Τα 'πιάτα της επιστροφής' στα αθηναϊκά εστιατόρια

Οι δημοσιογράφοι γεύσης του 'α' επιλέγουν από μία και μόνο μία πρόταση άριστης comfortiάς - εκείνη που τους κάνει ξανά και ξανά να πηγαίνουν στα ίδια μέρη για να την απολαύσουν.

Τα 'πιάτα της επιστροφής' στα αθηναϊκά εστιατόρια © SIMUL

Ακόμη κι αν δεν έχεις ακούσει τον όρο 'πιάτα της επιστροφής', μπορείς εύκολα να αντιληφθείς για τι πράγμα μιλάμε. 'Η πιο ορθά, γράφουμε. Ξέρεις, πρόκειται για εκείνες ακριβώς της προτάσεις που πατούν στιβαρά στο τερέν της εστιατορικής comfortiάς και είναι λόγος κανείς να πηγαίνει ξανά και ξανά στο ίδιο μέρος. Πιάτα σαν τα παρακάτω, σύμφωνα με κάποιες από τις προτιμήσεις της ομάδας γεύσης του 'α'.

Το πιλάφι με ζυγούρι στο "Pharaoh"

Το πιλάφι με ζυγούρι στο Pharaoh

Στο Pharaoh έχεις πολλούς λόγους να επιστρέφεις, αλλά το πιλάφι με ζυγούρι του Μανώλη Παπουτσάκη είναι ο γευστικός μου πειρασμός. Ο Παπουτσάκης καταφέρνει να συμπυκνώσει όλη τη νοστιμιά του κρέατος στο ζωμό για το πιλάφι του, τα τρυφερά κομμάτια του ζυγουριού βγάζουν με μέτρο την ταυτότητα της καταγωγής τους και το φαινομενικά απλό, παραδοσιακό αυτό πιάτο σε κατακτάει εδώ μ΄ ένα ακαταμάχητο κρητικό umami, στο οποίο δεν αντιστέκεσαι. Ν.Γ.

Το σπέσιαλ μπιφτέκι του "Τηλέμαχος Athens"

Το σπέσιαλ μπιφτέκι του Τηλέμαχος Athens

Μπιφτέκια υπάρχουν πολλά αλλά σαν εκείνο που φτιάχνει ο Γιώργος Τσιλιγκίρης κανένα. Για τον κιμά του χρησιμοποιεί ένα σπέσιαλ χαρμάνι από διάφορα μέρη που για οποιοδήποτε λόγο "περισσεύουν" από τις εκλεκτές κοπές του εστιατορίου, το ψήσιμο είναι δεξιοτεχνικό και το αποτέλεσμα θυμίζει ένα αλλιώτικο σουφλέ σοκολάτας, με υπέροχη κρούστα και ρευστή καρδιά από κρέας. Β.Δ.  

Τα γεμιστά του Νίκου Καραθάνου στο "Ateno"

Τα γεμιστά του Νίκου Καραθάνου στο

Επιστρέφω – στην κυριολεξία γιατί τώρα που το γράφω αυτό είμαι στη Φλώρινα – για τα γεμιστά του Νίκου Καραθάνου στο "Ateno". Είναι ένα ρίσκο θεωρώ να πάρεις ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα στην Ελλάδα και να το "ξανασχεδιάσεις" πρέπει να είναι έτοιμος να ακούσεις πολλά. Πιστεύω ο σεφ Καραθάνος τα έχει καταφέρει. Έχει δημιουργήσει ένα ολόδικό του πιάτο με πολύ φίνα παρουσίαση, με εξελιγμένες τεχνικές, με ωραίες ιδέες, που όλες καταλήγουν στην γεύση που έχουμε τόσο οικεία στο μυαλό μας. Αν δοκίμαζα αυτό το πιάτο με κλειστά μάτια θα ήμουν σίγουρος ότι είναι από το ταψί της θείας μου της Νανάς που το έχει με τα γεμιστά (η μάνα μου, ποτέ...) και αυτό ακριβώς είναι για εμένα η επιτυχία του. Με κλειστά μάτια θεία Νανά από το ταψί, με ανοιχτά μάτια Νίκος Καραθάνος με τζελ από νερό ντομάτας, πιπεριές, σάλτσα φέτας και λάδι δυόσμου.  Ν.Κ.

Η μακαρονάδα του ψαρά στο "Polpo"

Η μακαρονάδα του ψαρά στο Polpo, με άψογο al dente στο ζυμαρικό, πυκνή νοστιμιά στην ωραία δεμένη πικάντικη σάλτσα κ εκφραστικότητα στα θαλασσινά εγγυημένη από τα 20 χρόνια εμπειρίας του ιδιοκτήτη Νίκου Κατσικάκη στην προμήθεια κορυφαίων εστιατορίων με κορυφαία ψάρια, θα έπρεπε να αποτελεί εξεταστέα ύλη για όποιον θέλει να ανοίξει ψαροταβέρνα στην Ελλάδα. Ι.Π.

Ο κόκορας στο "Simul"

Ο κόκορας στο Simul

Το Simul πλησιάζει μια δεκαετία ζωής και είναι η αλήθεια πως μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια έχει εξελιχθεί πάρα πολύ, έχει ωριμάσει και, εσχάτως, παίζει πιο γαστρονομικά από ποτέ. Όμως, υπάρχουν κάποιες γευστικές σταθερές που θα το συνοδεύουν πιθανότατα για πάντα. Μία από αυτές κι ένα από τα αδιαμφισβήτητα must taste πιάτα του Νίκου Θωμά είναι ο μαγειρεμένος στην εντέλεια κόκορας. Ζουμερό κρέας με βαθιά γεύση, πετσούλα που εξόχως τραγανίζει, παρέα με ένα πολύ δουλεμένο και πεντανόστιμο τραχανότο με πελτέ ντομάτας και dots από αρσενικό Νάξου. Masterpiece. Μ.Δ.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Περισσότερες πληροφορίες

Simul

Υψηλάντου 63, Κολωνάκι
  • Εστιατόρια

Τηλέμαχος Athens

Πανεπιστημίου 10 (στοά), Σύνταγμα
  • Εστιατόρια

Pharaoh

Σολωμού 54, Εξάρχεια
  • Εστιατόρια

Polpo

Τζoν Κένεντι 6, Αγ. Ιωάννης Ρέντης
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Ateno Cook & Deli

Αιόλου 52 και Μιλτιάδου, κέντρο
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα μαγαζιά της Αθήνας που είναι viral στο TikTok (και γιατί συμβαίνει αυτό)

Αναφορές στην ποπ κουλτούρα, πρωτότυπη αισθητική ή πιάτα που σε προκαλούν να τα βγάλεις φωτογραφία. Ποια είναι τα μαγαζιά της Αθήνας που συγκεντρώνουν πολλά likes και γιατί.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΡΙΣΤΥ ΠΕΡΡΗ
14/10/2025

Το Ex Machina γίνεται 2 ετών και το γιορτάζει με έναν εκλεκτό καλεσμένο

Δύο κεράκια στην τούρτα για το sui generis εστιατόριο του Άνταμ Κοντοβά, με ένα ξεχωριστό dinner στις 25 Οκτωβρίου.

Στο 'Dopios Glyfada' για μεζεδοφαγία με φαντασία κι εντοπιότητα διά χειρός Χριστόφορου Πέσκια

Δεύτερη έδρα για το δημοφιλές new style μεζεδοπωλείο που συνεχίζει το ταξίδι του στα νότια προάστια της πόλης.

Ένα μικρό εστιατόριο με μεγάλα κότσια στη Νέα Ερυθραία

Δίπλα ακριβώς στο οικογενειακό ιχθυοπωλείο, ο σεφ Μιχάλης Κεχαγιόγλου μας προκαλεί να δούμε με άλλο μάτι την έννοια του ψαρομεζέ, μέσα από ένα μενού 12 πιάτων μοντέρνας ψαροφαγίας, που αλλάζουν κάθε 12 μέρες.

Για λίγες ακόμη ημέρες, μπορείς να δοκιμάσεις τα καλύτερα εστιατόρια σε σπέσιαλ τιμές

Το πιο δημοφιλές γαστρονομικό χάπενινγκ της χρονιάς ολοκληρώνεται στις 15/10. Προλαβαίνετε να δοκιμάσετε βραβευμένα εστιατόρια ανά την Ελλάδα να σχεδιάζουν ειδικά μενού σε εξαιρετικές τιμές.

Όταν το κοντοσούβλι μπαρμπούνι συνάντησε το ocean negroni

Η cocktail list του Τραβόλτα με την υπογραφή του head bartender και mixologist Δημήτρη Παπαϊωάννου εισάγει νέα δεδομένα στην ποιοτική ψαροφαγία.

Το πιο value for money ρομαντικό δείπνο για βραβείο

Το πιο δημοφιλές γαστρονομικό χάπενινγκ της χρονιάς είναι εδώ, με βραβευμένα εστιατόρια ανά την Ελλάδα να σχεδιάζουν ειδικά μενού σε εξαιρετικές τιμές, μερικά απ’ αυτά όμως είναι ιδανικά για τετ α τετ όχι μόνο με τη γαστρονομία, αλλά και με το έτερο ήμισυ.