"Temps Perdu": Ένα καινοτόμο dough lab ξεφουρνίζει στον Πειραιά

Σε έναν αστικό πεζόδρομο του μεγάλου λιμανιού, θα βρεις κάποια από τα νοστιμότερα κρουασάν της πόλης.

To Temps Perdu στον Πειραιά © Giagkos Papadopoulos

Στο εμβληματικό -και φαραωνικό- έργο του Marcel Proust (και σημαντικότερο του Γάλλου συγγραφέα), "Αναζητώντας τον Χαμένο Χρόνο" ('À la recherche du temps perdu'), ο ίδιος εξετάζει το θέμα της ακούσιας μνήμης, με πιο γνωστό το παράδειγμα του γλυκού που περιγράφεται στην αρχή του πρώτου τόμου. Το μυθιστόρημα αποτελείται από ανασκοπήσεις του συγγραφέα από την παιδική του ηλικία και τις εμπειρίες του κατά την ενηλικίωση στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα, στην αριστοκρατική Γαλλία, ενώ σκέφτεται τον χαμένο χρόνο και την απώλεια του νοήματος στον κόσμο. 

Ακρίβως από εκεί -και πιο συγκεκριμένα από μέρος του γαλλικού του τίτλου- βαπτίζεται το "Temps Perdu", ένα φρέσκο γαστρονομικό εγχείρημα από τα τέλη του περασμένου Αυγούστου έκανε την εμφάνισή του σε αστικό πεζόδρομο του Πειραιά. Συστήνεται ως ένα εργαστήριο ζύμης που συνδυάζει τη γαλλική γαστρονομική παράδοση με τη μοντέρνα, βιομηχανική αισθητική και σκοπό έχει να αναδείξει την αίσθηση του 'χαμένου' χρόνου, ο οποίος μέσα από τις εμπειρίες των γεύσεων αναβιώνεται και, τελικά, 'ξανακερδίζεται'.

Το Temps Perdu στον Πειραιά 10
© Giagkos Papadopoulos

Στεγασμένο σε ένα παλιό εμπορικό κτίριο στον Πειραιά, που ανακαινίστηκε με προσοχή στη λεπτομέρεια, το "Temps Perdu" αποπνέει μια ατμόσφαιρα λιτής κομψότητας και φιλόξενης απλότητας, προσεγγίζοντας μία διαφορετική προσέγγιση στην αρτοποιία και τη ζαχαροπλαστική. Η διάφανη πρόσοψή του ενθαρρύνει την αλληλεπίδραση μεταξύ εσωτερικού και πεζόδρομου, με το μεγάλο, σταθερό παράθυρο στον πρώτο όροφο να δίνει στον περαστικό την ευκαιρία να παρακολουθήσει την παρασκευαστική διαδικασία ήδη πριν από την είσοδο του στο χώρο. 

Το Temps Perdu στον Πειραιά 6
© Giagkos Papadopoulos

Το Temps Perdu στον Πειραιά 9
© Giagkos Papadopoulos

Το Temps Perdu στον Πειραιά 3
© Giagkos Papadopoulos

Στο εσωτερικό, η βιομηχανική αισθητική συνδυάζεται με στοιχεία αστικού σχεδιασμού, όπως εκτεθειμένα δομικά υλικά, μεταλλικές λεπτομέρειες και μίνιμαλ φωτιστικά, διαμορφώνοντας έναν χώρο που τιμά τη δημιουργία και τον χρόνο που απαιτείται για την παρασκευή κάθε προϊόντος - ο σχεδιασμός της εταιρικής ταυτότητας και του χώρου που επιμελήθηκε η Saint of Athens ενισχύει αυτή την εμπειρία, με το σκυρόδεμα και το μάρμαρο να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Το Temps Perdu στον Πειραιά 7
© Giagkos Papadopoulos

Το Temps Perdu στον Πειραιά 4
© Giagkos Papadopoulos

Το Temps Perdu στον Πειραιά 1
© Giagkos Papadopoulos

Το Temps Perdu στον Πειραιά 2
© Giagkos Papadopoulos

Προφανώς, ο πυρήνας της γεύσης εδώ αποτελείται από εκλεκτά υλικά, εποχιακά και τοπικά προϊόντα, που μεταφράζονται σε αφράτα κρουασάν αλλά και πιο ευφάνταστες γλυκές και αλμυρές προτάσεις, οι γεύσεις των οποίων συνδυάζουν παράδοση και καινοτομία. Η ζύμη και η γέμιση συνδυάζονται με αρμονία, σε σημείο που κάθε τι εξελίσσεται σε μία μια μικρή ξεχωριστή δημιουργία.

Διαβάστε Επίσης

'Υπεύθυνοι' για όλα τα παραπάνω είναι οι Γιάννης Βλασίου και Δημήτρης Δρίτσας. Ο πρώτος είναι διακεκριμένος pastry chef με πολυετή εμπειρία σε κορυφαία ξενοδοχεία και εστιατόρια βραβευμένα με αστέρια Michelin σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή.

Το Temps Perdu στον Πειραιά 13
© Giagkos Papadopoulos

Ο έτερος γευσιπλάστης διαθέτει σημαντική εμπειρία ως αρτοποιός με περισσότερα από 15 χρόνια στο σπορ αλλά, κυρίως, βαθιά γνώση της παραδοσιακής τέχνης της αρτοποιίας (μεταξύ άλλων έχει εργαστεί σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες). Οι δυο τους έχουν συνυπάρξει στο παρελθόν ως private chefs για τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας.


Info

Καραΐσκου 114, Πειραιάς
Τηλ. 210 4296027
tempsperdu.gr

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το πιο designάτο μπαλκόνι της Αθήνας σερβίρει και έξοχη ελληνική κουζίνα

Θέα από την Ακρόπολη έως τον Λυκαβηττό, έργα του Jeff Koons και πεντανόστιμο γιουβέτσι αστακού.

ΓΡΑΦΕΙ: ΟΔΥΣΣΕΑς ΤΣΑΚΟς
03/12/2025

Το πιο δημοφιλές μεζεδοπωλείο της Αθήνας κλείνει έναν χρόνο λειτουργίας και το γιορτάζει

Σημερα, Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου, στο Θησείο και από τις 18.30, σε περιμένει μια γιορτή με μουσική, κεράσματα, τσίπουρο και, φυσικά, αυθεντική ελληνική κουζίνα.

Τέχνη και γαστρονομία στο Οινοποιείο Ντουράκη

Τρεις "συλλεκτικές" βραδιές στις 7, 8 και 9 Δεκεμβρίου, φέρνουν στο χανιώτικο οινοποιείο γαστρονομία διεθνών διακρίσεων για περιορισμένες θέσεις, με αφορμή την εικαστική έκθεση του σεφ Ιωσήφ Πετρόφ.

Καλησπέρα σας, έχετε κάνει "κάποια" κράτηση;

Συνήθως έτσι ξεκινάει η επικοινωνία με το service σε ένα "κάποιο" εστιατόριο της πόλης μας. Μετά ακολουθούν διάφορα. Και καλά, και – δυστυχώς – στραβά…

Τα 1000 κορυφαία εστιατόρια του κόσμου σύμφωνα με τη La Liste

Ο έγκριτος γαλλικός εστιατορικός θεσμός ξεχωρίζει τους γαστρονομικούς ναούς του τώρα. Ποια ελληνικά σποτ συναντάμε στη φετινή λίστα.

Όλα όσα έγιναν στην τελετή απονομής των γαστρονομικών βραβείων Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου 2025

Ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της Κύπρου, από το "αθηνόραμα" και τον "Φιλελεύθερο", ανέδειξε για πέμπτη χρονιά τα καλύτερα εστιατόρια του νησιού με μια λαμπερή τελετή απονομής την Τετάρτη 26/11 στο "Four Seasons" της Λεμεσού.