"Θανάσης Κεμπάπ": Στο κλασικό χωράνε όλοι

Υπάρχουν λόγοι που το κεμπάπ του Θανάση έχει φανατικούς οπαδούς 3

Το σημείο αναφοράς για το αθηναϊκό σουβλάκι ήταν και είναι ακόμα το Μοναστηράκι. Καθόλου τυχαία, στην καρδιά του Μοναστηρακίου, εκεί που σμίγουν τα στενά της Πλάκας με τους ήχους της πόλης και τις μυρωδιές της σχάρας, βρίσκεται ένα διαχρονικό κεφάλαιο της αθηναϊκής γαστρονομίας: το κεμπάπ "Θανάσης". Από το 1964 μέχρι σήμερα, εμβληματικό στέκι της οδού Μητροπόλεως 69 σερβίρει ανάμνηση, συνήθεια και απόλαυση.

Θανάσης

Η επιτυχία του Θανάση δεν είναι μυστήριο, καθώς μέσα στα χρόνια έχει χτίσει πέρα από ένα πιστό κοινό και ένα σύνολο από φροντίδα και ποιότητα που περνάει σχεδόν ακέραια στον χρόνο. Το κεμπάπ του, ζουμερό και αρωματικό, δεν περιέχει περιττά, παρά μόνο μοσχαρίσιο και πρόβειο κρέας με κύμινο, μοσχοκάρυδο και μερικά ακόμα "μυστικά" μπαχαρικά. Ψήνεται στην εντέλεια πάνω σε πίτα, με καραμελωμένες ντομάτες, διάφανες φετούλες κρεμμυδιού (μουλιασμένες σε κρύο νερό για να χάσουν την έντασή τους) και μια δόση πάπρικας που δίνει χαρακτήρα. Δίπλα του, η χωριάτικη σαλάτα, το τζατζίκι και οι χρυσαφένιες πατάτες τηγανητές λειτουργούν σαν αναπόσπαστο κομμάτι μιας εμπειρίας σχεδόν τελετουργικής.

Θανάσης

Μικρός κατάλογος, χωρίς φιοριτούρες μόνο τα βασικά όπως σουβλάκι κοτόπουλο και χοιρινό όπως και γύρος, αλλά εκτελεσμένα με ακρίβεια και αγάπη. Και όλα αυτά, με φόντο τον Παρθενώνα και τους ήχους της ζωντανής μουσικής που συχνά συνοδεύει τα γεύματα. Κάτι περισσότερο από  σταθερή αξία, ο "Θανάσης" λειτουρεί ως ένας μικρός θεσμός που αποδεικνύει πως όταν κάτι φτιάχνεται με αυθεντικότητα, δεν γερνά ποτέ.

Θανάσης

Μητροπόλεως 69, Μοναστηράκι, 210 3244705, souvlaki-othanasis.gr, FB: O Thanasis (kebab)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Σε αυτό το μεζεδοπωλείο των Άνω Πετραλώνων, το κλασικό είναι το καλύτερο

Παίρνει το όνομά του από ποίημα του Ελύτη, βγάζει τραπεζάκια έξω και σερβίρει γεύση μερακλίδικη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΝΔΡΩΝΗ
05/09/2025

Μια κατακόκκινη βραδιά γαστρονομίας και οίνου στη Μεγάλη Βρεταννία

Τι συμβαίνει όταν η ελληνική τομάτα συναντά το εκλεκτό Ξινόμαυρο σε ένα γευστικό δείπνο;

Στο 'Neropistolo' κάνουν πάρτι με pastries για να μπει σωστά η νέα σεζόν

Το new age bakery του κέντρου επιστρέφει με ένα ολοήμερο πάρτι, γεμάτο ζύμες και μουσικές.

Γιατί τα vegan εστιατόρια κλείνουν ή πλέον βάζουν και κρέας στο μενού τους

Μερικές σκέψεις πάνω στο φαινόμενο, με αφορμή την πρόσφατη στροφή του φημισμένου 'Eleven Madison Park' στη Νέα Υόρκη.

To 'Emiliano Zapata' είναι μια μεξικάνικη έκπληξη στον Κορυδαλλό

Γεύσεις γεμάτες ένταση και ένας πανέμορφος χώρος συνθέτουν ένα ενδιαφέρον δίπτυχο.

Λένε πως στη Νέα Ερυθραία υπάρχει μία από τις ομορφότερες αυλές των ΒΠ

Το all-day στέκι με κοσμοπολίτικο αέρα και ανεμελιά έχει καταφέρει να ξεχωρίσει και συνεχίζει να το κάνει και το φθινόπωρο.

Blue Door Taverna: Η ψυχή της κρητικής φιλοξενίας στην Ελούντα

Η ταβέρνα που ζωντανεύει την παράδοση ενός παλιού ψαρόσπιτου και μεταμορφώνεται σε έναν γαστρονομικό προορισμό όπου η κρητική κουζίνα, η φιλοξενία και η θάλασσα γίνονται μία εμπειρία.