
Ο καιρός ζεσταίνει, ο ορίζοντας ανοίγει και μαζί με τον τελευταίο και η όρεξη. Όπως επιτάσσει η χωροχρονική συνθήκη, άπαντες θα αναζητήσουν λιμάνι στις παραλιακές περιοχές της πρωτεύουσας. Κάποιοι θα ψάξουν λίγο παραπάνω και το σημαντικό θέμα 'γεύση'. Ακολουθεί λοιπόν μια λίστα με τα 'παραθαλάσσια' (ή σχεδόν τέτοια) εστιατόρια που φέρουν Χρυσό Σκούφο, Top Notch και Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας.
Pelagos - Ξενοδοχείο Four Seasons Astir Palace, Βουλιαγμένη (Χρυσός Σκούφος)


Μια εξαιρετική εμπειρία fine dining στο πολυτελές "Four Seasons Astir Palace", με σεφ τον ιδιαίτερα ταλαντούχο Luca Piscazzi. Η κομψή γαστρονομία του διακρίνεται από κοσμοπολιτισμό και κινείται με άνεση σε γαλλικά, ιταλικά, διεθνή και ελληνικά νερά με επίκεντρο το ψάρι, αλλά ανοίγεται και προς το κρέας. Τρως σε μια πολύ κομψή σάλα το χειμώνα και το καλοκαίρι στη βεράντα με την υπέροχη θέα, σαν να είσαι σε πολυτελές κρουαζιερόπλοιο.
Varoulko Seaside - Μικρολίμανο, Πειραιάς (Χρυσός Σκούφος + Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας)


Σημείο-σταθμός της γαστρονομικής κληρονομιάς της Ελλάδας, το θρυλικό πια εστιατόριο συνεχίζει να γράφει ιστορία στις θάλασσες της γεύσης, με αρχικαπετάνιο τον Λευτέρη Λαζάρου και πλήρωμα μια πανίσχυρη ομάδα. Πιάτα-ωδή στην ντόπια θαλασσογραφία, με μοντέρνα αισθητική και πάντοτε κορυφαία πρώτη ύλη. Η διαχρονικότητά του επιβεβαιώνεται από τις συνεχείς βραβεύσεις με Χρυσό Σκούφο και Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας.
Matsuhisa Athens - Ξενοδοχείο Four Seasons Astir Palace, Βουλιαγμένη (Χρυσός Σκούφος)



Η ήρεμη δύναμη της ιαπωνικής κουλτούρας και η γοητεία του γευστικού fusion βρίσκουν ιδανική στέγη στο Matsuhisa Athens, σε ένα από τα πιο προνομιακά σημεία της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Οι Τόνι Βρατσάνος και Θωμάς Κουράκος εκτελούν στην εντέλεια εμβληματικές σπεσιαλιτέ όπως το black cod με miso, αλλά παράλληλα ενσωματώνουν από φέτος και μια λίστα με πιάτα ημέρας, στο γνώριμο πάντοτε ύφος της κουζίνας του εστιατορικού brand. Must try, μεταξύ άλλων, η γλώσσα μενιέ με chili shiso salsa και τα χτένια με σάλτσα μαύρου σουσαμιού.
Patio - Ξενοδοχείο The Margi, Βουλιαγμένη (Χρυσός Σκούφος)



Στην εσωτερική αυλή του "The Margi", με σήμα κατατεθέν τη μεγάλη ελιά και απαλή μεσογειακή ατμόσφαιρα, ο βραβευμένος πολλάκις με Χρυσό Σκούφο και πλέον με αστέρι Michelin executive chef του ξενοδοχείου Παναγιώτης Γιακαλής παρουσιάζει την επίσημη εκδοχή της σύγχρονης κουζίνας του. Τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα πιάτα του συνδυάζουν την υψηλή τεχνική με τη φινέτσα, την αρμονία και τις καλοζυγισμένες εντάσεις, ενώ τα επιδόρπια δημιουργεί από φέτος ο ταλαντούχος Μανώλης Στήθος.
Bungalow 7 - Γλυφάδα (Top Notch)


Το εντυπωσιακά κοσμοπολίτικο bar-restaurant του Ομίλου Παπαθεοχάρη στα Αστέρια της Γλυφάδας έχει μοδάτη αύρα και κομψό ντεκόρ. Επικεφαλής στην κουζίνα ο ταλαντούχος σεφ Ντίνος Φωτεινάκης, που παρουσιάζει μια πολυσυλλεκτική κοσμοπολίτικη κάρτα με σύγχρονες προτάσεις μεγάλης δημοφιλίας, διανθισμένες συχνά με απω-ανατολίτικες πινελιές. Μεγάλη ποικιλία σε κοπές κρέατος και μια ξεχωριστή κάρτα για sushi ολοκληρώνουν την εικόνα.
Ark - Γλυφάδα (Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας)


Φωτεινό, αισιόδοξο, αρκούντως ρομαντικό, με εντυπωσιακή θέα στη θάλασσα. Σε αυτό το σκηνικό, ο Γιάννης Μπαξεβάνης προσεγγίζει την ελληνική κουζίνα με δημιουργική διάθεση και αφετηρία τη σταθερά ποιοτική πρώτη ύλη. Ο μπακαλιάρος μπουρδέτο μέσα σε κολοκύθα και το καλαμάρι σοτέ με σύγκλινο και αφρό αγκινάρας είναι δύο ιδιαίτερα νόστιμα πιάτα, ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση. Πολύ καλά τα γλυκά του Τάσου Ζησόπουλου.
Παπαϊωάννου - Καβούρι (Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας)


Η φωτεινή και ευρύχωρη σάλα, στα λευκά, με εντυπωσιακές ασπρόμαυρες φωτογραφίες και μάρμαρο, καταλήγει σε ένα καταπληκτικό ντεκ που μοιάζει να πλέει στη θάλασσα. Στην κουζίνα ο Γιώργος Παπαϊωάννου αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τις πάντα εξαιρετικές πρώτες ύλες που επιλέγει, με κορυφαίο ψήσιμο και τηγάνισμα. Για το τέλος, πολύ καλός αποδομημένος μπακλαβάς με κρέμα φιστίκι και παγωτό καϊμάκι.
Παπαϊωάννου - Μικρολίμανο (Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας)


Το πρώτο εστιατόριο του Γιώργου Παπαϊωάννου στο Μικρολίμανο, που κέρδισε τους Αθηναίους με την ικανότητά του να συλλέγει κορυφαία θαλασσινά καλούδια στις κουζίνες του. Την ίδια ικανότητα αντανακλούν και τα πιάτα του, με ψησταριά και τηγάνι να ανεβάζουν την απόλαυση σε άλλο επίπεδο, αλλά και μαγειρευτά, όπως οι σούπες (ροφού ή μπαρμπουνιού) και τα ζυμαρικά με βάση τα θαλασσινά.
Taverna 37 - Ξενοδοχείο Four Seasons Astir Palace, Βουλιαγμένη (Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας)



Χοντροί πάσσαλοι που μέσα τους πλέκονται τέντες σε στιλ καραβόπανου δημιουργούν ένα αφαιρετικό παραθαλάσσιο σκηνικό για το ελληνικό εστιατόριο του "Four Seasons". Το μενού επιμελείται και μαγειρεύει αυτοπροσώπως ο βραβευμένος σεφ Αλέξανδρος Κοσκινάς, μένοντας πιστός στο εδεσματολόγιο της παραδοσιακής ταβέρνας, αλλά χωρίς να περιορίζεται σε αυτό. Τους χειμερινούς μήνες, η δράση μεταφέρεται σε εσωτερικό χώρο του ξενοδοχείου.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.