Η πιο φρέσκια φουρνιά της αθηναϊκής γεύσης

Από wine bars-σουξέ και meta burgerάδικα μέχρι νεομαγειρεία και λαχταριστά new age bakeries.

Νέα εστιατόρια και μπαρ που άνοιξαν στην Αθήνα τους πρώτους μήνες του 2024

Σχεδόν αθόρυβα -ή όχι και τόσο αθόρυβα- αλλά πάντοτε διαρκώς η αθηναϊκή σκηνή φροντίζει να εμπλουτίζεται με ολοκαίνουρια μέρη που έχουν κάτι να πουν. Νέα μπαρ, νέα εστιατόρια και νέα λοιπά σποτ που κάνουν εδώ και λίγες εβδομάδες νοστιμότερη τη ζωή μας λοιπόν. Σαν τα παρακάτω.

'World X11'

Ένα μπεργκεράδικο που λειτουργεί στη λογική του ΑΤΜ: Σκανάρεις QR code με το smartphone σου, παραγγέλνεις και πληρώνεις ανέπαφα, παραλαμβάνεις smash burger. 4 επιλογές σε μπιφτεκόψωμο, τηγανητές πατάτες, αναψυκτικά και μπύρα συνθέτουν το λιτό μενού για αυτό το πρωτότυπο κόνσεπτ, που φέρει τη σφραγίδα του Βασίλη Στεφανάκη ('Lost Athens').

'Manu'

O σεφ-πατρόν Απόλλωνας Κοκκίνης, έχοντας αρκετά σημαντική εμπειρία στον χώρο της εστίασης τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό, αποφάσισε να δημιουργήσει το πρώτο του εστιατόριο, στην ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα γαστρονομικά γειτονιά του Κεραμεικού.

Manu

Σε έναν όμορφο χώρο στις αποχρώσεις του μπλε, το 'Manu' κάνει ξεκάθαρο focus στο ψάρι (πιο συγκεκριμένα, στο άγριο ψάρι), που καθημερινά καταφθάνει εξαιρετικά φρέσκο. Παράλληλα, υποστηρίζεται πλήρως η zero waste φιλοσοφία και γίνεται σοβαρή επένδυση στην εποχικότητα, με τα πάντα εδώ να προέρχονται από μικρούς παραγωγούς. 

'Ateno'

To "Ateno" -με την υπογραφή των Σπύρου και Βαγγέλη Λιάκου- έρχεται να προστεθεί στο κέντρο της πόλης και την οδό Αιόλου και σηματοδοτεί την επιστροφή του Νίκου Καραθάνου στα της αθηναϊκής γεύσης τεκταινόμενα. Πρόκειται για ένα ελληνικό deli, με ξεχωριστά ντόπια προϊόντα στα ράφια και ετικέτες του γηγενή αμπελώνα στην κάβα του. Ταυτόχρονα, είναι και εστιατόριο που η κάρτα του βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα προϊόντα που  πωλούνται σε αυτό. Ένα μπακάλικο όπου η επιλογή των προϊόντων προς διάθεση είναι η επιλογή που θα έκανε ένας μάγειρας. 

'Fysika by Dough'

Μικρό και άνετο wine bar σε έναν feelgood, πολύχρωμο χώρο στο Κουκάκι, το 'Fysika by Dough' είναι μία ακόμη νόστιμη ενέργεια από την ομάδα των 'Tarantino Burgers' και 'Pizza Dough'. Focus στα φυσικά κρασιά, με μια περιεκτική λίστα. Πλαισιώνεις με ναπολιτάνικη πίτσα από ζυμάρι 48ωρης ωρίμανσης.

'Iama'

Ένα μοντέρνο μεζεδοπωλείο στο Παλαιό Φάληρο είναι η νέα προσθήκη στην εστιατορική γκάμα του Ομίλου Βουλγαράκη. Μετρά μόλις λίγες ημέρες ζωής, στη γωνία της Αγίου Αλεξάνδρου με την Αφροδίτης.

'Iama', ένα ολόφρεσκο μοντέρνο μεζεδοπωλείο στο Παλαιό Φάληρο

Τα πιάτα του βασίζονται σε πρώτες ύλες με ελληνική πιστοποιημένη προέλευση. Όλα τα γευστικά φαβορί που συναντάς σε ένα μεζεδοπωλείο έχουν θέση στο μενού του, φροντισμένα και κλασικά, αλλά δίπλα σε αυτά βρίσκει κανείς και προτάσεις έξω από τα συνηθισμένα.

'Goldie'

Από τις πιο πρόσφατες αφίξεις στον εστιατορικό χάρτη της Αθήνας, καθώς μετρά περίπου έναν μήνα ζωής, αυτό το ανοιχτόκαρδο στέκι στα Ιλίσια φέρει την υπογραφή της Χρύσας Γερακοπούλου (που ίσως γνωρίζεις από "Λινού Σουμπάση και Σία" ή "Annie’s Fine Cooking"). Η κουζίνα του πατά στις σταθερές του κλασικού μαγειρείου με κάποια απροσδόκητα twists. Plus, πώς εδώ γίνονται μαθήματα μαγειρικής κάθε Σάββατο.

'Casta Diva'

Ένα ολόφρεσκο ψαροφαγικό σποτ από την ομάδα του συριανού "Αλλού Γυαλού", που δένει στην Μηλιώνη και φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τα easygoing γευστικά δρώμενα του Κολωνακίου. Στην κουζίνα, ο σεφ Άκης Σουλτάνης καλύπτει με τις δημιουργίες ένα ευρύ φάσμα του βυθού και του αφρού.

'Polpo'

Polpo 2024

Η οικογένεια του Νίκου Κατσικάκη, που προμηθεύει κορυφαία εστιατόρια της Ελλάδας με θαλασσινά εδώ και 20 χρόνια, απέκτησε τη δική της ιωδιούχα γωνιά. Σπουδαία καλούδια -από κόκκινες γαρίδες και καραβίδες μέχρι αστακούς και κολοχτύπες- αλλά και ψάρια πρώτης διαλογής γίνονται ο καμβάς μιας value for money πρότασης απλής αλλά ουσιαστικής ψαροφαγίας, σε κλειστή βεράντα ακριβώς απέναντι απ' τη Λαχαναγορά του Ρέντη.

'Επτά Μάρτυρες'

Ένα από τα πιο πρόσφατα χιτ του αθηναϊκού γίγνεσθαι είναι αυτό το wine bar με τον ψηλοτάβανο χώρο, το χαλαρό attitude και τη μεγάλη μπάρα, το οποίο είναι σχεδόν πάντοτε γεμάτο. Ο Bradley Tomlinson επιμελείται μία λίστα με περισσότερες από 150 προτάσεις στην οποία υπερισχύει οριακά ο ελληνικός αμπελώνας.

Το νέο wine bar Επτά Μάρτυρες στο Νέο Κόσμο 9
© Λεωνίδας Τούμπανος

Καθημερινά, βρίσκεις 10+ by the glass επιλογές. Στην κουζίνα, ο Σεραφείμ Αθανασίου επιμελείται μια γαστρονομική προσέγγιση κάπου ανάμεσα στο συνοικιακό μεζεδοπωλείο, το γαλλικό μπιστρό και του (εκτός έδρας) βολιώτικου τσιπουράδικου, με μικρά πιάτα που ποντάρουν στη φρέσκια πρώτη ύλη. 

'Στις 5 Γύρες'

Το τσιπουράδικο 'Στις 5 Γύρες' στην Αγία Παρασκευή

Η ομάδα πίσω από τα εστιατόρια "Τα Ρωμανάκια" και "Figo Pasta-bar" αποφάσισε επενδύει στο τρίπτυχο χαλαρή διάθεση/θαλασσινοί μεζέδες/τσίπουρο και αποτέλεσμα αυτού είναι το ολόφρεσκο -σε στυλ βολιώτικου τσιπουράδικου- "Στις 5 Γύρες" που έκανε ντεμπούτο στην Αγία Παρασκευή πριν από περίπου έναν μήνα.

'Ham on Rye'

Το πιο φρέσκο μπαρ των Εξαρχείων τοποθετείται στην underground οδό Κλεισόβης και στεγάζεται σε έναν φροντισμένο και με προσωπικότητα χώρο που φέρει την αρχιτεκτονική ματιά του Στέφανου Ψυλλάκη. Ο Μάρκος Πρίφτης εμπνέεται από το ομώνυμο έργο του Charles Bukowski και δίνει τον δικό τόνο από την μπάρα. Κλασικά ποτά, ελαφρώς twisted, προσεγμένη κάβα, ιδιαίτερες μουσικές και μικρά πιατάκια για να μην πίνεις ξεροσφύρι. 

Διαβάστε Επίσης

'La Linda'

Ο νέας γενιάς φούρνος έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο πρόσφατα φαβορί των ΝΠ, με πλήθος κόσμου να δημιουργεί ουρές για τα καλούδια του. Ανάμεσα στα τελευταία συγκαταλέγονται bizcochos και empanadas, alfajor με βανίλια ή σοκολάτα, γλυκά και ψωμιά, σάντουιτς και κέικ.

'Neropistolo'

Το 'La Linda' όμως δεν είναι το μοναδικό bakery που θα βρεις σε αυτή τη λίστα. Βλέπεις, το 'Neropistolo' δε μετρά ούτε μήνα ζωής και ήδη συζητιέται. Το παιχνιδιάρικο new age bakery μόλις έκανε την εμφάνισή του στην οδό Βουλής, επενδύει σε κορυφαίας ποιότητας προϊόντα βιενουαζερί και ψωμί αργής ωρίμανσης. Must taste κρουασάν βουτύρου και σοκολάτας, εθιστικό bun με κρέμα βανίλια Μαδαγασκάρης και τόνκα και pain suisse με μαύρη μπύρα, παστράμι και κασέρι.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Περισσότερες πληροφορίες

Ham on Rye

Κλεισόβης 12, Εξάρχεια
  • Bars

Polpo

Τζoν Κένεντι 6, Αγ. Ιωάννης Ρέντης
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Manu

Μεγάλου Αλεξάνδρου 102, Κεραμεικός
  • Εστιατόρια

Goldie

Διοχάρους 35, Ιλίσια
  • Εστιατόρια

Στις 5 Γύρες - Βολιώτικο Τσιπουράδικο

Πλ. Κοραή 7, Αγ. Παρασκευή
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Επτά Μάρτυρες

Μεναίχμου 3Β, Νέος Κόσμος
  • Εστιατόρια

Iama

Αγίου Αλεξάνδρου 30 & Αφροδίτης, Παλαιό Φάληρο
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Fysika by Dough

Δημητρακοπούλου 17, Κουκάκι
  • Εστιατόρια

World X11

Αρχελάου 14, Παγκράτι
  • Εστιατόρια

Ateno Cook & Deli

Αιόλου 52 και Μιλτιάδου, κέντρο
  • Εστιατόρια

Casta Diva

Μηλιώνη 7, Κολωνάκι
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα νέα "Αστέρια" ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας

Με ολοκαίνουργιο πρόσωπο και δύο νέα εστιατόρια ετοιμάζεται να επιστρέψει κοντά μας η θρυλική χερσόνησος του αθηναϊκού καλοκαιριού.

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.