Η εκλεκτή γαστρονομία του Νοτίου Αιγαίου

74 εστιατόρια που πλέουν σε ένα πέλαγος βραβεύσεων και εμβαθύνουν τον ωκεανό της θερινής γαστρονομίας.

Εστιατόρια στο Νότιο Αιγαίο: Η dream team της γεύσης © Lycabettus Restaurant

Εστιατόρια στο Νότιο Αιγαίο λοιπόν. Κυκλάδες και Δωδεκάνησα. Δωδεκάνησα και Κυκλάδες. Από πού να ξεκινήσεις και πού να τελειώσεις για την -πιθανότατα- ναυαρχίδα της θερινής ελληνικής σκηνής, που πλέει σε ένα πέλαγος βραβεύσεων αλλά και εξαιρετικά ποιοτικής γαστρονομίας, με εστιατόρια που ξεχωρίζουν, για όλους τους σωστούς λόγους. Μέρη σαν κι αυτά που ακολουθούν δηλαδή.

Στη Σαντορίνη

Panigyri

Στην όμορφη αυλή του εστιατορίου του, ο Φάνης Μαϊκαντής μαγειρεύει με έμφαση στον ξυλόφουρνο μια πολύ πρωτότυπη, μοντέρνα ελληνική μπιστρονομία. Στηριγμένος σε εξαιρετικές πρώτες ύλες του νησιού, της Ελλάδας και του μεγάλου μποστανιού του, παρουσιάζει μια ιδιότυπη κουζίνα απρόσμενων συνδυασμών, που ανοίγει νέα γευστικά κεφάλαια, με προτάσεις όπως ο τραγανός κεφτές κουνελιού στιφάδο, τα άγρια χόρτα με αρνίσια μυαλά, εσπεριδοειδή και κρέμα από αριάνι, ο ξινόχοντρος με γλυκάδια μόσχου, πεπόνι και κρέμα κρασιού Βινσάντο. Κάθε πιάτο συνδυάζεται μ’ ένα ξεχωριστό ελαιόλαδο που διαλέγει από την ελαιοθήκη η σομελιέ ελαιολάδου του εστιατορίου.

Alali

Με ένα πανοραμικό κάδρο που περιλαμβάνει την Οία, τα Φηρά, τη Θηρασία και τη Νέα Καμμένη για θέα της, η ρομαντική βεράντα πλάι στην πισίνα του ξενοδοχείου Astarte Suites μεταμορφώνεται σε εστιατόριο αξιώσεων χάρη στην ιδιοσυγκρασιακή κουζίνα του βραβευμένου executive chef Άνταμ Κοντοβά, που μιξάρει προσωπικά αγαπημένα με διεθνή φαβορί, σε ένα fusion εξίσου κοσμοπολίτικο και βαθιά ελληνικό. Οι πρωτότυποι, ερεθιστικοί συνδυασμοί του υλοποιούνται από τον ταλαντούχο headchef Γιώργο Μπερκάκη, ενώ το γευστικό ταξίδι ολοκληρώνουν οι αστεράτες δημιουργίες του pastry chef Σπύρου Πεδιαδιτάκη. 

Mavro Restaurant

Mavro Restaurant στο Kivotos Santorini

Ο σεφ Δημήτρης Κατριβέσης συνδυάζει άψογα τη ζωντανή ψυχή της Σαντορίνης με τις ποικίλες ταπισερί της παγκόσμιας κουζίνας, με μενού γευσιγνωσίας-προσκλήσεις που επιτρέπουν στον επισκέπτη να γνωρίσει τον πλούτο της παράδοσης και να θρέψει το πνεύμα του με μεσογειακή έμπνευση και απαράμιλλη ποιότητα. Για ακόμη μία χρονιά το εστιατόριο του Kivotos Santorini παρουσιάζει τρία Μενού Γευσιγνωσίας – που αφηγούνται τη δική τους ιστορία, εμπνευσμένη από τα διάφορα στάδια της σελήνης.

Selene

Η πανέμορφη αυλή με τις τοξωτές καμάρες, τη λιμνούλα και τους φοίνικες, η εξαιρετική art de la table και ο χαμηλός φωτισμός υποβάλλουν τον επισκέπτη σε μια εξωτική σαγήνη γεμάτη μυστήριο. Σε αυτό τον εξαιρετικό χώρο με την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, ο Έκτορας Μποτρίνι δημιουργεί μια εντυπωσιακή σύγχρονη ελληνική κουζίνα, με πιάτα πρωτότυπα, αρμονικά, φινετσάτα, διαφορετικά, με τεχνικές αιχμής. Από τα καλύτερά, ο μαριναρισμένος σκάρος με σύκο, φράουλα και μάραθο και το πιτσούνι με κολοκύθα και κεράσι. Νέος chef de cuisine για το 2024, ο Θωμάς Μπόσμος.

Διαβάστε Επίσης

Black Rock

Θέα που κόβει την ανάσα από τη μίνιμαλ αυλή του "Black Rock", που κρέμεται κυριολεκτικά πάνω από την Kαλντέρα. Στο εστιατόριο του "Santorini Secret Suites", ο σεφ Γιάννης Φυντάνης μεταφράζει με σύγχρονη ματιά κλασικές αξίες του ελληνικού ρεπερτορίου, διατηρώντας τον γευστικό χαρακτήρα τους, χρησιμοποιεί πολλά τοπικά υλικά και δίνει έμφαση στη νοστιμιά. Στα συν, τα εξαιρετικά homemade αρτοποιήματα και η πολύ καλή λίστα κρασιών.

Varoulko Santorini

Πάνω στα γκρεμνά της Καλντέρας στο Ημεροβίγλι, σε απόσταση αναπνοής από το βράχο του Σκάρου, το "Varoulko Santorini" απλώνει τα τραπέζια του στο κομψό σκηνικό της πισίνας του "Grace Hotel". Η θαλασσινή κουζίνα του Λευτέρη Λαζάρου ξεδιπλώνεται με φινέτσα και δημιουργικότητα, που αναδεικνύουν τη νοστιμιά των υλικών. Ο ικανός σεφ του εστιατορίου Ηλίας Τσικρίκης εκτελεί τα πιάτα με άψογη τεχνική, έχοντας ως βάση επιλεγμένες πρώτες ύλες. Εξαιρετική η wine list και το pairing με τα πιάτα.

Aura

Στην όμορφη βεράντα του εστιατορίου κυριαρχεί το στοιχείο του ξύλου και οι γήινες αποχρώσεις, και τρως με τον ήχο της θάλασσας στα αυτιά σου. Ο διακεκριμένος σεφ Παύλος Κυριάκης προτείνει μοντέρνες γεύσεις στο χαρακτηριστικό του ύφος, εκτελεσμένες με ακρίβεια και πολύ καλή τεχνική από τον ταλαντούχο σεφ Γιάννη Κουτσοπεράκη.

Petra Restaurant

Με τα τραπέζια του απλωμένα γύρω από την πισίνα του ξενοδοχείου "Canaves Oia Suites" και πανοραμική θέα στην Καλντέρα, το εστιατόριο παρουσιάζει μια μοντέρνα εκδοχή της ελληνικής γεύσης διά χειρός του βραβευμένου executive chef του ομίλου Τάσου Στεφάτου. Ο σεφ Γιώργος Γεωργιάδης εκτελεί το μενού με συνέπεια και πολύ καλή τεχνική, ενώ την εικόνα συμπληρώνουν πολύ ενδιαφέροντα επιδόρπια με ελληνικό χρώμα και καλοδιαλεγμένα κρασιά.

Lycabettus

Εμβληματική βεράντα της Οίας, απλωμένη σε δύο επίπεδα, με χαρισματική θέα στην Καλντέρα. Τη μακρά γαστρονομική παράδοση του εστιατορίου συνεχίζει ο σεφ Χρήστος Καραγιάννης που ξεδιπλώνει ένα σύγχρονο ρεπερτόριο γεύσεων με φαντασία και τεχνική. Επιδόρπια διά χειρός Γιώργου Πλατινού, πολύ καλό σέρβις και μέριμνα για το κρασί με πληθώρα επιλογών και σπάνιες ετικέτες.

Botrini’s Santorini

Από τις πλέον κομψές βεράντες πάνω στην Καλντέρα της Οίας, με μοναδική θέα, ιδιαίτερη αισθητική και fine dinning κουζίνα. Ο Έκτορας Μποτρίνι εντυπωσιάζει ακόμα μία φορά με το επώνυμο σαντορινιό του εστιατόριο, παρουσιάζοντας πιάτα με ιδιαίτερη φινέτσα, πρωτοτυπία σύλληψης, τολμηρούς γευστικούς συνδυασμούς και δημιουργικότητα που χτυπάει κόκκινο.

Lure by Olivier Campanha

Στη φιδωτή βεράντα που ακολουθεί την καμπύλη του γκρεμού προσφέροντας εντυπωσιακή θέα στην Οία, το Ημεροβίγλι και τα Φηρά και μια ρομαντική ατμόσφαιρα, ο βραβευμένος σεφ Olivier Campanha προτείνει τη φινετσάτη μεσογειακή κουζίνα του, με πετυχημένες γευστικές ισορροπίες και πρωτότυπους συνδυασμούς υλικών. Οι γαλλικές τεχνικές αναδεικνύουν ελληνικές πρώτες ύλες, όπως στην "κακαβιά” από πετρόψαρα με σκορπίνα, γαριδάκι συμιακό και σκορδαλιά σαφράν ή στη "Σαντορίνη”, με βελουτέ φρέσκιας φάβας, καρίκι Τήνου, κάπαρη και μήλο. Ο μεσογειακός αστακός στη σχάρα με πουρέ καλαμποκιού και ταρτελέτα με τη δαγκάνα του και το σπονδυλωτό αρνάκι με σελινόριζα αργοψημένη σε πηλό και πατάτα ψημένη σε Vinsanto, ανήκουν στα must.

Elements

Υποβλητική ατμόσφαιρα και θεα στο διάσημο ηλιοβασίλεμα, και σχεδιασμό που αντανακλά την πέτρινη αρχιτεκτονική της "μετόπισθεν" πλευράς της Σαντορίνης, θέτουν το στιβαρό mood του βραβευμένου γαστρονομικού εστιατορίου του Canaves Oia Epitome. Ο executive chef του ομίλου Τάσος Στεφάτος ξεδιπλώνει κουζίνα πολυσυλλεκτική, κοσμοπολίτικη και ιδιοσυγκρασιακή, με τεχνικές αιχμής.. Δοκιμάστε: το Φάντασμα της Όπερας (φλαν από φουά γκρα και υφές αμυγδάλου), Μαγιάτικο μαρινέ με σάλτσα ΧΟ και γρανίτα κατσούνι, περιστέρι, και γαλατόπιτα.

Fly Away

Με πρώτο ορεκτικό τη σαγηνευτική θέα στην Καλντέρα και το ηλιοβασίλεμα πίσω απ’ την Οία, το εστιατόριο του εντυπωσιακού "West East Suites" συνδυάζει ένα από τα πιο ρομαντικά sunsets του νησιού, με σφιχτό και συγκροτημένο μενού, όπου οι σαφείς ελληνικές αναφορές του σεφ Στράτου Χαϊταρίδη εκφράζονται με τρόπο δημιουργικό και τεχνική υψηλού επιπέδου, σε πιάτα ευρηματικά, αλλά ταυτόχρονα τόσο οικεία, όσο το φρυγανισμένο ψωμί με ελαιόλαδο σε "δάκρυα" ζάχαρης, που σερβίρει ως καλωσόρισμα. Δοκιμάστε: Μπαρμπούνι σαβόρο, Ταλιολίνι με γαρίδες Κοιλάδας, Μπακαλιάρο με κρέμα μπρόκολο- μετσοβόνε.

Lauda

Βεράντα πάνω στην Καλντέρα της Οίας με εξαιρετική θέα. Ο πολυβραβευμένος Γάλλος σεφ Emmanuel Renaut δημιουργεί μια δυναμική και κομψή μοντέρνα κουζίνα που συνδυάζει την γαλλική γαστρονομική κουλτούρα με τις προσεκτικά επιλεγμένες πρώτες ύλες από το νησί. Σεφ του εστιατορίου είναι ο ταλαντούχος Γιώργος Δόσπρας, ο οποίος αναδεικνύει τα πιάτα με φινέτσα και πολύ καλή τεχνική. Σέρβις υψηλού επιπέδου και άκρως εντυπωσιακή λίστα κρασιών με περισσότερες από χίλιες ετικέτες.

Nobu Santorini

Στημένο πλάι στην ατμοσφαιρική πισίνα του μόλις δεύτερου Nobu Hotel που έχει ανοίξει στη Μεσόγειο, σε minimal σκηνικό με τη ζεστασιά του ξύλου, το πρώτο επί ελληνικού εδάφους εστιατόριο του Nobu Matsuhisha με το brand που μοιράζεται με τους Robert De Niro και Meir Teper. Highlight, η συγκλονιστική θέα στην Καλντέρα, πλάι στο ιστορικό μονοπάτι του Ημεροβιγλίου, αλλά και το απολαυστικό ηλιοβασίλεμα. Στο μενού, τα εμβληματικά classics του θρυλικού Ιάπωνα chef, όπως ο black cod miso και το yellow tail jalapeno sashimi, τα nigiri σε πολύ καλές εκτελέσεις, και ολοκληρωμένο μενού omakase με τη σφραγίδα του resident chef Manuel Jimenez.

Στη Θηρασιά

Qhera

Ο εξαιρετικός Φάνης Μαϊκαντής βάζει το απομονωμένο νησί της Θηρασιάς απέναντι από την Οία στον γαστρονομικό χάρτη της Καλντέρας κι αναβαθμίζει το πρόσωπο του ψαρολίμανού της μεταμορφώνοντας τα παλιά "σύρματα" των ψαράδων στην αεράτη και φωτεινή αυλή ενός μοντέρνου restaurant με αγάπη για τα surf n turf παντρέματα..

Στη Μύκονο

Nōema

Η πιο γευστική και κεφάτη αυλή στη χώρα της Μυκόνου το μοδάτο και δημοφιλές "Nōema" απλώνεται σε δύο επίπεδα εκπέμπει κοσμοπολίτικα vibes και γοητεύει με τις καινοτόμες ιδέες του βραβευμένου σεφ Αθηναγόρα Κωστάκου. Ο Αθηναγόρας μαζί με τον Πάνο Τσίκα δημιουργούν μια πληθωρική σέξι γεμάτη εντάσεις σύγχρονη ελληνική κουζίνα. Ενδιαφέρουσα λίστα κρασιών, ενημερωμένος σομελιέ, πολύ καλό σέρβις. 

Yēvo

Ύστερα από τη Ζάκυνθο, ο χρυσοσκουφάτος σεφ Άγγελος Μπακόπουλος συνεχίζει την πορεία του στο νησί, εγκαινιάζοντας τη συνεργασία του με την εμβληματική οικογένεια ξενοδοχείων "Bill & Coo". Η αιχμή του δόρατος θα είναι το εστιατόριο "Yēvo" στο ξενοδοχείο της Μεγάλης Άμμου, όπου θα παρουσιάσει τη χαρακτηριστική του μοντέρνα ελληνική κουζίνα, ενώ ένα πιο comfort σενάριο θα γράψει για το εστιατόριο του αδερφού ξενοδοχείου που βρίσκεται στον Αϊ-Γιάννη.

Lady Finger

Κομψά ανανεωμένο σε μίνιμαλ κυκλαδίτικο ύφος βρήκαμε το εστιατόριο του "Andronikos Hotel" που απλώνει τα τραπέζια του πλάι στην καινούργια πισίνα του ξενοδοχείου και το βραχώδες τοπίο στα ψηλά της μυκονιάτικης Χώρας. Ο executive chef Γκίκας Ξενάκης και ο επικεφαλής της ανοιχτής κουζίνας Στέργιος Μπίτσης παρουσιάζουν ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον ρεπερτόριο μοντέρνων ελληνικών γεύσεων, που ξεδιπλώνεται αποκλειστικά πλέον μέσα από δύο μενού γευσιγνωσίας.

Matsuhisa Mykonos

Κομψότητα και κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα διακρίνουν το ρεστοράν που αγαπούν να επισκέπτονται οι διεθνείς επισκέπτες της Μυκόνου αλλά και ο ίδιος ο σεφ Nobu Matsuhisa που το ξεχωρίζει ανάμεσα στις έδρες του σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα new style πιάτα του, συνώνυμα της παγκοσμίως διάσημης φιλοσοφίας του που παντρεύει τις ιαπωνικές βάσεις με τις λατινοαμερικάνικες επιρροές, είναι δημιουργικά και εκτελούνται με επιτυχία από τον επικεφαλής σεφ Βασίλη Καλογερόπουλο.

Efisia

Χαλαρό κοσμοπολίτικο σκηνικό πλάι στη μεγάλη πισίνα του πολυτελούς ξενοδοχείου. Ο έμπειρος σεφ Ηλίας Μάσλαρης εμπνέεται από συνταγές της ελληνικής παράδοσης τις οποίες επικαιροποιεί με φαντασία και δημιουργεί καλοφτιαγμένα και νόστιμα πιάτα που κάνουν επίσης χώρο για ορισμένες σπεσιαλιτέ μοντέρνες και κοσμοπολίτικες. Επιμελημένη λίστα κρασιών και πολύ καλό σέρβις.

Διαβάστε Επίσης

Baos

Κομψό αστικό στυλ , προσεγμένη art de la table, εξαιρετική θέα στη χώρα της Μυκόνου, άριστο σέρβις πολύ ενδιαφέρουσα κάβα, ενημερωμένος σομελιέ και ένας σεφ που πατάει γερά στις σύγχρονες τεχνικές αναδεικνύοντας τις δημιουργίες του με κομψότητα και φινέτσα. Η κουζίνα του Παναγιώτη Τσουκάτου στο Baos είναι σύγχρονη με πολύ καλές πρώτες ύλες και ιδιαίτερη εκφραστική λεπτότητα.

Jackie O' Beach

Ένα από τα διεθνώς πολυαγαπημένα beach restaurants του νησιού, ζωντανό όλη την ημέρα και διάσημο για τα drag shows του γύρω από την πισίνα. Ο Χριστόφορος Πέσκιας προτείνει ένα ερεθιστικό μενού με ορισμένες από τις signature σπεσιαλιτέ του εστιατορίου και αρκετές καινούργιες σαν το εξαιρετικό ταρτάρ από γαρίδα Κοιλάδας με το ρύζι, τους ζωμούς και τα αρώματα των γεμιστών.

Zuma

Το παγκοσμίως διάσημο εστιατορικό brand έχει πιάσει μυκονιάτικο πόστο σε μία εντυπωσιακή τοποθεσία με εκπληκτική θέα, ανάμεσα από τα δύο λιμάνια του νησιού. Σε έναν άκρως extravagant χώρο, φέρνει το Zuma life style στις Κυκλάδες, ξεκινώντας καθημερινά από το μεσημέρι. Ο σεφ Ανδρέας Μπολλάνος είναι εκείνος που κρατά τα ηνία στην καλοδουλεμένη όσο και πληθωρική κουζίνα του, που βλέπει με μία αυθεντική όσο και σύγχρονη ματιά την ιαπωνική γευστική κουλτούρα.

Beefbar Mykonos

Χαρούμενη, casual chic μεσογειακή αυλή πάνω από την παραλία με θέα τον ατμοσφαιρικό κόλπο του Αγίου Ιωάννη, με το απόλυτο καλοκαιρινό φως της καλαμωτής, δέντρα καταμεσίς, μαρμάρινα τραπέζια καφέ-μπορντό με όψη που παραπέμπει στο μαρμπρέ των κρεατικών. Ο ταλαντούχος Γιάννης Μπάμπαλης φέρνει στα ελληνικά μέτρα το διεθνές concept υψηλής κρεατοφαγίας, προσθέτοντας ψάρια και θαλασσινά και ενισχύοντας τα υψηλά ποιοτικά standards του brand. 

Νoa

Ο Παναγιώτης Τσουκάτος εμπνέεται από την ελληνική κουζίνα, δημιουργώντας πιάτα που σε ταξιδεύουν προς την παράδοση. Τα ζουμερά κεφτεδάκια του ψήνονται στη σχάρα και συνοδεύονται από γιαούρτι και δυόσμο, το ψητό καλαμάρι με τη σάλτσα λεμονιού και κάππαρης είναι νοστιμότατο και μαστιχωτό. Φιλικό σέρβις χαρούμενη ατμόσφαιρα και όλα τα πιάτα σε φιλοσοφία "μοιράσματος" στο κέντρο του τραπεζιού.

Byblos

Το ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό εστιατόριο ξεδιπλώνει τη δράση του σε μια "κρυμμένη" αυλή της μυκονιάτικης Χώρας, σκηνογραφημένη από το γνωστό αρχιτεκτονικό γραφείο του Γιώργου Παντελούκα σε ύφος εξωτικής κομψότητας. Τα ηνία της γεύσης κρατά ο ταλαντούχος σεφ Θάνος Στασινός, ο οποίος βαδίζει στα χνάρια της αγαπημένης του ιαπωνο-περουβιανής κουζίνας με μια σειρά από ιδιαίτερα καλοφτιαγμένες σπεσιαλιτέ σαν το signature σεβίτσε του, τα πολύ καλά nigiri και το εξαιρετικό στήθος πάπιας με βούτυρο kimchi.

Διαβάστε Επίσης

Στην Τήνο

Μαραθιά

Σε ένα κομψό ξύλινο ντεκ με ανοιχτό μπαρ εκεί που σκάει το κύμα, ο φιλόξενος χώρος της Μαραθιάς αποπνέει μια classy θερινή οικειότητα και αποτελεί προορισμό. Εποχικότητα, τοπικότητα και home made παρασκευές στην κουζίνα του βραβευμένου Μιχάλη Μάρθα, που ενώνει τη νοστιμιά με τις σύγχρονες τάσεις, ενώ ο patron Μαρίνος Σουράνης έχει εξελίξει την τεχνική των ψαριών ξηρής ωρίμασης με highlight αλλαντικά όπως το παστράμι και ο παστουρμάς τόνου. Τα πιάτα ημέρας είναι σημαντικό κομμάτι ενός μενού, που συνδυάζει την απλότητα των ρεβιθιών Τήνου με παλαμίδα, με παρασκευές όπως το μαγιάτικο ωρίμασης με κρέμα καμμένης σελινόριζας με Σαν Μιχάλη και ψητά πράσα. Στην υποδοχή, ο Ευριπίδης Αποστολίδης προτείνει το σωστό pairing από μια πολύ καλή λίστα κρασιών και φροντίζει το τραπέζι σας μέχρι το επιδόρπιο.

Ήταν ένα Mικρό Kαράβι

Το παλιό θερινό σινεμά έχει δώσει τη θέση του σε μια καταπράσινη, δροσερή εσωτερική αυλή, που αγκαλιάζεται από μια επιβλητική κληματαριά. Σε αυτό το σχεδόν θεατρικό σκηνικό, ο Αντώνης Ψάλτης εμπνέεται από την τηνιακή παράδοση και τα τοπικά υλικά και μαγειρεύει νόστιμα πιάτα της θάλασσας και της γης. Δοκιμάστε τη λακέρδα του με πουρέ από ντόπια άνυδρα φασόλια, τον φρέσκο μπακαλιάρο με τα τηνιακά ρεβίθια φούρνου, τον ξινό τραχανά με τυρί μαλαθούνι και φρέσκο δυόσμο, το μελωμένο κατσικάκι φούρνου με πατάτες και φρέσκα βότανα και αφήστε χώρο για μια παραδοσιακή "γλυκιά τυρόπιτα” με θυμαρίσιο μέλι, λάδι δυόσμου και λεμόνι. Προσεγμένη λίστα κρασιών κι ευγενικό σέρβις.

Διαβάστε Επίσης

Το Θαλασσάκι

Το Θαλασσάκι έχει γράψει ιστορία με τα τραπέζια του να τα γλύφει κυριολεκτικά το κύμα, στην προβλήτα του μικρού Όρμου των Υστερνίων. Η κουζίνα της Αντωνίας Ζάρπα έχει ρίζες στην τηνιακή παράδοση και δυνατό σημείο τα υλικά της εποχής από ντόπιους παραγωγούς και πολλά από το δικό της μποστάνι. Τα τηνιακά ρεβύθια, τα άγρια αγκιναράκια, ο παστός μπακαλιάρος σε διάφορες παρασκευές χαρακτηρίζουν το μενού. Δοκιμάστε αγκιναροσαλάτα με σιτάρι και πορτοκάλι, παστό μπακαλιάρο σε λάδι, σκόρδο και πελτέ στη σχάρα μαζί με μπριάμ, φαγκρί στον ατμό με λεμονάτη πάστα κουσκουσέ και για επιδόρπιο τους διάσημους μπεζέδες της Αντωνίας. Επιμελημένη λίστα κρασιών, με έμφαση στον τηνιακό αμπελώνα.

Kalopsia

Άνετος χώρος σε δυο επίπεδα, χαλαρή πολυτέλεια με ξύλο, ψάθα και έθνικ στοιχεία, θέα θάλασσα από τα περιμετρικά ανοίγματα. Η κουζίνα που επιμελείται ο Γιώργος Στυλιανουδάκης με χρήση πολλών τοπικών υλικών εμηνεύει με μετρημένη δημιουργικότητα και όμορφη παρουσίαση την ελληνική γεύση. Δοκιμάστε την τάρτα αγκινάρας, το τσιγαριστό με αρνίσια πλευρά και κρασί, το κρητικό στιφάδο με μοσχαρίσιες στηθοπλευρές, τη σουπιά με ντολμαδάκια καβουριού. Φροντισμένη λίστα κρασιών.

Στην Πάρο

Galazia Hytra

Σε ήσυχο σημείο του ξενοδοχείου που ευνοεί το ρομάντζο με άπλετη θέα στο Πίσω Λιβάδι και τη Μάρπησσα, το καλοκαιρινό αδερφάκι του βραβευμένου εστιατορίου "Hytra" ανανεώνει το γευστικό σκηνικό της Πάρου. Η σύγχρονη κουζίνα του που επιμελείται ο βραβευμένος Γιώργος Φελεμέγκας και εκτελεί με ακρίβεια ο ταλαντούχος Χρήστος Κανουλάς, απαρτίζεται από σπεσιαλιτέ σαν το καρπάτσιο λαβράκι με ροδάκινο, αυγοτάραχο και νερό πράσινης ντομάτας, και τις γαρίδες carabineros με αφρό και emulsion αχινού.

Parōn

Με όνομα που παιχνιδίζει ανάμεσα στο 'παρών' και την Πάρο, το 'Parōn' αποτελεί το πιο φρέσκο γαστρονομικό project του ξενοδοχείου 'Parilio', στη δημοφιλή Κυκλάδα. Τιμώντας την ήρεμη ροή της κυκλαδίτικης ζωής, το εστιατόριο βρίσκεται στον ιδιαίτερο βιότοπο του 'Parilio', ακριβώς δίπλα στην πισίνα. Γιορτάζοντας το "εδώ και τώρα" που αντικατοπτρίζει το island life της ελληνικής πολυνησίας, στο 'Parōn' κάθε πιάτο φιλοδοξεί να είναι μια πρόσκληση ώστε ο επισκέπτης να βυθιστεί πλήρως στη στιγμή. Γι' αυτό και 'επιστρατεύεται' ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο για τη δουλειά του στο 'Delta' (δύο αστέρια Michelin συν το πράσινο άστρο του κόκκινου οδηγού), Θάνος Φέσκος, που θα επιμελείται όλα όσα προκύπτουν από την κουζίνα εδώ.

Rada

Ατμόσφαιρα boho chic στο open air εστιατόριο του ξενοδοχείου "Cove Paros" που μοιάζει με φυσική συνέχεια της αμμουδιάς των Αγίων Αναργύρων, λίγο έξω από τη Νάουσα. Στο μενού που δημιούργησε ο βραβευμένος Γκίκας Ξενάκης και εκτελεί ο σεφ Δανιήλ Παπατριανταφύλλου, κλασικές γεύσεις μετατρέπονται με μαεστρία σε μοντέρνες ελληνικές σπεσιαλιτέ.

Thalassamou

Γαλήνιο περιβάλλον πάνω στη θάλασσα της πίσω Αλυκής από τους ιδιοκτήτες της παλιάς κηφισιώτικης ταβέρνας "Σαλματάνης". Τραπέζια κάτω από τα αρμυρίκια αλλά και στη λευκοντυμένη αυλή, όπου μπορείτε να δοκιμάσετε πιάτα σύγχρονης αντίληψης με ως επί το πλείστον θαλασσινό πρόσημο σαν τη φάβα με χειροποίητη λακέρδα και το εικονικό "ριζότο" καλαμαριού με μελάνι σουπιάς και πράσινο μήλο.

Mario

Ο Μάριος Τσαχπίνης μετέφερε το πολύ δημοφιλές ρεστοράν του σε έναν ιδιαίτερα άνετο και κομψό χώρο με εντυπωσιακές υποδομές πλάι στη θάλασσα της Παροικιάς. Πάντα με έμφαση στο φρέσκο ψάρι που θα απολαύσετε ψημένο με μαεστρία, ο σεφ Γιάννης Μαρκουλής συνθέτει ένα μενού με ενδιαφέρουσες θαλασσινές σπεσιαλιτέ που έχουν μοντέρνο ελληνικό χρώμα όπως το ψητό χταπόδι με χούμους και παριανή ρεβυθάδα, και ο εξαιρετικός τόνος χουνκιάρ μπεγιεντί.

Parostia

Γοητευτικό open air εστιατόριο με αρτιστίκ πινελιές στην ατμόσφαιρα και θέα στην παραλία του ξενοδοχείου "Cosme" στους Αγίους Αναργύρους της Νάουσας. Την επιμέλεια της κουζίνας έχει ο ταλαντούχος σεφ Γιάννης Κιόρογλου που διαπρέπει σε μεγάλα θέρετρα της Γαλλίας και προτείνει γεύσεις σε σύγχρονο ύφος με ελληνικές και μεσογειακές πινελιές.

Siparos

Αποτελεί εδώ και χρόνια ένα από τα πιο ενδιαφέροντα εστιατόρια της Πάρου, και η κομψή νησιώτικη αυλή του με τις μοντέρνες πινελιές γεμίζει τόσο το μεσημέρι όσο και το βράδυ. Η κουζίνα κινείται σε ελληνικά μονοπάτια, είτε κλασικά είτε πιο σύγχρονα, ενώ η εντυπωσιακή μαρμάρινη ψαριέρα γεμίζει καθημερινά με φρέσκο ψάρι και όλων των ειδών τα θαλασσινά.

Στην Αντίπαρο

Βασίλαινας Blue

Φωλιασμένο στην άκρη της προμενάδας της Αντιπάρου και με θέα στην κόλπο της παραλίας Καλούδια, το "Kouros Village Hotel" θα χαρίσει στο "Βασίλαινας Blue" τη θαλασσινή βίστα που του αξίζει, με το εστιατόριο να μπαίνει στην τρίτη καλοκαιρινή σεζόν του φρεσκαρισμένο σε χώρο και ανανεωμένο σε ιδέες. Τα ηνία της κουζίνας θα κρατά ο Βασίλης Παπαδόπουλος, αναλαμβάνοντας τόσο το ξεδίπλωμα της head to tail φιλοσοφίας που γνωρίσαμε το φετινό χειμώνα στην αθηναϊκή έδρα του εστιατορίου, όσο και την υλοποίηση signature γεύσεων του "Βασίλαινα" μαζί με φρέσκες καλοκαιρινές ιδέες.

Cookoovaya @ Beach House

Φέτος το καλοκαίρι, η Cookoovaya μας υποδέχεται σε ένα δεύτερο αγαπημένο σημείο, στη φιλόξενη αγκαλιά του Beach House Antiparos. Η θερινή Cookoovaya εγκαθίσταται σε έναν ανανεωμένο, ανεπιτήδευτο και γεμάτο φως χώρο ακριβώς πάνω από την απάνεμη παραλία, έτοιμη να προσφέρει τη σοφή κουζίνα της. Εκεί, όπως και στην Αθήνα, πρωταγωνιστούν η στοχαστική επιλογή της πρώτης ύλης, η αναζήτηση της ισορροπίας, η εφαρμογή της γνώσης που αναδεικνύει την ποιότητα των υλικών, απλά και με σοφία. Ο Περικλής Κοσκινάς και η ομάδα του εμπνέονται ένα μενού σταθερά ελληνικό, βασισμένο στην απλότητα και την αφαίρεση δημιουργώντας πιάτα με ουσία και γεύση. 

Στη Σίφνο

Cantina

Σε ένα απίθανο κινηματογραφικό σκηνικό, στην παραλία Σεράλια, το Cantina μοιάζει η φυσική συνέχεια από τις ξερολιθιές και τα βράχια του χαρακτηριστικού Κυκλαδίτικου τοπίου. Ο chef Γιώργος Σαμοϊλης έχει κάνει εδώ το όνειρο του πραγματικότητα μαγειρεύοντας με οδηγούς την παράδοση και την εντοπιότητα κάνοντας το εστιατόριο του προορισμό. Το μενού καταφέρνει να αναδεικνύει στο έπακρο τα υλικά των Κυκλάδων προτείνοντας γεύσεις εντελώς σύγχρονες. "Πρέπει": ροφός bianco με μπάμιες στο φούρνο, ροφός μαρινάτος σε νερό χωριάτικης σαλάτας, παγωτό Betty’s Bread.

Nus

Το εστιατόριο στον Πλατύ Γυαλό μετουσιώνει τις ιδέες του Αλέξανδρου Ναρλή και της ομάδας του σε ενδιαφέροντα πιάτα ελληνικής κουζίνας, με μία πιο σύγχρονη και ιντριγκαδόρικη ματιά. Ξεχωρίζει το ιδιαίτερο σε σύλληψη και εκτέλεση αλμυρό τσίζκεϊκ μανούρας με ντόπιο κουλουράκι γλυκάνισου και παστό κυδώνι και τα λαχταριστά σιγομαγειρεμένα χοιρινά ribs με φρίκε.

Ωμέγα 3

Στο διάσημο μποέμ fish bar του Πλατύ Γιαλού, επιβεβαιώνει τη φήμη του. Ο Παύλος Τσιγκούλης εστιάζει στη θαλασσινή κουζίνα και δείχνει ιδιαίτερη αγάπη για τα ωμά. Ξεχωρίζουν: φρέσκια καραβίδα με μους αυγοτάραχο, spicy λάδι πιπεριάς και αμπελοφάσουλα, καλαμάρι cacio e pepe, σφυρίδα bianco, creme brulee δεντρολίβανο. Κάποιες νέες επιρροές από τη μεξικάνικη κουζίνα (όπως η τατεμάδα στο ταρτάρ σφυρίδας) διευρύνουν ακόμα περισσότερο τους γευστικούς ορίζοντες του Ω3.

Bostani

Σε έναν προσεγμένο κήπο με αρωματικά βότανα και φυτά και με μοναδική θέα στη θάλασσα, το Bostani Bar & Restaurant, υπό την επιμέλεια του Νίκου Θωμάη κουζίνα κινείται σε bistronomy concept του, πατώντας δημιουργικά πάνω στην αιγαιοπελαγίτικη και ελληνική γαστρονομική κουλτούρα, υπό ένα πρίσμα fusion δημιουργικότητας. 

Nos

Με πολύ δημιουργική ματιά, ο Αθηναγόρας Κωστάκος προτείνει μια κουζίνα που πατάει γερά στις παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις (ρεβιθάθα, παντζαροσαλάτα, χταπόδι στη σχάρα, οσπριάδα κλπ) ανανεώνοντάς τις με έναν εντελώς σύγχρονο τρόπο. Ξεχωρίζει το αργά μαγειρεμένο αρνίσιο χεράκι με λαδολέμονο και καπνιστό αλάτι.

Τσικάλι

Ένα από τα γνωστά ταβερνάκια του νησιού με τραπεζάκια που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα και κουζίνα με πρώτες ύλες που προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από το οικογενειακό κτήμα. Υπέροχα παραδοσιακά τυριά της Σίφνου δικής τους παραγωγής. 

Στη Νάξο

Αμοργινός

Εστιατόριο επάνω στον πεζόδρομο της Απειράνθου, με εντυπωσιακή θέα από το πίσω μπαλκόνι. Παραδοσιακή ναξιώτικη κουζίνα που στηρίζεται στα ντόπια κρεατικά, πολλά μάλιστα δικά τους, λουκάνικο και γνήσιο ζαμπόνι Νάξου δικής τους παρασκευής. Τοπικά πιάτα καλοφτιαγμένα, όπως το ρόστο, χοιρινό κοκκινιστό της κατσαρόλας και ο καλόγερος, μοσχαράκι κοκκινιστό επάνω σε μελιτζάνα με τυρί, ποικιλία ορεκτικών και κρεατικών σχάρας, όπως τα παϊδάκια προβατίνας, ναξιώτικα τυριά.

Διαβάστε Επίσης

Αξιώτισσα

Εστιατόριο με όμορφη, πράσινη αυλή και προσεγμένο σέρβις, με φιλοσοφία farm to table, καθώς πολλά προϊόντα προέρχονται από τη φάρμα τους. Το πλούσιο μενού διαθέτει κλασικά ελληνικά, όπως το κατσικάκι σιγοψημένο στη λαδόκολλα, τα κρεατικά και τα ψάρια στα κάρβουνα, αλλά και πολλά ιδιαίτερα πιάτα, που αγαπούν τα ανατολίτικα στοιχεία. Τόνος τηγανιά με ζατάρ, ξύσμα λεμονιού και κρασί, ρεβιθοκεφτέδες, πικάντικο αρνίσιο κεμπάπ στα κάρβουνα, σαρδέλα γεμιστή στον φούρνο, φρέσκες γαρίδες με λεμονάτη σάλτσα, τας κεμπάπ με ρύζι μπασμάτι και γιαούρτι. Ποικιλία ναξιώτικων τυριών και προσεγμένα επιδόρπια.

Ματίνα και Σταύρος

Κρυμμένη στα γραφικά δρομάκια του Κόρωνου, ορεινό κεφαλοχώρι χτισμένο στο φρύδι φαραγγιού, η Ταβέρνα της Ματίνας όπως είναι γνωστή, απλώνει τραπεζάκια γύρω από την πέτρινη βρύση, κάτω από την κληματαριά. Στην κουζίνα μαγειρεύει η ίδια με υλικά που προέρχονται από τη φάρμα τους και τα δικά τους ζώα και στην ψησταριά, τα βράδια, ψήνει ο σύζυγός της. Τα φαγητά αλλάζουν καθημερινά, ανάλογα με τα διαθέσιμα υλικά. Δοκιμάστε κουνέλι κρασάτο, κατσικάκι κοκκινιστό, αν πετύχετε γαρδούμια, όλα τα κηπευτικά και τα δικά τους τυριά, όπως η γλυκιά μυζήθρα και το κεφαλοτύρι.

Στη Σύρο

Avant Garden

Στην ατμοσφαιρική εσωτερική αυλή του πέτρινου αρχοντικού του 1830, απέναντι από το θέατρο Απόλλων, ο σεφ-ιδιοκτήτης του Avant Garden Κωνσταντίνος Μπουραντάς σερβίρει μια φίνα, προσωπική κουζίνα με σύνθετα πιάτα, όπου τα εξαιρετικά υλικά, η ισορροπία και η άψογη τεχνική υπηρετούν τη νοστιμιά. Αρκετές αναφορές σε ελληνικές γεύσεις και χρήση πολλών τοπικών προϊόντων χωρίς να λείπουν τα διεθνή στοιχεία, σ’ ένα μενού που αλλάζει ακολουθώντας τις εποχές και τη δημιουργικότητα του σεφ. Προσεγμένη λίστα κρασιών και κοκτέιλ από το κομψό μπαρ, στον ίδιο πανέμορφο χώρο.

Ηλιοβασίλεμα

Στυλάτη σάλα στα λευκά και τραπέζια κάτω από πέργκολα, σε μικρή απόσταση από την παραλία του Γαλησσά. Εστιατόριο-προορισμός το Ηλιοβασίλεμα, με τον σεφ-πατρόν Κώστα Μπουγιούρη να αναδεικνύει τις γεύσεις με άριστη πρώτη ύλη και ευρηματικούς συνδυασμούς, ισορροπώντας την παράδοση με τη σύγχρονη ματιά. Θαλασσινά ημέρας από το νησί, κρεατικά και λαχανικά από κυκλαδίτες παραγωγούς. 

Αλλού Γυαλού

Με τραπέζια πάνω στο κύμα στο ψαροχώρι Κίνι και θέα στο γραφικό λιμανάκι, το εστιατόριο της Λίνας Φουρνιστάκη είναι κλασικός προορισμός για ψάρι και θαλασσινά, χωρίς να λείπουν από το πλούσιο μενού και προτάσεις μαγειρευτών και κρεατικών. Μεγάλη ποικιλία ορεκτικών, ψάρια καρπάτσιο και ταρτάρ, πάστες θαλασσινών, ψάρια μαγειρευτά σε κλασικά και σύγχρονα πιάτα. Φιλέτο σφυρίδας με σπανάκι και βελουτέ μάραθου, μπλε καβούρι ταρτάρ, γιουβέτσι κωλοχτύπας, ψάρια ημέρας με το κιλό. Προσεγμένη λίστα κρασιών.

Στην 'Ιο

Grandma's

Η σύγχρονη ελληνική κουζίνα στο Grandma’s στο καλύτερο εστιατόριο του νησιού, είναι εκλεπτυσμένη δημιουργική και άψογη τεχνικά. Κομψή βεράντα με arty αισθητική και ανοιχτή θέα πάνω στο φωτισμένο λιμάνι, στιβαρό σέρβις , ατμόσφαιρα διακοπών και beautiful people. Το fine dinning menu σύγχρονης ελληνικής κουζίνας επιμελημένο από τον βραβευμένο και δημοφιλή σεφ Σωτήρη Ευαγγέλου και τον πολύ καλό σεφ Θοδωρή Κυριακίδη εκτελείται από τον Θοδωρή με ακρίβεια, κέφι και υψηλή τεχνική.

Ιθaka

Το αγαπημένο γκουρμέ στέκι πάνω στον παραλιακό δρόμο του λιμανιού συνεχίζει να έχει πιστούς φίλους δημιουργώντας μια σύγχρονη ελληνική κουζίνα βασισμένη στο ψάρι. Ο Ντένη και ο Χάρη ιδιοκτήτες και σεφ συνεχίζουν την καλή τους δουλειά, δημιουργώντας πιάτα σαν το γιουβετσάκι με γαρίδες και καλαμάρι, την εξαιρετική αποδομημένη σπανακόπιτά τους και τον κλασικό μπακαλιάρο σκορδαλιά με βλήτα.

Ches

Art νεορουστίκ ύφος για το εστιατόριο Ches του Calilo, που σου δίνει την αίσθηση μιας "φωλιάς" στο πλάτωμα του βράχου και ίπταται στην κυριολεξία πάνω από την παραλία του Παππά. Το concept του μενού δημιουργημένο από τον βραβευμένο σεφ Αλέξανδρο Τσιοτίνη σε εκτέλεση του Σπύρου Τζίλη είναι έξυπνο φρέσκο και πρωτότυπο. Ο Τσιοτίνης παρουσιάζει επτά πιάτα από επτά κυκλαδονήσια ταξιδεύοντας μας σε Μύκονο, Σαντορίνη, Σέριφο, Τζιά, Ανδρο, Τήνο, και Ίο με αυθεντικές πρώτες ύλες από κάθε νησί και σύγχρονη προσέγγιση στις μείξεις του και στις εκτελέσεις του.

Pathos

Μέσα στο εντυπωσιακό κλαμπ Pathos η βεράντα του εστιατορίου είναι ανοιχτή με θέα θάλασσα, άνετη, κομψή και ιδιαίτερη. Μεταμοντέρνο σκηνικό, ανοιχτό στο απέραντο γαλάζιο με γλυπτά , πέτρα ξύλο και arty σιδηροκατασκευές. Ο έμπειρος στη γιαπωνέζικη κουζίνα σεφ Τάκης Σοφόπουλος δουλεύει με πολύ καλές πρώτες ύλες δημιουργώντας κρύα και ζεστή γιαπωνέζικη κουζίνα. Σωστές κοπές ψαριών, πολύ καλή τεχνική, ενδιαφέροντες και πρωτότυποι συνδυασμού υλικών.

Στην Ηρακλειά

Αρακλειά

Ένα μοναδικό εστιατόριο-προορισμός στις Κυκλάδες, σε αυτό το νησί της άγονης γραμμής στην Πολυνησία του κεντρικού Αιγαίου, όπου ο Γιάννης Γαβαλάς τελειοποιεί τεχνικά την αίσθηση της οικειότητας. Παρουσιάζει μια υποδειγματική νεο-παραδοσιακή κουζίνα στην οποία ξεχωρίζουν πιάτα όπως το ντόπιο κατσικάκι με ρύζι, συκωταριά και μάραθο, το καλαμάρι σχάρας γεμιστό με σπανακόρυζο και κρέμα ταραμά και η τριλογία συριανού λουκουμιού με κραμπλ από μελετίνι Σαντορίνης.

Στο Κουφονήσι

ΛαSkα

Αυλή στα λευκά σε χαλαρό κυκλαδίτικο σικ, με θέα στη θάλασσα και την Κέρο ακριβώς απέναντι. Ο σεφ Σήφης Μανουσέλης χρησιμοποιεί τοπικά προϊόντα και εξελίσσει με τον τρόπο του παραδοσιακές συνταγές, όπως το ψάρι σαβόρο ή ο λαχανοντολμάς από μοσχαρίσιο ταρτάρ, χωρίς να λείπουν από το μενού του δημιουργικά πιάτα με ασιατικές πινελιές. Ντόπιο κατσίκι από την Κέρο αργοψημένο με σπαστές πατάτες, πράσινη σκορδαλιά, ριζότο καλαμάρι με ελληνικά βότανα, ψάρι στιφάδο και επιδόρπιο "ελληνικός καφές”. Προσεγμένη λίστα κρασιών.

Καπετάν-Νικόλας

Ψαροταβέρνα με ιστορία, με μεγάλη αυλή και θέα στο λιμανάκι με τον μύλο. Η παράδοση που κρατάει από τον ψαρά παππού καπετάν Νικόλα είναι σήμερα οικογενειακή υπόθεση, με ατού το φρέσκο και καλοψημένο ψάρι, ενώ στην κουζίνα ετοιμάζουν καθημερινά μια σειρά παραδοσιακών ορεκτικών, μαγειρευτών και ζυμαρικών με θαλασσινά. Δοκιμάστε χταπόδι τηγανητό, σαλατούρι με σαλάχι και διαλέξτε ψάρι από την ψαριά της ημέρας, που θα σας το ψήνει μαστόρικα ο εγγονός Νικόλας.

Στη Φολέγανδρο

Orizon

Στο ολοκαίνουργιο ξενοδοχείο της Φολεγάνδρου, ονόματι "Gundari", συνεχίζει το ταξίδι του στα νησιά μετά τη Σαντορίνη και την Κεφαλονιά ο Λευτέρης Λαζάρου. Σε αυτή την πανέμορφη μονάδα φιλοξενίας που έχει σαν μότο της το "Raw Luxury" υλοποιημένο με γήινα χρώματα και υλικά, ο εμβληματικός σεφ φιλοδοξεί να παρουσιάσει στο εστιατόριο "Orizon" που βλέπει ειδυλιακά ηλιοβασιλέματα, σπεσιαλιτέ που εκφράζουν την ελληνική θαλασσινή γαστρονομία του "Βαρούλκου" και να προσθέσει κλασσικά ελληνικά μαγειρευτά με κρέας.

Στη Ρόδο

César Meze Bar

Ρομαντική ταράτσα κάτω από την Ακρόπολη της Λίνδου, με θέα σε όλo τον οικισμό. Ο σεφ Σταύρος Κουστένης προσφέρει μια σύγχρονη όψη της ελληνικής κουζίνας, όπου μοντέρνες τεχνικές, ευρηματικοί συνδυασμοί και αναφορές σε τοπικά εδέσματα, δίνουν παιχνιδιάρικη νοστιμιά σε ένα concept που συστήνει τη σύγχρονη έννοια του μεζέ στους πολυπληθείς διεθνείς επισκέπτες, αλλά και ανοίγει νέους ορίζοντες για τους Έλληνες θαμώνες. 

Παράγκα

Με βάση τη ροδίτικη ορεινή παράδοση για μαγειρικό του οδηγό, το "μαγειροτεχνείο" του Γιάννη Ευθυμίου έχει κάνει το απόμακρο χωριό του Απόλλωνα, στο υψόμετρο των 300ων μέτρων, ένα σταθερό σημείο συνάντησης των καλοφαγάδων του νησιού, με διεθνές κοινό να συγκεντρώνεται εδώ καθημερινά για να γνωρίσει τη γεύση του ροδίτικου ξυλόφουρνου, με εκλεκτά κρέατα σε μαστόρικα παραδοσιακά μαγειρέματα. Η λίστα κρασιών που εστιάζει αποκλειστικά στο ροδίτικο αμπελώνα, συμπληρώνει την εμπειρία, με τις ετικέτες να είναι διαθέσιμες και για takeaway σε τιμή κάβας. 

Noble Gourmet

Ο Ροδίτης σεφ Γιώργος Τρουμούχης, μαζί με τον Σπύρο Κουγιό, επιχειρούν μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα fine επανασύσταση της ροδιακής μαγειρικής παράδοσης, δοσμένη μέσα από πιάτα με τεχνική, φαντασία και εξαιρετικές πρώτες ύλες. Η κοσμοπολίτικη βεράντα του Elysium με την εκπληκτική θέα στην πλαζ της Καλλιθέας, εξελίσσεται σε ιδανικό τερέν για μία τέτοια εμπειρία.

Hellas

Παρά την άκρως παραδοσιακή εικόνα της δροσερής πλακόστρωτης αυλής του, το εστιατόριο του νεαρού σεφ-πατρόν Κυριάκου Ιακωβίδη, με τη θητεία στις κουζίνες του πολυβραβευμένου Έκτορα Μποτρίνι και τη νικήτρια του TopChef 2022, Ειρήνη Γιωργουδιού πλάι του, παρουσιάζει μια άκρως εκσυγχρονισμένη εκδοχή της ροδίτικης κουζίνας, που μετασχηματίζει τις γευστικές θύμησες της περιοχής σε πιάτα αξιώσεων. Winelist με προσεγμένες ελληνικές ετικέτες και επιλογές από τον ροδίτικο αμπελώνα. 

Μαυρίκος

Τα αδέρφια Μιχάλης και Δημήτρης Μαυρίκος συνεχίζουν την οικογενειακή παράδοση σε ένα από τα πιο εμβληματικά γευστικά τοπόσημα όχι μόνο της Ρόδου αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας, που σερβίρει από το 1933. Στην είσοδο της Λίνδου και στη βοτσαλωτή αυλή με τη λυτρωτική σκιά, θα γευθείς μία κουζίνα που πατά στιβαρά στην παράδοση αλλά δε διστάζει να προχωρήσει μερικά βήματα πιο μακριά. Θαυμάσιες ψαρομακαρονάδες και βουτυρένια κοιλιά τόνου στη σχάρα δεν περνούν ποτέ απαρατήρητα.

Διαβάστε Επίσης

Ταβέρνα Ηλίας

Στην πετρόχτιστη, δροσερή αυλή αλλά και στη ρουστίκ σάλα, στο χωριό του Έμπωνα, ο ιδιοκτήτης και ψήστης Ηλίας Κωνσταντάκης μαζί με τη σύζυγό του Ζαφειρία Πιπέρη φιλεύουν με παραδοσιακή νοστιμιά τον επισκέπτη, ποντάροντας σε αυθεντικές συνταγές της κουζίνας του νησιού. Τσούκα με μοσχαράκι κοκκινιστό και πλιγούρι, λαμπριώτης χτιστός με κατσικάκι και ελιά στιφάδο περικαφτή παραμένουν διαχρονικά φαβορί.

Το Λημέρι του Ληστή

Με περισσότερα από 15 χρόνια ζωής και έναν θηριώδη ημιαιωνόβιο φίκο καταμεσής της γραφικής αυλής του, ως σήμα κατατεθέν πλάι στο εκκλησάκι του 16ου αιώνα, η κλασική αυτή ταβέρνα της ορεινής νότιας Ρόδου αποτελεί σημείο αναφοράς της γευστικής καθαρότητας του νησιού, με πιάτα που κρατούν ατόφιο το ρουστίκ χαρακτήρα τους, κι αφήνουν την πρώτη ύλη και το μαγειρικό ένστικτο των Σάββα και Κατερίνας Παπασάββα να κάνουν όλη τη δουλειά, δημιουργώντας γευστικές αναμνήσεις που διαρκούν. Δοκιμάστε:γιαπράκια, μελιτζανοσαλάτα, κατσικάκι κοκκινιστό με πατάτες, αρνάκι κλέφτικο, και κότσι χοιρινό με σάλτσα κρασιού και πλιγούρι.

Στη Λέρο

Mylos By The Sea

Ο Γιώργος Κουτσουνάρης και ο αδερφός του και σεφ, Μάριος, έχουν οδηγήσει την παλιά οικογενειακή τους ταβέρνα σε sui generis μονοπάτια σιτεύοντας μεγάλα και μικρότερα ψάρια σε ειδικά ψυγεία και οδηγώντας τις γεύσεις της θάλασσας σε μεγάλα βάθος. Μοναδικό σκηνικό δίπλα σ έναν ανεμόμυλο που βρίσκεται μέσα στη θάλασσα(!), εξαιρετική κάβα, και μεγάλη συλλογή πούρων. Κορυφαία: Σασίμι τόνου, καρμπονάρα καλαμαριού, κόκκινη γαρίδα καρπάτσιο.

Στην Κω

Broadway

Σε μικρή απόσταση από το λιμάνι και την παλιά πόλη της Κω, οι Γιάννης και Μάνος Παπακωνσταντίνου βάζουν το ιστορικό γευστικό σποτ του νησιού σε φρέσκια γευστική τροχιά. Στην κουζίνα, ο σεφ Γιάννης επενδύει σε καλή πρώτη ύλη από την τοπική αγορά και ντόπιους προμηθευτές, μετατρέποντας τις σε πιάτα που πατούν σε διάφορα τερέν της ελληνικής δημιουργίας. 

Cuvée

Η έξοχη σάλα και η ρομαντική βεράντα συνθέτουν το ιδανικό τερέν, για να αναλύσει τη γευστική του πρόταση ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Κω. Ο Γκίκας Ξενάκης είναι αυτός που καθοδηγεί με την εμπειρία μία κουζίνα με σύγχρονη άποψη και αντίληψη ελληνικού fusion. 

The Gelsomino Restaurant

Η θαλασσινή αύρα και η εκλεπτυσμένη α λα Côte d'Azur αισθητική λειτουργούν ως το ιδανικότερο amuse- bouche για το εστιατόριο του ξενοδοχείου Albergo Gelsomino, που απλώνει τα τραπέζια του σε έναν κομψό χώρο ακριβώς μπροστά από το κύμα. Ο πολυβραβευμένος Γκίκας Ξενάκη επιμελείται ένα σύγχρονο μενού με αρκετές νότες ελληνικότητας και ο σεφ Δήμος Πίτσης το εκτελεί με ακρίβεια. 

Mazi Mas by Theros

Ρομαντική και αριστοκρατική αύρα εποχής με ατμόσφαιρα Κυανής Ακτής στον άνετο χώρο του Theros All Suite Hotel. Το μενού επιμελείται ο βραβευμένος σεφ Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος με σεφ τον Χαράλαμπο Ρεΐση, με έντονη ελληνικότητα και εκλεκτή πρώτη ύλη.

Thyme

Το εντυπωσιακό 5* KOIA Resort καταλαμβάνει προνομιακή θέση σε έναν λόφο του Αγίου Φωκά και χαρίζει μοναδική θέα, μαζί με όλες τις υπόλοιπες ανέσεις του. Το όμορφα διαμορφωμένο εστιατόριό του, Thyme, αντλεί έμπνευση από τη γαστρονομία της Κωκαι της Μεσογείου, καθώς και από τα φυτά του Ιπποκράτη. Ο βραβευμένος Γιάννης Παρίκος στήνει ένα σύγχρονο μενού, τα πιάτα του οποίου φροντίζει ο Σάββας Λυκίδης. 

Peruzzi

Τους υποβλητικούς στιλιστικούς ρυθμούς του high-end ξενοδοχείου Diamond Deluxe ακολουθεί και το εστιατόριο Peruzzi, που σερβίρει τόσο στην άνετη σάλα του όσο και σε μία απλόχωρη βεράντα με φόντο τις ακτές του Αιγαίου. Ο executive chef Βαλάντης Χρυσάκης καταθέτει τη δική του οπτική για τη μοντέρνα ελληνική κουζίνα.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, υπό την ηγεσία του Γιώργου Χατζημάρκου, έχει αναδείξει τη γαστρονομία και τον γαστρονομικό τουρισμό στις προτεραιότητές της, υλοποιώντας εκατοντάδες γαστρονομικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ, έχοντας επιτύχει να είναι η πρώτη ελληνική Περιφέρεια που κέρδισε τον τίτλο της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019, βοηθώντας παραγωγούς και προϊόντα των νησιών του Νοτίου Αιγαίου να ταξιδεύουν και να συμμετέχουν στις εκθέσεις τροφίμων και ποτών της Ελλάδας και του εξωτερικού, ενώ η ίδρυση της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Νοτίου Αιγαίου τροχοδρόμησε την ανάδειξη του πρωτογενούς τομέα και την κατοχύρωση και προστασία των προϊόντων των νησιών. Παράλληλα, στηρίζει για μια ακόμη χρονιά το θεσμό των Χρυσών Σκούφων και των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας, όπου τα εστιατόρια του Νοτίου Αιγαίου πρωτοστατούν σταθερά. 

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Γεύση υπό σκιάν: 20 ταβέρνες με αυλή στην Αθήνα

Ιστορικές και νεότερες, κλασικές και μοντέρνες, όλες εκείνες οι προτάσεις που υπηρετούν το δίπολο δροσιά-νοστιμιά.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
26/07/2024

Κάν’το όπως η Ρόδος! Τα εστιατόρια και οι ταβέρνες που κατάφεραν να κάνουν το νησί προορισμό για τοπική κουζίνα

Το Νησί των Ιπποτών ούτε ντρέπεται ούτε ξεχνά την απολύτως ξεχωριστή τοπική του κουζίνα, φροντίζοντας να την προβάλλει συστηματικά και παντού από την πιο κλασική ως την πιο φίνα και εκλεπτυσμένη εκδοχή της. Είθε κάποτε αυτή η τάση να αποτελεί τον κανόνα και όχι την εξαίρεση.

Στις ταβέρνες της Μυκόνου που τρώνε και ντόπιοι και επισκέπτες - κι όμως υπάρχουν!

Ναι, έχει κι από αυτές το νησί των Ανέμων. Και μάλιστα, κάποιες αρκετά αξιόλογες.

"Belle Amie": Για belle vie στο Πασαλιμάνι

Ατμοσφαιρικό και ιστορικό, με τη ρετρό γοητεία του να φέρνει στο προσκήνιο την πυκνή αστική του παράδοση, το σημείο αναφοράς του Πειραιά στρέφει πλώρη για νέες κατακτήσεις, με ζωηρή ενέργεια στη βεράντα και την πλατεία του, αλλά και κουζίνα που δίνει διαφορετική γεύση στην έννοια του all day.

Σε μία νόστιμη γειτονιά της Σύρου

Δύο σποτ που αξίζουν της προσοχής σου, στην αρχοντικότερη των Κυκλάδων.

Ο Νίκος Ρούσσος δίνει γεύση στο 'InterContinental Crete'

Ο πολυβραβευμένος σεφ επιμελείται τα μενού στα δύο εστιατόρια του νέου ξενοδοχείου, την ίδια στιγμή που ο κορυφαίος bartender Ηλίας Στεργιόπουλος μεριμνά για όσα μπαίνουν στα ποτήρια.

Αφιέρωμα: Η γαστρονομία της καλοκαιρινής Ελλάδας | Εστιατόρια και ταβέρνες που δεν χάνουμε στις διακοπές

Το φαγητό είναι από τα κλειδιά των πετυχημένων διακοπών. Πριν ξεκινήσετε για τα νησιά και τις παραλίες δείτε το μεγάλο μας αφιέρωμα στα εστιατόρια και τις ταβέρνες του καλοκαιριού που δεν πρέπει να χάσετε.