Του Βοτανικού τα στέκια: 4 μεζεδοπωλεία και 1 ολοκαίνουργιο all day στην πιο cool πιάτσα

Αντιστεκόμενος ακόμη στο gentrification και την ισοπεδωτική βιομηχανία της hype εστίασης, ο Βοτανικός κατάφερε να προσελκύσει όσους αναζητούν χαλαρές εξόδους με ατελείωτες συζητήσεις, ωραία ποτά και ειλικρινά νόστιμους μεζέδες.

Macondo project

Τι θα μπορούσε να φέρει τους Αθηναίους σε μια βιομηχανική γειτονιά εν μέσω παλιών λαμαρινάδικων, φαναρτζίδικων και κάθε είδους συνεργείων; Μα αυτό που εκλείπει περισσότερο από ποτέ στην πόλη που επανεφευρίσκεται τόσο ραγδαία: η απροσποίητη και όντως low budget ιεροτελεστία του μεζέ

Αντιστεκόμενος ακόμη στο gentrification και την ισοπεδωτική βιομηχανία της hype εστίασης, ο Βοτανικός κατάφερε να προσελκύσει όσους αναζητούν χαλαρές εξόδους με ατελείωτες συζητήσεις, ωραία ποτά και ειλικρινά νόστιμους μεζέδες. Χωρίς η "μαμαδίστικη" μερίδα γίγαντες να κοστίζει € 12.  

Σαν αντανάκλαση του Κεραμεικού, η λαϊκότατη γειτονιά κάτω από τις γραμμές του τρένου κρύβει ανάμεσα στα συνεργεία, σχολές χορού, θέατρα και προσφάτως το "φυτώριο" της εναλλακτικής Αθήνας, την Πλύφα. Όσο λοιπόν ένα art meeting point, μια free thinking zone αναπτύσσεται, οι ντόπιοι (εργαζόμενοι της εστίασης) ακόμη ξαφνιάζονται όταν βλέπουν "τουρίστες" να καταφτάνουν συνειδητά όταν πριν από πέντε χρόνια θα μπορούσε να βρεθεί κάποιος εκεί μόνο παίρνοντας τη λάθος στροφή για Μοναστηράκι.

Ραφίκι
Είναι το "Ραφίκι" ένα από τα τελευταία μέρη που δεν κάνουν κράτηση; 

Κάτι πιο βαθύ – με ταξικές προεκτάσεις- συμβαίνει στο Βοτανικό, τελείως ανακόλουθο με την αισχροκέρδεια και τα ξέφρενα "ανοιγοκλεισίματα" που λυμαίνονται την εστίαση. Ανεξαιρέτως όλα τα στέκια της περιοχής είναι συντονισμένα σε μια προσιτή, ανεπιτήδευτη, συσπειρωτική φιλοσοφία, αψηφώντας φασεϊσμό και τουριστικοποίηση. Αν τα παρακάτω τέσσερα μεζεδοπωλεία και το ολοκαίνουργιο all day café-bar του Βοτανικού θα καταφέρουν να διατηρήσουν το χαρακτήρα της γειτονιάς θα φανεί στο μέλλον. Για την ώρα πάντως, βρίσκεις εύκολα πάρκινγκ!

Θεσσαλός
Στην al fresco αυλή του "Θεσσαλού" στήνονται αυτοσχέδια γλέντια

"Ο Θεσσαλός", το παλαιάς κοπής

Κίνηση-ματ αποδείχτηκε η ιδέα που είχε πριν 10 χρόνια ο Αλέξης Στρωματιάς, μερακλής και μουσικάντης ο ίδιος, να ανοίξει ένα μουσικό μεζεδοπωλείο στον Βοτανικό, όταν η γειτονιά είχε αποκλειστικά χαμηλά σπίτια και φαναρτζίδικα. Η στρατηγική τοποθεσία του "Θεσσαλού" σε ένα αεράτο πεζόδρομο στην "πλάτη" της εκκλησίας του Προφήτου Δανιήλ,  σε βοηθάει να τηλεμεταφερθείς σε μια άλλη εποχή αβίαστης απλότητας και ειλικρινούς κεφιού. Αναπόσπαστο κομμάτι του modus operandi του, οι πενιές που ακούγονται είτε από τα ηχεία είτε ζωντανά (με πολύ ξεχωριστούς καλεσμένους καλλιτέχνες- έκπληξη), που μετατρέπουν την al fresco εσωτερική αυλή σε πανηγύρι… Και σε τσιμπούσι αφού ο "Θεσσαλός" υφαίνει μια πρόταση βαθιά νόστιμων μεζέδων που δεν περιορίζονται γεωγραφικά στην εντοπιότητα του. Αυγά Κρήτης με σουτζούκι και ντομάτα, λουκάνικα Τρικάλων με σάλτσα καπνιστής πιπεριάς Φλωρίνης, πολίτικα ντολμαδάκια με κουκουνάρι και μερακλίδικο σκουμπρί στην σχάρα κάνουν γευστικό περίπλου σε όλη την χώρα. Όσο για τα τσουγκρίσματα αυτά γίνονται -κατ’ επανάληψη- με βιολογικό κρασί χύμα, με το σπάνιο εύρημα- τσίπουρο του αγροτικού συνεταιρισμού Τυρνάβου και κρητικιά ρακή. 

Μελενίκου 2, 2130222335

Ο θεσσαλός
Αυγά Κρήτης με σουτζούκι και ντομάτα δίνουν τον τόνο στην εκλεκτή μεζεδοκατάνυξη

"Ραφίκι", το γαστρονομικά ανήσυχο

Κάτι ιδιαίτερο για τα αθηναϊκά δεδομένα έχει καταφέρει το "Ραφίκι" εδώ και πεντέμισι χρόνια. Με άφθονη φαντασία και μοντέρνες τεχνικές οι ιδιοκτήτες Δημήτρης Φραγκογιάννης και Κώστας Καλαμπόκης φέρνουν στο προσκήνιο μια κουζίνα που καταφέρνει να είναι γνώριμα παραδοσιακή, αφοπλιστικά σύγχρονη και, ταυτόχρονα, value for money.

ραφίκι
Ψαγμένοι μεζέδες υπό το βλέμμα της εξωτικής τοιχογραφίας του WD

Ελάχιστα συνηθισμένο είναι να συναντάς στον σφιχτό, καλοδουλεμένο κατάλογο sping rolls με παστουρμά και καπνιστό τυρί, μπούτι κοτόπουλο με σάλτσα satay και αραντσίνι σε λογική γεμιστών. Ακόμη πιο αναπάντεχο ότι το ακριβότερο πιάτο του καταλόγου δεν ξεπερνάει τα € 8,5. Σχεδόν σουρεαλιστικό ότι στο "Ραφίκι" δεν κάνουν κρατήσεις, όσο και αν επιμένουν πολλοί πελάτες. Όλες αυτές οι πρακτικές, της απορρόφησης του κόστους και της αντίστασης στον αυστηρό προγραμματισμό της εξόδου, ήταν συνειδητές, και αγκαλιάστηκαν όπως αποδεικνύουν τα μονίμως γεμάτα τραπέζια είτε στον πεζόδρομο της Πέλλης, είτε στην σάλα, υπό το βλέμμα της εξωτικής τοιχογραφίας που έφτιαξε για αυτούς ο street artist WD. Στο "Ραφίκι" πας και ξαναπάς. Μονάχα μην πάρεις τηλέφωνο να κλείσεις τραπέζι! 

Πέλλης 22, 2103464717

Ραφίκι
Στο "Ραφίκι" η ευρηματική προσέγγιση αρθρώνεται σε όλα τα πιάτα

"Λάικα", το παρεΐστικο 

Όλα ξεκίνησαν με τις αδερφές Βερόνικα και Κάτια Χανδρά και την παρέα τους, ενώ με την ίδια παρεΐστικη ορμή συνεχίζουν με την προσθήκη ακόμη δύο φίλων του Σπύρου Μιχόπουλου και του Μίμη Γκρεμυλογιάννη. Η "Λάικα" γεννήθηκε στον χώρο ενός οδοντοτεχνικού εργαστηρίου πριν 8 χρόνια όταν φίλοι μαγείρευαν για φίλους σε ένα στέκι που διαδιδόταν "στο μιλητό". Στις μέρες μας διατηρεί μεν τον χαρακτήρα του στεκιού απλά πλέον μπορεί να συναντήσεις και κάποιους τουρίστες ανάμεσα στους συνδαιτημόνες. Πάντως η "Λάικα" με τα δεκάδες multi ethnic memoribilia διάσπαρτα στον χώρο πατά σε στιβαρές λαϊκές βάσεις (όπως υπαινίσσεται και το όνομά της) αλλά φροντίζει να δίνει και ενδιαφέροντα twists εντός και εκτός κουζίνας.

Λάικα
Ο οικείος χώρος του και η παρεΐστικη αύρα στη "Λάικα" είναι εκείνα που φροντίζουν ώστε όλοι να νιώθουν άνετα

Από τα πιο δυνατά χαρτιά, τα σούπερ πιάτα ημέρας με οτιδήποτε φρέσκο και εποχικό βρεθεί στην αγορά, ενώ στο επίκεντρο βρίσκεται το κλασικό σερί των μεζέδων σε εξαιρετικές εκδοχές του καγιανά με απάκι κοτόπουλο, της μπαμπαγκανούς και της επικής κρεμμυδόπιτας με χειροποίητο φύλλο. Φοβερά ενδιαφέρουσα η λίστα με ετικέτες-θησαυρούς της ελληνικής μικροζυθοποιίας, που εμπλουτίζεται διαρκώς για να σιγοντάρει το κομμάτι του φαγητού. 

Πέλλης 30, 2155013801

Λαικα
Στη "Λάικα" παραδοσιακές γεύσεις όπως η μπαμπαγκανούς παραμένουν πρωταγωνιστές στα μεζεδολογήματα 

"Παλαιό καφενείο", το cult

Θα μπορούσε να είναι ένα cult καφενείο σε κάποια -όχι λαοφιλή- επαρχιακή πόλη της Ελλάδας, αν στα τραπεζάκια κάτω από τις αφράτες μουριές δεν κάθονταν τυπάκια με T- shirt "Ανισόπεδη Ντίσκο". Από το 1997 το "Παλαιό καφενείο" του αγαπητού στη γειτονιά Χρήστου Γαρούφου, χορταίνει με μαγειρευτά τους εκατοντάδες εργάτες που έχουν περάσει από την οικεία σάλα και την καταπράσινη αυλή του. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια μια ψησταριά (όπως στο χωριό) έχει βγει έξω για να χαρίζει καπνιστή νοστιμιά στα χειροποίητα καλαμάκια που είναι περιζήτητα μετά το τέλος των εκδηλώσεων στην Πλύφα, ακριβώς απέναντι.

Παλαιό Καφενείο
Από το 1997 το "Παλαιό καφενείο" χορταίνει με μαγειρευτά τους εργάτες της γειτονιάς

Ο κατάλογος απρόβλεπτος όπως και ο κόσμος που συχνάζει, αφού το μεσημέρι τα πιάτα ημέρας, όπως οι ωραίες μακαρονάδες με κιμά, δίνουν ενέργεια στους ανθρώπους των συνεργείων, ενώ το βράδυ μια κρεατοφαγική φιέστα με χοιρινά μπριζολάκια, μπιφτέκια σχάρας και τηγανιά συκώτι δελεάζουν τις φυλές της Αθήνας. Οι οποίοι αναλόγως την φάση τους, μπορούν να συνοδεύσουν το φαγητό τους με μια μπύρα στα € 3,5 ή μια ετικέτα ροζέ στα € 25. Όχι, ότι δεν έχει γλυκόπιοτο χύμα κρασί από το κτήμα Μανωλάκη

Κορυτσάς 46, 2103466041

Παλαιο καφενειο
Από το μεσημέρι με μαγειρευτά και το βράδυ μια κρεατοφαγική φιέστα

"Macondo Project", το ολοκαίνουργιο all day

Καταλαβαίνεις την μοναδική στα χρονικά καλή γειτνίαση όλων των ανθρώπων της εστίασης του Βοτανικού όταν βλέπεις πως όλοι οι παραπάνω πίνουν καφέ από τα χαρακτηριστικά παστέλ ποτήρια του "Macondo Project". Την ανάγκη για δόσεις καφεΐνης- αλλά όχι μόνο- κατανόησαν οι Βαγγέλης Βασιλακάκης και Γιάννης Ξανθόπουλος και πρόσθεσαν στον πεζόδρομο της Πέλλης ένα all day café- bar, πλήρως ενσωματωμένο με το cool DNA της γειτονιάς. Ένας λιλιπούτειος χώρος που λειτουργούσε σαν μπακάλικο για 124 χρόνια (σύμφωνα με τον αστικό μύθο) γέμισε ποιοτικό καφέ, κέικ και τάρτες ημέρας.

Macondo project
Το μοναδικό all day στη γειτονιά ακούει στο όνομα "Macondo Project"

Φυσικά, όλα τα προαναφερθέντα δεν θα είχαν αντίκρισμα αν δεν συνοδεύονταν από μια street spirit μπάρα που μιξάρει καλοφτιαγμένα κοκτέιλ, μπύρες από μικροζυθοποιίες και ωραίες μουσικές από διαφορετικούς DJs κάθε φορά.  Ακομπλεξάριστο και σχεδιασμένο με τρόπο τέτοιο, ώστε όλοι να γίνονται μια τεράστια παρέα όσο κυλάει η βραδιά, το "Macondo Project" φέρει παντού αυτοκόλλητα με "μηνύματα αγάπης" όπως "Flertare me", "Vasika Kalispera sas" που διευκολύνουν την όποια κοινωνικοποίηση. Το διαθέσιμο παγωτό μηχανής σε δύο γεύσεις συμπληρώνει το παιχνίδι ως μέρος ενός concept ιδανικού για fun και φλερτ. 

Κορυτσάς 15, 213048550
 

Οι φωτογραφίες του ρεπορτάζ είναι του Λεωνίδα Τούμπανου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Η Ναταλία Δραγούμη μαθαίνει πώς γλεντάει η Θεσσαλονίκη στο "Mamalouka"

Το εστιατόριο που έγραψε τον ορισμό του πολυπρόσωπου dining στη Θεσσαλονίκη, σερβίρει ελληνικό food for the soul σε κεφάτη, φιλική ατμόσφαιρα, που μπορεί να φιλοξενήσει οικογενειακά, παρεΐστικα, αλλά κι επαγγελματικά γεύματα, με την ίδια ευκολία που μπορεί και να σε ανεβάσει στο τραπέζι από τη μια στιγμή στην άλλη.

26/04/2024

Τα νέα "Αστέρια" ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας

Με ολοκαίνουργιο πρόσωπο και δύο νέα εστιατόρια ετοιμάζεται να επιστρέψει κοντά μας η θρυλική χερσόνησος του αθηναϊκού καλοκαιριού.

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.