Food On: Δωρεάν εκπαίδευση και επαγγελματική αποκατάσταση στην εστίαση

Εντατικά σεμινάρια μαγειρικής από καταξιωμένους σεφ για οικονομικά ευάλωτα άτομα, που αγαπούν τον χώρο της εστίασης.

Food On

Μια πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο η εθελοντική, μη κερδοσκοπική οργάνωση Food On, γνωστή και από παλαιότερες κοινωνικές δράσεις στη μαγειρική, με κεντρικό στόχο "μια κοινωνία χωρίς κοινωνικό αποκλεισμό, η οποία να δίνει την ευκαιρία σε όλους τους ανθρώπους να ζουν με αξιοπρέπεια".

Πρόκειται για μια εντατική, θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση στη μαγειρική από αναγνωρισμένους σεφ, μεταξύ των οποίων ο Λευτέρης Λαζάρου, ο Χριστόφορος Πέσκιας, ο Μιχάλης Νουρλόγλου, ο Χρόνης Δαμαλάς, ο Νίκος Θωμάς, ο Ηλίας Σκουλάς, ο Γιώργος Τσούλης. Το πρόγραμμα "FoodOnAcademy", μια ιδέα του Αργύρη Ζαννιά, εμπνευστή και ιδρυτή της Οργάνωσης Food On, απευθύνεται σε άτομα από ευάλωτες οικονομικά και κοινωνικά ομάδες, ενώ υποστηρίζεται οικονομικά από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το οποίο καλύπτει πλήρως τα δίδακτρα φοίτησης των εκπαιδευόμενων.

Food On

Η αξιέπαινη δράση αφορά άτομα που έχουν πάθος με την εστίαση, αλλά όχι την οικονομική δυνατότητα να εκπαιδευτούν σχετικά, και το σημαντικό είναι ότι δεν σταματά στην εκπαίδευση, αλλά προχωρά και στην επαγγελματική αποκατάσταση, σε έναν κλάδο, μάλιστα, που έχει ανάγκη προσωπικού το τελευταίο διάστημα.

Food On

Η πρώτη σειρά σεμιναρίων πραγματοποιήθηκε με επιτυχία από 6 έως 30 Ιουνίου στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο "Μαθήματα Μαγειρικής" (Άγιος Δημήτριος). Την παρακολούθησαν 12 εκπαιδευόμενοι και δίδαξαν αφιλοκερδώς 14 σεφ. Η επόμενη σειρά σεμιναρίων προγραμματίζεται για τον Οκτώβριο και σχεδιάζεται να διαρκέσει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι υποψήφιοι επιλέγονται με συγκεκριμένα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια ενώ, μετά το τέλος της εκπαίδευσης, παίρνουν σχετική πιστοποίηση και προωθούνται άμεσα για απασχόληση μέσα από το δίκτυο των συνεργαζόμενων με την FoodOn εστιατορίων.

Food On

Μιλήσαμε με τον σεφ Γιώργο Τσούλη για τις εντυπώσεις του από το πρώτο σεμινάριο:

Πείτε μας μια γενική εντύπωση από το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων σε αυτό τον πρώτο κύκλο σεμιναρίων…
Μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω 12 μαθητές, 12 ανθρώπους με διαφορετική επαγγελματική ιδιότητα και μαγειρική εμπειρία, αλλά με πραγματική όρεξη να μάθουν και να εξελιχθούν. Να "σηκώσουν μανίκια" και να δουλέψουν σε κουζίνες επαγγελματικές. Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον, για να μάθουν μυστικά για τη μαγειρική. Για το τι ισχύει στον χώρο μιας επαγγελματικής κουζίνας και όχι στον τηλεοπτικό ή στο Διαδίκτυο. Μέσα στις 4 ώρες που διήρκεσε ένα μάθημα, τέθηκαν πολλές ερωτήσεις, στοχευμένες απορίες και όλες με πολύ καλή διάθεση για αληθινή γνώση.

Πιστεύετε ότι αυτός ο κύκλος σεμιναρίων μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά τους μαθητές να απορροφηθούν σε ανάλογες θέσεις εργασίας;  
Σίγουρα πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία, που δίνει την ευκαιρία σε ανθρώπους που έχουν πάθος με τη μαγειρική και δεν έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μαθήματα σε κάποια ιδιωτική σχολή, σε ανθρώπους που έχασαν τη δουλειά τους μέσα στην πανδημία ή αναγκάστηκαν να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα, να παρακολουθήσουν δωρεάν εντατικές εκπαιδεύσεις. Μέσα από τους κύκλους μαθημάτων, οι εξαιρετικοί συνάδελφοι και μαζί τους κι εγώ, θεωρώ ότι συμβάλλαμε στον στόχο της FoodOnAcademy να προσφέρει ουσιαστική γνώση και να μυήσει τους συμμετέχοντες σε τεχνικές μαγειρικής & ζαχαροπλαστικής, αποκτώντας μία εμπειρία που θα τους βοηθήσει να απορροφηθούν σε ανάλογες θέσεις εργασίας στον χώρο του επισιτισμού.

Όλη η δράση της Food On, στηρίζεται αυστηρά και μόνο σε δωρεές, οι οποίες αποτελούν την έμπρακτη στήριξη, τόσο ιδιωτών όσο και νομικών προσώπων στο έργο της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Lolita's

Το νέο στέκι - σουξέ του Ψυχικού έχει κοσμοπολίτικο στιλ, κινηματογραφική αύρα, κεφάτη διάθεση και ωραίες ιδέες στην κουζίνα. Αν προσέξει ώστε η ευρηματική γαστρονομική του πρόταση να κερδίζει και στα σημεία, μπορεί εύκολα να γίνει ένας απ’ τους πιο άχαστους καλοφαγικούς προορισμούς της πόλης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
02/05/2024

Γιουβετσάκια

Υποδειγματική εντελώς off Broadway ταβέρνα, που μαγειρεύει 30 χρόνια τώρα ντελικάτη ελληνική κουζίνα, βασισμένη σε εξαιρετικές πρώτες ύλες.

Δύο αφορμές για "Zillers"

Σπέσιαλ γεύσεις σερβίρει το βράδυ της Ανάστασης το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της οδού Μητροπόλεως, ενώ λίγες ημέρες αργότερο το αδερφό "The Zillers Pastry Bar" υποδέχεται τον εξαιρετικό pastry chef Gilles Marchal.

'Ronin', το νέο ιαπωνικό του Κολωνακίου

O Μανώλης Κωνιωτάκης στήνει ένα εστιατόριο μίνιμουμ αισθητικής και μάξιμουμ γεύσης από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Οι "Ψαράδες" γοητεύουν το ούζο "Πλωμαρίου"

Όταν κλασσικοί ψαρομεζέδες και τολμηρές θαλασσινές σπεσιαλιτέ του Γιάννη Λιάκου συντονίζονται με εκλεκτό γλυκανισάτο απόσταγμα.

Νέο 'Barbounaki by Papaioannou' στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης

Στον κόλπο του ΝΟΒ, εγκαινιάζεται το φρέσκο 'Barbounaki' δια χειρός Γιώργου Παπαϊωάννου, με ψάρια και θαλασσινά στις καλύτερες εκδοχές τους.

Στο φιλότεχνο "Amber Cellar" του MITSIS

Στο καινούργιο ξενοδοχείο του Ομίλου MITSIS στον Πειραιά, η τέχνη δίνει τον τόνο και στο ελληνικό εστιατόριο του συναντώνται νόστιμα η παράδοση και οι νεωτερισμοί.