Resto-μεζεδο-παντοπωλεία: Φαγητό που στάζει... deli

Όλο και πληθαίνουν οι χώροι όπου μπορείς να καθίσεις για φαγητό αλλά και να ψωνίσεις για το σπίτι. Δώστε τη δέουσα προσοχή: αυτά τα εστιατόρια, cafes και μεζεδο-στέκια περιέχουν... τοποθέτηση (πολλών λογιών) προϊόντων.

Resto-μεζεδο-παντοπωλεία: Φαγητό που στάζει... deli

Όλο και πληθαίνουν οι χώροι όπου μπορείς να καθίσεις για φαγητό αλλά και να ψωνίσεις για το σπίτι. Δώστε τη δέουσα προσοχή: αυτά τα εστιατόρια, cafes και μεζεδο-στέκια περιέχουν... τοποθέτηση (πολλών λογιών) προϊόντων.

Resto-μεζεδο-παντοπωλεία: Φαγητό που στάζει... deli - εικόνα 1

Έχουν διπλή ταυτότητα. Κουζίνα από τη μία, ράφια, προθήκες και ψυγεία φουλαριστά από την άλλη. Μπορείς να καθίσεις στα τραπέζια τους για φαγητό, μπορείς όμως να γεμίσεις και το καλάθι σου με καλούδια για το σπίτι. Καλό; Καλό, σε μια εποχή με αυξημένες δια­τροφικές ανησυχίες και ανάγκες. βάλε εδώ και το χρόνο που δεν είναι και πολύς και συχνά σε περιορίζει στα όσα μπορείς να βρεις σε κοντινή ακτίνα.

Δεν είναι, λοιπόν, διόλου περίεργο που αυτού του τύπου τα συνδυαστικά σενάρια αυξάνονται, ανοίγοντας καινούργιους γευστικούς χάρτες και διασταυρώνοντας σαγανάκια, σουτζουκάκια, ζυμαρικά, ριζότο, πίτσες και steaks με μέλια, βαζάκια με σάλτσες, γλυκά του κουταλιού, κρίθινα παξιμαδάκια και ξηρούς καρπούς: σε πολλά εστιατόρια, μεζεδοπωλεία και all day χώρους με προτάσεις για καφέ και σνακ, η μαγειρική αποκτά για συμπρωταγωνιστή μια εκλεκτική νεο-μπακαλική, με πολλά αγοραστικά ερεθίσματα και σε πολλές περιπτώσεις με τα απαραίτητα στιλιστικά φωτορυθμικά.

Το γεγονός δε ότι στην εγχώρια σκηνή νέοι παραγωγοί εμφανίζονται δυναμικά και παλιότεροι εξελίσσουν τα προϊόντα­ τους κερδίζοντας φήμη και καταξίωση εντός κι εκτός Ελλάδας δίνει ακόμη περισσότερους λόγους για την εμφάνιση τέτοιων προτάσεων στη λογική των συγκοινωνούντων δοχείων. Και όντως, από ό,τι δείχνουν τα πράγματα, έχουν ειδικό βάρος σε αυτά τα μαγαζιά, τα οποία θα σου βγάλουν και φαγητό, και υλικό για το γευστικό σου «ψαχτήρι» – εδεσματοπωλεία με τα όλα τους με δυο λόγια.

Resto-μεζεδο-παντοπωλεία: Φαγητό που στάζει... deli - εικόνα 2
Το καινούργιο «Ergon Athens» έπιασε πόστο στη Μητροπόλεως

Το με θεσσαλονικιά καταγωγή deli-μεζεδοπωλείο Ergon των αδερφών­ Δούζη έκανε δυνατή αρχή και αυτήν τη στιγμή μπορεί να υπερηφανεύεται όχι μόνο για το δικό του brand προϊόντων αλλά και για το ότι επεκτάθηκε κι εκτός Ελλάδας, σε Λονδίνο, Βριξέλες και Μαϊάμι. Αυτό το καλοκαίρι, μάλιστα, τα αθηναϊκά του πόστα («Ergon Athens») έγιναν δύο: το πρώτο στη Νέα Ερυθραία και το δεύτερο σε νευραλγικό σημείο του κέντρου, στη Μητροπόλεως, όπου μιξάρει ελληνικό και ξένο κοινό στα τραπέζια του τόσο μπροστά στην είσοδο όσο και στον πεζόδρομο στο πίσω κομμάτι του, ενώ ετοιμάζει και το σε μπλε τόνους πατάρι του για το χειμώνα.

Ζυμαρικά­, σάλτσες, αμπελόφυλλα σε βαζάκι­, παξιμάδια –όλα με δική του ετικέτα– φιγουράρουν στα ράφια και μπορείς να ξεκινήσεις με ένα ούζο παρέα με αλίσπαστα (καπνιστές σαρδέλες, πολίτικη λακέρδα) ή ελιές από το παντοπωλείο προτού προχωρήσεις στο ταχινάτο χούμους, στη φάβα Φενεού με σύγκλινο και καραμελωμένα κρεμμύδια, στο χταπόδι στη σχάρα με φακοσαλάτα, στο κριθαράκι με καλαμάρια, γαρίδες, μύδια και ντοματίνια ή στα σουτζουκάκια Θεσσαλονίκης.

Resto-μεζεδο-παντοπωλεία: Φαγητό που στάζει... deli - εικόνα 3
Το «Testaccio Organic» στη Βουλιαγμένη

Και το Testaccio Organic όμως, στη Βουλιαγμένη, όπου η ατμόσφαιρα καλοκαιριού καλά κρατεί, κινείται σε ρυθμούς αγοράς. Το κομψά μοντέρνο, με αύρα εξοχής all day εστιατόριο, με τον Κώστα Τσίγκα στην κουζίνα του, σερβίρει ιδιαίτερα crostini, πλούσιες σαλάτες, κλασικές και ασυνήθιστες πίτσες, πάστα και κρεατικά, βάζοντας στην εξίσωση επιλογές για τους χορτοφάγους και για όσους προσέχουν τη διατροφή τους (τόσο στο πρωινο-μεσημεριανό όσο και στο βραδινό μενού). Τα ξύλινα κασονάκια είναι γεμάτα βιολογικά φρούτα και λαχανικά μικρών παραγωγών, δικό τους ψωμί, κρέατα, που μπορείς να τα πάρεις και για το σπίτι μαζί με πολλά άλλα προϊόντα: από βιολογική μανούρα Σίφνου ή αλλαντικά χωρίς φωσφορικά και θειώδη μέχρι κρίθινα παξιμάδια, kamut, ζυμαρικά dinkel, κινόα, μούσλι, αποξηραμένα φρούτα – όλα με bio λογική.

Resto-μεζεδο-παντοπωλεία: Φαγητό που στάζει... deli - εικόνα 4
Το Τυροκομείο Κωσταρέλου στο Κολωνάκι

Και στο Τυροκομείο Kωσταρέλου (με ιστορία από το 1937 και πλέον στα χέρια της τρίτης γενιάς), ανοίγοντας το παράρτημα στην Π. Ιωακείμ στο Κολωνάκι, αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα ελληνικό ντελικατέσεν με τραπεζάκια για καφέ ή ποτό και τσιμπολόγημα με φόντο ένα μοντέρνο πλέγμα από... βαρέλια φέτας. Δεν έχει κουζίνα εστιατορίου, το μικρό μενού όμως με τα κρύα και τα ζεστά σάντουιτς, τα ψητά τυριά (με βινεγκρέτ σύκου και βαλσάμικο, βινεγκρέτ από θυμάρι κ.ά.) έχει επιμεληθεί ο Χρύσανθος Καραμολέγκος, ενώ το μέσα κομμάτι του ελληνικού­ ντελικατέσεν θα σας συστήσει τη συλλογή των δικής τους παραγωγής τυριών, το γιαούρτι τους, αιγοπρόβειο και κατσικίσιο, τα ρυζόγαλα και τις κρέμες συν αλλαντικά και αλίπαστα, ζυμαρικά, όσπρια, γλυκά, σάλτσες, ελαιόλαδο, ξίδια, αρτύματα, βαζάκια με κάππαρη Σαντορίνης ή τόνο Αλοννήσου, μπισκοτάκια κανέλας, μαντολάτα, λουκούμια αλλά και συκομαΐδες.

Resto-μεζεδο-παντοπωλεία: Φαγητό που στάζει... deli - εικόνα 5
Σαγανάκι αλά «Kαραμανλίδικα του Φάνη»

Για να περάσουμε από την κυριαρχία των τυριών σε αυτήν των αλλαντικών, τώρα, πάμε μέχρι τα Καραμανλίδικα του Φάνη, στη συμβολή Σωκράτους κι Ευριπίδου. Παστουρμάς καμήλας, μοσχαρίσιος­ και πρόβειος, σουτζούκι Αδάνων και Καππαδοκίας, λουκάνικα καραμανλίδικα, καβουρμάς –και κοτόπουλου–, σαρντινέλα (ελαφρά καπνισμένη μορταδέλα με φιστίκι, αμύγδαλο, προσούτο και μαύρο πιπέρι) και παστράμι με την υπογραφή της δραμινής αλλαντοποιίας Sary συνορεύουν στη σε περίοπτη θέση βιτρίνα με τυριά από όλη την Ελλάδα (βολάκι από την Τήνο, μανούρα από τη Σίφνο, γραβιέρα από την Κάσο κ.ά.). Προφανώς γίνονται ποικιλίες για να συνοδεύσεις μερακλίδικα το ούζο σου καθισμένος είτε στο μέσα χώρο του νεοκλασικού είτε πίσω, σε ένα σοκάκι αλά παλιά Αθήνα, προτού προχωρήσεις σε ντολμαδάκια, παστουρμαδοπιτάκια και αβγά αγκαζέ με τα σουτζούκια που λέγαμε, όπως και σε πολύ νόστιμο λουκάνικο κεφτέ.

Resto-μεζεδο-παντοπωλεία: Φαγητό που στάζει... deli - εικόνα 6
Η βιτρίνα του «Bar Παστουρμά»

Αν, πάλι, είσαι στα νότια και θέλεις κάτι σε ανάλογη λογική, υπάρχει το Βar Παστουρμά (και αυτό με την γκάμα της Sary και ντόπια τυριά), όπου μπορείς να καθίσεις, εκτός από τα τραπέζια με τις στρωμένες με πολύχρωμη κουρελού καρέκλες, και στο στολισμένο με αρμαθιές σκόρδα και πιπερίτσες μπαρ. Κι εκεί ψωνίζεις, παίζουν όμως και μεζέδες για μακρόσυρτες τσιπουρο-κραιπάλες – ιδίως το σνίτσελ προβατίνας είναι ένα πιάτο απροσδόκητο για φαγάδικο της Γλυφάδας.

Resto-μεζεδο-παντοπωλεία: Φαγητό που στάζει... deli - εικόνα 7
Και πίτσα, και «μπακαλάκι» στο «Mystic»

Είναι κι άλλα. Το Μystic του Καλλιμάρμαρου, που τώρα με την καλοκαιρία σερβίρει στην ταράτσα, έχει κι εκείνο το «μπακαλάκι του», με τυριά, αλλαντικά και παστά στο ψυγείο και στα ράφια του κρασιά, τσικουδιές­, τσίπουρα, σπιτικές σάλτσες και μέλια αλλά και κάποια άλλα προϊόντα που έχουν να κάνουν με το στόρι του: μια κι έκανε hit την πίτσα με ζύμη από αλεύρι κάνναβης, υπάρχουν και προϊόντα βιομηχανικής κάνναβης που δεν συναντάς συχνά (κανναβέλαιο, κανναβόσποροι, τσάι κ.ά.).

Resto-μεζεδο-παντοπωλεία: Φαγητό που στάζει... deli - εικόνα 8
Το «La Pasteria» παίζει και αυτό στο ταμπλό του shop & eat

Πιστά στο concept τους, και τα La Pasteria έχουν εισάγει στα καταστήματά τους γωνιές με ιταλικά προϊόντα (La Groceria), όπως ζυμαρικά, ρύζι για ριζότο, σάλτσες, κρασιά κ.λπ. Βάζοντας στην εξίσωση και την καλόγουστη περίπτωση της χορτοφαγικής Γης στη Γλυφάδα, από όπου –εκτός από το να δοκιμάσεις το φαγητό, να πιεις ένα φρέσκο χυμό ή ένα ρόφημα– μπορείς να φύγεις με υγιεινό πεσκέσι μια χειροποίητη granola, άψητους ξηρούς καρπούς σε σακουλάκι με διάφορα μπαχαρικά, μυρωδικά ή μπάρες, η μείξη γεύματος (ελαφριού είτε όχι) ή δείπνου και αγοράς τρέχει σε διάφορες ταχύτητες, στήνοντας μάλιστα ένα ενδιαφέρον, χρηστικό μωσαϊκό.

YOLENI’S: τι deli γενέσθαι;

Resto-μεζεδο-παντοπωλεία: Φαγητό που στάζει... deli - εικόνα 9

Το κερασάκι στην τούρτα έρχεται να βάλει το ηλεκτρονικό ντελικατέσεν www.yolenis.com, που θα παρουσιάσει κάπου ανάμεσα στις 20-30/9 στο Νο 9 της Σόλωνος το εντυπωσιακό Yoleni’s Flagship Concept Store. Τον πολυεπίπεδο πολυχώρο έχει διαμορφώσει η Gruppo Decorativo, με σύγχρονη αντίληψη και αναφορές στα αθηναϊκά μπακάλικα του ’50 και του ’60. Μιλάμε για ένα παντοπωλείο 2.000 ελληνικών προϊόντων (συνεργάζονται με 180 παραγωγούς από όλη την Ελλάδα) με γωνιά για φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Θα περιλαμβάνει ένα χώρο ελαφριάς εστίασης, όπου θα μπορείς να καθίσεις για καφέ, μια σαλάτα, μια θρακιώτικη πίτα που θα φτιάχνεται μπροστά σου, ζεστά και κρύα σάντουιτς, κάποια εποχική σούπα κ.ά., αλλά και κελάρι με 230 ετικέτες ελληνικών κρασιών και 20 ετικέτες μικροζυθοποιίας, ενώ στον πρώτο όροφο θα φιλοξενείται ένας χώρος κοπής κρεάτων σε συνεργασία με την εξαιρετική Φάρμα Μπράλου^ το εκεί μενού έχει επιμεληθεί ο Μιχάλης Νουρλόγου.

Τρώγειν, πίνειν και ψωνίζειν...

Resto-μεζεδο-παντοπωλεία: Φαγητό που στάζει... deli - εικόνα 10

Καφές
Πολλά εξειδικευμένα, ποιοτικά cafes της πόλης πουλάνε φρεσκο-αλεσμένο καφέ για την οικιακή σας καφετιέρα. Η Taf, λ.χ., το «Underdog», το «Just Made 33», το «Tailor Made», το «Mind the Cup»...

Κρασί
Εκτός του να πιείτε και να τσιμπολογήσετε, σε κάποια wine bars και wine restaurants, όπως το «Oinoscent», το «Heteroclito», το «Fabrica de Vino», το «Vinoterra» κ.λπ., μπορείτε να φύγετε και με κρασί για το σπίτι.

Ψάρι
Σε κάποια ιχθυοπωλεία μπορείς και να φας: στον Βατίστα στη Βάρη φτιάχνουν sushi αλλά και ψαρο-σουβλάκια στον ξυλόφουρνο, ενώ το Fish Point στο Παγκράτι είναι ιχθυαγορά κι εστιατόριο – δύο σε ένα.

Περισσότερες πληροφορίες

Pasteria (la)

Βαλαωρίτου 15, Κολωνάκι
  • Ethnic κουζίνες

Pasteria (la)

Αγ. Ιωάννου 19, Αγ. Παρασκευή
  • Ethnic κουζίνες

Pasteria (la)

Α. Παπανδρέου 35 (The Mall Athens, 4ος όρ.), Μαρούσι
  • Ethnic κουζίνες

Καραμανλίδικα του Φάνη (Τα)

Σωκράτους 1 & Ευριπίδου 52, Ψυρρή
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Γη

Γρ. Λαμπράκη 69, Γλυφάδα
  • Εστιατόρια

Pasteria (la)

Παλαιά Λεωφ. Ποσειδώνος 1 & Μωραϊτίνη 3 (εμπορικό κέντρο South Polis), Δέλτα Φαλήρου
  • Ethnic κουζίνες

Τυροκομείο Κωσταρέλου

Πατρ. Ιωακείμ 30-32, Κολωνάκι
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
25/04/2024

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.