Ιωλκός: Ένα αυθεντικό τσιπουράδικο στην Γλυφάδα με πιάτα που μυρίζουν θάλασσα

Τι δοκιμάσαμε στο εστιατόριο της Γλυφάδας με τον φιλόξενο χώρο, τις παραδοσιακές γεύσεις και το τρομερά φιλικό προσωπικό.

Ιωλκός τσιπουράδικο εστιατόρια Γλυφάδα

Ως παιδί του κέντρου, το να βρεθώ μέχρι την Γλυφάδα για να δειπνίσω σε εστιατόριο της περιοχής δεν είναι και το πιο συνηθισμένο, πόσο μάλλον όταν η ατμόσφαιρα σχεδόν τσουρουφλίζει λόγω αθηναίικου καύσωνα. Παρόλα αυτά, από την πρώτη στιγμή που μπήκαμε στο πανέμορφο περιβάλλον του "Ιωλκός", του elevated τσιπουράδικου της οδού Ζέππου, περιβλημένο από βλάστηση και δροσερή σκιά, η διάθεση κατευθείαν άλλαξε, η βαβούρα της πόλης εξαφανίστηκε και στη θέση της βρέθηκε μονάχα όρεξη για φαγητό, τσίπουρο και χαλαρές κουβέντες.

Το πρώτο πράγμα που σίγουρα θα σου τραβήξει την προσοχή εδώ είναι το σχεδόν κινηματογραφικό ντεκόρ, που θα μπορούσε να αποτελεί το φιλόξενο σαλόνι ενός γνήσιου θαλασσόλυκου, έτοιμου να κεράσει μεζέδες τους καλεσμένους του σε ένα ακόμα τραπέζι. Καθίσαμε κοντά σε ένα ξύλινο εικονοστάσιο-αντίκα που πλέον έχει μετατραπεί σε display case για την τσιπουρο-συλλογή του "Ιωλκού", και τα πιάτα μας φώτιζε ένας πολυέλαιος αντίστοιχης αισθητικής. Ο κύριος Αλέξης Κωνσταντάς, ιδιοκτήτης, μας σέρβιρε αμέσως τσίπουρο και μας πληροφόρησε πως στον "Ιωλκό" θα κάνουμε ένα γευστικό ταξίδι με άρωμα ιωδίου που θα μας μείνει αξέχαστο.

ιωλκος

Γνωστό όχι μόνο για την ποικιλία του στα αποστάγματα, αλλά και τα ταιριάσματά τους με εκλεκτούς θαλασσινούς μεζέδες, το εστιατόριο σκαρφάλωσε πριν χρόνια στην κορυφή των προτιμήσεων όσων θέλουν να νιώσουν λίγη από την τσαχπινιά του βολιώτικου τσιπουράδικου, είτε μένουν στα νότια προάστια είτε όχι. 'Όμως, πέρα απ’ τη φιλοσοφία του μεζέ, καταλύτης για την εδραίωσή του Ιωλκού στις συνήθειες των μερακλήδων της θαλασσοφαγίας ήταν πρώτα και κύρια η φρεσκάδα των πρώτων υλών, με εκλεκτούς θησαυρούς των ελληνικών νερών να φέρνουν στα πιάτα μας πραγματικά υπέροχες (και ελαφριές) γεύσεις.

ι

i

Δοκιμάσαμε πεντανόστιμη πατατοσαλάτα με ρέγκα, πεντανόστιμη ταραμοσαλάτα, καπνιστή μελιτζανοσαλάτα με πιπεριά Φλωρίνης και μία εντυπωσιακή τυροκαυτερή με ντομάτα, η οποία της έδινε ένα ξεχωριστό κόκκινο χρώμα. Οι μεζέδες έπαιρναν ολοένα και πιο ωραία μορφή, με τα ψητά χτένια στην σχάρα (με γαρίδες, τσίλι και τσάιβς) να σερβίρονται μέσα στο όστρακο και να τα ακολουθούν τα κράκερ ρυζιού από μελάνι σουπιάς με ταραμά και ψητό χταπόδι, που μας προσέφεραν μία από τις πιο ικανοποιητικές μπουκιές της βραδιάς.

ο

Προσωπικό αγαπημένο του μενού ήταν και η καλαμαράτα aglio e olio, με σαφράν και μυρωδικά, πιάτο που αποδεικνύει ότι με ελάχιστα υλικά μπορείς να φτιάξεις κάτι αληθινά εκρηκτικό σε γεύση. Μην παραλείψεις φυσικά και τα τηγανητά θαλασσινά, εμείς δοκιμάσαμε στρείδια, γιατί χωρίς αυτά πώς μπορείς να πεις ότι έχεις ζήσει ελληνικό καλοκαίρι;

θ

Επόμενη αποκάλυψη που μας σερβιρίστηκε ήταν το ‘λιόκαυτο’ ψάρι, το οποίο είχε εκτεθεί για μια ημέρα στις καυτές ηλιαχτίδες της εποχής και στη συνέχεια ψηθεί στα κάρβουνα. Η νοστιμιά του δεν περιγράφεται, πόσο μάλλον γνωρίζοντας ότι δεν τρως κάτι περίτεχνο. 'Άλλωστε η απλότητα και η εποχικότητα είναι βασικές αρχές του μενού, γεγονός που κάνει την κουζίνα να εξελίσσεται διαρκώς και τον πελάτη να βρίσκεται σε ευχάριστη εγρήγορση.

77


Ο "Ιωλκός" λοιπόν ρίχνει το βάρος του ακριβώς σ’ αυτό που αναζητά ο κάθε καλοφαγάς: εξαιρετικές ψαριές, με αστέρια όπως το γαριδάκι της Σύμης, οι καραβίδες του Ευβοϊκού, αλλά και τα εντυπωσιακά μεγάλα ψάρια απ’ την Κάλυμνο και τα νησιά του Αιγαίου, που θα σε κάνουν να ταξιδέψεις στην χώρα μας χωρίς να έχεις φύγει από την θέση σου. Η αγάπη του κύριου Αλέξη, αλλά και όλου το προσωπικού της κουζίνας, για την Ελλάδα είναι κάτι παραπάνω από εμφανής ενώ σκοπός του εστιατορίου είναι η ανάδειξη της ποιότητας στα πιάτα και ο συνδυασμός της με προσβασιμότητα και λογικές τιμές. Θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην αναφέρω την επικεφαλής όλου αυτού του εγχειρήματος, σεφ Hasmin Nersisyan, η οποία εργάζεται στον Ιωλκό από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του και φροντίζει κάθε πιάτο του καταλόγου με περίσσια στοργή και ζήλο.

l

Αν θέλεις να απολαύσεις μεζέδες και ποτό που θα σου θυμίσουν τσιπουράδικο του Βόλου, εδώ θα βρεις τους κλασικούς μεζέδες που αγαπάς στην καλύτερη εκδοχή τους. Αν θέλεις μία πιο εκλεπτυσμένη εμπειρία με γνώμονα την φρεσκάδα, την ποιότητα και την φαντασία, αυτός είναι επίσης ο σταθμός σου. Θα επιστρέψουμε σύντομα!


Tip: Ακολούθησε τον Ιωλκό στο ίνσταγκραμ για τα υπέροχα (και viral) βίντεο του κύριου Αλέξη. Δεν θα το μετανιώσεις.


Info:
Zέππου 15, Γλυφάδα,
2114111819
€40-50/άτομο

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Κάτι πολύ νόστιμο συνέβη το περασμένο Σάββατο στο Παγκράτι

Το Ex Machina του Άνταμ Κοντοβά όχι μόνο βρίσκεται σε γαστρονομική φόρμα αλλά θα μας απασχολήσει σοβαρά και με τα 4 hands event του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΖΕΥΚΙΛΗ
05/12/2025

Μία από τις πιο φίνες κερκυραϊκές κουζίνες για ένα βράδυ στην Αθήνα

Η υπέροχη γευστική πρόταση του Αριστοτέλη Μέγκουλα και του "Pomo d’ Oro" σερβίρεται για μία και μόνο νύχτα στο "Ark".

Temps Perdu: Το καινοτόμο dough lab ξεφουρνίζει και στο κέντρο της Αθήνας

Ένα σημείο που συνδυάζει τη γαλλική γαστρονομική παράδοση με τη μοντέρνα, βιομηχανική αισθητική, με απώτερο σκοπό να αναδείξει την αίσθηση του 'χαμένου' χρόνου, ο οποίος μέσα από τις εμπειρίες των γεύσεων αναβιώνεται και, τελικά, 'ξανακερδίζεται'.

"Kykloi by Priceless": Ένας νέος κύκλος γαστρονομίας ανοίγει στον Κεραμικό

Με τον βραβευμένο με Michelin Παύλο Κυριάκη στο τιμόνι της κουζίνας, το "Kykloi by Priceless" προσφέρει μια γαστρονομική εμπειρία που αξίζει να ζήσεις.

Το πιο designάτο μπαλκόνι της Αθήνας σερβίρει και έξοχη ελληνική κουζίνα

Θέα από την Ακρόπολη έως τον Λυκαβηττό, έργα του Jeff Koons και πεντανόστιμο γιουβέτσι αστακού.

Το πιο δημοφιλές μεζεδοπωλείο της Αθήνας κλείνει έναν χρόνο λειτουργίας και το γιορτάζει

Σημερα, Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου, στο Θησείο και από τις 18.30, σε περιμένει μια γιορτή με μουσική, κεράσματα, τσίπουρο και, φυσικά, αυθεντική ελληνική κουζίνα.

Τέχνη και γαστρονομία στο Οινοποιείο Ντουράκη

Τρεις "συλλεκτικές" βραδιές στις 7, 8 και 9 Δεκεμβρίου, φέρνουν στο χανιώτικο οινοποιείο γαστρονομία διεθνών διακρίσεων για περιορισμένες θέσεις, με αφορμή την εικαστική έκθεση του σεφ Ιωσήφ Πετρόφ.