"Το λογαριασμό παρακαλώ, και δυο μαχαιράκια για το σπίτι"

΄Η αλλιώς, σε ποια εστιατόρια θα πηγαίναμε για ψώνια, αν μπορούσαμε να ψωνίσουμε τα πιάτα, τα πετσετάκια, τα μαχαίρια, ή ακόμη και τα έπιπλά τους.

Πιάτα και μαχαίρια στο εστιατόριο Μανάρι

Θυμάστε το πασοκικό ανέκδοτο με τον πολιτικό που συμπλήρωνε το σετ με τα ασημικά του σπιτιού του, βάζοντας στο μανίκι του κουταλοπήρουνα που του γυάλιζαν στα επίσημα δείπνα; Εμείς το θυμόμαστε κάθε φορά που επισκεπτόμαστε αρκετά από τα εστιατόρια της Αθήνας, και βέβαια δεν περιοριζόμαστε στα κουταλοπήρουνα. Custom μαχαίρια, φινετσάτα ποτήρια, ατμοσφαιρικά φωτιστικά, πιάτα και πετσέτες με ωραία σλόγκαν, αλλά και έπιπλα με κοφτερό design έχουν κάνει το μάτι μας να αστράψει.  Βέβαια δεν έχουμε τσεπώσει τίποτε απ' αυτά, δεν αρνούμαστε, όμως, ότι για τα παρακάτω θα μπαίναμε σε πειρασμό να τα αγοράσουμε, αν είχαν επάνω ταμπελάκι με τιμή…

Πιάτα και μαχαίρια στο "Μανάρι"

Πιάτα και μαχαίρια στο εστιατόριο Μανάρι

Αυτό το τρυφερό και τσαχπίνικο "καλή όρεξη, μανάρι μου", στο γείσο τους, έχει κάνει τα πιάτα στο "Μανάρι" το πιο διάσημο σκεύος της εστιατορικής Αθήνας αυτή τη στιγμή: χωρίς υπερβολή, τα πιάτα στη νεοταβέρνα – instant hit του Άρη Βεζενέ πρέπει να έχουν κάνει μεγαλύτερο πάταγο social κι από τα ίδια τα φαγητά. Και γιατί όχι, αφού σου φτιάχνουν τη διάθεση, πριν καν παραγγείλεις; Όσο για τα κοφτερά, μαγκιόρικα μαχαιράκια με την κίτρινη λαβή, που κλείνουν σα σουγιαδάκια; Αυτά πράγματι πρέπει να θύμισαν σε πολλούς το ανέκδοτο με τα φαρδιά μανίκια, αφού όπως είχε αποκαλύψει το εστιατόριο στα social του, από αρχική παραγγελία 600 τεμαχίων, η απογραφή λίγο καιρό μετά το άνοιγμα μέτρησε μόλις 180 στο απόθεμα!

Ποτήρια στο "Birdman"

Τόσο λεπτά που νομίζεις ότι θα τσακίσουν αν τα σφίξεις λίγο παραπάνω, αλλά ταυτόχρονα ντελικάτα και στιβαρά, τα ποτήρια δεν είναι μόνος, αλλά είναι ένας σοβαρός λόγος που γυρνάμε ξανά και ξανά στη στιλάτη μπάρα του yakitori bar του Συντάγματος – τα ζουμερά yakitori, οι funky μουσικές (και) από βινύλια, το μοδάτο vibe και το έντονο socializing είναι επίσης μερικά από τα δέλεαρ που έχουν κάνει αυτό το σποτ του Κέντρου ένα από τα πιο hot tables της πόλης, κι αν είχαμε τα ποτήρια του αυτή τη στιγμή στα χέρια μας, θα τσουγκρίζαμε στην υγειά του.

Πετσετάκια στο "Άσωτος"

Απλά και δωρικά, αλλά με ένα άκρως ορεκτικό μήνυμα γραμμένο σε ψαρωτική καθαρεύουσα: πάντω τους - το "φαγόντες ευφρανθώμεν" - τα πετσετάκια του "Άσωτου" ολοκληρώνουν το rustic-industrial ύφος του art de la table στο φρέσκο καλοφαγικό σουξέ του Παγκρατίου, παρέα με τα καντιλάκια, τα γαρίφαλα στα μίνι καρτούτσα, αλλά και τις δραχμές στα πιατάκια του λογαριασμού. Βοηθούν δε τα μάλα να επικοινωνηθεί η… νεοτραντίσιοναλ αφήγηση της κουζίνας, και εύκολα θα τα βλέπαμε και στο δικό μας τραπέζι. 

Επίσης πιάτα στο "Ex Machina"

Η εστιατορική εμπειρία που προσφέρει το "Ex Machina" είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τη δημιουργική πορεία και προσωπικότητα του σεφ – ιδιοκτήτητη του, ΄Ανταμ Κοντοβά, και σ’ αυτό οφείλει μεγάλο κομμάτι της επιτυχίας του το εναλλακτικό μπιστρό του Παγκρατίου. Εκτός από τις φευγάτες fusion γεύσεις του, όμως, κομμάτια της προσωπικής διαδρομής του σεφ ξεδιπλώνονται και στα ίδια τα πιάτα του εστιατορίου, ζωγραφισμένα δια χειρός από τον Γιάννη, έναν από τους πλέον ταλαντούχους μαθητές του εργαστηρίου κεραμικής Mud Lab. Βασισμένα σε φωτογραφίες που του έδωσε ο σεφ, σε γοητευτικές ναΐφ αποδόσεις, είναι μικρά έργα τέχνης που θα έβρισκαν θέση σε όλων μας τις πιατοθήκες.

Παγωνιέρες στο "Makris Athens"

΄Όπως πολλά από τα σκεύη του εστιατορίου (που πρόσφατα κατέκτησε τη δική του θέση στον αστερισμό των διεθνών διακρίσεων), έτσι και οι παγωνιέρες του "Markis Athens" είναι σχεδιασμένες ειδικά για την αθηναϊκή έδρα του σεφ Πέτρου Δήμα, κι αν χωρούσαν σε τσάντα πολλές θα είχαν χαθεί. Εμπνευσμένες από τις πτυχώσεις στους κίονες της Ακρόπολης, στέκουν δίπλα στο τραπέζι ως ατμοσφαιρικά objets d'art, προσθέτοντας καλλιτεχνικό αποτύπωμα στην έτσι κι αλλιώς αρτιστίκ αύρα του χώρου.

Φωτιστικά οροφής στο "Ιώδιο"

Φωτιστικό στο εστιατόριο Ιώδιο

Ο φωτισμός είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες στην ατμόσφαιρα που έχει κάνει το "Ιώδιο" το πιο πρόσφατο καλοφαγικό darling του Κολωνακίου. Κι είναι πολλά τα κομματάκια εκείνα που συνθέτουν το ντιζαϊνάτο ψηφιδωτό του, όμως το δικό μας φαβορί είναι τα φωτιστικά οροφής του Urania Desing Studio, εμπνευσμένα από τα παρασόλια των κυριών στις πλαζ του προηγούμενου αιώνα. Κι όπως τα παρασόλ της παραλίας, έτσι κι αυτά εδώ τα φωτιστικά φροντίζουν να φτάσει στο τραπέζι ακριβώς όσο φως χρειάζεται, ώστε να λάμψουν τα όσα σερβίρει επάνω τους η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη και η ομάδα της.

Καρέκλες στο "Sense"

Καρέκλες στο εστιατόριο Sense

Δύσκολο πράγμα να βρεις κάτι που να μπορεί να σταθεί στο ίδιο κάδρο με την υποβλητική, κοψιά της Ακρόπολης, όπως την καδράρουν οι τζαμαρίες του "Sense" στο κέντρο της πόλης. Προκειμένου να το πετύχει, η ομάδα του ξενοδοχείου στοιχημάτισε στην εμβληματική καρέκλα "Costes" του Philippe Starck για τη Driade, φέρνοντας τη διαχρονική της μοντερνιτέ σε ένα εστιατόριο που ξεχωρίζει ακριβώς για τον τρόπο με τον οποίο παντρεύει γευστικά και δημιουργικά το χθες με το σήμερα.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Sense

(ξεν. «AthensWas») Διονυσίου Αρεοπαγίτου 5, Μακρυγιάννη
  • Εστιατόρια

Birdman

Βουλής 35, Σύνταγμα
  • Εστιατόρια

Makris Athens

Άστιγγος 10 & Ερμού 119, Θησείο
  • Εστιατόρια

Ex Machina

Εμπεδοκλέους 34, Παγκράτι
  • Εστιατόρια

Manari

Πλατεία Αγίων Θεοδώρων 3, Αθήνα
  • Εστιατόρια

Αsωtos

Αμύντα 6, Πλατεία Προσκόπων, Παγκράτι
  • Εστιατόρια

Ιώδιο

Λουκιανού 36, Κολωνάκι
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Κρέμα: Για παγωτό στο νέο gelato spot της Ηλιούπολης

Από κλασικές γεύσεις ως και viral sensations, δες τι θα βρεις στην Κρέμα.

Το τοπ σουσάδικο που σερβίρει σε μια αεράτη ταράτσα με θέα τον Λυκαβηττό

Ποιοτική (ωμοφαγική και μη) ιαπωνική κουζίνα από ομάδα με εμπειρία που κρατά από τις αρχές της χιλιετίας, με φόντο τον φωτισμένο Άη Γιώργη για ρομαντικό σκηνικό.

Ποντιακή κουζίνα και ξεχωριστά κρασιά παίζουν σήμερα στα εστιατόρια της Αθήνας

Δύο ξεχωριστά events σε δύο πολύ ιδιαίτερα αθηναϊκά σημεία γεύσης.

Μεδίκων: Γεύσεις Μάνης με θέα το λιμανάκι του Αγίου Νικολάου

Γαστρονομική εμπειρία με μανιάτικες ρίζες, σε σκηνικό πέτρας, θάλασσας και δημιουργίας.

Παραθαλάσσια απόδραση στη 'Χήρα', το μεζεδοπωλείο-έκπληξη στη Λούτσα

Προορισμός ιδανικός για μονοήμερη εκδρομή και στάση για ψάρι και κρασί με θέα θάλασσα.

Για αυθεντικό ιταλικό απεριτίβο στη Bottega Da Marco

Δωρεάν μπουφές, καλοφτιαγμένα ποτά και παραδοσιακές γεύσεις της γείτονος στο ανοιχτόκαρδο στέκι του Χαλανδρίου, την Πέμπτη 10 Ιουλίου.