Πυρόλιθος

Η κουζίνα έχει ποιότητα, οι τιμές είναι γλυκές, το σκηνικό απλό και σύγχρονο και η αίσθηση της γειτονιάς έχει οπαδούς. Στο Ίλιον, αλλά υπερτοπικά.

Πυρόλιθος

Η κουζίνα έχει ποιότητα, οι τιμές είναι γλυκές, το σκηνικό απλό και σύγχρονο και η αίσθηση της γειτονιάς έχει οπαδούς. Στο Ίλιον, αλλά υπερτοπικά.

Πυρόλιθος - εικόνα 1

Ο υπερ-τοπικός χαρακτήρας αποκεντρωμένων μαγαζιών μπορεί να υποστηριχτεί κυρίως από δύο παράγοντες: πρώτον, από το καλό φαγητό που ξεπερνά το συνηθισμένο επίπεδο και δεύτερον, από την ιδιαιτερότητα του χώρου. Ο «Πυρόλιθος», ειδικά όταν ανοίξει ο καιρός, τα έχει και τα δύο. Βγάζει τραπέζια σε μια ήσυχη πλατεία κι εσύ ρουφάς μια αίσθηση γειτονιάς που δεν βρίσκεις τόσο συχνά στην Αθήνα. Μέσα το σκηνικό είναι απλό και σύγχρονο, στο look που μας έχουν συνηθίσει οι μοντέρνες ταβέρνες. Ένα ενυδρείο σού ψιθυρίζει ότι εδώ η έμφαση δίνεται στα θαλασσινά. Η αχινοσαλάτα έχει κομψή ιωδιούχα γλύκα κι ο μαρινάτος γαύρος μια δωρική, σκορδάτη δύναμη που σηκώνει ούζο και τσίπουρο. Τα μύδια αχνίζονται υποδειγματικά και η σάλτσα τους με γλυκολέμονο και σινάπι είναι απ’ αυτές που δεν μπορείς να τους αντισταθείς. Παρότι οι γαρίδες κολυμπάνε σε σάλτσα φέτας, το πιάτο είναι προκλητικό επειδή μοσχοβολάει ούζο και άνηθο. Η προσοχή στα ψησίματα φαίνεται και στο καλαμάρι, και στο χταπόδι. Φαίνεται ακόμη στο σωστό τηγάνισμα του μπακαλιάρου, που σερβίρεται με βελούδινη σκορδαλιά στολισμένη με καρύδια, αλλά και στο ιδανικό ψήσιμο των λαχανικών και της γραβιέρας στη σχάρα. Ο «Πυρόλιθος» δεν είναι άλλη μία μοντέρνα ταβέρνα που αρκείται στα συνήθη. Το βλέπεις και στο πώς σερβίρεται το al dente κριθαράκι, σε μεγάλο, ωραίο τηγάνι, μαγειρεμένο με γαρίδες, μύδια και σαφράν, ή στο σιγομαγειρεμένο με κόκκινο κρασί στους χυμούς του κότσι αρνιού (μελωμένο, με σχεδόν καραμελωμένη τη σάλτσα του), το οποίο συνοδεύεται με σουβλάκια ψητοτηγανητής πατάτας.

Τα ωραία γλυκάκια που έρχονται στο τέλος είναι κέρασμα: ωραίο ραβανί με παγωτό καϊμάκι και προσεγμένη πανακότα. Μια φιλική κίνηση, που ρίχνει το συνολικό κόστος της εξόδου και δίνει άλλη μία ελκυστική ιδιότητα στον «Πυρόλιθο»: την πολύ καλή σχέση ποιότητας-τιμής, που είναι περιζήτητη πλέον στο πλαίσιο διάδοσης μιας προσιτής γαστρονομίας.

Up: Τέτοιες επιδόσεις στη σχέση ποιότητας-τιμής είναι «αγκίστρι». Down: Πολύ αναμενόμενες και λίγες οι ετικέτες της λίστας κρασιών.

Περισσότερες πληροφορίες

Πυρόλιθος

Οσίου Λουκά 23, Ίλιον
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Γιορτάζουμε την αλλαγή του χρόνου στο Zappa με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο

Παραμονή Πρωτοχρονιάς διασκεδάζουμε και υποδεχόμαστε το 2026 στον νέο χώρο της Αίγλης Ζαππείου, το Zappa, με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/12/2025

Τι μας σερβίρουν αυτές τις γιορτές τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της Αθήνας

Για κάθε γούστο και budget, μία λίστα με τα προσεγμένα μενού που ετοιμάζουν τα εστιατόρια της Αθήνας για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Αυτό το αρχοντικό εστιατόριο της Κηφισιάς άνοιξε πριν δυο χρόνια αλλά μοιάζει να ήταν πάντα εδώ

Στο γοητευτικό bistro - steakhouse, ο σεφ Δημήτρης Σταμούδης αντλεί από classics της μπιστρό παράδοσης για να συνθέσει καλοφαγική πρόταση με κύρια συστατικά την απλότητα και την απλόχερη νοστιμιά – εκείνη που δεν τσιγκουνεύεται την πληθωρικότητα ούτε σε γεύσεις, ούτε σε υλικά, ούτε και σε θερμίδες.

Το 'Αναψυκτήριο' φέρνει διαφορετική γεύση στη Γλυφάδα

Το νέο εστιατόριο των ΝΠ έχει νοσταλγική εσάνς, πανέμορφο χώρο και πιάτα γεμάτα οικεία νοστιμιά.

Rick's

Το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της Κηφισιάς αντλεί έμπνευση από τα νεοϋορκέζικα steakhouses και τα μπολιάζει με πληθωρικές εκδοχές κλασικών της γαλλικής μπιστρό παράδοσης, σε ένα καλοφαγικό μιξ που γοητεύει με την θέρμη και την ατμόσφαιρά του.

Η ορδή των micro-bakeries …και το τέλος της μπαγκέτας;

Νεο-αρτοποιοί γεμίζουν τα ράφια με ζυμάρια μακράς ωρίμανσης και οργανικά αλεύρια, αφήνοντας τη μπαγκέτα εκτός παιχνιδιού, οι νέοι δεν αγοράζουν ψωμί καθημερινά, και το προκάτ sliced bread κερδίζει έδαφος.

Το Πιάτο της Εβδομάδας: Χταπόδι alla Luciana στο Mercato

Κάθε εβδομάδα, ένα μέλος της γευσιγνωστικής ομάδας του 'α', ξεχωρίζει ένα από τα πιάτα που δοκίμασε στα εστιατόρια της πόλης.