48 The Restaurant

Νηστεύετε; Ε, τότε θα χρειαστεί να υποκύψετε στον πειρασμό, καθώς μερικά από τα νέα κόλπα του «48» είναι... αρτύσιμα. Διατηρώντας τον τίτλο τής πιο conceptual ελληνικής κουζίνας, το «48» συνεχίζει να μας εκπλήσσει ευχάριστα με τις καινοτομίες του. Ο Χριστόφορος Πέσκιας έχει ρίξει μαύρη πέτρα στη ρουτίνα και ψάχνεται διαρκώς, αναλύοντας, αποδομώντας και ανασυνθέτοντας ιδέες από την παράδοση.

48 The Restaurant

Διαρκής καινοτομία

Νηστεύετε; Ε, τότε θα χρειαστεί να υποκύψετε στον πειρασμό, καθώς μερικά από τα νέα κόλπα του «48» είναι... αρτύσιμα.

48 The Restaurant - εικόνα 1

Διατηρώντας τον τίτλο τής πιο conceptual ελληνικής κουζίνας, το «48» συνεχίζει να μας εκπλήσσει ευχάριστα με τις καινοτομίες του. Ο Χριστόφορος Πέσκιας έχει ρίξει μαύρη πέτρα στη ρουτίνα και ψάχνεται διαρκώς, αναλύοντας, αποδομώντας και ανασυνθέτοντας ιδέες από την παράδοση. Να, όπως π.χ. με τους κρητικούς χοχλιούς μπουμπουριστούς· τους ραφινάρει βγάζοντας τη σάρκα τους από τα κελύφη, τους σοτάρει διακριτικά με ξίδι και δεντρολίβανο κι έτσι η αυθεντικότητα παντρεύεται την ελεγκάντσα, δίνοντας έξτρα πόντους χαρακτήρα καθώς στο πιάτο μπαίνουν επιπλέον μεσογειακό πιλάφι και καλαμαράκι. Οι ψευτοταλιατέλες καρμπονάρα, πάλι, είναι το πάντρεμα ενός ελαφριού αυγολέμονου με το ιταλικό πνεύμα, μόνο που υποκείμενό τους δεν είναι αληθινά ζυμαρικά· οι ταλιατέλες είναι εν προκειμένω λωρίδες ελαφρά πικάντικης ρέβας και το ρόλο του μπέικον παίζουν έξυπνα φετούλες φρέσκου, μαστιχωτού αυγοτάραχου. Λόγω νηστείας επανεμφανίζεται ένα ελάχιστα γνωστό «καρπάτσιο κρασάτου χταποδιού»: το χταποδάκι έχει υπέροχη μαστιχοτραγανή υφή ψημένο σε συσκευασία κενού· οι κόκκοι χοντρού αλατιού επάνω του εντείνουν το θαλασσινό πνεύμα και η σάλτσα κρασιού δίπλα του σε προκαλεί να βαφτίσεις τη σάρκα του μέσα της. Τότε μπορείς να νιώσεις πώς μπορεί κανείς να παίζει κρυφτούλι με τις παραδοσιακές γεύσεις, δίνοντάς τους γλυκό φιλί και δραπετεύοντας ταυτοχρόνως από την ασφυκτική αγκαλιά τους. Τα λεμονάτα τρυφερά μάγουλα, τέλος, είναι μεζές σπάνιος και αξιολογότατος.

Περνώντας τώρα σε γλυκά, χαιρόμαστε ένα νεωτεριστικό ρυζόγαλο με αέρινα rice crispies που συνδυάζονται με χιώτικο πνεύμα μέσω σαμπαγιόν μαστίχας και σορμπέ υπερμυρωδάτου χιώτικου μανταρινιού. Αλλά και το «αλλιώτικο» κανταΐφι με ποσαρισμένο αχλάδι και παγωτό σαφράν είναι από τα πιάτα που δεν πρέπει να χάσετε.

INFO

«48» THE RESTAURANT Αρματολών & Κλεφτών 48, Αμπελόκηποι, 2106411082. Έως 1 π.μ. Κλειστά Κυρ.

Τιμή: € 52-74.

Δημήτρης Αντωνόπουλος
dantonopoulos@athinorama.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τι γεύση αφήνει ένα δείπνο στο υψηλότερο κτίριο της Αθήνας

Με γαστρονομική κατεύθυνση εστιασμένη στην ελληνική κουζίνα σε comfort ρυθμό και επιλεγμένα τοπικά υλικά, το ατμοσφαιρικό εστιατόριο στα ψηλά του Πύργου Απόλλων κρατά στο προσκήνιο όχι μόνο την πανοραμική θέα, αλλά και τη νοστιμιά.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
28/10/2025

Στο Κουκάκι υπάρχει ένα ιδανικό μέρος για dolce vita

Ολοήμερες ιταλιάνικες απολαύσεις σε μια από τις πιο κουλ γειτονιές της Αθήνας; Γιατί όχι.

Nyx

Στα υψηλά δώματα του ξενοδοχείου "Academias", ο Δημήτρης Κότσαλης παρουσιάζει γιαπωνέζικες σπεσιαλιτέ που εξάπτουν το ενδιαφέρον με θέα στη φωτισμένη Αθήνα.

To Τραπέζι του Σεφ στρώνεται στο Ark

Από την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου και κάθε Παρασκευή και Σάββατο, το δημοφιλές bar restaurant της Γλυφάδας σερβίρει μια φρέσκια πρόταση γεύσης.

Video walkthrough: Η Ναταλία Δραγούμη απολαμβάνει δείπνο με θέα στο "Zale Rooftop Restaurant Bar"

To HERITAGE HILL HOTEL, στη λεωφόρο Συγγρού 61, βυθισμένο στην ατμόσφαιρα της αστικής γοητείας, αποκαλύπτει στην καρδιά της Αθήνας ένα από τα πιο ξεχωριστά μυστικά της πόλης: το ZALE, το ατμοσφαιρικό rooftop restaurant του.

Το διαφορετικό ιταλικό του αθηναϊκού κέντρου

Εσάνς ιταλικής πλατείας, νόστιμα aperitivo cocktails και ακόμη νοστιμότερη κουζίνα από έναν βραβευμένο σεφ.

Τα κοσμικά εστιατόρια της Αθήνας. Πώς, πού, γιατί;

Τί έχει αλλάξει στα νέα κοσμικά εστιατόρια της πόλης; Καταρχάς, όντως, λέγονται ακόμα "κοσμικά";