Στη Θηρασιά, για τα κρασιά του "Μικρά Θήρα"

Τρεις σημαντικές προσωπικότητες του κρασιού ενώνουν τις δυνάμεις τους και παρουσιάζουν το πρώτο οινοποιείο, στο μικρό νησί-αντικατοπτρισμό της Σαντορίνης.

Το οινοποιείο Mikra Thira στο μικρό νησί της Θηρασιάς

Η πορεία του σύγχρονου ταξιδιωτικού brand name της χώρας μοιάζει πια να περνά μέσα (και) από τους αμπελώνες της, με όχημα οινοποιεία-στολίδια που κρατούν ψηλά τη σημαία του ελληνικού terroir στο οικουμενικό τουριστικό γίγνεσθαι. Και ασφαλώς στο αντίστοιχο οινικό πεδίο. Μία από τις πιο πρόσφατες προσθήκες σε αυτά είναι και το Μικρά Θήρα, το νέο και μοναδικό οινοποιείο στη Θηρασιά της Σαντορίνης, στο οποίο συμπράττουν 3 οινολόγοι: ο κ. Βαγγέλης Γεροβασιλείου, ο κ. Βασίλης Τσακτσαρλής και η κ. Ιωάννα Βαμβακούρη.

Η ιδέα της κατασκευής του οινοποιείου και του αμπελώνα στο νησί, ξεκίνησε δεκαπέντε χρόνια πριν, το 2007. Η κ. Βαμβακουρη διαχειριζόταν τα σταφύλια της Θηρασιάς, στο Οινοποιείο Μπουτάρη στη Σαντορίνη. Έπειτα από συχνές επισκέψεις στους αμπελώνες της Θηρασιάς, γεννήθηκε η επιθυμία απόκτησης ενός χωραφιού στο νησί. Πράγματι, αυτή η αγορά πραγματοποιήθηκε το 2017. Συμπτωματικά τότε έγινε και η πρώτη επικοινωνία μεταξύ των τριών συνέταιρων, οι οποίοι είχαν την ίδια πρόθεση, την απόκτηση ιδιόκτητων αμπελώνων στο μοναδικό terroir της Θηρασιάς. 

Ένα νησί-μικρός θησαυρός, με οινικό ενδιαφέρον

"Ανακαλύψαμε πως η Θηρασιά είναι ένας τόπος με ανεκμετάλλευτες εκτάσεις που θα μπορούσε να μετατραπεί σε αμπελώνες. Έτσι αποφασίσαμε από κοινού ότι το οινοποιείο θα πρέπει να χτιστεί εκεί. Το μοναδικό και αγνό οινοπέδιο της Θηρασίας αποτέλεσε μια πρόκληση στην καλλιέργεια αμπελιών και στην παραγωγή κρασιών ποιότητας" μου λέει η Ιωάννα Βαμβακούρη. 

Το οινοποιείο Μικρά Θήρα στη Θηρασιά 2

Η κουβέντα μας επεκτείνεται στις ποικιλίες αλλά και τις ετικέτες που 'απασχολούν' το Μικρά Θήρα: "Από την πρώτη στιγμή που βρεθήκαμε στο νησί αρχίσαμε να αγοράζουμε και να καλλιεργούμε παλιά αμπέλια με ηλικία άνω των 80 ετών από διαφορετικές περιοχές τους νησιού, όπως ο Μανωλάς, ο Ποταμός, η Αγριλιά και η Κερά. Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες στη Θηρασιά σήμερα απλώνονται σε 80 στρέμματα, τα οποία είναι όλα πιστοποιημένα βιολογικής καλλιέργειας. Παράλληλα από το 2018 έχουν ξεκινήσει οι φυτεύσεις με Ασύρτικο, άρα είμαστε ήδη στο τέταρτο έτος παραγωγής. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται νέες φυτεύσεις προκειμένου να επεκταθεί ο αμπελώνας μας".

Το οινοποιείο Μικρά Θήρα στη Θηρασιά 1

Πλέον, οι νέες φυτεύσεις είναι όλες με την ποικιλία Ασύρτικο, ενώ στους αμπελώνες ηλικίας 60-80 ετών συναντώνται ποικιλίες όπως το Αθήρι, το Αηδάνι, το Μαυροτράγανο. "Έχουμε από ένα αμπέλι φυτεμένο με Μαντηλαριά και ένα φυτεμένο μόνο με Αηδάνι. Το οινοποιείο μας παράγει για την ώρα 3 ετικέτες" συμπληρώνει η κ. Βαμβακούρη.  

Ποιες είναι αυτές; Η Santorini Mikra Thira, ένα 100% Ασύρτικο από σταφύλια της Σαντορίνης και η Terrasea Mikra Thira, μια διαφορετική έκφραση της ίδιας ποικιλίας, με σταφύλια που προέρχονται αποκλειστικά από τη Θηρασιά. Η πρώτη εσοδεία αυτών των ετικετών ήταν το 2018 και το 2019 είναι η πρώτη χρονιά για την ετικέτα Νυχτέρι Mikra Thira. 

Τα κρασιά του οινοποιείου Μικρά Θήρα στη Θηρασιά

Το Οινοποιείο Μικρά Θήρα άνοιξε τις πόρτες του μόλις μερικές εβδομάδες πριν, στις 3 Μαΐου 2023, και θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου. Είναι επισκέψιμο καθημερινά εκτός Τρίτης από τις 9.30 έως και τις 17.00. Τους χειμερινούς μήνες θα υπάρχει δυνατότητα ξενάγησης κατόπιν ραντεβού. Η επίσκεψη στο οινοποιείο προσφέρει μία ολοκληρωμένη ξενάγηση στους αμπελώνες, από νεόφυτους έως και 100 ετών, όπου γίνεται περιγραφή του τρόπου καλλιέργειας, κλαδέματος της Σαντορίνης και της Θηρασιάς, καθώς και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της τελευταίας. Στη συνέχεια, πραγματοποιείται ξενάγηση στους χώρους οινοποίησης των οίνων, γευστική δοκιμή της τρέχουσας σοδειάς, αλλά και προηγούμενων εσοδειών, με συνοδεία πλατό κυκλαδίτικων τυριών.

Το οινοποιείο Μικρά Θήρα στη Θηρασιά 5

Το οινοποιείο Μικρά Θήρα στη Θηρασιά 3

Προφανώς, μία τόσο σημαντική οινική επένδυση δε μπορεί παρά να βλέπει προς το μέλλον, με την Ιωάννα Βαμβακούρη να δίνει κάποια στοιχεία γι' αυτό: "Το όραμά μας είναι να ανακαλύψουμε τις υποπεριοχές της Θηρασιάς που θα δώσουν το πιο ποιοτικό σταφύλι και άρα τον 'μεγαλύτερο οίνο'. Επίσης, στοχεύουμε στην αναζήτηση του καλύτερου και σωστότερου τρόπου καλλιέργειας του Ασύρτικου στη Σαντορίνη και τη Θηρασιά, με τρόπους οινοποίησης που θα καθιερώσουν για δεκαετίες το Π.Ο.Π. Σαντορίνη ανάμεσα στα καλύτερα κρασιά της Ευρώπης. Τα συμπεράσματα αυτά επιθυμούμε να τα κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές, ώστε να συνεχίσουν την έρευνα από το σημείο που θα τα αφήσουμε εμείς". 

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα χρυσοσκουφάτα εστιατόρια της Αθήνας

Η κρεμ ντε λα κρεμ της αθηναϊκής εστίασης, όπως αυτή προκύπτει μέσα από τους Χρυσούς Σκούφους 2024.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
15/04/2024

Η χρυσοσκουφάτη γαστρονομία του Αιγαίου

Η haute cuisine του ελληνικού αρχιπελάγους όπως την ξεχώρισε για φέτος ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας.

Texturas: όταν η γαστρονομία πασπαλίζεται με μαγεία!

Η avant guard της γαστρονομίας δηλώνει ξανά ισχυρό παρόν οδηγώντας τα γευστικά πράγματα προς τα μπρος. Τα κόλπα των σεφ που ζηλεύουν οι ερασιτέχνες της μαγειρικής και φέρνουν τη μαγεία και τη φαντασία στη ρεαλιστική μαγειρική. Η σεφ Natalie Jewell μας εξηγεί πως και γιατί.

"Casta Diva": Μύρισε θάλασσα στη Μηλιώνη

Μία νέα ενδιαφέρουσα πινέζα κάνει την εμφάνισή της εκεί όπου κάποτε συναντούσες το 'Πρυτανείον'.

Χρυσοί Σκούφοι 2024: Η συναρπαστική γαστρονομία της βραδιάς πιάτο πιάτο

Το αποκορύφωμα της 31ης τελετής απονομής των Χρυσών Σκούφων στο "Athenaeum InterContinental" συντελέστηκε μ’ ένα συναρπαστικό 4 hands γκουρμέ dîner de gala πολλών αστέρων από τους Jacob Jan Boerma και Παύλο Κυριάκη.

Τα πασχαλινά αυγά φέτος φωνάζουν "Ourse"

Η φετινή δημιουργία φέρει την υπογραφή του Σπύρου Πεδιαδιτάκην και πρόκειται για ένα σπασμένο αυγό μέσα από το οποίο βγαίνει η αρκούδα – σήμα του γνωστού pastry shop.

Ένα τραπέζι με γεύσεις Κυκλάδων στο Προεδρικό Μέγαρο

Δέκα Κυκλαδίτες σεφ βρέθηκαν να μαγειρεύουν μαζί στις κoυζίνες του Προεδρικού Μεγάρου, με αποτέλεσμα ένα γεύμα αντιπροσωπευτικό του τόπου τους. Μια εμπνευσμένη ομαδική δουλειά, που δεν συναντάμε συχνά.