48 The Restaurant

Νηστεύετε; Ε, τότε θα χρειαστεί να υποκύψετε στον πειρασμό, καθώς μερικά από τα νέα κόλπα του «48» είναι... αρτύσιμα. Διατηρώντας τον τίτλο τής πιο conceptual ελληνικής κουζίνας, το «48» συνεχίζει να μας εκπλήσσει ευχάριστα με τις καινοτομίες του. Ο Χριστόφορος Πέσκιας έχει ρίξει μαύρη πέτρα στη ρουτίνα και ψάχνεται διαρκώς, αναλύοντας, αποδομώντας και ανασυνθέτοντας ιδέες από την παράδοση.

48 The Restaurant

Διαρκής καινοτομία

Νηστεύετε; Ε, τότε θα χρειαστεί να υποκύψετε στον πειρασμό, καθώς μερικά από τα νέα κόλπα του «48» είναι... αρτύσιμα.

48 The Restaurant - εικόνα 1

Διατηρώντας τον τίτλο τής πιο conceptual ελληνικής κουζίνας, το «48» συνεχίζει να μας εκπλήσσει ευχάριστα με τις καινοτομίες του. Ο Χριστόφορος Πέσκιας έχει ρίξει μαύρη πέτρα στη ρουτίνα και ψάχνεται διαρκώς, αναλύοντας, αποδομώντας και ανασυνθέτοντας ιδέες από την παράδοση. Να, όπως π.χ. με τους κρητικούς χοχλιούς μπουμπουριστούς· τους ραφινάρει βγάζοντας τη σάρκα τους από τα κελύφη, τους σοτάρει διακριτικά με ξίδι και δεντρολίβανο κι έτσι η αυθεντικότητα παντρεύεται την ελεγκάντσα, δίνοντας έξτρα πόντους χαρακτήρα καθώς στο πιάτο μπαίνουν επιπλέον μεσογειακό πιλάφι και καλαμαράκι. Οι ψευτοταλιατέλες καρμπονάρα, πάλι, είναι το πάντρεμα ενός ελαφριού αυγολέμονου με το ιταλικό πνεύμα, μόνο που υποκείμενό τους δεν είναι αληθινά ζυμαρικά· οι ταλιατέλες είναι εν προκειμένω λωρίδες ελαφρά πικάντικης ρέβας και το ρόλο του μπέικον παίζουν έξυπνα φετούλες φρέσκου, μαστιχωτού αυγοτάραχου. Λόγω νηστείας επανεμφανίζεται ένα ελάχιστα γνωστό «καρπάτσιο κρασάτου χταποδιού»: το χταποδάκι έχει υπέροχη μαστιχοτραγανή υφή ψημένο σε συσκευασία κενού· οι κόκκοι χοντρού αλατιού επάνω του εντείνουν το θαλασσινό πνεύμα και η σάλτσα κρασιού δίπλα του σε προκαλεί να βαφτίσεις τη σάρκα του μέσα της. Τότε μπορείς να νιώσεις πώς μπορεί κανείς να παίζει κρυφτούλι με τις παραδοσιακές γεύσεις, δίνοντάς τους γλυκό φιλί και δραπετεύοντας ταυτοχρόνως από την ασφυκτική αγκαλιά τους. Τα λεμονάτα τρυφερά μάγουλα, τέλος, είναι μεζές σπάνιος και αξιολογότατος.

Περνώντας τώρα σε γλυκά, χαιρόμαστε ένα νεωτεριστικό ρυζόγαλο με αέρινα rice crispies που συνδυάζονται με χιώτικο πνεύμα μέσω σαμπαγιόν μαστίχας και σορμπέ υπερμυρωδάτου χιώτικου μανταρινιού. Αλλά και το «αλλιώτικο» κανταΐφι με ποσαρισμένο αχλάδι και παγωτό σαφράν είναι από τα πιάτα που δεν πρέπει να χάσετε.

INFO

«48» THE RESTAURANT Αρματολών & Κλεφτών 48, Αμπελόκηποι, 2106411082. Έως 1 π.μ. Κλειστά Κυρ.

Τιμή: € 52-74.

Δημήτρης Αντωνόπουλος
dantonopoulos@athinorama.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

CTC Urban Gastronomy

Συμπληρώνοντας 10 χρόνια ζωής φέτος, το εστιατόριο του Αλέξανδρου Τσιοτίνη στον Κεραμεικό παραμένει φρέσκο και παιχνιδιάρικο, και συνεχίζει να εξελίσσεται, αναδομώντας τη γαστρονομική κληρονομιά της Ελλάδας με δημιουργικότητα που κρατά τον πήχη ψηλά.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
13/12/2025

Ένα concept απευθείας από το Βερολίνο φέρνει στην Αθήνα πρωινό που δεν τελειώνει ποτέ

Το διάσημο all-day breakfast concept που καθιέρωσε το πρωινό ως εμπειρία ανεξαρτήτως ώρας, καταφθάνει και στην ελληνική πρωτεύουσα με το Benedict Berlin.

Τα εστιατόρια και οι ταβέρνες του χειμώνα

Τα μέρη που θα νοστιμίσουν τα χειμερινά ταξίδια σου σε όλη την Ελλάδα.

Η "Thigaterra" στο Ηράκλειο μας μυεί στο slow food της Μεγαλονήσου

Στον όμορφο χώρο του δημιουργικού κρητικού εστιατορίου στην Αμμουδάρα του Ηρακλείου, που αξίζει την προσοχή μας στα χειμερινά ταξίδια μας στην Κρήτη, εκλεκτά τοπικά προϊόντα του νησιού αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδος αναδεικνύονται δημιουργικά.

Ένα burger με φουά γκρα και ένα με φρέσκια τρούφα σε περιμένουν στο Smash ‘n Bun

Από τις 18 Δεκεμβρίου έως και τις 3 Ιανουαρίου, οι λάτρεις του μπιφτεκόψωμου θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν δυο ξεχωριστά limited burger στο δημοφιλές σποτ του Κολωνακίου.

Τι γεύση μας αφήνουν οι 'old new recipes' του Nonnas, στην Πλάκα

Ο γνωστός και από την τηλεόραση σεφ Ηλίας Κιαζόλι κάνει το πρώτο επιχειρηματικό του βήμα σε κεντρικότατο σημείο της δημοφιλούς γειτονιάς.

"Σίλφιον" στα Γιάννενα: Με σεβασμό στην πρώτη ύλη και την ουσία

Στην καρδιά των Ιωαννίνων, το "Σίλφιον" φέρνει νέο αέρα στον σύγχρονο γαστρονομικό χάρτη της πόλης.