"Temps Perdu": Ένα καινοτόμο dough lab ξεφουρνίζει στον Πειραιά

Σε έναν αστικό πεζόδρομο του μεγάλου λιμανιού, θα βρεις κάποια από τα νοστιμότερα κρουασάν της πόλης.

To Temps Perdu στον Πειραιά © Giagkos Papadopoulos

Στο εμβληματικό -και φαραωνικό- έργο του Marcel Proust (και σημαντικότερο του Γάλλου συγγραφέα), "Αναζητώντας τον Χαμένο Χρόνο" ('À la recherche du temps perdu'), ο ίδιος εξετάζει το θέμα της ακούσιας μνήμης, με πιο γνωστό το παράδειγμα του γλυκού που περιγράφεται στην αρχή του πρώτου τόμου. Το μυθιστόρημα αποτελείται από ανασκοπήσεις του συγγραφέα από την παιδική του ηλικία και τις εμπειρίες του κατά την ενηλικίωση στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα, στην αριστοκρατική Γαλλία, ενώ σκέφτεται τον χαμένο χρόνο και την απώλεια του νοήματος στον κόσμο. 

Ακρίβως από εκεί -και πιο συγκεκριμένα από μέρος του γαλλικού του τίτλου- βαπτίζεται το "Temps Perdu", ένα φρέσκο γαστρονομικό εγχείρημα από τα τέλη του περασμένου Αυγούστου έκανε την εμφάνισή του σε αστικό πεζόδρομο του Πειραιά. Συστήνεται ως ένα εργαστήριο ζύμης που συνδυάζει τη γαλλική γαστρονομική παράδοση με τη μοντέρνα, βιομηχανική αισθητική και σκοπό έχει να αναδείξει την αίσθηση του 'χαμένου' χρόνου, ο οποίος μέσα από τις εμπειρίες των γεύσεων αναβιώνεται και, τελικά, 'ξανακερδίζεται'.

Το Temps Perdu στον Πειραιά 10
© Giagkos Papadopoulos

Στεγασμένο σε ένα παλιό εμπορικό κτίριο στον Πειραιά, που ανακαινίστηκε με προσοχή στη λεπτομέρεια, το "Temps Perdu" αποπνέει μια ατμόσφαιρα λιτής κομψότητας και φιλόξενης απλότητας, προσεγγίζοντας μία διαφορετική προσέγγιση στην αρτοποιία και τη ζαχαροπλαστική. Η διάφανη πρόσοψή του ενθαρρύνει την αλληλεπίδραση μεταξύ εσωτερικού και πεζόδρομου, με το μεγάλο, σταθερό παράθυρο στον πρώτο όροφο να δίνει στον περαστικό την ευκαιρία να παρακολουθήσει την παρασκευαστική διαδικασία ήδη πριν από την είσοδο του στο χώρο. 

Το Temps Perdu στον Πειραιά 6
© Giagkos Papadopoulos

Το Temps Perdu στον Πειραιά 9
© Giagkos Papadopoulos

Το Temps Perdu στον Πειραιά 3
© Giagkos Papadopoulos

Στο εσωτερικό, η βιομηχανική αισθητική συνδυάζεται με στοιχεία αστικού σχεδιασμού, όπως εκτεθειμένα δομικά υλικά, μεταλλικές λεπτομέρειες και μίνιμαλ φωτιστικά, διαμορφώνοντας έναν χώρο που τιμά τη δημιουργία και τον χρόνο που απαιτείται για την παρασκευή κάθε προϊόντος - ο σχεδιασμός της εταιρικής ταυτότητας και του χώρου που επιμελήθηκε η Saint of Athens ενισχύει αυτή την εμπειρία, με το σκυρόδεμα και το μάρμαρο να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Το Temps Perdu στον Πειραιά 7
© Giagkos Papadopoulos

Το Temps Perdu στον Πειραιά 4
© Giagkos Papadopoulos

Το Temps Perdu στον Πειραιά 1
© Giagkos Papadopoulos

Το Temps Perdu στον Πειραιά 2
© Giagkos Papadopoulos

Προφανώς, ο πυρήνας της γεύσης εδώ αποτελείται από εκλεκτά υλικά, εποχιακά και τοπικά προϊόντα, που μεταφράζονται σε αφράτα κρουασάν αλλά και πιο ευφάνταστες γλυκές και αλμυρές προτάσεις, οι γεύσεις των οποίων συνδυάζουν παράδοση και καινοτομία. Η ζύμη και η γέμιση συνδυάζονται με αρμονία, σε σημείο που κάθε τι εξελίσσεται σε μία μια μικρή ξεχωριστή δημιουργία.

Διαβάστε Επίσης

'Υπεύθυνοι' για όλα τα παραπάνω είναι οι Γιάννης Βλασίου και Δημήτρης Δρίτσας. Ο πρώτος είναι διακεκριμένος pastry chef με πολυετή εμπειρία σε κορυφαία ξενοδοχεία και εστιατόρια βραβευμένα με αστέρια Michelin σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή.

Το Temps Perdu στον Πειραιά 13
© Giagkos Papadopoulos

Ο έτερος γευσιπλάστης διαθέτει σημαντική εμπειρία ως αρτοποιός με περισσότερα από 15 χρόνια στο σπορ αλλά, κυρίως, βαθιά γνώση της παραδοσιακής τέχνης της αρτοποιίας (μεταξύ άλλων έχει εργαστεί σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες). Οι δυο τους έχουν συνυπάρξει στο παρελθόν ως private chefs για τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας.


Info

Καραΐσκου 114, Πειραιάς
Τηλ. 210 4296027
tempsperdu.gr

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα καλύτερα εστιατόρια της Κρήτης

Τα σημαντικά γευστικά σημεία της μεγαλονήσου, όπως προέκυψαν από τις πρόσφατες βραβεύσεις στους Χρυσούς Σκούφους και τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΛΣΑΜΗς ΔΟΥΚΑΚΗς
06/05/2025

S.Pellegrino: Μας υποδέχεται στην "Αυλή" στη Ροδόπολη

Το μοντέρνο κρεατοφαγικό στέκι στη Ροδόπολη είναι μια όαση δροσιάς μακριά από τους έντονους ρυθμούς της πόλης.

Video walkthrough: Η Ναταλία Δραγούμη σε "Dolce Far Niente" φάση στο "Ma Que Vuoi"

Το ιταλικό spot της Καλαμιώτου συστήνει τη δική του εκδοχή του χαλαρού ιταλικού τρωγοπίνειν με στιβαρά φαβορί του early drinking και πιάτα καμωμένα από άριστες πρώτες ύλες.

Ο Μιχάλης Μάρθας πιάνει λιμάνι στη Λευκάδα

Και ειδικότερα στο λαοφιλές Νυδρί, όπου θα επιμεληθεί τη νέα γευστική πρόταση του "Minas", δίνοντας δημιουργικές στροφές στο ψαροφαγικό προφίλ του εστιατορίου στην προμενάδα, με τη θέα προς το Σκορπιό.

Ήξερες ότι ο Έκτορας Μποτρίνι φτιάχνει καταπληκτικό τζατζίκι;

Και το σερβίρει στο "Ora by Botrini", ως το πιο λεβέντικο δείγμα της δημιουργικής ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας που υπογράφει εκεί, δικαιώνοντας τη θέση του κεντρικού εστιατορίου του "One & Only Aesthesis" στην πρώτη γραμμή της καλοφαγίας του παραλιακού μετώπου. Διαβάστε την κριτική μας!

Tα Stirring Stars events επιστρέφουν στο Mandarin Oriental, Costa Navarino

Βραβευμένοι σεφ και κορυφαία wine houses καταθέτουν τη δική τους οπτική στο fine dining, στο ατμοσφαιρικό εστιατόριο "The Private Kitchen".

S.Pellegrino: Μας καλωσορίζει στο "Psaraki" στην Κέρκυρα

Το ψαροφαγικό πόστο στο κέντρο της παλιάς πόλης του νησιού των Φαιάκων τιμά τους θησαυρούς της θάλασσας σε μια κουζίνα απόλυτα συγχρονισμένη με τις τάσεις της εποχής.