"Atole": Τι εννοείς μεξικάνικο fine dining, σεφ;

Το νέο εστιατόριο του Κολωνακίου μεταφέρει κάτι από την κουζίνα της Οαχάκα στη Γριβαίων και ερμηνεύει την κουζίνα της χώρας της κεντρικής Αμερικής υπό το πρίσμα της ποιοτικής πρώτης ύλης.

Atole

Δεν μετρά παραπάνω από μήνα το εστιατόριο που έστησε σε ένα υπόγειο της Γριβαίων ο Δημήτρης Αφεντάκης, αλλά το όλο project έτρεχε πολύ περισσότερο στο μυαλό του. "Το δουλεύω τουλάχιστον 8 χρόνια. Είμαι τυχερός γιατί η πρώτη εμπειρία που είχα από επαγγελματική κουζίνα ήταν στο πλευρό της Rosio Sanchez (σ.σ. πρώην δεξί χέρι του Rene Redzepi στο Noma σαν head pastry chef) και στο μάλλον κορυφαίο μεξικάνικο εστιατόριο της Ευρώπης, στο Hija de Sanchez, στην Κοπεγχάγη" μου λέει ο ίδιος, προτού ανατρέξει στο πώς έγινε η πρώτη του επαφή με τη μεξικάνικη κουζίνα: "Η γνωριμία μου με το μεσκάλ ήταν η αρχή των πάντων. Συνειδητοποίησα ότι μου κάνει πάρα πολύ γευστικά αλλά και σαν φιλοσοφία, από την άποψη πως η δημιουργία του απαιτεί σκληρή δουλειά και προσήλωση. Έπειτα, το καπνιστά, τα αρώματα και γενικότερα η παλέτα του ταίριαζαν πολύ με τη δική μου άποψη για τη γεύση".

Atole

Ο ουσιαστικά αυτοδημιούργητος σεφ-πατρόν βρέθηκε κάποτε στη Νέα Υόρκη για να σπουδάσει φωτογραφία και εκεί ακριβώς του δόθηκε η ευκαιρία για ένα ταξίδι στην Οαχάκα του Μεξικού, όπου πήρε την πιο καθαρή και καθοριστική γεύση της κουζίνας της. Και αυτή ακριβώς προσπαθεί να φέρει και στην Αθήνα, διαπιστώνοντας πως η γενικότερη κουλτούρα του μεξικάνικου φαγητού δεν εκπροσωπείται στην πρωτεύουσα με τον τρόπο που αυτός θα ήθελε να τη δει. Στον υπόγειο αλλά φωτεινό -και με καθοριστικής σημασίας για το ύφος του μαγαζιού λεπτομέρειες- χώρο που κάποτε στέγαζε ένα κομμάτι του γειτονικού ιταλικού εστιατορίου "Il Postino", η πρώτη ύλη μπαίνει στο επίκεντρο, ο ξυλόφουρνος είναι η καρδιά των πάντων και το καλαμπόκι (που βρίσκεται σε όλες τις ζύμες και έρχεται απευθείας από το Μεξικό, μαζί με τις πιπεριές) πρωταγωνιστεί.

Atole

Το μενού στο "Atole" είναι μαζεμένο και ουσιαστικό, τόσο ώστε να μπορεί να εκπροσωπήσει πλήρως τη φιλοσοφία του σεφ Αφεντάκη (που στο πλευρό του στην open kitchen έχει τους Ιγνάτιο Μωυσίδη και Γιάννη Βαμβακούλα) και θα αλλάζει ανά δύο-τρεις μήνες, με απώτερο σκοπό να δείξει όλο το βάθος της μεξικάνικης κουζίνας στο κοινό. Να ανοίξει ένα διάλογο που σταδιακά θα ανεβαίνει επίπεδο - σε γεύσεις, σε εντάσεις, σε τεκίλες, σε μεσκάλ ή ακόμη και σε pairings με κρασί.

Atole

Είναι λοιπόν αυτή μία fine dining εκδοχή του μεξικάνικου; Η άποψη του σεφ πατρόν έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον: "Η υψηλή γαστρονομία έχει αρχίσει και αλλάζει, σε πολλές εκφάνσεις του. Προσωπικά, πιστεύω πως η καλή πρώτη ύλη είναι το fine dining πια καθώς φυσικά και ο τρόπος που την αντιμετωπίζεις". Αντιλαμβάνομαι πλήρως τι εννοεί δοκιμάζοντας τη δροσερή σαλάτα με τις ντομάτες, τον δυόσμο και το σταφύλι συν ένα φανταστικό νερό ντομάτας σε ζύμωση και λάδι habanero ή τα ψητά μπροκολίνι με salsa macha, φρέσκια ρίγανη και παλαιωμένο ανθότυρο, προτού τα tacos επιβεβαιώσουν πλήρως τη φυσιογνωμία του εστιατορίου - εκείνα με σιγομαγειρεμένο χοιρινό υπερείχαν έναντι των αντίστοιχων με τηγανητό ψάρι. Αλλά δεν ήταν τα μόνα. Γενικά, έχει ενδιαφέρον το πράγμα στο "Atole" και κάτι μου λέει πως όσο περνά ο καιρός, αυτό θα γίνεται ακόμη πιο ιντριγκαδόρικο.

Atole

+ Ο al pastor κόκορας είναι από τα highlights του "Atole".
- Η υπερβολική ποσότητα του ανθότυρου επάνω στα ψητά μπροκολίνι, σκεπάζει τη γευστική τους προσωπικότητα.

Atole

Atole

Info
Γριβαίων 3, Κολωνάκι
Τηλ. 210 3614961
Ανοιχτά Τρ. - Σαβ 19.00-23.30

Περισσότερες πληροφορίες

Atole

Γριβαίων 3, Κολωνάκι
  • Ethnic κουζίνες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ο "Βασίλαινας Blue" της Αντιπάρου μετακομίζει

Ανταλλάσσει τη φελινική αυλή του στη Χώρα με τη βεράντα του "Kouros Village Hotel" κι αποκτά τη θαλασσινή θέα που του αξίζει, ενώ ενδιαφέροντα σχέδια υπάρχουν και για το χώρο που αφήνει πίσω του.

Μεγάλη Εβδομάδα και Πάσχα στην Αθήνα: Ένας οδηγός της τελευταίας στιγμής

Σε περίπτωση που δεν επιλέξεις Πάσχα στο χωριό (ή στο νησί), οι παρακάτω γραμμές σε ενδιαφέρουν.

Το 'Albion' παραμένει σουξέ του Ψυχικού

Ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά bar restaurants της πόλης διατηρεί ατόφια τα ατού του και επενδύει περαιτέρω σε αυτά.

Η Ναταλία Δραγούμη μαθαίνει πώς γλεντάει η Θεσσαλονίκη στο "Mamalouka"

Το εστιατόριο που έγραψε τον ορισμό του πολυπρόσωπου dining στη Θεσσαλονίκη, σερβίρει ελληνικό food for the soul σε κεφάτη, φιλική ατμόσφαιρα, που μπορεί να φιλοξενήσει οικογενειακά, παρεΐστικα, αλλά κι επαγγελματικά γεύματα, με την ίδια ευκολία που μπορεί και να σε ανεβάσει στο τραπέζι από τη μια στιγμή στην άλλη.

Τα νέα "Αστέρια" ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας

Με ολοκαίνουργιο πρόσωπο και δύο νέα εστιατόρια ετοιμάζεται να επιστρέψει κοντά μας η θρυλική χερσόνησος του αθηναϊκού καλοκαιριού.