Ateno Cook & Deli

14 ↑

Η επανένωση ύστερα από χρόνια των αδερφών Λιάκου με τον Νίκο Καραθάνο προικίζει το κέντρο της Αθήνας με έναν all day χώρο που παντρεύει την αγάπη των πρώτων για τα εκλεκτά προϊόντα με την ανατρεπτική ελληνική κουζίνα του δεύτερου.

ateno1

Tηλ:

Τιμές:

€30 - €50

Ένα νεοκλασικό φιγουρίνι στεγάζει εδώ και περίπου έναν μήνα το νέο εγχείρημα των αδερφών Λιάκου στον ομφαλό της πόλης, για τις ανάγκες του οποίου συμπράττουν ξανά με τον βραβευμένο σεφ Νίκο Καραθάνο. Ο χώρος, χωρίς να είναι ιδιαίτερα μεγάλος, εκφράζει με πολλούς τρόπους τη γνώριμη αγάπη των δημιουργών του για την εκλεκτή πρώτη ύλη, την διαλεγμένη και φτιαγμένη με το χέρι, στην εποχή της και από τον τόπο της, και σε καλεί να τον ζήσεις ανάλογα με τη διάθεση σου καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. 

Από το πρωί με ιδέες για πρωινό και χειροποίητα σάντουιτς με φίνα υλικά που γεμίζουν τις όμορφες βιτρίνες, από το μεσημέρι και μετά για φαγητό, αλλά και όποια στιγμή βρεθείς στο κέντρο θέλοντας απλώς να τσιμπήσεις κάτι παρέα με κάποιο κρασί από την αμιγώς ελληνική λίστα με τις περίπου 150 ετικέτες που έχει δημιουργήσει ο σπουδαίος Γιάννης Καρακάσης (MW). Την εικόνα στο ισόγειο συμπληρώνει το κομμάτι του deli με επιλογές μετρημένες αλλά διαλεχτές, ως επί το πλείστον σε ζυμαρικά, όσπρια και κρασιά, που μπορείς να προμηθευτείς για το σπίτι. 

ateno2

Το βράδυ που το επισκέπτομαι, ο καιρός δεν μου κάνει ακόμα τη χάρη να καθίσω στα τραπέζια που βγαίνουν στην περαντζάδα της Αιόλου, κι έτσι κατευθύνομαι στην κομψή εστιατορική  σάλα που βρίσκεται στην κορυφή του οικήματος, με τη μεγάλη καμάρα, τα έργα μοντέρνας τέχνης στους τοίχους και το ζεστό ξανθό παρκέ στο πάτωμα. Ο κατάλογος αναλαμβάνει να συνενώσει όλες τις όψεις του μαγαζιού, κάνοντας την αρχή με τα εξαιρετικά αλλαντικά της Metameat των αδερφών Λιάκου που πλέον διατίθενται σε ευρεία γκάμα, αλλά και σπέσιαλ τυριά από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Σερβίρονται αραδιασμένα σε στρώσεις πάνω σε όμορφα ψηλοκάβαλα σκεύη και είναι μια ωραία ιδέα για το ξεκίνημα της βραδιάς. 

ateno3

Από εκεί και πέρα, ο Νίκος Καραθάνος υφαίνει ένα γευστικό νήμα μοντέρνα ελληνικό, με πιάτα που εμπνέονται από τη μπιστρονομία αλλά και εκφράζουν το μαγειρικό του στίγμα, παντρεύοντας το απρόσμενο και το μοντερνιστικό με το οικείο και το comfort. Η σαλάτα με την τριλογία κουνουπιδιού (κρέμα, κουσκούς, αφρός) έχει φρεσκάδα, δημιουργικότητα, πολλές και διαφορετικές υφές, και κάνει ωραία αντίθεση με το τραγανό κανταΐφι, γεμιστό με πικάντικο καρίκι Τήνου, που τη συνοδεύει. Το αρνάκι φρικασέ κάνει ένα υπέροχο πάντρεμα της παράδοσης με την μοντέρνα αντίληψη, καθώς σερβίρεται πάνω σε κρύα σαλάτα και κρέμα σελινόριζας που το δροσίζουν και το ελαφραίνουν. 

ateno4

Η τσιπούρα με πλούσια, αρωματική μανέστρα είναι πιάτο-υπογραφή του σεφ, χτισμένο γύρω από το ολόσωστα ψημένο ψάρι με την αφάνταστα τραγανή πέτσα και το ιδανικά κομμένο αυγοτάραχο που υποστηρίζει τη γεύση και της προσφέρει μεγάλο βάθος. Ο μουσακάς, πάλι, αποτελεί προσφιλές πεδίο πειραματισμού του, που εδώ σερβίρει ανατρεπτικά, "κρυμμένο" δηλαδή μέσα σε ένα κουκούλι από μπεσαμέλ,  το οποίο σκίζουν μπροστά σου με μαχαίρι. Μέσα του, χοντρόκοκος καβουρδισμένος κιμάς και μελιτζάνες που μελώνουν υπέροχα απλώνουν το χέρι πειστικά προς την παράδοση. 

ateno5

Τα στριφτάρια με καπνιστό χέλι τυλιγμένο σε λαρδί θυμίζουν μακαρονάδα ναπολιτέν ηλεκτρισμένη με πιπεριά Φλωρίνης και κρέμα πιπεράτης γραβιέρας, και είναι αρκούντως συμπαθητικά, όμως στην περίπτωση της ρεβυθάδας με αυγοτάραχο, μύδια και μπακαλιάρο έχω ένσταση. Και αυτό διότι πέφτει πάνω της πολύς και πλαδαρός αφρός λεμονιού που πρέπει να είναι σαφώς λιγότερος αλλά και πυκνότερος για να λειτουργήσει αυτός ο πληθωρικός συνδυασμός όπως του πρέπει. Τα επιδόρπια έχουν την υπογραφή του pastry chef Δημήτρη Οικονομίδη κι είναι αρτιστίκ και φινετσάτα. Τόσο η dacquoise αμυδάλου με λευκή σοκολάτα, όσο και το αιθέριο ραβανί με σάλτσα από φρούτα του δάσους, που εναρμονίζεται ορθότερα με το πνεύμα της κουζίνας. 

Η επίσκεψη του κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 11/3.

ATENO COOK & DELI Αιόλου 52 και Μιλτιάδου, κέντρο, 2103223223. Ωράριο λειτουργίας: Από το πρωί. Τιμή: € 30 – 50 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ). Πρόσβαση ΑμεΑ: Όχι. Πάρκινγκ: Όχι.

Επεξήγηση βαθμολογίας

Κακό:

12/20 και κάτω

Αδιάφορο:

12,1/20 έως 12,4/20

Μέτριο:

12,5/20 - 12,9/20

Ενδιαφέρον:

13/20 έως 13,9/20

Καλό:

14/20 έως 14,9/20

Πολύ καλό:

15/20 έως 16,4/20

Εξαιρετικό:

16,5/20 έως 17,9/20

Άριστο:

18/20 έως 20/20

↑ Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ↑):

το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.

Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.

Περισσότερες πληροφορίες

Ateno Cook & Deli

Αιόλου 52 και Μιλτιάδου, κέντρο
  • Εστιατόρια

Read Next

MORE FROM

Εστιατόρια