικασία παρασκευής του ζαμπονιού και πώς η καθαρότητα του μυαλού και του σώματος διαφυλάσσει το επιτυχημένο αποτέλεσμα.

Εδώ σερβίρονται και άλλες σπάνιες λιχουδιές που δεν τις βρίσκεις καθόλου –μα καθόλου– εύκολα στην πόλη. Όπως η θαυμάσια σπλήνα φούρνου γεμιστή με τυρί και μαγειρεμένη προσεκτικά ώστε να μένει ζουμερή μαζί με σκορδάκι και ντομάτα – μεζές σέρτικος, που προσωπικά δεν του αντιστέκομαι με τίποτα. Οι μερακλήδες πρέπει να ξέρουν επίσης ότι κάθε Πέμπτη έρχονται καινούργιες παραλαβές από το νησί, οπότε τα παρασκευο­σαββατοκύριακα θα βρίσκουν και σπέσιαλ σπληνάντερο. Το κορυφαίο έδεσμα του μαγαζιού, πάντως, είναι τα απεραθίτικα αρδουμάκια, ήτοι εκπληκτικά γαρδουμπάκια με γλυκάδια, έντερο και μπόλια που διεκδικούν άνετα τη θέση των κορυφαίων στο Λεκανοπέδιο. Σουξέ κάνει και το ρόστο. Υπόδειγμα εκφραστικής λαϊκής μαγειρικής, αυτό το ψητό χοιρινό κατσαρόλας μοσχοβολάει ντελικάτο σκόρδο παντρεμένο τέλεια με ντομάτα κι έχει μια βαθύτατη, πέρα από το συνηθισμένο νοστιμιά, που σε κερδίζει μονομιάς.

Ένας «Μαζωμός» με δύναμη από τη Νάξο - εικόνα 2

Τα παραδοσιακά ναξιώτικα εδέσματα συνεχίζονται με κολοκυθοπαστίτσα, ήτοι κίτρινη κολοκύθα που τηγανίζεται με κρεμμύδι και γίνεται μια «τούρτα» που της πάνε πολύ τα καυτερά, γι’ αυτό σας προτείνω να ζητήσετε έξτρα μπούκοβο για να την ευχαριστηθείτε. Στην κοκκινιστή κατσικομακαρονάδα το σπαγκέτι κρατάει και το πιάτο έρχεται σκεπασμένο με τριμμένη μυζήθρα. Ο αλανιάρης κόκορας παϊδάκι στη σχάρα είναι ζουμερή αμαρτία με γραμμένη γεύση, αλλά τα πρόβεια παϊδάκια, ενώ έχουν καλές προϋποθέσεις, χρειάζονται κι άλλο σίτεμα για να σταθούν δίπλα στις υπόλοιπες νοστιμιές.

Η τεράστια σάλα του μαγαζιού είναι γεμάτη λαογραφικά αντικείμενα βαλμένα πάνω σε εταζέρες στον τοίχο ή σε μεγάλα ράφια που κρέμονται από την ξύλινη στέγη. Το τζάκι αποτελεί θερμό σημείο ενδιαφέροντος και μαζί με τις φωτογραφίες του νησιού­ και των ανθρώπων του φτιάχνουν ένα σκηνικό το οποίο έρχεται στιλιστικά από προηγούμενες δεκαετίες.

Κυπρίων Αγωνιστών 19-21, Μαρούσι, 2108035800. Τιμή: € 15-18.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Λένε πως αυτό είναι το καλύτερο βολιώτικο τσιπουράδικο στην Αθήνα

Η κουλτούρα των "τσιπουροκατανύξεων" του Βόλου πιάνει πόστο και στην πρωτεύουσα. Μάλιστα, μετά τις 4 γύρες, σε κερνάνε την 5η.

ΓΡΑΦΕΙ: ΟΔΥΣΣΕΑς ΤΣΑΚΟς
08/07/2025

Πρώτη γεύση από το Sumosan, το νέο ιαπωνικό της Αθηναϊκής Ριβιέρας

Η διεθνής αλυσίδα σύγχρονων high‑end εστιατορίων πιάνει Αθήνα και σε υποδέχεται σε ένα feelgood σημείο στην 'αυλή' του One&Only Aesthesis.

Κρέμα: Για παγωτό στο νέο gelato spot της Ηλιούπολης

Από κλασικές γεύσεις ως και viral sensations, δες τι θα βρεις στην Κρέμα.

Το τοπ σουσάδικο που σερβίρει σε μια αεράτη ταράτσα με θέα τον Λυκαβηττό

Ποιοτική (ωμοφαγική και μη) ιαπωνική κουζίνα από ομάδα με εμπειρία που κρατά από τις αρχές της χιλιετίας, με φόντο τον φωτισμένο Άη Γιώργη για ρομαντικό σκηνικό.

Ποντιακή κουζίνα και ξεχωριστά κρασιά παίζουν σήμερα στα εστιατόρια της Αθήνας

Δύο ξεχωριστά events σε δύο πολύ ιδιαίτερα αθηναϊκά σημεία γεύσης.

Μεδίκων: Γεύσεις Μάνης με θέα το λιμανάκι του Αγίου Νικολάου

Γαστρονομική εμπειρία με μανιάτικες ρίζες, σε σκηνικό πέτρας, θάλασσας και δημιουργίας.