
Τις τελευταίες ώρες συζητιέται για λάθος λόγους. Εμείς επιλέγουμε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση και σου προτείνουμε κάποια μέρη που αξίζουν προσοχής. Συνοικία που στα στενά της βρίσκεις ανοιχτόκαρδα στέκια για δυο κουβέντες και κάτι να τσιμπολογήσεις μετά μουσικής ο Βοτανικός. Σίγουρα όχι μόνο αυτό. Πέντε στάσεις για νόστιμα πράγματα εκεί λοιπόν.
Θεσσαλός
Τα πάντα εδώ έχουν αίσθηση παλιάς Αθήνας, από τη διακόσμηση μέχρι τα τραπεζοκαθίσματα και τις μουσικές, με ζωντανές εμφανίσεις που συχνά σιγοντάρονται από τους θαμώνες. Μουσικάντης εξάλλου είναι και ο ιδιοκτήτης, που προσφέρει στους φίλους του νοσταλγικού μαγαζιού του αυτό που ο ίδιος θα ήθελε από μια έξοδο με την παρέα του.

Αγαπά και τις ελληνικές μερακλίδικες γεύσεις και τις σερβίρει στα τραπέζια με διακριτικές συμπληρωματικές δημιουργικές πινελιές. Στις φλόγες της ανοιχτής φωτιάς οι σχάρες του ψήνουν λουκάνικα Τρικάλων, που δεν λείπουν από κανένα τραπέζι παρέα με σάλτσα καπνιστής πιπεριάς Φλωρίνης, όπως και κρεατικά κάθε λογής σωστά ψημένα. Απολαυστικές είναι οι βούτες στα αυγά με σουτζούκι και τα χοιρινά μπριζολάκια που μαρινάρονται σε μπύρα και φασκόμηλο, με το ωραίο τραγανό λιπάκι τους, ενώ στο ούζο ταιριάζει γάντι το σκουμπρί στη σχάρα και ό,τι σας προτείνουν από θαλασσινά.
Laika
Πασπαλισμένο με δεκάδες multiethnic memoribilia και καλαίσθητες εικαστικές παρεμβάσεις, το εσωτερικό του αναδίνει αύρα cosy σαλονιού κάποιου κοσμοπολίτη, χωρίς να χάνει την παρεΐστικη ατμόσφαιρά του. Η κουζίνα πατάει σε στιβαρές λαϊκές βάσεις αλλά φροντίζει να δίνει και έξυπνα twists, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνουν τα πιάτα ημέρας.
Λελούδας
Από το 1928 ακολουθεί τον δρόμο της νοστιμιάς χορταίνοντας με θαλπωρή τους εκατοντάδες ανθρώπους που έχουν περάσει από την οικεία σάλα με τα δρύινα βαρέλια (που δεν είναι μόνο διακοσμητικά).


Ο κατάλογος απρόβλεπτος όπως και ο κόσμος που συχνάζει στον Λέλουδα, από εργάτες, φορτηγατζήδες, ρεμπέτες όπως ο γνωστός Ρούκουνας, άνθρωποι των τεχνών, ποδοσφαιριστές, ποιητές, καθηγητές πανεπιστημίου, ακόμη και επώνυμοι που θέλουν να βρουν την απομόνωσή τους σε μια γωνιά. Οι γενιές αλλάζουν αλλά ο Λέλουδας και τα ελληνόστροφα πιάτα της μοιρασιάς, παραμένουν το ίδιο σπιτικά.
Παλαιό Καφενείο
Πληθωρικό στα όρια του cult καφενείο, που μετράει πιστούς θαμώνες από το 1997. Το μεσημέρι υπηρετεί το concept των απλών μαγειρευτών στην καταπράσινη αυλή του, ωστόσο το βράδυ μια ψησταριά βγαίνει έξω και χαρίζει καπνιστή νοστιμιά στα χειροποίητα καλαμάκια, που είναι περιζήτητα, και στα υπόλοιπα κοψίδια.
Ραφίκι
Δημοφιλέστατο νεο-καφενείο που με άφθονη φαντασία και μοντέρνες τεχνικές φέρνει στο προσκήνιο μια κουζίνα γνώριμα παραδοσιακή και αφοπλιστικά σύγχρονη. Ειδίκευση στους πιο value for money γαστρο-μεζέδες, που ελίσσονται σε fusion μονοπάτια, πάντοτε σε παρεΐστικη διάθεση.
Bonus: Macondo Project
Καταλαβαίνεις την μοναδική στα χρονικά καλή γειτνίαση όλων των ανθρώπων της εστίασης του Βοτανικού όταν βλέπεις πως όλοι οι παραπάνω πίνουν καφέ από τα χαρακτηριστικά παστέλ ποτήρια του "Macondo Project". Την ανάγκη για δόσεις καφεΐνης- αλλά όχι μόνο- κατανόησαν οι Βαγγέλης Βασιλακάκης και Γιάννης Ξανθόπουλος και πρόσθεσαν στον πεζόδρομο της Πέλλης ένα all day café- bar, πλήρως ενσωματωμένο με το cool DNA της γειτονιάς.

Ένας λιλιπούτειος χώρος που λειτουργούσε σαν μπακάλικο για 124 χρόνια (σύμφωνα με τον αστικό μύθο) γέμισε ποιοτικό καφέ, κέικ και τάρτες ημέρας. Φυσικά, όλα τα προαναφερθέντα δεν θα είχαν αντίκρισμα αν δεν συνοδεύονταν από μια street spirit μπάρα που μιξάρει καλοφτιαγμένα κοκτέιλ, μπύρες από μικροζυθοποιίες και ωραίες μουσικές από διαφορετικούς DJs κάθε φορά.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.