«Τα Καραμανλίδικα του Φάνη»: Παστιρμάς και παλιά Αθήνα

Το παστιρματζίδικο και το μεζετζίδικο του Φάνη Θεοδωρόπουλου μοιράζονται τον ίδιο δρόμο, την ίδια κουλτούρα, το ίδιο μεράκι και τη χαρακτηριστική γεύση που σου αφήνει το μοσχοσίταρο στο στόμα.

«Τα Καραμανλίδικα του Φάνη»: Παστιρμάς και παλιά Αθήνα

Το παστιρματζίδικο και το μεζετζίδικο του Φάνη Θεοδωρόπουλου μοιράζονται τον ίδιο δρόμο, την ίδια κουλτούρα, το ίδιο μεράκι και τη χαρακτηριστική γεύση που σου αφήνει το μοσχοσίταρο στο στόμα.

«Τα Καραμανλίδικα του Φάνη»: Παστιρμάς και παλιά Αθήνα - εικόνα 1

Στο νεοκλασικό που στεγάζει τα «Καραμανλίδικα του Φάνη», Ευριπίδου και Σωκράτους γωνία, μπορείς να καθίσεις για μεζέ, μπορείς να ψωνίσεις και για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Η βιτρίνα με τα κρεμάμενα σουτζούκια, τις γιρλάντες από πιπερίτσες και τη φωτεινή επιγραφή που γράφει με μεγάλα γράμματα «παστιρμά» (ο οποίος στην προκειμένη παίζει, με την υπογραφή της δραμινής αλλαντοποιίας Sary, σε τέσσερις εκδοχές, μπούτι ή ράχη μόσχου, πρόβειος και καμήλας) σε βάζει αμέσως στο νόημα. Θα καθίσεις είτε στα μαρμάρινα τραπέζια καφενείου που την κυκλώνουν είτε πίσω στο κρυμμένο σκεπαστό σοκάκι, που είναι λες και βγήκε από άλλη εποχή και όπου στη ζέστη της σόμπας τα ποτήρια υψώνονται υπό τη θαλπωρή της μικρής βαβούρας και των παλιών λαϊκών. Πάνω από τα ντολμαδάκια και τα αβγά, που ζευγαρώνουν με παστουρμά στα σαγάνια, ανάβουν τα καλά τα πάθη.

«Τα Καραμανλίδικα του Φάνη»: Παστιρμάς και παλιά Αθήνα - εικόνα 2

Στο «μεζετζίδικο» του Φάνη Θεοδωρόπουλου η μερακλίδικη πολυφωνία της κουζίνας σε πάει από σαγανάκι με καπνιστό τυρί του Τρέμπελη αρωματισμένο με σκόρδο­, βασιλικό ή μελιτζανοσαλάτα με γραμμένο κάπνισμα, και αυτή με το σκορδάκι της, σε φοβερούς γίγαντες μπουγιουρντί με ωραία φέτα κι ένα σουτζούκι Αδάνων του Σαρήμπογια, που ανεβάζει κάθετα το επίπεδο κάψας, και από γλυκοφάγωτο πλιγούρι με μανιτάρια, πορτοκάλι και κουρκουμά σε ένα πλούσιο καραμανλίδικο παρμάκ κεμπάπ (λουκάνικο με ελαφρά πικάντικη επίγευση). Το φινάλε γράφουν ζεστό κιουνεφέ που μοσχοβολάει βούτυρο και τραγανός μπακλαβάς. Εκτός από τα αυτονόητα ούζα και τα τσίπουρα ή τις ελληνικές μπίρες υπάρχουν πλέον αρκετές ετικέτες κρασιού, εστιάζοντας στις γηγενείς ποικιλίες και τους μικρούς παραγωγούς, οι οποίες πωλούνται και για οικιακή χρήση σε καλές τιμές.

«Τα Καραμανλίδικα του Φάνη»: Παστιρμάς και παλιά Αθήνα - εικόνα 3

Το μεζετζίδικο και το ιστορικό­ παστιρματζίδικο Αραπιάν στο Νο 41 της Ευριπίδου, με το οποίο μοιράζονται πλέον το ίδιο όνομα («Τα Καραμανλίδικα του Φάνη»), λειτουργούν σαν συγκοινωνούντα δοχεία. Ο πατέρας του Φάνη Δημήτρης Θεοδωρόπουλος ήταν συνεταίρος από τη δεκαετία του ’60 και όταν απεβίωσε ο Αραπιάν, το μαγαζί πέρασε εξολοκλήρου στα χέρια του. Ο ίδιος­ ο Φάνης, που μεγάλωσε σε αυτό το μικρό βασίλειο του παστουρμά, ανέλαβε από το 2002 κι έχει συγκεντρώσει στη συλλογή του πολλούς θησαυρούς της ελληνικής τυροκομίας και αλλαντοποιίας.

Τώρα που θα γεμίσεις το γιορ­τινό καλάθι θα σου προτείνει άκρως κρεατένιο μοσχαρίσιο προσούτο Κέρκυρας με μπορντούρα από πιπέρια και πλούσια κρεάτινη γεύση αλλά και πικάντικο σαλάμι Λευκάδος με καπνιστή πάπρικα Αριδαίας, τσορίθο Δράμας, μπεκροσάλαμο, τηνιακό σαλσίτσι –σκορδάτο με λίγο γλυκάνισο– και δραμινό παστράμι γαλοπούλας αλλά και στιβαρή γραβιέρα Κιθαιρώνα, ήπια, γλυκοφάγωτη γραβιέρα Τήνου, καπνιστό τυρί Νάουσας με πάπρικα ή με πιπέρια, γιδογραβιέραμ ανεβατό από τα Γρεβενά και άλλα πολλά.

Σωκράτους 1 & Ευριπίδου 52, 2103254184. Τιμή: € 12-16.

Περισσότερες πληροφορίες

Καραμανλίδικα του Φάνη (Τα)

Σωκράτους 1 & Ευριπίδου 52, Ψυρρή
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το Parga Beach Resort και η γαστρονομική αφύπνιση της δυτικής ακτής

Από την Πάργα και την Πάλαιρο ως τη Λευκάδα, η δυτική ακτή της Ελλάδας επιδεικνύει ολοένα συναρπαστικότερη γαστρονομική αυτοπεποίθηση, με τη φιλοξενία να στρέφει επιτέλους το βλέμμα της στον τόπο, στα προϊόντα και στις παραδόσεις του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
01/09/2026

Το "Αιγαίον" επιστρέφει: 100 χρόνια μετά, οι θρυλικοί λουκουμάδες ξανά στο κέντρο

Μέλι, κανέλα και καυτό τηγάνι επιστρέφουν στο κέντρο της Αθήνας: το "Αιγαίον" κλείνει έναν αιώνα ζωής και βρίσκει νέο σπίτι στη Στοά Αρσακείου.

Όλη η μέρα στη Βαλτετσίου: Αγαπημένες στάσεις στα Εξάρχεια

Η Βαλτετσίου παραμένει μία από τις πιο ζωντανές περατζάδες των Εξαρχείων, με 5+1 στάσεις που καλύπτουν όλη τη μέρα, από τον πρώτο καφέ μέχρι το τελευταίο ποτό.

Ο "υγρός χρυσός" των αυτόχθονων μελισσών της Βραζιλίας

Τα τελευταία χρόνια, οι σπάνιες ποικιλίες μελιών από άκεντρες μέλισσες, γνωστές ως μελιπωνίνες, προσελκύουν το ενδιαφέρον των σεφ της Βραζιλίας, τροφοδοτώντας μια αναπτυσσόμενη αγορά προϊόντων υψηλής γαστρονομικής αξίας.

Το επόμενο κεφάλαιο των "Κυκλαδίτικων Δείπνων" γράφεται από τον Γκίκα Ξενάκη

Ο βραβευμένος σεφ μεταφέρει για ένα βράδυ στην Κίμωλο τη μαγειρική του φιλοσοφία, δημιουργώντας ένα μενού γευσιγνωσίας που αντλεί έμπνευση από τις γεύσεις της ελληνικής παράδοσης.

Maison Colette: Επιστροφή αλλά στην Κηφισιά

Restart για το all day μπιστρό, που μετακόμισε από το Ψυχικό στον χώρο που κάποτε φιλοξενούσε το Buba.

Το One Table συστήνει στην Αθήνα το micro-hosting

Στα Ιλίσια, ένα φρέσκο venue δημιουργεί αναμνήσεις με επίκεντρο το τραπέζι, τη φιλοξενία και τη χαρά του να μοιράζεσαι στιγμές.