"Λακάνη": Με "Αστικό φαγοπωλείο" επιστρέφει ο βραβευμένος σεφ Δημήτρης Κονταράτος στη Ρόδο

Η «Λακάνη», που θα σερβίρει τη ροδίτικη παράδοση υπό δημιουργικό πρίσμα σε μοντέρνο χώρο στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, θα είναι το solo βήμα του σεφ μετά από μακρά θητεία ως executive chef των ξενοδοχείων της «Blu Collection», με σειρά βραβείων για τη δουλειά του στο εστιατόριο «Five Senses».

Λακάνη εστιατόριο Ρόδος σεφ Δημήτρης Κονταράτος

Ένα αστικό φαγοπωλείο στο κέντρο της πόλης της Ρόδου. Έτσι περιγράφει τη "Λακάνη" (Αλεξάνδρου Διάκου, 2241027033) το νέο του εγχείρημα ο πολυβραβευμένος σεφ Δημήτρης Κονταράτος, που μετά από σειρά Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας για τη δουλειά του στο εστιατόριο "Five Senses" του "Lindos Blu" (και μακρά θητεία ως executive chef των ξενοδοχείων της "Blu collection"), κάνει φέτος το πρώτο solo βήμα του.

"Με αφοσίωση στο πολυτιμότερα αγαθό σε μία συνταγή, που είναι ο σεβασμός στη γεύση, θα επιχειρήσουμε να αναδύονται από τα πιάτα μας πλούσιες μνήμες, ακόρεστες γεύσεις και ατέλειωτες οσμές", εξηγεί στο "αθηνόραμα" ο σεφ, μιλώντας για τη νέα μαγειρική του έδρα, που θα συστηθεί στην πόλη (και τους πολυάριθμους επισκέπτες της) ως ένα μαγειρείο με εναλλασσόμενο μενού, βασισμένο στη γευστική δύναμη των εκλεκτών πρώτων υλών της εποχής, με μια διάθεση δημιουργικού πειραματισμού.

Λακάνη εστιατόριο Ρόδος σεφ Δημήτρης Κονταράτος

Έτσι, πιάτα όπως το στιφάδο με σουτζούκι και πλιγούρι, τα λόπαδα με τσιροσαλάτα και αρωματικά, ή το προζυμένιο ψωμί με κρέμα από καπνιστές πιπεριές και ανακάρδια, θα απλώνονται καθημερινά στη βιτρίνα του, ενώ διακοσμητικές πινελιές όπως το χαλί από βότσαλα "χοχλάκια", τα πήλινα κρεμαστά φωτιστικά και παραδοσιακές καρέκλες από το χωριό της Έμπωνας, θα υπογραμμίζουν έτη περαιτέρω το στίγμα εντοπιότητας που θα διατρέχει το σύνολο της εστιατορικής εμπειρίας της "Λακάνης".

"Στην ταχυφάγο κι επι ποδός εποχή μας, έχουμε ανάγκη για σωστό και ισορροπημένο φαγητό, που δεν είναι και άλλο από το ελληνικό σπιτικό φαγητό: αυτό προσπαθούμε να προσεγγίσουμε μέσα από τη ‘Λακάνη’, το Μαγειρικό Τεχνουργείο μας, με μια διάθεση δημιουργική που όμως δεν θα κλονίζει ή αλλοιώνει τον κύριο και βασικό χαρακτήρα των πιάτων", καταλήγει ο σεφ, κι ανυπομονούμε να δοκιμάσουμε.

Διαβάστε Επίσης

*Η "Λακάνη" είναι γιορτινή συνταγή της νότιας Ρόδου (παραδοσιακά φτιάχνεται ανήμερα των Αγίων Αποστόλων), που αντλεί το όνομά της από την κεραμική γάστρα στην οποία μαγειρεύεται. Κατσίκι, λαχανικά, ντομάτα, τραχανάς και ρεβύθια, μαγειρεύονται σε ξυλόφουρνο για 24 ώρες, με το σκεύος σφραγίζεται με ζύμη πλεγμένη και στολισμένη με αστεροειδή γλυκάνισο, η οποία αφαιρείται και τρώγεται με τη σάλτσα του φαγητού, που σερβίρεται με γιαούρτι και φέτα. Είναι επίσης και το πιάτο που εκμοντέρνισε ο μαθητής του σεφ Κονταράτου, Ανδρέας Δερμάτης, για να κατακτήσει τη 2η θέση του διαγωνισμού European Young Chef Award 2021

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'Spit Jack' και την Κυριακή στο Golden Hall

Οι Κυριακές αποκτούν γεύση μέσα από την εμπειρία του Spit Jack στο Golden Hall.

ΓΡΑΦΕΙ: ΡΕΓΓΙΝΑ ΦΙΛΟΓΛΟΥ
01/11/2025

Η Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου στα εστιατόρια της Αθήνας

Μερικές προτάσεις για να την περάσεις φίνα, στη γιορτή του ελληνικού Νεμπιόλο.

Στη Δροσιά για ένα ιταλικό εστιατόριο-έκπληξη

Χειροποίητα ζυμάρια, ιταλική φινέτσα και σπιτική θέρμη σε περιμένουν στο Amici Miei Cucina Italiana.

Αορίτης

Συστήθηκε ως κρητική ταβέρνα, μα πολύ γρήγορα ο Αορίτης άνοιξε το μαγειρικό του φάσμα για να συμπεριλάβει όλη την Ελλάδα, σερβίροντας πια τη γεύση της παράδοσης σε ευθύβολες, προσεγμένες εκδοχές, με πρωταγωνίστρια την πρώτη ύλη και υπερατού πιάτα όπως το αντικριστό και τα παϊδάκια του.

Ένα κορυφαίο εστιατόριο της Καλαμάτας, για ένα βράδυ στην Αθήνα

Στις 7 Νοεμβρίου, το Symposio at Ark σηκώνει αυλαία με το εστιατόριο "Βερσαλλίες" και τη συναρπαστική κουζίνα του Γιάννη Κούμανη, δεινού τροφοσυλλέκτη και λάτρη της γνήσιας και σπάνιας τοπικής πρώτης ύλης.

Λένε πως αυτό είναι το πιο lifestyle brunch της Αθήνας

Γεύση, στυλ και θέα στη θάλασσα, σε ένα από τα πιο προνομιακά μπαλκόνια της Αθηναϊκής Ριβιέρας.

Το ζυμαρένιο μυστικό της Πετρούπολης

Στο outsider των δυτικών προαστίων, υπάρχει ένα γουστόζικο στέκι που τοποθετεί την πίτσα στο επίκεντρο του γευστικού ενδιαφέροντος.