Η Ίος είναι εργαστήριο γαστρονομικών ιδεών

Ανερχόμενη του Αιγαίου, το νησί με την άγρια ομορφιά είναι θέατρο γαστρονομικής δημιουργικότητας.

Liostasi

Το 2017 ήταν για μένα η ανακάλυψη ενός καινούργιου γαστρονομικού αστεριού στο Αιγαίο. Παραμένει ακόμη off Broadway στη σκιά της Σαντορίνης η Ίος, όντας ακόμη χωρίς αεροδρόμιο, παρότι τελευταία όλο και περισσότεροι ανακαλύπτουν την άγρια ομορφιά της. Η σταθερή επιδίωξη για ένα rebranding Ios από τις σημαντικές δυνάμεις που δραστηριοποιούνται στο νησί συνεχίζεται, και η μονοκαλλιέργεια της παράδοσης του φτηνού clubbing πιτσιρικάδων απ’ όλον τον πλανήτη διαρκώς περιορίζεται ή εξελίσσεται. Ξαναπήγα φέτος για μια σύντομη επίσκεψη στο νησί του Ομήρου που αναπτύσσει συνεχώς τη γαστρονομική του σκηνή, και εστιάζοντας στα δύο καλύτερα εστιατόριά του γοητεύτηκα από τη ζωντάνια ενός εργαστηρίου φρέσκων γαστρονομικών ιδεών που εξελίσσουν πολύ δημιουργικά τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα.

Liostasi

Το "Grandma's" το εστιατόριο του εμβληματικού ξενοδοχείου "Liostasi" κρεμασμένο στο βράχο πάνω απ το λιμάνι του νησιού και στην άκρη της βεράντας του γλυπτό με τους κόκκινους ακροβάτες του Κωστή Γεωργίου, έχει ιστορία διαλεχτών συνεργασιών, με Λαζάρου, Ευαγγέλου και τον ταλαντούχο Αλέξανδρο Λέπεση. Φέτος επιχείρησε μια καινούργια δυναμική γαστρονομική πρόταση με σεφ τον πολύ καλό Θοδωρή Κυριακίδη που ανανέωσε το στυλ του εστιατορίου και βραβεύτηκε με Χρυσό Σκούφο. Ραφινάρει λ.χ. την παραδοσιακή αψάδα που εκπέμπει το ντόπιο σκοτύρι εμπλουτίζοντάς το με βασιλικό μέσα σε μια λίμνη από κρύα σούπα ντομάτας με καρπούζι τουρσί. Επιχειρεί κατόπιν ένα σερί πετυχημένων νεολογισμών με πολύ πρωτότυπους συνδυασμούς υλικών (ενώνει aldente "ταλιατέλες" καλαμαριού με σάλτσα ταραμά με σταφίδες – τζίντζερ – κάρυ, ντύνει με αυγολέμονο για πρώτη φορά στρείδια και σαλικόρνια προσθέτοντάς τους λίγο κακάο, μετατρέπει το καλαμάρι σε μαύρο, αιχμηρά λεμονάτο "ριζότο").

Liostasi
Θοδωρής Κυριακίδης

Μαγειρεύει μελιτζάνα σε ζωμό μανιταριών μέχρι να αποκτήσει τέλεια αλαβάστρινη τρυφεράδα και τη συνδυάζει με καπνιστό χέλι, και την εξαιρετική του τεχνική την δείχνει επίσης πετυχαίνοντας δυσεύρετη απολαυστική τρυφεράδα σε στήθος κόκορα με κρούστα τρούφας – παρμεζάνας –μπριός, και δυναμική κοκορετσάτη γεύση σε αρνί μαζί με τρεις διαφορετικές υφές αγκινάρας που εκφράζουν πολυσύνθετα τη χαρακτηριστική αμυγδαλάτη της γεύση. Το φετινό μενού του Κυριακίδη είναι από τις πιο καλλιεπείς και ασυνήθιστες προτάσεις γαλανόλευκης γεύσης που συνάντησα.

Liostasi

Στην εξαιρετική απομακρυσμένη παραλία του Παππά ο επενδυτής Άγγελος Μιχαλόπουλος έχει δημιουργήσει ένα μοναδικό καταφύγιο πολύ ξεχωριστών εμπειριών ντυμένη με μια πολύ ξεχωριστή, θεαματική αισθητική που θα μπορούσες να την περιγράψεις και ως Gaudi meets pop post modernism. Διάχυτη είναι επίσης μια διάθεση χίπικου ρομαντισμού αφού το love είναι "κεντημένο" στις καρέκλες των εστιατορίων και το "Calilo", το όνομα του ξενοδοχείου προκύπτει ως ακρώνυμο της φράσης "Create a life you can fall in love with". Με τον ίδιο τρόπο βάφτισαν και το γκουρμέ εστιατόριο "Ches" από το "Celebrate Hapiness and Explain Sadness" με υπότιτλο "until you are sad no more" που το ντεκόρ της μοιάζει με μεταμοντέρνα ψαροταβέρνα κεντημένη με ψηφιδωτά φτιαγμένα στο χέρι(ακόμα και τα κάγκελα!).

Liostasi

Ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης που έχει την επιμέλεια της κουζίνας του διαμόρφωσε ένα εναλασσόμενο μενού με concept "33 πιάτα από τα 33 κυκλαδονήσια" που τρέχουν στη διάρκεια της σεζόν. Μιλάμε βεβαίως για γεύσεις με βραβείο ελληνικής κουζίνας (14,5/20) που την ανανεώνουν με διάφορους τρόπους. Δημιουργώντας κατ΄ αρχάς νέο παραδοσιακά σενάρια όπως αυτή η σούπα με μυκονιάτικο χόντρο, παρφουμαρισμένη απρόσμενα με περγαμόντο και σερβιρισμένη με κυδώνια και αφρό από γυαλιστερές, η εκείνη τη θεαματική πηχτή με μαριναρισμένο σκουμπρί, εξευγενισμένα ρουστίκ γεύση με μια ηλιόλουστη σάλτσα ξυδάτης ντομάτας ∙ και τα δύο ότι πρέπει για αρμονία με ρετσίνες νέας γεννιάς. Οι ωμές μαραθόπιτες από την άλλη με φύλλο ρυζιού, γιαούρτι και μαύρο ταχίνι εκφράζουν έναν σκανδιναβικού τύπου μεταμοντερνισμό πάνω στη δική μας παράδοση. Η δε αποδόμηση της ανδριώτικης φρουτάλιας κάνει πειρασμό τις μελωμένες πατατούλες της, περικυκλωμένες βελουτέ κρέμα λουκάνικου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Lolita's

Το νέο στέκι - σουξέ του Ψυχικού έχει κοσμοπολίτικο στιλ, κινηματογραφική αύρα, κεφάτη διάθεση και ωραίες ιδέες στην κουζίνα. Αν προσέξει ώστε η ευρηματική γαστρονομική του πρόταση να κερδίζει και στα σημεία, μπορεί εύκολα να γίνει ένας απ’ τους πιο άχαστους καλοφαγικούς προορισμούς της πόλης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
02/05/2024

Γιουβετσάκια

Υποδειγματική εντελώς off Broadway ταβέρνα, που μαγειρεύει 30 χρόνια τώρα ντελικάτη ελληνική κουζίνα, βασισμένη σε εξαιρετικές πρώτες ύλες.

Δύο αφορμές για "Zillers"

Σπέσιαλ γεύσεις σερβίρει το βράδυ της Ανάστασης το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της οδού Μητροπόλεως, ενώ λίγες ημέρες αργότερο το αδερφό "The Zillers Pastry Bar" υποδέχεται τον εξαιρετικό pastry chef Gilles Marchal.

'Ronin', το νέο ιαπωνικό του Κολωνακίου

O Μανώλης Κωνιωτάκης στήνει ένα εστιατόριο μίνιμουμ αισθητικής και μάξιμουμ γεύσης από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Οι "Ψαράδες" γοητεύουν το ούζο "Πλωμαρίου"

Όταν κλασσικοί ψαρομεζέδες και τολμηρές θαλασσινές σπεσιαλιτέ του Γιάννη Λιάκου συντονίζονται με εκλεκτό γλυκανισάτο απόσταγμα.

Νέο 'Barbounaki by Papaioannou' στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης

Στον κόλπο του ΝΟΒ, εγκαινιάζεται το φρέσκο 'Barbounaki' δια χειρός Γιώργου Παπαϊωάννου, με ψάρια και θαλασσινά στις καλύτερες εκδοχές τους.

Στο φιλότεχνο "Amber Cellar" του MITSIS

Στο καινούργιο ξενοδοχείο του Ομίλου MITSIS στον Πειραιά, η τέχνη δίνει τον τόνο και στο ελληνικό εστιατόριο του συναντώνται νόστιμα η παράδοση και οι νεωτερισμοί.