"Σεϋχέλλες", γεύση από τη νέα εποχή της γαστροταβέρνας του Μεταξουργείου

Με επικεφαλής Ζουρνατζή - Μαρκαδάκη – Φωτεινόγλου πλέον, η δημοφιλής γαστρο-ταβέρνα επενδύει σε ποιοτική μπιστρονομική διαδρομή.

Σεϋχέλλες © Λεωνίδας Τούμπανος

Μόλις που πρόλαβε να κλείσει μήνας από τη στιγμή που η δημοφιλής γαστρο- ταβέρνα ολοκλήρωσε την πρώτη της περίοδο και ξανάνοιξε δυναμικά στις 13 Δεκεμβρίου του 2023, ακριβώς 10 χρόνια μετά την μετατροπή της από "Μπαχάμες" (το παμπάλαιο καφενείο που υπήρχε εκεί στην πλατεία Αυδή στο Μεταξουργείο και που ακόμα παλιότερα ήταν στάβλοι του Όθωνα) σε "Σεϋχέλλες". Έγραψε ιστορία το μαγαζί σαν μεζεδοπωλείο και ψαγμένη ταβέρνα.

Σεϋχέλλες
© Λεωνίδας Τούμπανος

Στη νέα της εποχή το στίγμα δίνει η ομάδα των Κλεομένη Ζουρνατζή ("Γκαστόνε" και από τους πρώτους θαμώνες του μαγαζιού), Γιάννη Μαρκαδάκη ("Stellar Gastro Cinema") και Φώτη Φωτεινόγλου (ο πρώτος σεφ που τις άνοιξε και όταν έφυγε έφτιαξε το "ΦΙΤΑ". "Θέλουμε να κρατήσουμε τον παλλαϊκό χαρακτήρα του μαγαζιού" μου λέει ο Ζουρνατζής "και γι΄ αυτό ψάχνουμε καλά προϊόντα από μικρούς παραγωγούς σ΄ όλη την Ελλάδα. Θα αγοράσουμε 20 αρνιά λ.χ. από τη Νάξο και θα τα αξιοποιήσουμε head to tail πετυχαίνοντας καλύτερες τιμές. Μας αρέσει ένας τραχανάς; Αγοράζουμε ολόκληρη την παραγωγή του ανθρώπου, και κρατάμε τις τιμές στις 'Σεϋχέλλες' χαμηλά. Προτιμούμε επίσης το βοδινό απ’ το μοσχάρι, καλύτερη τιμή και πιο βαθιά γεύση".

Σεϋχέλλες
© Λεωνίδας Τούμπανος

Καθόμαστε να φάμε στη μπάρα μπροστά στην ανοιχτή κουζίνα, σήμα κατατεθέν του μαγαζιού, που συγκεντρώνει όλη την ενέργεια του κόσμου. Νέοι κυρίως, πολλές μεγάλες παρέες, πολλοί φοιτητές, και κάποιοι μεγαλύτεροι απ’ τα παλιά. Ωραίο ηπειρωτικό προζυμένιο ψωμί από το Betty’s bakery με homemade τυρί labhne από τριπλό στραγγιστό γιαούρτι και ελιές Καλαμών προσγειώνονται μπροστά μας και αμέσως μετά ένα βοδινό οσομπούκο με πικάντικο κονσομέ και λαχανικά, απ’ αυτά που ηρεμούν την ψυχή και κάνουν το σώμα να αναθαρρεί (restaurant δηλαδή, για να μην ξεχνάμε την ιστορία του μαγαζιού).

Σεϋχέλλες
© Λεωνίδας Τούμπανος

Στις νέας γενιάς σπεσιαλιτέ μια βουτυράτη ωμή παλαμίδα που λιώνει μελωμένη απ' το λιπάκι της στο στόμα έρχεται με ωμό κουνουπίδι κι ένα ξυνοπικάντικο ζωμό αγγουριού με jalapeno να εξιτάρει. Η χορτόπιτα μυρωδάτη με φύλλο γιουφκά να τραγανίζει περασμένο από τη σχάρα. Μου αρέσουν αυτά τα σουγάνια επειδή εκτός από τη βοδινή ουρά μαγειρεμένη με γλυκά μπαχαρικά που γεμίζει τον κρεμμυδοντολμά στη γεύση τους υπάρχει περισσή φρεσκάδα φρέσκων βοτάνων. Μόνο η ωραία ιδέα με φασόλια ελέφαντες – κυδώνια – κάστανα – κρεμμυδάκια δεν με τρέλανε, της έλειπε το δέσιμο και το μέλωμα της σύβρασης.

Σεϋχέλλες
© Λεωνίδας Τούμπανος

Πάμε τώρα στα δυσεύρετα… Ζουμερό βοδινό συκώτι σ’ ένα ιδιότυπα γλυκόξυνο με ξυδάτη πίκλα αγγουριού, και γλώσσα στη σχάρα με ξινούτσικη πολίτικη σαλάτα ως dirty post – tavern έδεσμα, και αν το θέλετε συνδυάζονται πολύ ωραία και μαζί. Μην ανησυχείτε εκεί είναι και οι εμβληματικές παπαρδέλες με γαλομυζήθρα αλλά ο homemade πλέον καβουρμάς φτιάχνεται με βοδινό και πρόβατο, και το πιάτο είναι αναβαθμισμένο. Ακόμη καλύτερο το ζυγούρι ψήνεται με λεμονοθύμαρο στη γάστρα και σερβίρεται με πεντανόστιμο ξινό τραχανά. Φινάλε μια χαρά με όμορφα σιροπιασμένο σάμαλι και απαλό παγωτό ανθόγαλα, και μοντέρνο ρυζόγαλο aldente με κανέλα και κρέμα κυδώνι.

Σεϋχέλλες
© Λεωνίδας Τούμπανος

Κεραμεικού 49 & Ακαδήμου, Μεταξουργείο, 2111834789. Τιμή: €20 - €30

Περισσότερες πληροφορίες

Σεϋχέλλες

Κεραμεικού 49 & Ακαδήμου, Μεταξουργείο
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα νέα "Αστέρια" ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας

Με ολοκαίνουργιο πρόσωπο και δύο νέα εστιατόρια ετοιμάζεται να επιστρέψει κοντά μας η θρυλική χερσόνησος του αθηναϊκού καλοκαιριού.

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.