Εικαστικό δείπνο στις "Dexamenes"

Έντεχνο multimedia γεύμα-αναφορά στις ζυμώσεις ή την ομορφιά του φεγγαριού στο ξεχωριστό resort στην Κουρούτα της Ηλείας. Σούπερ ατμοσφαιρική εμπειρία με μοντέρνες τοπικές γεύσεις Πελοποννήσου από τον Γκίκα Ξενάκη.

Εστιατόριο Dex.Silo.01 στην Κουρούτα 1

Έχουν κάτι μαγικό οι "Dexamenes", αυτό το μοναδικό στο είδος του resort στην παραλία της Κουρούτας στην Ηλεία, που έχει μεταμορφώσει σε εντυπωσιακό χώρο φιλοξενίας (ντιζάιν K- Studio) τις δεξαμενές του συνεταιρισμού της σταφίδας στην περιοχή που χρονολογούνται από το 1920. Η μαγεία του έγκειται στη μετεξέλιξη αυτών των εγκαταστάσεων με την άγρια βιομηχανική αυστηρότητα σ’ ένα χώρο ηρεμίας και χαλάρωσης∙ αυτός ο χώρος έχει ψυχή που του την δίνουν τα αποτυπώματα των ζυμώσεων των κρασιών πάνω στους τοίχους των παλιών δεξαμενών και σημερινών δωματίων, αλλά και στα μεταλλικά σιλό των 5000 εκατόλιτρων στο επίκεντρο του ξενοδοχείου. Σ’ ένα από αυτά λειτουργεί για πρώτη φορά φέτος το εστιατόριο "dex.Silo.01" που ο δημιουργός του "Dexamenes Seaside Hotel" Νίκος Καραφλός την ορίζει ως "μια δημιουργική γαστρονομική πλατφόρμα που φιλοξενεί διαφορετικές θεματικές γαστρονομικές εμπειρίες, η επιμέλεια των οποίων εστιάζει στην τέχνη, το κρασί, την τοπική κουλτούρα, την ευεξία, τη βιωσιμότητα και την επιστήμη". 

dexamenes
©Dimitris Antonopoulos

 

Ακολουθείστε τα βήματά μου για να σας βάλω στο mood του χώρου και της εμπειρίας. Μπαίνοντας στην πανύψηλη στρογγυλή δεξαμενή το πρώτο πράγμα που διαπιστώνεις μόλις μιλήσεις είναι η ενίσχυση της έντασης της φωνής σα να μιλάς σ’ έναν φυσικό ενισχυτή. Περιδιαβαίνοντας δε το χώρο σε διάφορες ώρες της ημέρας νοιώθεις κάπως σα να βαδίζεις ανάμεσα στα σιδερένια - The Matter of Time – γλυπτά του Richard Serra στο Guggenheim του Μπιλμπάο, έτσι όπως το φως του ήλιου σχηματίζει κινούμενες στο ίχνος του ελλείψεις. Το βράδυ όμως το σκηνικό αλλάζει πολύ ατμοσφαιρικά καθώς μέσα στον open air κύλινδρο βιώνεις μια multi media εμπειρία με προβολή εικόνων συνοδεία ηλεκτρονικής μουσικής. Σταθερά προβάλλεται η εμπειρία "Zymosis", σχολιάζοντας το φαινόμενο της ζύμωσης μέσα από καλλιτεχνικο – επιστημονικές φωτογραφίες. Κάθε Πανσέληνο και Νέα Σελήνη τώρα με το "Full Moon, No Moon", εναλλάσσονται στα μεταλλικά τοιχώματα της δεξαμενής κάτω από τον έναστρο ουρανό, διάφορες φάσεις της Σελήνης με πιο τελετουργική μουσική σαν δέηση στην ουράνια ομορφιά της. 

dexamenes
©Dimitris Antonopoulos

Μέσα σ’ αυτό το ονειρεμένο σκηνικό λοιπόν, ο Γκίκας Ξενάκης που επιμελείται τις γεύσεις του ξενοδοχείου έχει δημιουργήσει ένα μενού δημιουργικό μενού νέας ελληνικής κουζίνας που στηρίζεται σε τοπικά υλικά και συνήθειες και το μαγειρεύει ο Σταύρος Κούσσης. Ξεκινάει στο προδόρπιο με ντοματένια αραντσίνι "γεμιστά" και μια τραγανή κροκέτα κόκορα με χυλοπίτες. Στη συνέχεια θα γευτούμε κρύο τοπικό ζυμαρικό χοντρομενούδελλο με ιωδιούχο αφρό γαρίδας Κοιλάδος και ντομάτα σε ζύμωση. Τα πολύ ωραία ραβιόλια γεμιστά με μανιτάρια εμφανίζονται στο πιάτο εξωτικά συνδυασμένα με κεράσια∙ το άψογο φαγκρί έρχεται με μυρωδάτες ταλιατέλες από φλούδα κολοκυθιού μαζί με την κρέμα του και μύδια. Ενώ το μοσχαράκι έρχεται με εξαιρετική, πυκνή ντοματένια σάλτσα, αφρό πατάτας και κατσικίσιο τυρί πάνω σε ωραιότατη μελιτζάνα, έτσι που να θυμίζει αποδομημένο παπουτσάκι. Προκλητικά είναι και τα επιδόρπια με την εξαιρετική συναίρεση σορμπέ λεμονιού με ακτινίδιο και πεπόνι σε όσμωση, και το μυρωδάτο τσουρέκι, με κρέμα, σορμπέ κανέλα και κόκκινα φρούτα.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Αφιέρωμα | Ιταλική Κουζίνα: Εστιατόρια της Αθήνας που μιλούν -πολύ καλά- ιταλικά

Δεν υπάρχει πιο αγαπημένη εθνική κουζίνα στην πόλη, και τα spots που την υπηρετούν, κλασικά και ολόφρεσκα, παραμένουν ψηλά στις προτιμήσεις. Ανακαλύψτε εστιατόρια και τρατορίες που παίζουν στα δάχτυλα πίτσα, πάστα, τιραμισού και κάθε άλλη νοστιμιά που έχει να προσφέρει η κουζίνα της Μπότας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/10/2025

Στη 'Λέσβο' των Εξαρχείων ζει ακόμα το αυθεντικό ουζερί

Αγαπημένο στέκι δικηγόρων και φοιτητών, το μυτιληνιό ουζερί της Εμμανουήλ Μπενάκη μετράει πάνω από μισό αιώνα ζωής χωρίς να χάσει την ουσία, την εικόνα και τον παλμό του, σε πείσμα των καιρών.

Το πρώτο Athens Asian Food Festival έρχεται αυτό το Σαββατοκύριακο στην Κυψέλη

Γεύσεις και εμπειρίες από Ιαπωνία, Κίνα, Κορέα, Ταϊλάνδη και άλλα μέρη, μαζί με DJ sets καταφθάνουν στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης και μάλιστα με δωρεάν είσοδο.

Ένα εστιατόριο-έκπληξη στο Γαλάτσι: Ο Μιχάλης Μερζένης υπογράφει το μενού στο 'Elea'

Ο "Άσωτος" σεφ επιμελείται μια πρόταση γεύσης με πιάτα όπου τίποτα δεν είναι περιττό αλλά ούτε και τυχαίο, σε ένα σχετικά φρέσκο και ενδιαφέρον μέρος της πόλης.

Ένα από τα πιο viral αθηναϊκά street food ανοίγει και στο The Mall Athens

Tacos, burritos, quesadillas, nachos και άλλες λιχουδιές καταφθάνουν και σε δεύτερο αθηναϊκό σημείο.

Στην Chinatown της Αθήνας υπάρχει ένα από τα πιο Bourdainικά εστιατόρια της πόλης

Τι ακριβώς παίζει στο γευστικό σποτ που ακούει στο απλό όνομα 相遇面馆.

Σε αυτά τα νέα εστιατόρια και μπαρ τρώει και πίνει τώρα η Αθήνα

Ταβέρνες, microbakeries αλλά και soft clubbing, μπάρες και bar restaurants, πίτσες και καφενεία: Όλα τα φρέσκα μέρη στα οποία συχνάζει, πια, η πόλη.