Ιωλκός: Ένα αυθεντικό τσιπουράδικο στην Γλυφάδα με πιάτα που μυρίζουν θάλασσα

Τι δοκιμάσαμε στο εστιατόριο της Γλυφάδας με τον φιλόξενο χώρο, τις παραδοσιακές γεύσεις και το τρομερά φιλικό προσωπικό.

Ιωλκός τσιπουράδικο εστιατόρια Γλυφάδα

Ως παιδί του κέντρου, το να βρεθώ μέχρι την Γλυφάδα για να δειπνίσω σε εστιατόριο της περιοχής δεν είναι και το πιο συνηθισμένο, πόσο μάλλον όταν η ατμόσφαιρα σχεδόν τσουρουφλίζει λόγω αθηναίικου καύσωνα. Παρόλα αυτά, από την πρώτη στιγμή που μπήκαμε στο πανέμορφο περιβάλλον του "Ιωλκός", του elevated τσιπουράδικου της οδού Ζέππου, περιβλημένο από βλάστηση και δροσερή σκιά, η διάθεση κατευθείαν άλλαξε, η βαβούρα της πόλης εξαφανίστηκε και στη θέση της βρέθηκε μονάχα όρεξη για φαγητό, τσίπουρο και χαλαρές κουβέντες.

Το πρώτο πράγμα που σίγουρα θα σου τραβήξει την προσοχή εδώ είναι το σχεδόν κινηματογραφικό ντεκόρ, που θα μπορούσε να αποτελεί το φιλόξενο σαλόνι ενός γνήσιου θαλασσόλυκου, έτοιμου να κεράσει μεζέδες τους καλεσμένους του σε ένα ακόμα τραπέζι. Καθίσαμε κοντά σε ένα ξύλινο εικονοστάσιο-αντίκα που πλέον έχει μετατραπεί σε display case για την τσιπουρο-συλλογή του "Ιωλκού", και τα πιάτα μας φώτιζε ένας πολυέλαιος αντίστοιχης αισθητικής. Ο κύριος Αλέξης Κωνσταντάς, ιδιοκτήτης, μας σέρβιρε αμέσως τσίπουρο και μας πληροφόρησε πως στον "Ιωλκό" θα κάνουμε ένα γευστικό ταξίδι με άρωμα ιωδίου που θα μας μείνει αξέχαστο.

ιωλκος

Γνωστό όχι μόνο για την ποικιλία του στα αποστάγματα, αλλά και τα ταιριάσματά τους με εκλεκτούς θαλασσινούς μεζέδες, το εστιατόριο σκαρφάλωσε πριν χρόνια στην κορυφή των προτιμήσεων όσων θέλουν να νιώσουν λίγη από την τσαχπινιά του βολιώτικου τσιπουράδικου, είτε μένουν στα νότια προάστια είτε όχι. 'Όμως, πέρα απ’ τη φιλοσοφία του μεζέ, καταλύτης για την εδραίωσή του Ιωλκού στις συνήθειες των μερακλήδων της θαλασσοφαγίας ήταν πρώτα και κύρια η φρεσκάδα των πρώτων υλών, με εκλεκτούς θησαυρούς των ελληνικών νερών να φέρνουν στα πιάτα μας πραγματικά υπέροχες (και ελαφριές) γεύσεις.

ι

i

Δοκιμάσαμε πεντανόστιμη πατατοσαλάτα με ρέγκα, πεντανόστιμη ταραμοσαλάτα, καπνιστή μελιτζανοσαλάτα με πιπεριά Φλωρίνης και μία εντυπωσιακή τυροκαυτερή με ντομάτα, η οποία της έδινε ένα ξεχωριστό κόκκινο χρώμα. Οι μεζέδες έπαιρναν ολοένα και πιο ωραία μορφή, με τα ψητά χτένια στην σχάρα (με γαρίδες, τσίλι και τσάιβς) να σερβίρονται μέσα στο όστρακο και να τα ακολουθούν τα κράκερ ρυζιού από μελάνι σουπιάς με ταραμά και ψητό χταπόδι, που μας προσέφεραν μία από τις πιο ικανοποιητικές μπουκιές της βραδιάς.

ο

Προσωπικό αγαπημένο του μενού ήταν και η καλαμαράτα aglio e olio, με σαφράν και μυρωδικά, πιάτο που αποδεικνύει ότι με ελάχιστα υλικά μπορείς να φτιάξεις κάτι αληθινά εκρηκτικό σε γεύση. Μην παραλείψεις φυσικά και τα τηγανητά θαλασσινά, εμείς δοκιμάσαμε στρείδια, γιατί χωρίς αυτά πώς μπορείς να πεις ότι έχεις ζήσει ελληνικό καλοκαίρι;

θ

Επόμενη αποκάλυψη που μας σερβιρίστηκε ήταν το ‘λιόκαυτο’ ψάρι, το οποίο είχε εκτεθεί για μια ημέρα στις καυτές ηλιαχτίδες της εποχής και στη συνέχεια ψηθεί στα κάρβουνα. Η νοστιμιά του δεν περιγράφεται, πόσο μάλλον γνωρίζοντας ότι δεν τρως κάτι περίτεχνο. 'Άλλωστε η απλότητα και η εποχικότητα είναι βασικές αρχές του μενού, γεγονός που κάνει την κουζίνα να εξελίσσεται διαρκώς και τον πελάτη να βρίσκεται σε ευχάριστη εγρήγορση.

77


Ο "Ιωλκός" λοιπόν ρίχνει το βάρος του ακριβώς σ’ αυτό που αναζητά ο κάθε καλοφαγάς: εξαιρετικές ψαριές, με αστέρια όπως το γαριδάκι της Σύμης, οι καραβίδες του Ευβοϊκού, αλλά και τα εντυπωσιακά μεγάλα ψάρια απ’ την Κάλυμνο και τα νησιά του Αιγαίου, που θα σε κάνουν να ταξιδέψεις στην χώρα μας χωρίς να έχεις φύγει από την θέση σου. Η αγάπη του κύριου Αλέξη, αλλά και όλου το προσωπικού της κουζίνας, για την Ελλάδα είναι κάτι παραπάνω από εμφανής ενώ σκοπός του εστιατορίου είναι η ανάδειξη της ποιότητας στα πιάτα και ο συνδυασμός της με προσβασιμότητα και λογικές τιμές. Θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην αναφέρω την επικεφαλής όλου αυτού του εγχειρήματος, σεφ Hasmin Nersisyan, η οποία εργάζεται στον Ιωλκό από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του και φροντίζει κάθε πιάτο του καταλόγου με περίσσια στοργή και ζήλο.

l

Αν θέλεις να απολαύσεις μεζέδες και ποτό που θα σου θυμίσουν τσιπουράδικο του Βόλου, εδώ θα βρεις τους κλασικούς μεζέδες που αγαπάς στην καλύτερη εκδοχή τους. Αν θέλεις μία πιο εκλεπτυσμένη εμπειρία με γνώμονα την φρεσκάδα, την ποιότητα και την φαντασία, αυτός είναι επίσης ο σταθμός σου. Θα επιστρέψουμε σύντομα!


Tip: Ακολούθησε τον Ιωλκό στο ίνσταγκραμ για τα υπέροχα (και viral) βίντεο του κύριου Αλέξη. Δεν θα το μετανιώσεις.


Info:
Zέππου 15, Γλυφάδα,
2114111819
€40-50/άτομο

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

My Cookie Dough: Γλυκιά άφιξη με αέρα Λονδίνου στο αθηναϊκό κέντρο

Η ζύμη μπισκότου γίνεται το νέο viral γλύκισμα της πόλης και να πού πρέπει να πας για να την γευτείς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΡΙΣΤΥ ΠΕΡΡΗ
05/09/2025

Σε αυτό το μεζεδοπωλείο των Άνω Πετραλώνων, το κλασικό είναι το καλύτερο

Παίρνει το όνομά του από ποίημα του Ελύτη, βγάζει τραπεζάκια έξω και σερβίρει γεύση μερακλίδικη.

Μια κατακόκκινη βραδιά γαστρονομίας και οίνου στη Μεγάλη Βρεταννία

Τι συμβαίνει όταν η ελληνική τομάτα συναντά το εκλεκτό Ξινόμαυρο σε ένα γευστικό δείπνο;

Στο 'Neropistolo' κάνουν πάρτι με pastries για να μπει σωστά η νέα σεζόν

Το new age bakery του κέντρου επιστρέφει με ένα ολοήμερο πάρτι, γεμάτο ζύμες και μουσικές.

Γιατί τα vegan εστιατόρια κλείνουν ή πλέον βάζουν και κρέας στο μενού τους

Μερικές σκέψεις πάνω στο φαινόμενο, με αφορμή την πρόσφατη στροφή του φημισμένου 'Eleven Madison Park' στη Νέα Υόρκη.

To 'Emiliano Zapata' είναι μια μεξικάνικη έκπληξη στον Κορυδαλλό

Γεύσεις γεμάτες ένταση και ένας πανέμορφος χώρος συνθέτουν ένα ενδιαφέρον δίπτυχο.

Λένε πως στη Νέα Ερυθραία υπάρχει μία από τις ομορφότερες αυλές των ΒΠ

Το all-day στέκι με κοσμοπολίτικο αέρα και ανεμελιά έχει καταφέρει να ξεχωρίσει και συνεχίζει να το κάνει και το φθινόπωρο.