Τι συμβαίνει με το ψωμί στο 'Proveleggios';

Το δημοφιλές εστιατόριο του Κεραμεικού έφτιαξε ένα βίντεο που έχει πολύ ψωμί - κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Το ψωμί στον Προβελέγγιο Nolanverse/ Vimeo

Πίσω στα τέλη του 2019, όταν ακόμη δεν ξέραμε τι σημαίνει κορονοϊός και δεν περιμέναμε πως θα σου ζούσαμε μία πανδημία, πολύ πριν όλα αυτά που ακολούθησαν -ναι, μιλάω για εκείνο το διάστημα που τα social media θύμιζαν boulangerie, ικανή να ταΐσει μία ολόκληρη γαλλική κωμόπολη, αλλά και για την μετέπειτα άνοιξη του ψωμιού στην Αθήνα-  κάποιοι μάγειρες στον Κεραμεικό ξεκινούσαν να μαθαίνουν να φτιάχνουν ψωμί. Προζυμένιο ψωμί για ένα εστιατόριο. Ξεκινώντας με το προζύμι του Δήμου Μπαλόπουλου. Στο 'Proveleggios' στόχευαν να επιστρέψουν στις βάσεις, σε τεχνικές που μπορεί να θεωρούμε δεδομένες αλλά τελικά δεν είναι. Το ψωμί ήταν η βασικότερη.

Πριν από οτιδήποτε άλλο, να πέσει το βίντεο:

Bread-making at Proveleggios from Nolanverse on Vimeo.

"Ξεκινήσαμε με αυτή τη ρομαντική ιδέα χωρίς να ξέρουμε σε τι διαδικασίες μπλέκουμε" λέει στο βίντεο ο Σωτήρης Κοντιζάς. "Μπλέξαμε". Τρία χρόνια μετά, προφανώς και στο δημοφιλές εστιατόριο του Κεραμεικού ξέρουν πολλά περισσότερα για το ψωμί.

Ο χώρος στο εστιατόριο Proveleggios

Το προζύμι του σεφ Μπαλόπουλου διαδέχθηκε η αγάπη και η γνώση του πρώτου τους "ψωμά", Άλκη Θεοχαρίδη, που ήρθε και "κούμπωσε" με τη λατρεία για ζύμες του Γιώργου Χατζηιωαννίδη που τον συνόδευε και τελικά τον διαδέχτηκε, και έδωσε το χρίσμα και τη γνώση στον Δημήτρη Πολλάλη και τον μαθητευόμενο τώρα Γιώργο Λαποκωνσταντάκη, οι δύο τελευταίοι φτιάχνουν σήμερα το ψωμί στο 'Proveleggios'.  

Διαβάστε Επίσης

Ο Δημήτρης Πολλάλης κάθε πρωί, στις 07.00 ανοίγει τον 'Προβελέγγιο' και ξεκινάει τη διαδικασία. Την ψυχοφθόρα, κουραστική, απαιτητική και πολλά άλλα σχετικά επίθετα διαδικασία που τελικά όμως τον αποζημιώνει, όπως ασφαλώς και τον επισκέπτη, μέσω αυτού που τελικά φτάνει στο τραπέζι. Στο τέλος της ημέρας, το να φτιάχνεις καλό προζυμένιο ψωμί είναι κάτι όμορφο. Ο chef de cuisine Πάνος Χαρβαλάκης από την πλευρά του λέει πως το ψωμί τους προσανατολίζει σε σχέση με το ύφος του φαγητού που μαγειρεύουν.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Περισσότερες πληροφορίες

Proveleggioς

Παραμυθιάς 11, Κεραμεικός
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ένα από τα κορυφαία burgers της Αθήνας ανοίγει (και) στο Κολωνάκι

Αλήθεια, πόσοι Χρυσοί Σκούφοι χωρούν ανάμεσα σε ένα ψωμάκι;

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
16/09/2025

Σπύρο Πεδιαδιτάκη, τι τρώμε στο ολοκαίνουριο "Orbital";

Η ομάδα πίσω από τα "Άκρα", δηλαδή το δίδυμο Γιάννης Λουκάκης – Σπύρος Πεδιαδιτάκης, παρέα με τον Βασίλη Κότσικα έχουν ήδη βάλει μπρος έναν μοντέρνο γαστρονομικό πολυχώρο, που θα ξεδιπλώσει όλα του τα πρόσωπα τις επόμενες εβδομάδες και θα συζητηθεί πολύ.

Kedros Athens

Λίγο καλοκαίρι ακόμα με ελληνικούς μεζέδες διά χειρός Γιάννη Παρίκου στη Λυκόβρυση.

Luca Piscazzi, τι τρώμε στο καινούριο σου "Pino" στη Γλυφάδα;

Ο ιταλός σεφ του βραβευμένου με Χρυσό Σκούφο "Pelagos" έκανε το πρώτο, ολόδικό του επιχειρηματικό βήμα με το "Pino" στη Γλυφάδα: μια μοντέρνα τρατορία αφιερωμένη στις γεύσεις της Ρώμης, και μας μιλά για όλα τα νόστιμα που δοκιμάζουμε εκεί.

Κρασί με υπογραφή Κτήματος Μπαϊρακτάρη στα Vibo Bistrot

Τα Vibo Bistrot σε Γλυφάδα και Πειραιά προτείνουν µια ιδιαίτερη οινική εµπειρία.

Όλα τα νέα εστιατόρια και τα φρέσκα σενάρια της σεζόν στην Αθήνα

Νέα εστιατόρια και μπόλικα microbakeries, φρεσκαρισμένα κόνσεπτ και ταβέρνες, street food αφίξεις και καινούριες λιχουδιές για το κοινό της πρωτεύουσας, προσεχώς.

Για απογευματινό τσάι στον Πύργο Βασιλίσσης

Μία αριστοκρατική παρουσίαση με θέμα την παράδοση του απογευματινού τσαγιού κατά το Βρετανικό έθιμο.