Η Φάρμα πίσω από το "πράσινο αστέρι" Michelin του "Delta restaurant"

"Επίσημη πρώτη" παρουσίαση της Φάρμας στα Μεσόγεια, που τροφοδοτεί το εστιατόριο "Delta" και τον όμιλο Δειπνοσοφιστήριο με προϊόντα 100% οργανικής καλλιέργειας.

Φάρμα

Σε μια έκταση 32 στρεμμάτων στην περιοχή της Βραυρώνας, δυο νέοι καλλιεργητές πραγματοποίησαν το όραμά τους καλλιεργώντας τη γη όχι απλώς 100% οργανικά, αλλά σχεδόν βιοδυναμικά. Και προχωρούν ακάθεκτοι, καθώς γι αυτούς η φάρμα έχει γίνει τρόπος ζωής. Στο εγχείρημα μπήκε αθόρυβα αλλά ουσιαστικά ο όμιλος του Δειπνοσοφιστηρίου, με αποτέλεσμα το "Delta" -και όχι μόνο- να χρησιμοποιεί στα αστεράτα πιάτα του τα φυσικά προϊόντα της φάρμας: λαχανικά, καρποί, αβγά, πουλερικά, βρώσιμα λουλούδια. Να θυμηθούμε, ότι εκτός από τoν Χρυσό Σκούφο και τα 2 αστέρια Michelin, το "Delta" τιμήθηκε φέτος και με το Étoile Verte, το "πράσινο αστέρι" με το οποίο ο Michelin επιβραβεύει τη βιωσιμότητα.

Φάρμα

Οι καλλιέργειές της φάρμας μεγαλώνουν χωρίς καμμία "ξένη" υποστήριξη, ουσιαστικά δέχονται μόνο νερό, ενώ η λίπανση και η καταπολέμηση των ζιζανίων γίνεται με φυσικές μεθόδους. Το εγχείρημα δένει απόλυτα με τις τάσεις της σύγχρονης εστίασης, που τοποθετούν στο επίκεντρο τα φυσικά προϊόντα, την τοπικότητα, το μηδενικό αποτύπωμα, με μια λέξη τη βιωσιμότητα και τις ανεπανάληπτες γεύσεις των παλιών σπόρων, όπου είναι εφικτό. Γιατί πλέον, πολυτέλεια στο τραπέζι δεν αποτελεί τόσο το χαβιάρι, όσο το λαχανικό, ο καρπός, το αβγό ή το πουλερικό που για να αναπτυχθούν πήραντον χρόνο τους, την  προσωπική φροντίδα και ό,τι προσφέρει αποκλειστικά η φύση. Απαιτεί κόπο, χρόνο, αφοσίωση. Για τον καλλιεργητή που θα το τολμήσει, είναι τρόπος ζωής.

Φάρμα

Η "Φάρμα στα Μεσόγεια" μας συστήθηκε επίσημα μ’ ένα βιωματικό event. Ξενάγηση από τους δυο ενθουσιώδεις νέους δημιουργούς της, Δημήτρη Χατζηδημητρίου και Ανδρέα Παξινό στις καλλιέργειες, τη σημασία της εποχικότητας και της τοπικότητας, τις αρχές και τη φιλοσοφία της "φυσικής" καλλιέργειας. Μαζί, ο executive chef και συνιδιοκτήτης του ομίλου Δειπνοσοφιστήριον Δημήτρης Σκαρμούτσος, εστίασε στο αποτέλεσμα, που είναι η χρήση αυτών των προϊόντων: "Aκολουθούμε ένα μοντέλο που αφήνει θετικό αποτύπωμα στο περιβάλλον και συνειδητοποιούμε ότι είναι εφικτό. Δίνουμε προτεραιότητα στα λαχανικά και στα φρούτα, κοιτώντας πρώτα τι υπάρχει γύρω μας, δημιουργώντας με βάση την αρχή της τοπικότητας και της εγγύτητας, χωρίς να επιβαρύνουμε το περιβάλλον και να ενθαρρύνουμε την εντατική παραγωγή".

Φάρμα

Ένα βαθιά "ελληνικό" τραπέζι, με πολλά προϊόντα από τη φάρμα ετοιμάστηκε επί τόπου και στρώθηκε κάτω από τον γλυκό φθινοπωρινό ήλιο, με φόντο τον φράγκικο πύργο των De La Roche του 13ου αιώνα, που δεσπόζει στο πανέμορφο αττικό τοπίο των Μεσογείων. Ο Άρης Σκλαβενίτης, sommelier και wine director του Ομίλου, επέλεξε κρασιά που συμπλήρωσαν εξαιρετικά τις γεύσεις και μίλησε για τον ελληνικό αμπελώνα και τη θέση που διεκδικεί στην παγκόσμια σκηνή.

Φάρμα

Η φάρμα, απλή, αυθεντική κι ανεπιτήδευτη είναι επισκέψιμη και πραγματικά αξίζει μια βόλτα μέχρι τη Βραυρώνα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Η Λήμνος "κατεβαίνει" στην Αθήνα και πιάνει τραπέζι στον 'Τσίφτη'

Mια μοναδική βραδιά αφιερωμένη στη γαστρονομία της Λήμνου, την Τρίτη 11 Νοεμβρίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
03/11/2025

Μια παριζιάνικη ταβέρνα στρώνει τραπέζι μαζί με τον Οικονόμου

Η Taverna Paris έρχεται σήμερα από την Πόλη του Φωτός στα Άνω Πετράλωνα και την Ταβέρνα Οικονόμου, σε ένα άχαστο gathering.

Σε ένα από τα πιο cool ιταλικά της Αθήνας στήνουν μια πραγματική γιορτή γεύσης

Brunch all’italiana με θέα το Σαρωνικό και νέο μενού που σε ταξιδεύει από τη Νάπολη ως το Τορίνο.

Μια ιταλική κουζίνα του Κεραμεικού κάνει ακόμα και τους δύσπιστους να λένε ‘Mamma Mia!’

Ιταλική φινέτσα και arty ατμόσφαιρα, εκεί όπου η γεύση συναντά την υψηλή αισθητική.

Σε έναν από τους ομορφότερους χώρους της Αθήνας σερβίρουν νέο μενού

Μία προνομιακή βεράντα με την Αθήνα στο πιάτο, έμφαση στην τέχνη και ωραίες γεύσεις.

'Spit Jack' και την Κυριακή στο Golden Hall

Οι Κυριακές αποκτούν γεύση μέσα από την εμπειρία του Spit Jack στο Golden Hall.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου στα εστιατόρια της Αθήνας

Μερικές προτάσεις για να την περάσεις φίνα, στη γιορτή του ελληνικού Νεμπιόλο.