Το εστιατόριο του Δαμαλά είναι "Raw Bata"

Άνοιξε το εστιατόριο του Χρόνη Δαμαλά που επιστρέφει δυναμικά με νέες ιδέες. Πολλή ελληνική γεύση, και μαγειρική βασισμένη στα καλούδια της αγοράς. Εντάξει θα έχει και λίγο, αλλιώτικο, σούσι.

Raw Bata Dimitris Antonopoulos

"Το σκέφτηκα 5 λεπτά αφ' ότου έκλεισα το τηλέφωνο όταν πήρα να μάθω πληροφορίες για το ενοικιαστήριο. Είδα την αγγελία, έκλεισα το μαγαζί, και μου ήρθε η ιδέα". Ο Χρόνης Δαμαλάς μιλάει για το όνομα του καινούργιου, δικού του εστιατορίου που ανοίγει σήμερα στο κοινό ∙ πανέξυπνο λογοπαίγνιο με δύο μεγάλες αγάπες του σεφ, τη γιαπωνέζικη ψησταριά robata και τα ωμά raw. Γωνία μαγαζί πάνω στην πράσινη πλατεία Λακωνίας στους Αμπελόκηπους πολύ κοντά στο μετρό Πανόρμου, με το κτίριο που το στεγάζει να μοιάζει με αρ – ντεκό καράβι στην πόλη. Πάω δυο μέρες πριν το opening, στα δοκιμαστικά, και γίνεται χαμός από την ενέργεια και την αδρεναλίνη. Ο Δαμαλάς βγαίνει από την ανοιχτή κουζίνα και με ταΐζει με το κουτάλι μια πλούσια γευστικότατη κακαβιά φτιαγμένη με σαγόνια (kokotxas)σφυρίδας που γλασάρουν όμορφα το ζουμί τους.

Η κουζίνα έχει τη δυναμική αύρα του λευκού μαρμάρου και απ τη μεριά της σάλας υπάρχει μπάρα/ chef’s table με λίγες θέσεις για άμεση θέα της δράσης και επικοινωνία με τους σεφ. Η κουζίνα θα είναι πολύ προσωπική όπως δηλώνει και το μότο γραμμένο με κόκκινο νέον "Me and my fusion". Θα είναι περισσότερο ελληνική και λιγότερο jap – asian όπως έχουμε γνωρίσει το Δαμαλά μέχρι τώρα. 

Στο "κοκορέτσι" του αφαιρεί το εντεράκι και σε κάθε "σουβλάκι" περνάει όλα τα εντόσθια (νεφρό, πνευμόνι, καρδιά, σπλήνα, γλυκάδια, συκώτι) και ανάμεσά τους γλυκοφάγωτη μπόλια για να νιώθεις διαφορετικές υφές και γεύσεις. Το κεμπάπ της προβατίνας το τυλίγει σε λεπτές φέτες μελιτζάνας και κολοκυθιού και το σερβίρει με καρυκευμένο γιαούρτι. Το κρουστό και μελωμένο κριθαράκι το βράζει σε ζωμό ψαριού με σαφράν και το σερβίρει με γιακά σφυρίδας  στη σχάρα.

Αν θα έχει σούσι; Ναι αλλά new style σερβιρισμένο σε ξύλινη θήκη σαν tacos με τραγανό φύκι nori και πολλά ελληνικά μυρωδικά. Θα παίζουν πολλά πιάτα ημέρας ανάλογα με τα ευρήματα στις λαϊκές αγορές, και αργότερα τα Σάββατα αργότερα θα οργανώνονται μαθήματα με μαγειρικής με ψώνια στη λαϊκή της γειτονιάς και παρεϊστικο γεύμα. Και σπέσιαλ sushi sessions πιο μετά…

3 ξεχωριστά πιάτα

Αντράκλα – γόπα - ξυλάγγουρο 

Αυτή η σαλάτα που δανείζεται στοιχεία του σεβίτσε εκφράζει πολύ τον Δαμαλά και την προϊστορία του. Κολλάς στο εξαιρετικό δροσερό ξυνόγλυκο ντρέσινγκ της από αγουρίδα και ξύδι, που λούζει ολόφρεσκη αντράκλα, μεστό ατζούρι, και ντελικάτη σάρκα ωμής γόπας. 

Raw Bata Χρόνης Δαμαλάς εστιατόριο Πανόρμου

"Κοκορέτσι"

Όπως βλέπετε χωρίς αντεράκια, αλλά με κομμάτια μπόλιας ανάμεσα στα κομμάτια των εντοσθίων που μελώνουν και γλυκαίνουν αυτό το πολύ διαφορετικό κοκορέτσι. Έχει το άρωμα του κάρβουνου της ρομπάτα, και το δροσίζουν ψητά ντοματίνια, κρεμμύδι και μυρωδικά.

Raw Bata Χρόνης Δαμαλάς εστιατόριο Πανόρμου

Κόκορας με χάντρες

Νοστιμότατο σαν μερακλίδικο κοκκινιστό με τα φασόλια του να λιώνουν στο στόμα, και το σιγομαγειρεμένο κρέας του κόκορα  να μελώνει. Πολύ καλή η σάλτσα του, σαν λαδερού που έχει όμως καρυκευτεί με τσίλι και η νόστιμη κάψα του απλώνεται στον ουρανίσκο. 

Raw Bata
© Dimitris Antonopoulos

Λακωνίας 33, Αμπελόκηποι, 2106923796.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ρώγα: Το πιο μικρό wine bar της χώρας άνοιξε στην Σύρο

To μικροσκοπικό wine bar είναι το νέο στέκι στην Ερμούπολη και αποδεικνύει περίτρανα ότι το μέγεθος δεν μετράει.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΡΙΣΤΥ ΠΕΡΡΗ
26/06/2025

Crios Paros

Το πιο upscale beach bar της Πάρου φέρνει μυκονιάτικο αέρα στο νησί, με κοφτερή αισθητική και σέρβις αιχμής σε μια από τις πιο όμορφες παραλίες της δυτικής πλευράς, ενώ στην κουζίνα, που επιμελείται ο βραβευμένος σεφ Ιπποκράτης Αναγνωστέλης και εκτελεί ο νεαρός Σπύρος Δήμητσας, η ελληνική beachside γεύση αποκτά μοντέρνα έκφραση, αναδεικνύοντας την εκλεκτή τοπική και ευρύτερα ελληνική πρώτη ύλη.

Patio

Ο Παναγιώτης Γιακαλής φέρνει τη μικρή αυλή του ξενοδοχείου "The Margi" στην πιο μεγάλη στιγμή της μέχρι σήμερα.

Mirlo: To νέο spot για αυθεντικό κεμπάμπ και μεζικλίκια

Η ομάδα του Mirlo στο Γκάζι ειδικεύεται στο street food με νόημα και μας καλωσορίζει στην νέα της προσπάθεια.

Video walkthrough: Η Ναταλία Δραγούμη μάς συστήνει το εκλεκτικό "Yphes"

Με περιβάλλον που αποπνέει δροσερή αύρα θερινής ραστώνης στην καρδιά της πόλης και κουζίνα υψηλών στροφών, το φρέσκο αυτό πόστο προσφέρει απλόχερα λόγους επαναλαμβανόμενης επιστροφής.

Hafu, το νέο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά

Μετά την Επιστροφή των Τζεντάι, του Ροζ Πάνθηρα και του Batman, τώρα η επιστροφή του Μενού. Ο Σωτήρης Κοντιζάς επιστρέφει με ένα director's cut.

Αυτό το speakeasy resto-bar ίσως είναι η πιο δροσερή επιλογή για φαγητό και ποτό στην καρδιά της Αθήνας

Το Fellows στη "σκιά" του Πολεμικού Μουσείου προσφέρει έναν υπέροχο κήπο και πληθώρα επιλογών σε brunch, lunch, dinner και κοκτέιλ.