
Έχουν κάτι μαγικό οι "Dexamenes", αυτό το μοναδικό στο είδος του resort στην παραλία της Κουρούτας στην Ηλεία, που έχει μεταμορφώσει σε εντυπωσιακό χώρο φιλοξενίας (ντιζάιν K- Studio) τις δεξαμενές του συνεταιρισμού της σταφίδας στην περιοχή που χρονολογούνται από το 1920. Η μαγεία του έγκειται στη μετεξέλιξη αυτών των εγκαταστάσεων με την άγρια βιομηχανική αυστηρότητα σ’ ένα χώρο ηρεμίας και χαλάρωσης∙ αυτός ο χώρος έχει ψυχή που του την δίνουν τα αποτυπώματα των ζυμώσεων των κρασιών πάνω στους τοίχους των παλιών δεξαμενών και σημερινών δωματίων, αλλά και στα μεταλλικά σιλό των 5000 εκατόλιτρων στο επίκεντρο του ξενοδοχείου. Σ’ ένα από αυτά λειτουργεί για πρώτη φορά φέτος το εστιατόριο "dex.Silo.01" που ο δημιουργός του "Dexamenes Seaside Hotel" Νίκος Καραφλός την ορίζει ως "μια δημιουργική γαστρονομική πλατφόρμα που φιλοξενεί διαφορετικές θεματικές γαστρονομικές εμπειρίες, η επιμέλεια των οποίων εστιάζει στην τέχνη, το κρασί, την τοπική κουλτούρα, την ευεξία, τη βιωσιμότητα και την επιστήμη".

Ακολουθείστε τα βήματά μου για να σας βάλω στο mood του χώρου και της εμπειρίας. Μπαίνοντας στην πανύψηλη στρογγυλή δεξαμενή το πρώτο πράγμα που διαπιστώνεις μόλις μιλήσεις είναι η ενίσχυση της έντασης της φωνής σα να μιλάς σ’ έναν φυσικό ενισχυτή. Περιδιαβαίνοντας δε το χώρο σε διάφορες ώρες της ημέρας νοιώθεις κάπως σα να βαδίζεις ανάμεσα στα σιδερένια - The Matter of Time – γλυπτά του Richard Serra στο Guggenheim του Μπιλμπάο, έτσι όπως το φως του ήλιου σχηματίζει κινούμενες στο ίχνος του ελλείψεις. Το βράδυ όμως το σκηνικό αλλάζει πολύ ατμοσφαιρικά καθώς μέσα στον open air κύλινδρο βιώνεις μια multi media εμπειρία με προβολή εικόνων συνοδεία ηλεκτρονικής μουσικής. Σταθερά προβάλλεται η εμπειρία "Zymosis", σχολιάζοντας το φαινόμενο της ζύμωσης μέσα από καλλιτεχνικο – επιστημονικές φωτογραφίες. Κάθε Πανσέληνο και Νέα Σελήνη τώρα με το "Full Moon, No Moon", εναλλάσσονται στα μεταλλικά τοιχώματα της δεξαμενής κάτω από τον έναστρο ουρανό, διάφορες φάσεις της Σελήνης με πιο τελετουργική μουσική σαν δέηση στην ουράνια ομορφιά της.

Μέσα σ’ αυτό το ονειρεμένο σκηνικό λοιπόν, ο Γκίκας Ξενάκης που επιμελείται τις γεύσεις του ξενοδοχείου έχει δημιουργήσει ένα μενού δημιουργικό μενού νέας ελληνικής κουζίνας που στηρίζεται σε τοπικά υλικά και συνήθειες και το μαγειρεύει ο Σταύρος Κούσσης. Ξεκινάει στο προδόρπιο με ντοματένια αραντσίνι "γεμιστά" και μια τραγανή κροκέτα κόκορα με χυλοπίτες. Στη συνέχεια θα γευτούμε κρύο τοπικό ζυμαρικό χοντρομενούδελλο με ιωδιούχο αφρό γαρίδας Κοιλάδος και ντομάτα σε ζύμωση. Τα πολύ ωραία ραβιόλια γεμιστά με μανιτάρια εμφανίζονται στο πιάτο εξωτικά συνδυασμένα με κεράσια∙ το άψογο φαγκρί έρχεται με μυρωδάτες ταλιατέλες από φλούδα κολοκυθιού μαζί με την κρέμα του και μύδια. Ενώ το μοσχαράκι έρχεται με εξαιρετική, πυκνή ντοματένια σάλτσα, αφρό πατάτας και κατσικίσιο τυρί πάνω σε ωραιότατη μελιτζάνα, έτσι που να θυμίζει αποδομημένο παπουτσάκι. Προκλητικά είναι και τα επιδόρπια με την εξαιρετική συναίρεση σορμπέ λεμονιού με ακτινίδιο και πεπόνι σε όσμωση, και το μυρωδάτο τσουρέκι, με κρέμα, σορμπέ κανέλα και κόκκινα φρούτα.