Τα εστιατόρια του Ιονίου που υπηρετούν πιστά την ελληνική κουζίνα

Τα γευστικά σημεία των Επτανήσων που ξεχώρισαν στα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2023.

Εστιατόρια ελληνικής κουζίνας στα Επτάνησα © Melia Fine Dining

Η ελληνική κουζίνα -σύγχρονη και παραδοσιακή, στεριάς και θάλασσας- παρουσιάζει εξαιρετικά δείγματα αναβάθμισης τα τελευταία χρόνια, γίνεται και πάλι μόδα και, γενικότερα, αγαπιέται από κοινό και σεφ. Φροντίζουν γι' αυτό δεκάδες εστιατόρια της χώρας, που ξεχωρίζουν στη λίστα των κορυφαίων, στα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2023 από το Αθηνόραμα. Ανάμεσά τους και εκείνα που ξεχωρίζουν στα Επτάνησα. Μέρη σαν τα παρακάτω:

"Melia" - Ζάκυνθος

Melia

Ντυμένα στα λευκά τραπέζια, κάποια από τα οποία στρωμένα πάνω στο νερό, σε καλωσορίζουν σε μια κομψή βεράντα που γίνεται ένα με τον ορίζοντα. Το εστιατόριο του "Lesante Blu" λειτουργεί υπό την καθοδήγηση του Νίκου Ισπυρούδη, ο οποίος σε συνεργασία με τον headchef Βασίλη Κρανιά, προτείνει πιάτα που αξιοποιούν τα τοπικά προϊόντα και μπολιάζουν με φρεσκάδα τις παραδοσιακές επτανησιακές συνταγές. Ιδιαίτερα φροντισμένη λίστα κρασιών και αξιόλογες προτάσεις αρμονίας.

"Κληματαριά" - Κέρκυρα

Κληματαριά Κέρκυρα

Η οικογένεια Μπέλλου πρεσβεύει την κερκυραϊκή κουζίνα και ειδικά τις σπεσιαλιτέ της με βάση το ψάρι στην πλέον ανόθευτη εκδοχή τους. Το μπιάνκο και το μπουρδέτο είναι συγκινητικής νοστιμιάς και θα τα χαρείτε με φρέσκο ψάρι της επιλογής σας, αξίζει όμως να τιμήσετε και ό,τι άλλο προτείνουν στο εξαιρετικό τηγάνι και στην αριστοτεχνική κατσαρόλα. Οι κρατήσεις στη μικρή αυλή είναι απαραίτητες.

"Fiore" - Ζάκυνθος

Fiore

Το ατμοσφαιρικό γαστρονομικό εστιατόριο του "Lesante Cape" μοιάζει να αιωρείται πάνω από τη θάλασσα. Ο ταλαντούχος σεφ Άγγελος Μπακόπουλος περνά παραδοσιακά στοιχεία της Ζακύνθου και των Επτανήσων γενικότερα μέσα από το προσωπικό του φίλτρο και προτείνει πιάτα με σύγχρονο πνεύμα, όπως η εξαιρετική παλαμίδα σε λεπτό "φιλμ" αγγουριού με σορμπέ μυρωδικών και σάλτσα μπουρδέτο.

"Toula's Seaside" - Κέρκυρα

Toula's Seaside

Το πέτρινο σπίτι εκατό χρόνων έχει ανακαινιστεί εντυπωσιακά με ωραία ξύλινη επίπλωση, κλιματιζόμενη κάβα και κομψά στημένα τραπέζια, που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα. Το πιο δυνατό στοιχείο της κουζίνας είναι οι παραδοσιακές σπεσιαλιτέ σαν το μπουρδέτο, το σαβόρο, τα τσιγαρέλια και το φρικασέ, που συνυπάρχουν με μοντέρνες προτάσεις.

"Prosilio"  -  Ζάκυνθος

Prosilio

Στην καρδιά της πόλης, μια αυλή σπιτιού έχει μεταμορφωθεί σε ανθισμένο κήπο ενός στιλάτου εστιατορίου. Η ταλαντούχα σεφ Κρίστυ Καραγεώργου συνθέτει με φαντασία και δημιουργικότητα μοντέρνες γεύσεις που βλέπουν με φρέσκια ματιά την παράδοση και τις επιλεγμένες πρώτες ύλες της Ζακύνθου. Ιδιαίτερη φροντίδα για το κρασί από το έτερον ήμισυ του μαγαζιού Γιώργο Καμπίτση.

"Rose Garden" - Κέρκυρα

Rose Garden

Σε μια καταπράσινη γαλήνια αυλή που "κρύβεται" σε απόσταση αναπνοής από τον κεντρικό δρόμο του οικισμού, ο Κερκυραίος σεφ Τάσος Ανδριώτης αναζητά με ζέση ποιοτικές πρώτες ύλες του νησιού και προτείνει πιάτα που αποδίδουν με σύγχρονο τρόπο τις χαρακτηριστικές κερκυραϊκές γεύσεις.

"Flow" - Ζάκυνθος

Flow

Από το ψηλότερο σημείο του "Olea" το μάτι χαίρεται ένα πανοραμίκ στους καταπράσινους λόφους. Ο αισθαντικός, με γήινο μινιμαλισμό απέριττος χώρος, με καταπράσινους εσωτερικούς κήπους είναι χαλαρωτικός και κομψός, με λεπτομέρειες ωραίου design. Ο Μιχάλης Νουρλόγλου επιμελείται μια ελληνική κουζίνα σύγχρονη και γεμάτη φρέσκες ιδέες, που αναδεικνύει τα υλικά της χώρας και της Ζακύνθου.

"Pomo d' Oro" - Κέρκυρα

Σε μία από τις πιο γραφικές, κέντρο-απόκεντρο, πλατείες στην παλιά πόλη της Κέρκυρας, ο σεφ Αριστοτέλης Μέγκουλας προτείνει μια σύγχρονη ελληνική κουζίνα με προσωπικό ύφος, στηριγμένη σχεδόν εξ ολοκλήρου σε δυσεύρετες κερκυραϊκές πρώτες ύλες. Απολαυστικό μπροντέτο θαλασσινών με νερό ντομάτας, νοστιμότατα ραβιόλια με ραγού αρνιού, πρωτότυπη τάρτα συκομαΐδα με λευκή σοκολάτα.

"Dominicale" - Ζάκυνθος

Dominicale

Αέρας ανανέωσης πνέει στην κουζίνα του ιδιαίτερα ατμοσφαιρικού open air ρεστοράν που αποτελεί κομμάτι ενός ζακυνθινού αρχοντικού με μακρά ιστορία πάνω στη θάλασσα. Τα ηνία κρατά ο ταλαντούχος σεφ Δημοσθένης Ντάνος, ο οποίος αξιοποιεί την πολύ καλή πρώτη ύλη του μαγαζιού και προτείνει ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες μοντέρνες ελληνικές γεύσεις με θαλασσινό πρόσημο.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ο Αλέξανδρος Καρακατσάνης είναι έτοιμος για το επόμενο βήμα

Μία κουβέντα με τον ταλαντούχο σεφ, με αφορμή το 'Ami gastrotheque' αλλά και ένα νέο, φιλόδοξο και ταρατσάτο εστιατορικό project που καταφθάνει πολύ σύντομα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
02/05/2024

Lolita's

Το νέο στέκι - σουξέ του Ψυχικού έχει κοσμοπολίτικο στιλ, κινηματογραφική αύρα, κεφάτη διάθεση και ωραίες ιδέες στην κουζίνα. Αν προσέξει ώστε η ευρηματική γαστρονομική του πρόταση να κερδίζει και στα σημεία, μπορεί εύκολα να γίνει ένας απ’ τους πιο άχαστους καλοφαγικούς προορισμούς της πόλης.

Γιουβετσάκια

Υποδειγματική εντελώς off Broadway ταβέρνα, που μαγειρεύει 30 χρόνια τώρα ντελικάτη ελληνική κουζίνα, βασισμένη σε εξαιρετικές πρώτες ύλες.

Δύο αφορμές για "Zillers"

Σπέσιαλ γεύσεις σερβίρει το βράδυ της Ανάστασης το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της οδού Μητροπόλεως, ενώ λίγες ημέρες αργότερο το αδερφό "The Zillers Pastry Bar" υποδέχεται τον εξαιρετικό pastry chef Gilles Marchal.

'Ronin', το νέο ιαπωνικό του Κολωνακίου

O Μανώλης Κωνιωτάκης στήνει ένα εστιατόριο μίνιμουμ αισθητικής και μάξιμουμ γεύσης από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Οι "Ψαράδες" γοητεύουν το ούζο "Πλωμαρίου"

Όταν κλασσικοί ψαρομεζέδες και τολμηρές θαλασσινές σπεσιαλιτέ του Γιάννη Λιάκου συντονίζονται με εκλεκτό γλυκανισάτο απόσταγμα.

Νέο 'Barbounaki by Papaioannou' στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης

Στον κόλπο του ΝΟΒ, εγκαινιάζεται το φρέσκο 'Barbounaki' δια χειρός Γιώργου Παπαϊωάννου, με ψάρια και θαλασσινά στις καλύτερες εκδοχές τους.