
Λίγες εβδομάδες πριν, απονεμήθηκαν οι Χρυσοί Σκούφοι και τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας, στο πλαίσιο των σημαντικότερων θεσμών της εγχώριας γαστρονομικής σφαίρας. Ακολουθούν τα εστιατόρια της Πελοποννήσου που ξεχώρισαν.
THE PRIVATE KITCHEN @Mandarin Oriental, Costa Navarino / ΠΥΛΟΣ / ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 15/20
Σεφ: Bertrand Valegeas
Σε έναν χώρο χαλαρής πολυτέλειας και αποκλειστικότητας που παραπέμπει σε γαστρονομικές μητροπόλεις, ο Bertrand Valegeas ενορχηστρώνει μία ξεχωριστή, σύγχρονη, με γαλλικές βάσεις fine dining εμπειρία, με στοιχεία ελληνικότητας και μπόλικα τοπικά προϊόντα από την ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας.



Στις μόλις 16 θέσεις του exclusive εστιατορίου του "Mandarin Oriental, Costa Navarino", γύρω από την μπάρα με την ανοιχτή κουζίνα, μαγειρεύεται και σερβίρεται ένα ιδιαίτερο μενού degustation, με highlights πιάτα σαν τη ντομάτα fraicheur με σαλάτα καβουριού, τις ταλιατέλες καλαμαριού με σάλτσα χταποδιού α λα μπολονέζ και το αψεγάδιαστο ψητό περιστέρι με χόρτα στη σχάρα, φύκια και χαβιάρι. Στιβαρό φινάλε με το signature Minute Mandarin Oriental Chocolate και εξαιρετική αρμονία κρασιού για κάθε στάδιο.
ONUKI @ Costa Navarino Navarino Dunes/ ΠΥΛΟΣ / ΙΑΠΩΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 15/20
Σεφ: Σταμάτης Σκριάπας
Κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, κομψά στιλιζαρισμένοι χώροι με καθαρές γραμμές, μία απλόχωρη βεράντα με θέα στη θάλασσα, ανατολή και δύση δημιουργούν ατμόσφαιρα μοντέρνας πολυτέλειας στο ιαπωνικό εστιατόριο του "Costa Navarino". Στην κουζίνα του "Onuki", ο έμπειρος σεφ Σταμάτης Σκριάπας διανύει περίοδο εξαιρετικής φόρμας, με φινετσάτες προτάσεις και πιάτα που έχουν πολλά να πουν σε μάτι και ουρανίσκο.



Άψογα κοψίματα και κορυφαία πρώτη ύλη σε ωμά και σούσι, ιδιαίτεροι νεωτερισμοί στα "ζεστά". Δε χάνονται το καρπάτσιο τόνου με ιαπωνική βινεγκρέτ και φρέσκια τρούφα, το φαγκρί στη ρομπάτα με spicyj alapeno σως και τα -επίσης σε ρομπάτα- μαριναρισμένα παϊδάκια αρνιού με πικάντικη σάλτσα με μίσο. Έξοχη καθοδήγηση από το καλά ενημερωμένο σέρβις. Πλούσια λίστα κρασιών και σάκε.
AΝΑΜΑ / ΓΙΑΛΟΒΑ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 15/20
Σεφ: Χρύσανθος Καραμολέγκος


Το πρώην οινοποιείο του πάλαι ποτέ κραταιού συνεταιρισμού κορινθιακής σταφίδας αποτέλεσε το ιδανικότερο τερέν για να δημιουργήσει ο βραβευμένος Χρύσανθος Καραμολέγκος το δικό του εστιατόριο. Ανάμεσα σε πολλούς, ασυνήθιστους αλλά πάντα αριστοτεχνικούς συνδυασμούς, δοκιμάζεις μαρουλοντολμάδες με γαρίδες, καραβίδες, σάλτσα ζαφοράς, ψητή μελιτζάνα με αχινό και μίσο και μανιτάρια σχάρας με μπαμπαγκανούς και σάλτσα ταχίνι.
Dex.Silo.01 @Dexamenes/ ΠΑΡΑΛΙΑ ΗΛΕΙΑΣ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14,75/20 - NEW ENTRY
Executive chef: Γκίκας Ξενάκης /Σεφ: Σταύρος Κούσης

Μία από τις πιο sui generis εμπειρίες γεύσης βιώνει κανείς στο open air εστιατόριο του ξενοδοχείου "Dexamenes", με τραπέζια μέσα στην παλιά δεξαμενή κρασιού, multimedia προβολές και εξαιρετικό σάουντρακ να δομεί μια μοναδική ατμόσφαιρα. Η μοντέρνα ελληνική κουζίνα που επιμελείται ο βραβευμένος Γκίκας Ξενάκης και εκτελεί ο Σταύρος Κούσης συμπληρώνεται από μια ωραία οινική προσέγγιση και καλή κάρτα cocktails.
PIZZA SAPIENZA @Mandarin Oriental, Costa Navarino / ΠΥΛΟΣ / ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ -14,75/20 - NEW ENTRY
Σεφ: Fabio Avolio
Σε μία κομψότατη μπάρα που στήνεται γύρω από τον ξυλόφουρνο και στο παρά θίν' αλός σκηνικό μπροστά από την παραλία και την πισίνα του "Mandarin Oriental, Costa Navarino", το πρωτοποριακό κόνσεπτ που ξεκίνησε ο πολυβραβευμένος Ιταλός σεφ Daniele Cason στο Τόκιο, βγαίνει για πρώτη φορά εκτός έδρας.
Η πίτσα εξετάζεται υπό το πρίσμα ενός μενού γευσιγνωσίας 8 σταδίων, παρουσιάζεται σε κορυφαία εκδοχή, εντός μιας γενικότερης γαστρονομικής διαδικασίας που ακολουθεί τις προσταγές της εποχικότητας, συντονίζεται με μια δυναμική διεθνή τάση και αξιοποιεί κορυφαία μεσσηνιακή πρώτη ύλη. Ο Ναπολιτάνος pizzaiolo Fabio Avolio προτείνει έξοχες επιλογές σαν την Carote e Salsiccia (με ελληνικό καρότο και λουκάνικο Μεσσηνίας) και την Cavolfiore e Castelmagno (με κουνουπίδι, τυρί Castelmagno, ψημένο αμύγδαλο και χαβιάρι).
ASPASIA / ΜΑΝΗ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14,5/20 - NEW ENTRY
Σεφ: Σταυριανή Ζερβακάκου
Σηματοδοτώντας την επιστροφή στις ρίζες της, η ιδιοσυγκρασιακά δημιουργική Σταυριανή Ζερβακάκου παρουσιάζει το δικό της εστιατόριο, όπου μαγειρεύει μια ελληνική κουζίνα με προσωπικότητα και ξεκάθαρο στίγμα. Το μενού διαφοροποιείται τακτικά, με εκλεκτή πρώτη ύλη που καταφθάνει καθημερινά από παραγωγούς, ψαράδες και κτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής, για να μετουσιωθεί σε πιάτα με μνήμες, απροσδόκητα παντρέματα και μεγάλη νοστιμιά.


ΒΕΡΣΑΛΛΙΕΣ / ΚΑΛΑΜΑΤΑ NEW ENTRY / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14,5/20 - NEW ENTRY
Σεφ: Γιάννης Κούμανης
Σύγχρονος κι ευχάριστος χώρος στο ανακαινισμένο ισόγειο του προσφυγικού δίπατου, με τζαμαρία ολόγυρα που βλέπει στη μεγάλη αυλή. Το μαγειρείο του Γιάννη Κούμανη τιμά το είδος, με καλοφτιαγμένο μαγειρευτό φαγητό, συν τα κρεατικά και τα ψάρια ημέρας στα κάρβουνα και στον ξυλόφουρνο. Tη διαφορά κάνει η εμμονή στην εποχική πρώτη ύλη από την περιοχή, που αναδεικνύεται με ακρίβεια, ζωντάνια και σεβασμό στην παράδοση.
ΖΕΡΖΟΒΑ / ΟΡΕΙΝΗ ΑΡΚΑΔΙΑ NEW ENTRY / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14/20 - NEW ENTRY
Σεφ: Γιάννης Αγγελακόπουλος, Βαγγελιώ Αγγελακοπούλου
Κυριολεκτικά μέσα στη εξοχή, στεγάζεται σε ένα καλόγουστο, πέτρινο οίκημα στο χωριό Μάρκου. Ο Γιάννης και η Βαγγελιώ μαγειρεύουν εδώ μια κουζίνα που αντιπροσωπεύει άξια τη γαστρονομία του τόπου. Τα υλικά προέρχονται από το μποστάνι τους και από ζώα δικά τους ή της περιοχής, ενώ σημαντικό μέρος αποτελούν τα άγρια χόρτα, οι καρποί, τα μανιτάρια κι άλλα εποχικά είδη του βουνού από προσωπική τροφοσυλλογή.

Honorable mentions
OLIVIERA @Mandarin Oriental, Costa Navarino / ΠΥΛΟΣ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
Σεφ: Bertrand Valegeas, Σπύρος Γεωργάκης
Η αρχοντική βεράντα του κεντρικού εστιατορίου του "Mandarin Oriental, Costa Navarino" προσφέρει σαν ορεκτικό την εντυπωσιακή πανοραμική θέα στον κόλπο του Ναυαρίνου, γαρνιρισμένη με μια αίσθηση απροσποίητης κομψότητας. Στην κουζίνα του "Oliviera", ο executive chef Bertrand Valegeas μαζί με τον Σπύρο Γεωργάκη επιχειρούν έναν επαναπροσδιορισμό της μοντέρνας ελληνικής γεύσης, με αυθεντικό χαρακτήρα και ισορροπία ανάμεσα σε fine και comfort, ενδιαφέρουσες πινελιές και ειδικό βάρος στη βιωσιμότητα αλλά και την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αξιοποίηση των πρώτων υλών της ευρύτερης περιοχής. "Πρέπει" πιάτα η λακέρδα τόνου με φουντούκι και ζωμό λαχανικών, σαρδέλες σε ντολμαδάκια α λα πολίτα, γιουβέτσι με κριθαράκι Ταϋγέτου και γαρίδα, το ριζότο θαλασσινών με καραβίδα, μύδια και σκόνη από leftovers και το αρνί Navarin.


CARNE / ΓΙΑΛΟΒΑ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
Executive chef: Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος /Σεφ: Λευτέρης Φυλακτάκης
Σε προνομιακό πόστο του παραλιακού πεζόδρομου της Γιάλοβας, το "Carne" ντύνει τα τραπέζια του στα λευκά και γαρνίρει τους χώρους του με boho chic αισθητική και ξύλινα στοιχεία. Μεριμνά για μία έξυπνα διαμορφωμένη οινική λίστα με ιδιαίτερη συμπάθεια στον πελοποννησιακό αμπελώνα και φροντίζει ώστε το σέρβις του να είναι εξαιρετικά ενημερωμένο και ευγενικό.
Κυρίως όμως, επενδύει σε μία κουζίνα με μοντέρνο ελληνικό προφίλ, υπό την επιμέλεια του βραβευμένου σεφ Αλέξανδρου Χαραλαμπόπουλου - τα πιάτα βγάζει με ακρίβεια ο αξιόλογος Λευτέρης Φυλακτάκης. Δοκιμάζεις όμορφα μελωμένο μπριάμ με εικονική ντομάτα φέτας, καραμελωμένο κρεμμύδι και λάδι βοτάνων, τραχανά με γαρίδες σαγανάκι, πιπεριές και κρέμα φέτας και σιγομαγειρεμένο αρνί με τσιγαριαστά χόρτα και αυγολέμονο με βότανα.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.