"Ham on Rye": Στα Εξάρχεια για την επόμενη σπουδαία μπάρα της Αθήνας

Στα Εξάρχεια και την οδό Κλεισόβης, ο Μάρκος Πρίφτης εμπνέεται από τον Charles Bukowski, στήνει ένα πανέμορφο σποτ που επενδύει στην ουσία των πραγμάτων και επανεξετάζει την αποστολή των μπαρ.

Το νέο μπαρ Ham on Rye στα Εξάρχεια © Λεωνίδας Τούμπανος

Πίσω στο 1982, κυκλοφορούσε το ημι-αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του αντισυμβατικού συγγραφέα και ποιητή Charles Bukowski, Ham on Rye. Σε αυτό, ένας από τους πιο ιδιότροπους δημιουργούς ever αλλά και ένας αληθινός φιλόσοφος της ζωής -ίσως και με λίγο παραπάνω κυνισμό από όσο θα έπρεπε- αντικαθιστά τον εαυτό του με τον Henry Chinaski και τον τοποθετεί χωροχρονικά στο Λος Άντζελες της Μεγάλης Ύφεσης. Όπως και προηγούμενα έργα του Bukowski, έτσι και αυτό, διαδραματίζεται στο μέρος όπου μεγάλωσε. Γραμμένο πιστά στις απαρχές του βρώμικου ρεαλισμού και του συγγραφικού μινιμαλισμού βουτά στις ανθρώπινες σχέσεις, καταδεικνύει την υποβόσκουσα επιπολαιότητα των κοινωνικών αξιών, προσεγγίζει με προσωπικό τρόπο τη σημασία του αγώνα του ενός ενάντια στους πολλούς, αποθεώνει τη μεταμορφωτική δύναμη της λογοτεχνίας και κοιτά κατάματα την απαξίωση του αμερικανικού ονείρου.

​​Το μπαρ Ham on Rye στα Εξάρχεια 15

Το μπαρ Ham on Rye στα Εξάρχεια 10

Το μπαρ Ham on Rye στα Εξάρχεια 1

Fast forward στο σήμερα και την Αθήνα, μακριά από το πεδίο δράσης του Charles Bukowski. Ο Μάρκος Πρίφτης δεν αποτελεί άγνωστη φιγούρα για όσους είναι εξοικειωμένοι με τα της μπάρας δρώμενα εντός των αστικών τειχών, καθώς επί σειρά ετών των συναντούσες στο 'CV Distiller' και για λίγο μικρότερο διάστημα στο πολύ αξιόλογο 'Grasshoppers' του Νέου Κόσμου (που δυστυχώς δεν υπάρχει πια), σαν έναν από τους καλύτερους οικοδεσπότες της πόλης.

Το μπαρ Ham on Rye στα Εξάρχεια 9

Στο μυαλό του υπήρχε για αρκετό καιρό η δημιουργία ενός ολόδικού του μπαρ, με στοιχεία του χαρακτήρα του αλλά και άλλα που ο ίδιος θα ήθελε να δει σε ένα τέτοιο. "Ήταν ένα όνειρο ζωής για μένα και δε μπορώ να σου περιγράψω πόσο χαρούμενος είμαι γι’ αυτό" αναφέρει για το "Ham on Rye".

Το μπαρ Ham on Rye στα Εξάρχεια 4

Το μπαρ Ham on Rye στα Εξάρχεια 8

Το ολοκαίνουριο σποτ που δημιούργησε στον αριθμό 12 της οδού Κλεισόβης, στα Εξάρχεια και σε ένα underground σημείο που παραπέμπει σε Βερολίνο αλλά βρίσκεται στην καρδιά της ελληνικής πρωτεύουσας, εμπνέεται από τον αγαπημένο του συγγραφέα. Στον ατμοσφαιρικό χώρο με την εξαιρετικά φιλόξενη μπάρα -που φέρει την αρχιτεκτονική ματιά του Στέφανου Ψυλλάκη- υπάρχουν μπόλικα easter eggs από το έργο του Bukowski και άλλα τόσα που χαρακτηρίζουν τον Μάρκο σαν bartender. Όλα, δίχως φανφάρες και περιττά στοιχεία αλλά προσεγμένα μέχρι και την παραμικρή τους λεπτομέρεια.

Το μπαρ Ham on Rye στα Εξάρχεια 7

To "Ham on Rye" έχει αρχικά τη φιλοσοφία ενός ιταλικού ή ισπανικού cafe, γι' αυτό άλλωστε και ξεκινά τη λειτουργία του από νωρίς το πρωί, προσφέροντας ποιοτικό καφέ και μετρημένες επιλογές σε πρωινό. Είναι όμως ένα καθαρόαιμο μπαρ, που εύκολα το διαπιστώνει κανείς όσο τα φώτα χαμηλώνουν.

Τα ποτά εδώ κάνουν focus στην ουσία των πραγμάτων με μία ενδιαφέρουσα κάβα γεμάτη ετικέτες που θα χαρακτήριζε κανείς "μία και μία", συν ελαφρώς twisted κλασικά cocktails που ποντάρουν στην καλή πρώτη ύλη, δίχως γαρνιτούρες αλλά με προσθήκη homemade ελαίων που δίνουν όλα τα στοιχεία που χρειάζονται. Must drinks Manhattan, Old Fashioned και Whisky Sour είναι μόνο μερικά από αυτά που επιβεβαιώνουν τα αμέσως προηγούμενα.

Το μπαρ Ham on Rye στα Εξάρχεια 6

​​Το μπαρ Ham on Rye στα Εξάρχεια 13

Τα πλαισιώνουν μικρά πιάτα φαγητού με τυριά και αλλαντικά, συν μία σαλάτα και ένα σάντουιτς με παστράμι (ακριβώς ό,τι χρειαζόταν για να τιμηθεί και η έτερη ερμηνεία του Ham on Rye).

Διαβάστε Επίσης

Όσο για τις μουσικές, δε γνωρίζουν περιορισμούς αλλά κάθε είδος που παίζεται έχει κοινή συνιστώσα την επένδυση στο κλασικό, την εκπομπή ερωτισμού και τη νοσταλγία. Ακριβώς δηλαδή ό,τι θα χρειαζόταν κι ο ίδιος ο Charles Bukowski για να πιει ένα ποτό εδώ. Ή και περισσότερα.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Περισσότερες πληροφορίες

Ham on Rye

Κλεισόβης 12, Εξάρχεια
  • Bars

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

WORLD OF Beer: Ετοιμάσου για 3 ημέρες γεμάτες μπίρα, μουσική και διασκέδαση!

Από τις 10 έως τις 12 Μαΐου 2024, ζήσε από κοντά τη μοναδική εμπειρία του μεγαλύτερου φεστιβάλ μπίρας στην Ελλάδα και απόλαυσε αμέτρητα είδη μπίρας από τις καλύτερες ζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

Στο 'Island' κι αυτό το καλοκαίρι

Το hot spot της αθηναϊκής Ριβιέρας επανέρχεται για μία ακόμη σεζόν.

Το 'Baba Au Rum' παραδίδει την μπάρα του στο συριανό 'Theosis'

Ένα ξεχωριστό pop-up με δύο από τα κορυφαία ελληνικά μπαρ, την Τρίτη 23 Απριλίου.

Πρώτη ματιά στο 'Walk In Athens', το νέο μπαρ της Μαυρομιχάλη

Οι δημιουργοί του 'Line Athens' (Νο 12 στα The World's 50 Best Bars 2023) παρουσιάζουν ακόμη ένα πολύ ενδιαφέρον project, που μόλις άνοιξε τις πόρτες του στα Εξάρχεια.

Στο θεατρικό σουρεάλ του "L’ Alchimiste"

Όσο δεν παίρνει sui generis και ατμοσφαιρικό, αυτό το bistrot - cocktail bar των Carattoni αλλάζει τα δεδομένα στην πλατεία Καρύτση.

Οι Fideles "φέρνουν" το καλοκαίρι στο "Bolivar"

Το ιδιαίτερα δημοφιλές ντούο της melodic techno έρχεται στα εγκαίνια του "Bolivar" σηματοδοτώντας την εκκίνηση μιας εκρηκτικής σεζόν.

Γνωρίστε περισσότερες από χίλιες μπίρες στο "World of Beer Festival"

Ένα τριήμερο φεστιβάλ στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων με άφθονη μπίρα από τις καλύτερες ζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού, μουσικές, συναυλίες, games, free beer tastings και stand up comedy show.