Η νέα εποχή του "Ζampanό"

Σοφιστικέ και παιχνιδιάρικο, με προσεγμένη αισθητική που δεν κοντράρει τον easy going χαρακτήρα του, το “Ζampanό” μπαίνει σε νέα γαστρονομική τροχιά με τον σεφ Στέφανο Κόκκαλη στο πηδάλιο της κουζίνας.

Zampano

Υπό τη σκέπη του εμβληματικού διατηρητέου του 19ου αιώνα και διακοσμητικές πινελιές που συνδυάζουν σύγχρονες με vintage λεπτομέρειες, το κομψό γωνιακό πόστο της οδού Σαρρή αποπνέει αριστοκρατική αύρα μοστράροντας όμως παράλληλα με φινέτσα τον οικείο χαρακτήρα του. Αν και με όνομα εμπνευσμένο από τον περιθωριακό "σαλτιμπάγκο" που ενσαρκώνει ο Άντονι Κουίν στην ταινία "Λα Στράντα" του Φελίνι, το "Ζampanό" δεν είναι καθόλου "περιθωριακό" αφού οι πολυταξιδεμένοι ιδιοκτήτες του Δημοσθένης Μισεντζής και Επαμεινώνδας Σκορπιδέας, με τους Σικελούς αρχιτέκτονες Maurizio και Giuseppe Alito, φρόντισαν για την ανάδειξή του φέρνοντας στο φως έναν χώρο που στα 8 χρόνια λειτουργίας του αγαπήθηκε και εξελίχθηκε σε στέκι. Ωραίες μουσικές και στη σωστή ένταση, χαλαρό attitude, ντεκόρ κομψό αλλά οχι επιτειδευμένο, μπάρα που δένει το μάρμαρο με τον χαλκό και την σατινέ τσιμεντοκονία στους τοίχους πλαισιώνουν την κουζίνα στην οποία τη σκυτάλη έχει πρόσφατα πάρει ο σεφ Στέφανος Κόκκαλης

Zampano

Οι εξαιρετικές πρώτες ύλες παραμένουν στον πυρήνα της ταυτότητας του "Zampanó" και η γαστρονομική ματια του σεφ τις αναδεικνύει χωρίς φλυαρίες, φέρνοντας στο τραπέζι όμορφα καλιμπραρισμένες γεύσεις με στυλ και πιάτα προσαρμοσμένα στην ώρα της επίσκεψης. Εδώ θα έρθετε για το πολύ καλό brunch, το μεσημέρι το μενού είναι ελάχιστα πιο εκτενές από το βράδυ, έχει comfort χαρακτήρα και πιο χαλαρή παρουσίαση, ενώ δεν πρέπει να χάσετε τα θρυλικά Κυριακάτικα jazz live. Το επισκεφτήκαμε για δείπνο δοκιμάζοντας μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές προτάσεις συνοδεία εξαιρετικών φυσικών κρασιών από τη νεοσύστατη λίστα που επιμελείται ο sommelier Αλκιβιάδης Καραμπάσης. 

Zampano

Zampano

O σεφ μαγειρεύει με την καρδιά του, σεβασμό στην παράδοση και στόχο την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων από όλα τα μέρη της Ελλάδος δίνοντας έμφαση στις καθαρές γεύσεις και τις ισορροπημένες εντάσεις. Οι διεθνείς νότες και τα μπαχάρια προστίθενται με φειδώ σε γνώριμες γεύσεις, όπως και το αλάτι φωτίζοντας έτσι τις πραγματικές χάρες της καλής πρώτης ύλης. Ωραίο ξεκίνημα είναι η παντζαροσαλάτα με πολύχρωμα παντζάρια, μανταρίνι, σωστά βρασμένα χόρτα εποχής και κατσικίσιο τυρί, που δίνει ωραία πάσα σε ορεκτικά όπως τα χόρτα εποχής με μανιτάρια φρικασέ με αβγολέμονο σελινόριζας, η κρέμα φασολάδα με μερακλίδικο σπετζοφάι και ξινό νιώτικο τυρί και η πίτα με φραγκόκοτα παστιτσάδα, σε χειροποίητο φύλλο, με σάλτσα από ψητά ντοματάκια και μοσχοβολιστό μείγμα σπετσιερικό. Στο ίδιο ύφος κινούνται και τα κυρίως όπως ο μανιάτικος ξινός τραχανάς α λα σπετσιώτα με άψογα μαγειρεμένο λαβράκι σοτέ, αφυδατωμένη μαύρη ελιά και καπαρόμηλα και το μοσχαρίσιο μάγουλο γάλακτος, που λιώνει στο στόμα, το οποίο σερβίρεται με σιγομαγειρεμένη ρεβιθάδα, τραγανά ρεβύθια, crumble ντομάτας και χαλέπικο πιπέρι. Πιάτα αντιπροσωπευτικά μιας σύγχρονης κουζίνας της θαλπωρής. 

Zampano

To "Zampano" μπορεί να μην είναι wine bar - restaurant ωστόσο επενδύει σοβαρά και στο κρασί διαθέτοντας περισσότερες 70 επιλεγμένες ετικέτες εκ των οποιων ενα μεγαλο μερος ειναι διαθέσιμες και σε ποτήρι. Ενδιαφέρουσα προσθήκη στο χαρτοφυλάκιό τους είναι και τα φυσικά κρασιά απο οινοποιήσεις μικρής κλίμακας από Έλληνες παραγωγούς, με κύριους άξονες το σεβασμό προς τις γηγενείς ποικιλίες αλλά και τις παραδοσιακές μεθόδους παρασκευής, χωρίς πρόσθετα που επιβαρύνουν το τελικό γευστικό αποτέλεσμα. Κάπως έτσι η λίστα του Zampanó καλύπτει γεωγραφικά ολη την επικρατεια απο του Vous του Οινοποιείου Χρυσολωρά μέχρι το κοκκινέλι Popolka της οικογένειας Βαϊμάκη απο το Αμυνταιο.

Περισσότερες πληροφορίες

Zampano

Σαρρή 18, Ψυρρή
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ο Αλέξανδρος Καρακατσάνης είναι έτοιμος για το επόμενο βήμα

Μία κουβέντα με τον ταλαντούχο σεφ, με αφορμή το 'Ami gastrotheque' αλλά και ένα νέο, φιλόδοξο και ταρατσάτο εστιατορικό project που καταφθάνει πολύ σύντομα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
02/05/2024

Δύο αφορμές για "Zillers"

Σπέσιαλ γεύσεις σερβίρει το βράδυ της Ανάστασης το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της οδού Μητροπόλεως, ενώ λίγες ημέρες αργότερο το αδερφό "The Zillers Pastry Bar" υποδέχεται τον εξαιρετικό pastry chef Gilles Marchal.

'Ronin', το νέο ιαπωνικό του Κολωνακίου

O Μανώλης Κωνιωτάκης στήνει ένα εστιατόριο μίνιμουμ αισθητικής και μάξιμουμ γεύσης από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Οι "Ψαράδες" γοητεύουν το ούζο "Πλωμαρίου"

Όταν κλασσικοί ψαρομεζέδες και τολμηρές θαλασσινές σπεσιαλιτέ του Γιάννη Λιάκου συντονίζονται με εκλεκτό γλυκανισάτο απόσταγμα.

Νέο 'Barbounaki by Papaioannou' στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης

Στον κόλπο του ΝΟΒ, εγκαινιάζεται το φρέσκο 'Barbounaki' δια χειρός Γιώργου Παπαϊωάννου, με ψάρια και θαλασσινά στις καλύτερες εκδοχές τους.

Στο φιλότεχνο "Amber Cellar" του MITSIS

Στο καινούργιο ξενοδοχείο του Ομίλου MITSIS στον Πειραιά, η τέχνη δίνει τον τόνο και στο ελληνικό εστιατόριο του συναντώνται νόστιμα η παράδοση και οι νεωτερισμοί.

Νίκος Καραθάνος: "Θα δουλέψουμε για να γίνει το Ateno σημείο αναφοράς για τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα"

Στο Ateno ο Νίκος Καραθάνος επιστρέφει με στόχο να επικεντρωθεί στην ελληνική γαστρονομία.