"Abra Ovata": Επιστροφή στη λίμνη Βουλιαγμένης

Στο καινούργιο εστιατόριο που ετοιμάζεται για πρεμιέρα στη Λίμνη Βουλιαγμένης, ο ταλαντούχος σεφ John Σκοτίδας παρουσιάζει στιγμιότυπα της πολυπολιτισμικής περιπλάνησης του από τον Παναμά ως το Λονδίνο και την Ελλάδα στην οποία μαγειρεύει για πρώτη φορά. Πήραμε μια πρώτη γεύση και αναμεταδίδουμε.

abraovata1

Διάφορα εστιατόρια έχουν δοκιμάσει κατά καιρούς την τύχη τους στη Λίμνη Βουλιαγμένης αλλά κανένα δεν είχε καταφέρει να στεριώσει στην όχθη της. Το "Abra Ovata" που ετοιμάζεται να σηκώσει αυλαία, καιρού επιτρέποντος, από τις 25/5 δείχνει αποφασισμένο να το αλλάξει αυτό, ποντάροντας στη συνεργασία του με τον σεφ John Σκοτίδας ο οποίος μαγειρεύει για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Μεγαλωμένος μέχρι περίπου τα δέκα του στον Παναμά από Έλληνα πατέρα και Φιλιππινέζα μητέρα, ο John έζησε ακόμα κάποια χρόνια στην Ελλάδα λίγο προτού βρεθεί την τελευταία δεκαετία στο Λονδίνο όπου μαγείρευε μέχρι πρόσφατα στα καλά ελληνικά εστιατόρια "Mazi" και "Suzi Tros". 

Αυτήν την αν μη τι άλλο πολυπολιτισμική διαδρομή ζωής αισθάνομαι πως γεύομαι και στα πιάτα του που δοκιμάζω λίγες ημέρες πριν την επίσημη πρεμιέρα του μαγαζιού και ενώ τριγύρω μου έχει πιάσει να βραδιάζει και τα ατμοσφαιρικά φωτισμένα βράχια της λίμνης δημιουργούν ένα από τα πλέον ειδυλλιακά και μυστηριακά συνάμα τοπία της Αττικής. Στο χειροποίητο βούτυρο με σος hoisin που πασπαλίζεται με ανθό αλατιού δύσκολα αντιστέκεσαι, το ίδιο και στις ιδιαιτέρως εκφραστικές αλοιφές (ταραμοσαλάτα, τυροκαυτερή) της αρχής. 

abraovata2

Λίγο αργότερα, το σπετζοφάι γίνεται πρωτότυπη γέμιση για ιδιαιτέρως καλοφτιαγμένα πιτάκια empanadas ενώ μια πικάντικη αθηναϊκή κάθεται πάνω σε ένα φίνο "στρωματάκι" από τραγανή πατάτα με αυγοτάραχο που της ταιριάζει πολύ. Χαίρομαι ακόμα ένα ελαφρώς καψαλισμένο λάχανο που πάνω του βουτυρώνουν υπέροχα salsa verde και ξύγαλο, όπως και εξαιρετικά tacos με ολόκληρα ψημένα καρότα σε κρούστα αλατιού που παντρεύουν το γλυκό με το καπνιστό και το πικάντικο.

Στα κύρια η θάλασσα φαίνεται να δείχνει το δρόμο. Ο γνώριμος συνδυασμός χταπόδι-φάβα επαναλανσάρεται παρέα με ένα πολύ καλό mole ελιάς που του προσφέρει έξτρα ενδιαφέρον. Η ζουμερή σφυρίδα συνοδεύεται από τραγανό αρακά και χόρτα ανοίγοντας συνομιλία με τη γη. Η αστακομακαρονάδα κοιτά κατά Ασία μεριά καθώς μαγειρεύεται με udon noodles και ζωμό κακαβιάς.  Από τα κρεατικά, η τραγανή πάπια σε στιλ peking ήρθε πολύ στεγνή και με τις πιτούλες της μουσκεμένες αν και σε μια κουζίνα που ακόμα δεν έχει ξεκινήσει τη λειτουργία της αυτό είναι παράπτωμα που συγχωρείται και δεν αλλοιώνει την συνολικά θετική πρώτη γνωριμία με το νέο εστιατόριο.

abraovata3

Ο Σκοτίδας φαίνεται πως έχει αγκαλιάσει με ζέση το νέο εγχείρημα, εξού και θα έρχεται τουλάχιστον μια φορά τον μήνα στην Ελλάδα προκειμένου να το επιβλέπει, έχοντας ως επικεφαλής της κουζίνας την ικανή νεαρή μαγείρισσα Βάσια Πολυχρονοπούλου. Τα επιδόρπια της Καλλιόπης Μάρου είναι καλοφτιαγμένα, το σέρβις περιποιείται με ευγένεια και όπως δείχνουν όλα το "Abra Ovata" ξεκινά με το δεξί το ταξίδι του στη λίμνη. 

Περισσότερες πληροφορίες

Abra Ovata

Λίμνη Βουλιαγμένης, Βουλιαγμένη
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

To Nobu Food Festival είναι και πάλι εδώ

Το πολυαναμενόμενο φεστιβάλ γεύσης επιστρέφει και φέτος με μία ξεχωριστή διαδρομή που ενώνει τρεις κοσμοπολίτικους ελληνικούς προορισμούς: την Αθήνα, την Πάρο και τη Μύκονο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
16/06/2025

Gajah: Το μυστικό νησί της Αθήνας είναι και πάλι εδώ

Το εξωτικό bar restaurant στη σκιά του ΣΕΦ επιστρέφει για ένα ακόμη θέρος και σερβίρει νέα πιάτα με έμπνευση από την Ιταλία.

Σε αυτή την ταβέρνα του 1930, οι Αθηναίοι πηγαίνουν ξανά και ξανά

Γεύσεις χωρίς μυστικά, κρασιά που θα έβρισκες σε γκραν ρεστοράν, έργα τέχνης αλλά, κυρίως, μία μόνιμη αίσθηση διακοπών κάνουν τη διαφορά.

Πού θα φας σήμερα ένα από τα καλύτερα παγωτά της Ελλάδας

Μία ξεχωριστή μέρα αυθεντικής γεύσης σε ένα απροσδόκητο σημείο.

Στη Μαργαρώ ζει ακόμα η παλιά ψαροταβέρνα της γειτονιάς

Ξεκίνησε σαν ταβερνάκι για τον κόσμο του λιμανιού, έφτασε να είναι προορισμός. Η Μαργαρώ προσφέρει εκείνη την απλή, καθημερινή "έξοδο για ψαράκι" που έχει λείψει καιρό τώρα από την πόλη, Κι αυτό στηρίζει τη διαχρονική επιτυχία της.

S. Pellegrino: Μας υποδέχεται στο "Sissitio Rhodes Fine Art, Taste & Culture"

Στην καρδιά της μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου, το ανανεωμένο στέκι-σημείο αναφοράς στο νησί των Ιπποτών για την ολιστική εμπειρία εξόδου που προσφέρει, ανοίγει διάπλατα και φέτος τη γαστρονομική του βεντάλια, πλήρως συντονισμένο με τις διεθνείς τάσεις της αγοράς.